Gaming na Coffe Lake procesorima - 4.3 out of 5 based on 4 votes
Gaming na Coffe Lake procesorima

Gaming na Coffe Lake procesorima

Uvijek je zanimljivo kada nova generacija proizvoda napravi veću promjenu za razliku od manjih poboljšanja, a Intel je novim procesorima Coffee Lake oduševio mnoge entuzijaste

 

Sudbina zapisana u jezgrama


Konkurencija je odlična stvar, pogotovo u tehnološkom svijetu, i to je činjenica koju nikada nećemo prestati ponavljati. Tjera proizvođače, kako male tako i one najveće, da osmisle bolji i konkurentniji proizvod kako bi ostali relevantni, a sve to po što prihvatljivijoj cijeni. Priča je to puna intriga, izdaje i jezgri koju ćemo vam predstaviti u ovoj temi. Ona počinje s Intelom na suncem okupanoj livadi. Godinama je sve išlo odlično, imao je solidan plan i razrađene proizvode za cjenovne segmente gdje ste uvijek željeli biti jedan nivo iznad kako biste dobili još koju jezgru, makar ona bila samo logička. Onda se niotkuda pojavi AMD i počne sipati jezgre iz rukava kao da dijeli slatkiše, i to po povoljnijoj cijeni. Srećom, Intel je predvidio mogućnost ovakvog scenarija, no planirani im je datum bio siječanj ili veljača 2018. godine. Ipak, kada bi samo mogao nove procesore izbaciti odmah, unatoč količini nedovoljnoj da bi se njome zasitilo tržište, dobar dio korisnika mogao bi reći da će radije malo pričekati pa kupiti noviji Intelov procesor. Time bi se moglo osigurati da neće svi redom potrčati za AMD-ovim procesorom Ryzen.

Tako sada možemo zaželjeti dobrodošlicu novim Intelovim procesorima Coffee Lake. Arhitektura je ista, proizvodni je proces isti (s jednim plusom više u imenu), no dosadašnje linije procesora imaju dodane po dvije jezgre. Tako je i3 sada četverojezgren procesor bez hyperthreadinga (što je prije bio i5); i5 sada ima 6 fizičkih jezgri (bez hyperthreadinga), dok i7 ima čak 12 jezgri (6 fizičkih i još 6 logičkih zahvaljujući hyperthreadingu). No ne možete ni iz čega stvoriti nešto — u ovom slučaju to su potrebna energija, toplina i stabilnost procesora. To znači da veći broj jezgri sada radi na manjim frekvencijama koje Intel kontrolira i da odvojeno može pojačati samo jednu ili sve jezgre, ovisno o potrebi i termalnim i naponskim mogućnostima. Postavlja se pitanje je li novi Coffee Lakeov i3 dovoljan za pokretanje svih naslova kao što je nekada bio i5, gdje se čak i verzija K smatrala bačenim novcem zbog minimalne koristi u odnosu na cijenu otključanog i zaključanog procesora, kao i potrebnog Z čipseta da bi ga se brzinu moglo kontrolirati. Sada i3 ima četiri jezgre i dostupan je u dvjema varijantama: zaključanoj i otključanoj. Mi smo se odlučili fokusirati na onu zaključanu, zapravo početnu verziju Intelove ponude, i3-8100 četverojezgrenog procesora, i usporediti je u cijeni i performansama s AMD-ovom konkurencijom, kao i sa starijim Intelovim procesorom Kaby Lake i5, kako bismo vidjeli isplati li se za procesor u gaming buildu izdvojiti išta više od 950 kuna.


Best Buy gaming uz Coffee Lake

OTVORNA 1
S ovom konfiguracijom pod rukama cilj nam je pokazati kako je s novom generacijom Intelovih procesora sasvim dovoljan i3, i to onaj slabiji kako bismo izvukli solidne performanse iz modernih naslova, ali i putem testova vidjeli kako i3 stoji s generacijama koje su prošle, kao i s konkurencijom.

tablicatablica2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Matična ploča
ASRock z370 Pro4

maticnaIntelova trenutna strategija za nas znači da nema jeftinijih H370 ploča na tržištu u trenutku pisanja članka, već smo primorani uzeti Z370, ploču koja je skuplja i omogućuje overclockanje koje je na našem procesoru onemogućeno. S pozitivne strane, podržava veće brzine RAM pločica što će nam sigurno pomoći za koji frame u igrama, dok za gaming skuplje ploče ne donose apsolutno nikakvu vrijednost.

Grafička kartica
ASUS TURBO GTX1070 8G

grafa 1
Pascal grafičke kartice već su u svojoj zlatnoj dobi te svi s nestrpljenjem očekuju sljedeću generaciju. Jedini je problem što se ne zna kada ona izlazi, a najbolje prognoze stavljaju datum u prvu trećinu 2018. godine što je prilično puno vremena za protratiti ako nemate spremno računalo. GTX 1070 odlična je opcija za gaming na 1 440p rezoluciji te vas neće razočarati, a sigurno ćete moći na njoj gejmati još veći broj godina.

