Ultimativna 4K gaming konfiguracija

Ultimativna 4K gaming konfiguracija

Vidilab gaming PC bez kompromisa

PC je bez sumnje tehnički najimpresivnija platforma za igranje, no ako se želite uistinu uvjeriti u tehničku superiornost PC gaminga, morate odabrati najbolje komponente, koje će čak i najzahtjevnije AAA naslove pokretati na najvišim postavkama kvalitete grafike uz visok i stabilan framerate.

PC je još davnih dana postao glavna gaming platforma i upravo su se na PC-ju pojavljivali najzanimljiviji naslovi koji su pomicali granice grafike u videoigrama. Prije više od 10 godina upravo se na PC-ju pojavio naslov koji će zauvijek promijeniti način na koji gledamo na gaming računala i PC gaming, a to je, naravno, Crysis. I dan danas se prilikom izgradnje nove konfiguracije kroz šalu zapitamo: „But can it run Crysis?“, što je dokaz koliki je utjecaj ovaj Crytekov naslov imao na PC gaming.

Od izlaska Crysisa na PC su došli grafički mnogo impresivniji naslovi koji demonstriraju najnovije tehnologije, no niti jedan nije uspio „slomiti“ računala na isti način na koji je to činio Crysis. Umjesto na određeni naslov fokus se prebacio na VR te 4K gaming i danas je cilj PC gamera pokrenuti što više naslova uz najviše kvalitete grafike na 4K rezoluciji. Iako govorimo samo o povećanju rezolucije, implementacija naprednih tehnologija i loša optimizacija čine pokretanje određenih naslova u 4K velikim izazovom za koji je potreban najbolji hardver. Mi smo se pridružili pripadnicima „PC Master Race“ u pohodu na 4K gaming uz najbolju gaming konfiguraciju 2018. godine.


Tehnologija: Put do najboljeg

Na tržištu imamo izuzetno širok izbor računalnih komponenti, pa izdvajanje onih najboljih za potrebe naše konfiguracije nije bio lak zadatak. Ponekad su razlike u nijansama, no pri izboru najboljih komponenti i te sitne razlike iznimno su bitne, pa smo stoga pažljivo odabrali uistinu najbolje komponente za našu top gaming konfiguraciju.

kuciste 1

Kućište – NZXT H500

Često zanemarena komponenta koja može imati značajan utjecaj na termalne performanse računala je kućište. Iako se većina kupaca povede estetikom, mi smo tražili balans performansi i estetike te odabrali NZXT H500, kućište srednjih dimenzija, odličnog industrijskog dizajna, vrhunske kvalitete izrade i odličnih termalnih performansi. NZXT je na ovom kućištu strateški smjestio ventilacijske otvore, tako da ono, iako izgleda prilično zatvoreno, nudi vrlo dobar protok zraka.

Procesor – Intel Core i7 9700K

Na odabir procesora potrošili smo najviše vremena jer ovisno o naslovu performanse procesora mogu uvelike varirati. Konačan izbor je Intelov Core i7 9700K, procesor s osam fizičkih jezgri osnovnog radnog takta 3,6 GHz i maksimalnog Turbo takta od čak 4,9 GHz. Ovaj procesor odabrali smo zbog njegovih performansi, koje u većini naslova nadmašuju performanse AMD-ovih procesora, kao i performanse Intelovih vlastitih procesora Core i9 serije. Uz odlične performanse na tvorničkim postavkama, ovaj procesor moguće je overclockirati, što njegove performanse dodatno podiže i učvršćuje njegovu titulu najboljeg gaming procesora.

Matična ploča – ASUS ROG Strix Z390-E Gaming

Za top gaming konfiguraciju potreba nam je i najbolja ploča, koja će omogućiti dugoročan rad i dopustiti nam maksimalni overclocking potencijal, kao i što širi spektar ulaza i izlaza za spajanje raznih uređaja. Osim impresivnog power delivery sustava i širokog I/O sustava ova ploča ima i odličnu zvučnu karticu, Intel gigabit LAN 2x2 MU-MIMO 801.ac Wi-Fi, kao i podršku za radnu memoriju radnog takta preko 4266 Mhz. Uz sve to ima i Aura RGB osvjetljenje, koje je moguće sinkronizirati s brojnim uređajima.

