DirectX12 VS. Mantle

DirectX12 VS. Mantle

Potrebna promjena

Dolaskom novog Microsoftovog DirectX12 API-a dobit ćemo osjetnu razliku u performansama

Nekad davno svako novo Microsoftovo naviještanje nasljednika DirectX API-a izazivalo je leptiriće u trbuhu, no unatrag nekoliko verzija, zapravo od DirectX 9-ke, taj osjećaj iščekivanja je iščeznuo.

Kao da smo postali imuni na promjene ili one same više nisu bile toliko (grafički) spektakularne i zamjetne da bi izazivale "uuuuu"-ove i "wooow"-ove, no čini se da bi nas DirectX 12 trebao razveseliti više no ikad. Ovog puta ne zbog same grafike već zbog optimiziranosti koje bi trenutnu high-end grafiku moglo dogurati u nižu cjenovnu sferu kada govorimo o hardveru potrebnom za pokretanje takve. Novi DirectX 12 mogao bi ujedno biti i spas za naredne generacije konzola čiji se trenutni predstavnici muče uloviti 30 FPS-a i to ispod 1080p rezolucije.

MANTLE

Korijen promjena AMD je svojim MANTLE-om natjerao Microsoft da dobro “pretumba” svoj trenutni API

Windows 10 kao odskočna daska


Microsoft zadnjih godinu dana neprestano šuška o Windowsima 10, posljednji detalji nam govore da je njihovo predstavljanje zakazano negdje za ljeto, a s njim tako i novi DirectX12 API. Kako to obično biva, generacijski gledano unatrag, Microsoft je uglavnom nove DirectX API-e predstavljao u sklopu nove Windows platforme. Po svemu sudeći, ovo bi mogla biti jedna od najzanimljivijih DirectX inačica do sada.

Fable

Fable Legends Potencijalno jedan od prvih naslova s podrškom za DirectX12 API

Stopama MANTLE-a


AMD-ovo predstavljanje MANTLE API-ja dalo je upravo onu dozu momenta koja je bila potrebna da Microsoft konačno krene naprijed velikim koracima kad je u pitanju njihov DirectX. Zadnje informacije pokazale su da je AMD surađivao s Microsoftom u sklopu novog DirectX12 API-a, a i da nije, Microsoftovi inženjeri su sigurno škicnuli u srž MANTLE-a obzirom da je isti bio otvorenog standarda. Samom AMD-u je vjerojatno u jednom trenutku postalo jasno da se neće moći boriti s divom kao što je Microsoft po pitanju API-ja i standarda takvih globalnih razmjera.

TitanX

Maxwell među prvima nVidjine grafičke kartice bazirane na ovoj arhitekturi u potpunosti podržava DirectX 12 API

Hardverska podrška


DirectX12 platforma neće nužno zahtijevati nadogradnju vaše konfiguracije odnosno grafičke kartice već će, kako Microsoft kaže, jednim dijelom podržavati neke od mogućnosti DirectX12 API-a dok ćete za punu podršku ipak morati prijeći na DirectX12 sposobnu grafičku karticu. Od takvih Maxwell je jedini koji u potpunosti podržava "true" DirectX 12 API dok su ostali, kako se kaže - ni vrit ni mimo. Ono što za sada znamo jest to da će osnovne funkcije DirectX12 API-ja raditi na GCN, Kepler, Fermi arhitekturi i Intelovim 4th Gen i novijim integriranim procesorima dok ćemo za potpunu podršku trebati pričekati novu arhitekturu, barem što se AMD-a i Intela tiče.

3DMarkDX12

Prošireni 3DMark benchmark U aktualnoj verziji Futuremarkova općepoznata aplikacija podržava isprobavanje mogućnosti DirectX12 API-ja

Obećavajuće performanse


Povod ovog testiranja zapravo je bilo nedavno puštanje zakrpe za Futuremarkovu zadnju inačicu 3DMark benchmark alata koji od sada ima podršku DirectX12 i nekoliko testova koji otkrivaju potencijal ovog novog API-ja. Za potrebe testiranja koristili smo nVidijinu GTX 970 i AMD-ovu R9 290X, gdje smo kod AMD-a dodatno još odradili testove u sklopu njihove MANTLE tehnologije. Ovaj benchmark zapravo ne prikazuje grafičke sposobnosti DirectX12 već nam dočarava efikasnost i sposobnost ovog API-ja kada su u pitanju draw call akcije. Ukratko, draw call označava zahtjev od strana procesora da nacrta i renderira objekt. U sklopu jednog tipičnog primjera moderne igre po frameu može biti nekoliko tisuća draw callova, a njihovim daljnjim povećanjem game engine može biti limitiran zbog API-jevog overheada. Upravo DirectX12 i MANTLE uvelike smanjuju taj overhead koji developerima daju veću kontrolu i upravo to se mjeri uz pomoć Futuremarkovog DirectX12 testa. Pogledom na tablicu performansi možete vidjeti nadmoć DirectX12 i MANTLE-a u odnosu na DirectX11 koji broji višestruko manji broj draw call operacija. Iako ovi podaci ne reflektiraju poboljšanje grafičkih performansi DirectX12 u odnosu na DirectX11, jer to tek moramo vidjeti, oni svejedno daju pozitivan ishod za sve one koji nemaju jake i višejezgrene/hyperthreading procesore.
Igre u dolasku
Iako je DirectX12 zapravo još uvijek u povojima, bliži se vrijeme kada bi mogli vidjeti prve igre bazirane upravo na ovom API-ju koje će u potpunosti moći iskoristiti njegove prednosti u odnosu na prijašnje DX verzije. No, zbog nedostatka konkretnih informacija i dalje se postavlja pitanje koliko je to daleko, odnosno blizu? Sudeći po nedavnom tweetu Xboxovog "šefa" Phila Spencera, prve igre bi mogle ugledati svjetlo dana krajem ove godine. Unatoč tome i dalje ostaje nejasno je li to bilo u kontekstu PC ili XBOX One igara, a jedna od tih igara vrlo lako bi mogao biti nastavak popularne Fable franšize (Fable Legends).

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

DirectX12 VS. Mantle - VidiLAB - QR Code Friendly
Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.