SSD
Kingston V400

SSD
Kupnjom bilo kakvog računala bez SSD diska ostat ćete na brzinama računala starih deset godina bez obzira koliko su dobri vaš procesor ili grafička kartica jer im bitni podaci za funkcioniranje s diska ne dolaze dovoljno brzo. Vjerujemo da je za današnje stanje cijena hardvera optimalno uzeti 240-256 GB SSD disk neke od većih kompanija. Možete optimizirati cijenu i performanse različitih dijelova, no budite sigurni da gledate Q4 performanse na različitim recenzijama.

HDD
Western Digital Black 1TB


Za pohranu podataka koje ne koristite svakodnevno, SSD diskovi bacanje su novca. Zato nam u pomoć stiže nešto zrelija tehnologija, ali ujedno i jeftinija za pohranu podataka. Kod kupnje ovakvih diskova bitno je paziti na nekoliko stvari: brzina okretaja mora biti 7 200 okretaja u minuti, a cache mora biti barem 64 MB kako bi sve teklo glatko i bez glavobolja kada se nađete u uporabi ovih diskova.

Procesor
Intel Core i3-8100

Procesor 1
I3 s četiri fizičke jezgre napokon je s nama i spreman je oduzeti titulu optimalnog gaming izbora od dosadašnjih i5 prvaka, i sve to uz nižu cijenu. Kada se na tržištu pojave matične ploče koje cijenom mogu komplementirati ovaj procesor, bit će lakše ići u šoping po ono stvarno bitno za gaming, a to su grafičke kartice. Procesor će riješiti sve probleme bez zastajkivanja koje bi mu velika većina korisnika mogla zadati. Nema potrebe za kupnjom aftermarket hladnjaka što su sve plusevi kada razmišljamo o gaming računalu.

RAM
Hyperx

RAM 1
Za budžet gaming konfiguraciju može se naći i jeftiniji set RAM pločica (dokle god su dvije i zajedno imaju barem 16 GB memorije), no za naše testove htjeli smo eliminirati sve moguće bottleneckove i u isto vrijeme osigurati pločice koje sigurno rade na sva tri sistema na višim frekvencijama. Svakako preporučamo RAM kekse standardnog profila jer nema kraja mukama s visokima.

Napajanje
Super Flower 550W

Napajanje 2
Kupnja napajanja nije trivijalna stvar zbog kvalitete komponenti i zadataka koje te komponente moraju obavljati što je pružanje vrlo stabilnog napona svim komponenata. Zato ako niste sigurni preporučamo poznatije brendove, no bitno je znati da će i najjače računalo s jednom grafičkom trošiti oko 500W dok će prosječno računalo za vrijeme gaminga trošiti oko 250W. Stoga ste sasvim sigurni s napajanjem od 450W do 500W te nije potrebo ulagati u više napone. Također napajanja skuplja od 400-500 kuna nisu nužna za gaming. Samo budite sigurni da je napajanje novije generacije te ima osam dodatnih pinova za CPU na matičnoj ploči kao i PCIe kartice.

Kućište
Fractal Design Meshify C
Istina, 800 kuna za kućište možda nije za budget build, no ono se više bora srcem nego razumom te nam se novi Fractalov dizajn svidio, pogotovo zbog boljeg prodora svježeg zraka (iza perforirane površine dodatan je filtar zraka). Unutrašnjost je minimalna čime su dodatno skratili dužinu samog kućišta, a unutrašnjost je uistinu prostrana, dok se diskovi montiraju sa stražnje strane, SSD iza matične, a HDD kod napajanja. 

Slaganje1. Priprema
Radite na čistoj površini bez ikakvih komadića metala poput vijaka koji bi moglioštetiti matičnu ploču ili izazvati kratki spoj za vrijeme prvog pokretanja. Najbolje je iskoristiti kutiju u kojoj ste ploču i dobili.

Slaganje 1

2. Prvo procesor
Maknite plastičnu zaštitu koja čuva pinove na matičnoj ploči te procesor bez ikakve uporabe sile umetnite u predviđeni utor. Na sebi ima ureze koji pašu na matičnu ploču kako bi se pravilno stavio.

Slaganje 2

3. Držač procesora
Procesor se učvršćuje pomoču metalnog držača koji se još pritegne malom polugom vračajući ju u početno stanje u kojem je i bila. Lagano škripanje se može čuti, no nije opasno.