Grafička kartica – ASUS RTX 2080 Ti Turbo

Nvidia nas je iznenadila paralelnim izlaskom standardnog i Ti modela RTX 2080. Neovisno o igri, Nvidijina nova RTX 2080 Ti kartica dominira performansama te je stoga logičan izbor za našu konfiguraciju. U ograničenoj ponudi modela na našem tržištu odabrali smo ASUS Turbo verziju ove kartice, prvenstveno zbog njezinog blower hladnjaka. Iako entuzijasti često izbjegavaju kartice s blower hladnjacima, mi smo blower hladnjak odabrali kako bismo postigli blago negativan tlak unutar kućišta te iz njega što učinkovitije izbacili sav topao zrak.

SSD – Samsung 970 Evo NVMe M.2 500 GB

Samsung je među vodećim proizvođačima SSD diskova i njihov model 970 Evo pokazao se kao jedan od najbržih diskova na našem testiranju. Odabrali smo model kapaciteta 500 GB kako biste osim operativnog sustava i popratnih programa na SSD mogli spremati i nekolicinu igara, koje su sve veće, pa je za njihovo spremanje nužan disk velikog kapaciteta.

Napajanje – FSP Hydro GE 650 W

Okosnica svakog računala je napajanje i na njemu ne smijemo štedjeti, tako da smo odabrali FSP Hydro GE 650 W, potpuno modularno napajanje s 80+ Gold certifikatom energetske učinkovitosti. Snaga od 650 W daje nam mogućnost nadogradnje u budućnosti, dok nam modularnost omogućava da preuzmemo kontrolu nad džunglom kablova te omogućimo što bolji protok zraka unutar kućišta.

Radna memorija – G.Skill Trident Z RGB 2 x 8 GB 2400 MHz

Radna memorija važan je dio gaming konfiguracije i kod nje je prvenstveno važan kapacitet. Mi smo odabrali G.Skill Trident Z RGB prvenstveno zbog RGB osvjetljenja, koje je neizostavni dio gaming konfiguracije, no i zbog odlične reputacije te visoke pouzdanosti G.Skill memorije. U gotovo svakoj konfiguraciji koristimo G.Skill Flare X memoriju, a za ovu smo konfiguraciju odlučili otići korak dalje uz Trident Z RGB.

Ventilatori – Thermaltake Riing 12 RGB i Thermaltake Pure Plus 12 RGB

Kod odabira ventilatora prioriteti su nam bili njihov namjenski dizajn i RGB osvjetljenje. Za potrebe radijatora vodenog hladnjaka odabrali smo Riing 12 RGB ventilatore koji imaju visok statički pritisak, što ih čini idealnima za uporabu za radijatore vodenih hladnjaka, a za potrebe ispuhivanja zraka iz kućišta odabrali smo Pure Plus 12 Ventilatore koji imaju vrlo visok protok zraka, što ih čini idealnima za naše potrebe.

Hladnjak procesora – NZXT Kraken X52

Budući da smo odabrali jedan od najboljih procesora, koji radi na visokom radnom taktu i ima mogućnost overclockiranja, odabrali smo i hladnjak koji ga može učinkovito ohladiti. NZXT Kraken X52 vodeni je hladnjak s 240-milimetarskim radijatorom koji je po performansama među najboljima na tržištu. Odlične performanse te poznata NZXT pouzdanost i kvaliteta bili su presudni faktori pri odabiru upravo Kraken.

Dodaci – Thermaltake Pacific Lumi Plus RGB

Osim vrhunskim performansama pažnju smo posvetili i estetici našega računala. RGB osvjetljenje je neizbježan dodatak svakom gaming računalu, a isto je najlakše dodati uz LED trake. Thermaltakeove Pacific Lumi Plus trake imaju visoku modularnost, softversku kontrolu i mogućnost pričvršćivanja magnetima, što je idealno za korisnike koji su neodlučni i koji vole često mijenjati konfiguraciju osvjetljenja računala.

HDD – Seagate Barracuda ST2000DM006 2 TB

Kako bismo mogli spremiti igre koje iz dana u dan rastu veličinom odabrali smo Seagateov Barracuda tvrdi disk kapaciteta 2 TB. Ovaj disk ima brzinu 7200 RPM, što će osjetno skratiti loading vremena igara te ubrzati pristup ostalim datotekama. Seagate je među najpouzdanijim proizvođačima tvrdih diskova i ovaj je disk odličan odabir za masovnu pohranu.

Naša 4K i alternativna budget 2K konfiguracija:

Naša konfiguracija predstavlja sami vrh performansi, no za vrhunske komponente potrebno je platiti visoku cijenu. Ako ste zadovoljni 2K rezolucijom i ne želite izdvojiti previsok iznos prilikom kupnje računala, donosimo vam preporuku za budget 2K konfiguraciju.

Naša testna konfiguracija:

Intel Core i7 9700K – 4.099,00 kn, M-San
ASUS ROG Strix Z390-E Gaming – 2.099,00 kn, M-San
ASUS RTX 2080 Ti Turbo – 10.950,60 kn, M-San
NZXT Kraken X52 – 1.199,00 kn, Mikroline
NZXT H500 – 769,00 kn, Futura-IT
FSP Hydro GE 650 W – 821,00 kn, Futura-IT
G.Skill Trident Z RGB 2 x 8 GB 2400 MHz – 1.499,00 kn, vlasništvo redakcije
Seagate Barracuda ST2000DM006 2 TB – 584,00 kn, Futura-IT
Samsung 970 Evo NVMe M.2 500 GB – 1.139,00 kn, Futura-IT
Thermaltake Riing 12 RGB X2 – 291,77 kn, Thermaltake
Thermaltake Pure Plus 12 RGB X2 – 460.00 kn, Thermaltake
Thermaltake Pacific Lumi Plus RGB – 531,00 kn, Thermaltake

Ukupno: 24.442,37 kn

Budget 2K konfiguracija:

AMD Ryzen 2600 – 1529,00 kn, Mikronis
Gigabyte B450M DS3H – 599,00 kn, Futura-IT
XFX AMD Radeon RX 580 GTS 8 GB – 1929,00 kn, Futura-IT
Thermaltake Smart SE 530 W – 399,87 kn, Thermaltake
Aerocool CYLON MINI TG RGB – 369,00 kn, Mikronis
G.Skill Aegis 2 x 8 GB 3000 MHz – 1049,00 kn, Futura-IT
Seagate Barracuda ST2000DM006 2 TB – 584,00 kn, Futura-IT
Western Digital Blue M.2 240 GB – 459,00 kn, Mikronis

Ukupno: 6.917,77 kn


Slaganje, clockanje i igranje

Od odvijača do Afterburnera, proces slaganja naše konfiguracije bio je dug i trnovit no ako želite uistinu najbolje za isto se morate i potruditi.

Ultimativna konfiguracija 7

Svijet PC gaminga raste iz dana u dan, što nije iznenađujuće jer upravo PC kao platforma prvi dobiva pristup najnovijim tehnologijama, pa ako ih želite iskusiti, morate uložiti u gaming PC. Tehnologija koja je obilježila 2018. godinu je real-time ray tracing, koji je omogućio prikaz stvarnih refleksija. Dosad su se igre oslanjale isključivo na screen-space refleksije, staru tehnologiju koja uzima sadržaj koji vidimo i jednostavno ga prikazuje naopako kako bi se stvorila iluzija stvarne refleksije.

Novo i najbolje

Pri izboru komponenti cilj nam je bio jednostavan: pronaći komponente koje će nam omogućiti najbolje gaming performanse. Prošle je godine na tržište stigla nova generacija Nvidia grafičkih kartica, GeForce RTX 2000 serija, koja je osim klasičnog rasta performansi donijela i dvije uzbudljive tehnologije: real-time ray tracing i DLSS, od kojih je, nažalost, samo real-time ray tracing doživio implementaciju i to u samo jednoj igri – Battlefieldu V. Na tržištu procesora dobili smo AMD Ryzen 2000 seriju i Intel Core 9000 seriju, s osjetnim rastom gaming performansi, što nam je dodatno otežalo izbor procesora jer je AMD postao konkurentan Intelu u gaming areni.

Hlađenje: Naš overclockirani procesor za optimalne radne temperature traži vodeno hlađenje, u našem slučaju to je NZXT Kraken X52.

Ultimativna konfiguracija 6

Ciljevi

Primarni nam je cilj bio ostvariti najbolje gaming performanse, no što to točno znači? Prvenstveno smo željeli napraviti konfiguraciju koja će uz samo jednu grafičku karticu omogućiti igranje AAA naslova uz najviše postavke kvalitete grafike na 4K rezoluciji. Do dolaska RTX 2000 serije igranje AAA naslova na najvišim postavkama na 4K rezoluciji bilo je moguće samo uz više grafičkih kartica povezanih SLI-em kod Nvidia kartica odnosno Crossfireom kod AMD grafičkih kartica. Problem korištenja SLI i Crossfire tehnologija je ograničena podrška za iste.

Gejmanje: Kako bismo vidjeli što naša konfiguracija može zaigrali smo čak osam naslova.