Slaganje 3

4. RAM pločice
Postavljanje se sastoji od postavljanja pozicijie jednog (ili oba) držača  RAM keksa prema van te se sama pločica onda može ravnomjerno pritisnuti u poziciju uz siguran “klik”. Ako ne sjeda uz umjerenu silu, ne forsirajte već probajte iz početka.

Slaganje 4

5. CPU hladnjak
Ako hladnjak koji ste dobili prvi puta postavljate, proces nije previše zahtjevan. Termalna pasta je već na njemu te samo treba poravnati plastične pinove iznad četiri rupe na matičnoj ploči te pritisnuti svaku dok se ne čuje klik.

Slaganje 5

6. Grafička kartica
Pažljivo karticu umetnite u prvi slobodan PCIe utor te na nju priključite dodatno napajanje (često označeno kao PCIe). Spajanjem na napajanje provjerite hoće li računalo bootati kako bi izbjegli kasnije premještanje.

Slaganje 6

7. Napajanje
Prvo na kućište fiksirajte napajanje i provjerite koji će vam kablovi trebati ako imate modularno, a osigurajte prostor za guranje viška kablova ako nemate modularno. Zatim provucite potrebne kablove do ciljanih lokacija.

Slaganje 7

8. Završno spajanje
Prvo maknite s matične grafičku karticu te onda na kućište pričvrstite samu matičnu ploču i s njom spojite sve kablove imajući na umu napajanje za procesor. Na kraju samo dodajte grafičku karticu i tvrdi disk na za njega predviđeno mjesto.

Slaganje 8

 Blažena konkurencija

OTVOR

Tik, tok, tok, tok... Inovacije dolaze nešto sporije nego prije, no vatra koju širi AMD prisilila je Intel na promjene ranije od planiranihRazvijanje arhitekture procesora nije mala stvar i definitivno nije moguće napraviti savršen proizvod od prve. Intel tako ima taktiku nakon svakog novog dizajna provesti barem jednu generaciju usavršavajući ono što imaju. Tu je još i sam proizvodni proces koji, pojednostavljeno, označava koliko sitne komponente nekog procesora mogu biti i tako određuju neke njegove karakteristike. Najaktualniji su 28 nm, 14 nm 14+ nm, 14++ nm, a sve se češće spominje 10 i 7 nm proizvodni proces koji će zamijeniti sadašnje tehnologije. Proizvodni procesi, što točno 14 nm znači i mjera čega zapravo jest, vrlo su mutne činjenice koje ovise od proizvođača do proizvođača gdje neki samo najmanju komponentu tranzistora smanje na primjerice 14 nm dok ostale proizvode u većim omjerima samo kako bi mogli biti slični po imenima kao Intel. Za Intel i njihove tvornice smatra se da su najnaprednije i 14 nm znači 14 nm, ali teško je biti siguran.

14++ nm koji Intel trenutno koristi označava generacijske preinake kojima su postigli poboljšanja dok nisu dirali same veličine tranzistora, to jest razmaka među njima. Godine 2018. očekujemo prve primjerke procesora proizvedenih na 10 nm tehnologiji zvani Cannonlake koji će i dalje spadati u osmu generaciju kao i Coffee Lake, a bit će namijenjeni ultra low power prijenosnicima jer je puno lakše proizvesti procesor male snage na novoj arhitekturi i onda sa stečenim znanjem napraviti jaču verziju za desktop računala.

Tehnologija 4

To je ukratko trenutno stanje Intelove proizvodnje procesora čiji razvoj postaje sve teži pa zato Cannonlake izlazi tek 2018., a bio je planiran za 2016. godinu. Nama najzanimljiviji dio osme generacije Intelovih procesora definitivno su desktop procesori podijeljeni u i3, i5 i i7 rangove, ovisno o osobinama, performansama i cijeni koju nose. Prije nego što krenemo u same specifikacije pojedinih modela, slijedi kratko objašnjenje kako oni nastaju. Opisan način nije uvijek 100 % istinit, no generalno je primjenjiv na 90 % proizvodnje. Naime, Intel ne štampa svu liniju procesora zasebno, već proces kreće s vrha ponude te se škart spušta za jednu razinu. Tako Intelova tvornica može proizvoditi samo otključane i7 procesore umjesto većeg broja različitih dizajna. Jednom kada je procesor gotov, testira se na zadane specifikacije, primjerice 8700K modela. Ako se specifikacije zadovolje i procesor pod određenom voltažom može funkcionirati na zadanim frekvencijama s uključenim Hyperthreadingom, on postaje 8700K. Ako s druge strane taj procesor ne može zadržati stabilnost, isprobava se za sljedeću stepenicu niže, i7-8700, čija je frekvencija 500 MHz niža pa je i šansa za stabilnim radom veća. Ako zadovolji uvjete, postaje 8700, a ako ne, onda se testira kao i5 verzija bez uključenog Hyperthreadinga, i tako dalje. U slučaju da jedna od šest jezgri uopće ne radi, lagano se gase dvije ili se čak fizički odsjeku te tako ostaju četiri jezgre – taman za i3 procesor. Ovaj proces najbolje je opisati kao obrnuto overlclockanje gdje se traži savršeno mjesto za neki procesor.