Ultimativna konfiguracija 4

Mnoge igre ne podržavaju korištenje više kartica odjednom, pa se dodavanjem druge kartice kod takvih igara ne ostvaruje poboljšanje performansi. Drugi problem multi-GPU tehnologija je skaliranje performansi jer svakom dodatnom karticom gubite dio performansi, uglavnom oko 20%. Primjerice, ako kartica u nekoj igri ostvaruje 100 sličica u sekundi, dvije takve kartice neće ostvariti 200 sličica u sekundi, već oko 180. Tri kartice neće ostvariti 300, već oko 240 sličica u sekundi, što znači da svakom novom karticom gubite na isplativosti i zbog toga nam je cilj bio napraviti konfiguraciju s jednom karticom.

Do samih granica

Iako su komponente koje smo odabrali najbolje na tržištu, u njima postoji neiskorišteni potencijal koji smo morali otkriti. Kod overclockiranja procesora cilj nam je bio ostvariti frekvenciju od 5 GHz na svim jezgrama, što je rast od 400 MHz u odnosu na tvorničke frekvencije. Testiranje smo započeli undervoltingom koji, nažalost, nije urodio plodom jer smo ovoga puta izgubili na silicijskoj lutriji i dobili tek prosječan primjerak i7 9700K, koji je za stabilan 5 GHz overclock tražio 1,4 V, što je više no što bismo voljeli, no nije opasno visok napon koji bi mogao utjecati na dugovječnost procesora.

Ulazi i izlazi: Kako biste mogli spojiti sve najnovije uređaje morate odabrati ploču sa vrhunskim čipsetom.

 

Ultimativna konfiguracija 8

Grafička kartica bila je mnogo susretljivija kod overclockiranja te nam je uz 112% power target dopustila +200 MHz offset jezgre, koji rezultira maksimalnom frekvencijom od 2075 MHz, dok je memorija dopustila +600 MHz offset, što je očekivani rezultat za GDDR6 memoriju. Asus je poznat po prilično blagim krivuljama rada ventilatora na svojim Turbo karticama, pa smo istu promijenili kako bismo učinkovitije ohladili overclockiranu karticu te uspjeli ostvariti dobar omjer buke i performansi.

RGB osvjetljenje s mogućnosti sinkronizacije ključna je stavka estetike gaming računala.

Ultimativna konfiguracija 5

Rezultati

U konačnici smo uspjeli ostvariti svoj cilj te gotovo sve naslove pokrenuti u 4K rezoluciji s visokim, igrivim framerateovima. Igre koje su pale ispod praga od 60 sličica u sekundi su Shadow of the Tomb Raider, Assassins Creed Odyssey i Battlefield V s DXR-om na ultra presetu. No ni ti naslovi nisu bili daleko od 60 sličica u sekundi, pa bismo ih uz blage izmjene postavki bez problema ostvarili i u tim igrama. Najveće napretke u framerateu možemo ostvariti smanjivanjem anti-aliasinga, koji nije nužan kod 4K gaminga. Kod Shadow of the Tomb Raider smo za testiranje koristili 4X SMAA, koji je potreban za 1080p i 1440p, no za 4K bi 2X SMAA bio i više nego dovoljan za eliminaciju oštrih rubova. Nažalost, grafičke kartice još uvijek nisu na razini na kojoj biste mogli sve postavke jednostavno postaviti na maksimum te bezbrižno igrati, pa neki naslovi još uvijek traže istraživanje i igranje s postavkama kako biste ostvarili stabilnih 60 sličica u sekundi. Zadovoljni smo temperaturama koje je naša konfiguracija dosegla jer je tijekom stress testiranja od 20 minuta sa simultanim testiranjem procesora i grafičke kartice temperatura procesora dosegla 71 stupanj, dok je grafička kartica dosegla temperaturu od 77 stupnjeva. Performanse su tijekom igranja bile niže, pa je temperatura procesora bila 69 stupnjeva, dok je grafička kartica dosegla 74 stupnjeva tijekom igranja Battlefielda V, što su vrlo dobre temperature uzmemo li u obzir da su i i7 9700K i RTX 2080 Ti komponente s visokim termalnim outputom.


Gaming rezultati

Battlefield V

BF5

Assassins Creed Odyssey

Assassins

Darksiders III 

Darksiders

Just Cause 4

Just Cause

Shadow of the Tomb Raider

Tomb

Middle Earth - Shadow of War

Middle Earth

Far Cry 5

Far Cry 5

Need For Speed: Payback

nfs pAYBACK

(Stranica 1 od 4)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 4)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Ultimativna 4K gaming konfiguracija - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.