32 34 novo

Priča počinje s dva i3 primjerka: početni 8100 i otključani 8350K. Posebnost otključanih verzija kod Intela množitelj je frekvencije kojeg korisnik onda može prilagođavati, potencijalno povećavajući performanse svog procesora. Negativna je strana povećanje potrošnje energije što dodatno napreže komponente te bez adekvatnog hlađenja može doći do oštećenja ili skraćenog trajanja komponenti. I3-8100, početni procesor u grupi, nama je i najzanimljiviji te je zvijezda ovog broja, no na njega ćemo se fokusirati u kasnijem tekstu. Za sada je bitno znati kako je upravo ovaj rang procesora dobio najbitnije unaprjeđenje jer sada umjesto dvije fizičke jezgre ima njih četiri, poput i5 verzija do sada. Time dobiva snažno unaprjeđenje u performansama te može konkurirati AMD-ovim Ryzen procesorima, koje prema našim testiranjima konkurira bez previše muke u gaming zadatcima. Ako pogledate tablicu postaje jasno da je Intel ovaj procesor prilagodio po performansama overclockanom R3 1200 procesoru koji se kod nas može naći po komparativnoj cijeni, no s intelovim rješenjem nije potrebno od korisnika tražiti znanje računalnog hardvera u toj mjeri da se upuštaju u overclocking. 8100 radi na taktu od 3.6 GHz dok 8350K radi na 4 GHz, frekvenciji koja se zahvaljujući overclockanju može još više podići, povećavajući performanse procesora. Ovo su trenutno najisplativiji procesori kada se gleda omjer cijene i kvalitete za gaming računala te je prijelaz na šestojezgrene i5 procesore nepreporučljiv ako ih ne planirate koristiti i na neki drugi način. AMDova ponuda procesora sa šest fizičkih jezgri koji mogu obraditi do dvanaest dretvi istovremeno našla se na našem usporednom testu i dok ostavlja Intelov i3 u prašini kada se koriste sve jezgre za izvršenje nekog kompleksnog zadatka, za gaming performanse sva ta snaga ne daje rezultate te je novac koji smo dali za taj procesor mogao biti uložen u druge bitne stvari poput nešto boljeg monitora.

Tehnologija 2

To nam je i uvod u novu verziju i5 procesora koji, kako smo rekli, sada imaju šest fizičkih jezgri što je apsolutna novost za Intelovu mainstream seriju procesora.Tu su i5 8400 i i5 8600K te kao i i3 verzije, jedan je otključan, a drugi ne. 8400 kuca brzinom od 2.8 GHz što je cijena koju plaća za veći broj jezgri. 8600K pak diže tu osnovnu frekvenciju na 3.6 GHz te, s obzirom da je otključan, korisnik može sam podići performanse na još višu razinu. Performanse ovog procesora uistinu možete iskusiti samo ako vrtite veći broj zahtjevnih aplikacija ili se bavite kreiranjem u 3D alatima, glazbom, videom, itd. Ako vam ni to nije dovoljno, ili ste jednostavno hardverski entuzijast, ostaje vam i7 linija.

32 34 novo2

Ovi procesori najbolji su koje je tvornica uspjela proizvesti. Dosežu vrhunske performanse bez gutanja enormne količine energije te ih je moguće pogurati još i dalje, no tu će privilegiju trebati i platiti. Kategorija i7 sastoji se od dva komada, 8700 i 8700K. 8700 kuca na 3.2 GHz te istovremeno može obrađivati dvanaest dretvi. 8700K, pak, svoju brzinu diže do 3.7 GHz te ju korisnik može podići još više.

Tehnologija 1

Coffee Lake generacija procesora ima i pametnu Turbo Boost tehnologiju koja na kraće staze, ovisno o temperaturi procesora, može podići performanse pojedinih jezgri prema potrebi aplikacije koja se trenutno izvršava. Sve ove mogućnosti i nove potencijalne performanse većeg broja jezgri zahutkavaju borbu između Intela i AMD-a koji je odlučio da više neće tiho šutjeti u pozadini. Naša ideja bila je isprobati četverojezgreni i3-8100 i usporediti ga s prošlom generacijom kao i s trenutnom konkurencijom. Imajte na umu da i3 ima limitirane mogućnosti pa ga naravno nećemo preporučati s baš najskupljom grafičkom karticom, već smo ju koristili kako bismo vidjeli čiste procesorske performanse bez grafičkih limitacija.


(Stranica 1 od 4)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 4)
Ocijeni sadržaj
(4 glasova)
Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.