Kako nadograditi staro gaming računalo - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Kako nadograditi staro gaming računalo

Kako nadograditi staro gaming računalo

Povratak iz mrtvih


Vidilab je od našeg čitatelja dobio zadatak osposobiti staro računalo za igranje igre Just Cause 3, a za taj zadatak imali smo budget od 3000 kuna



Ekipa u Vidilabu dobila je zanimljiv zadatak od jednog čitatelja koji nije bio zadovoljan performansama svog računala. Maksimalan iznos koji bi htio uložiti u ovaj upgrade iznosi 3000 kuna, a glavni mu je cilj zaigrati bez trzanja igru Just Cause 3. U ovom slučaju pokušavamo nadograditi i vratiti stari sjaj postojećem računalu s ponešto “blinga”, koji je u 2017. jednako važan kao i izbor grafičke kartice ili školovanja.
Just Cause 3 je akcijska avantura s otvorenom slobodom kretanja u kojoj oslobađate Italijom inspiriranu otočnu državu tako da joj do temelja uništavate svu infrastrukturu. Od klasičnog diktatora, misterioznih plaćenika i autonomnih robota koji vas žele uništiti, igra je prepuna eksplozija i natjeravanja svim stvarnim i fiktivnim prijevoznim sredstvima.

Otvoreno kućište fmt
Šaljivi ton na stranu, igra je također i port, napravljena za igraće konzole te naknadno prebačena i za računalnu publiku. To nam, već standardno, donosi i ekstremne zahtjeve za računalnim resursima, stoga ni vrlo dobro računalo neće proći bez štucanja. Pa pogledajmo što nas čeka kada otvorimo ovu dotrajalu zvijer. Unutar zadanog budžeta trebamo računalo osposobiti za daljnje izazove u narednih nekoliko godina.

Nije u komponentama sve
Prvi problem na koji nailazimo jest nakupljena prašina. Ona neće uzrokovati kolaps sustava, no ključne komponente s aktivnim hlađenjem postižu visoke temperature, pogotovo u ovim ljetnim danima, stoga ih sustav “oslabljuje” kako ne bi došlo do pregrijavanja. Ovaj problem, naravno, nije novost i uz malo truda lako se riješi. Kratak pogled na kućište i jasan je uzrok. Velik broj otvora kroz koje prašina ulazi te jedan ispušni ventilator za kućište. Problem koji tu nastaje naziva se negativan pritisak unutar kućišta, što znači da zrak koji ventilator izbaci ulazi kroz sve male otvore dovodeći prašinu sa sobom. Jednostavno rješenje instalacija je usisnog ventilatora, tradicionalno s prednje strane računala, koji je jači od ispušnog ventilatora. Osim toga, može se ugraditi jedan veći ili dva usisna veličine ispušnog, kako bi količina zraka koji ulazi bila veća od one koju ispušni ventilator može izbaciti. Tako dobivamo pozitivan pritisak unutar kućišta te će višak zraka izlaziti i kroz male rupice na kućištu, onemogučujući prašini da kroz njih uđe. Zadnji je uvjet svakako filter prašine kod usisnih ventilatora, koji naše kućište već ima. I dok sve zvuči kao puno mudrovanja, problem se riješi za sto kuna.



Komponente
Baza je računala matična ploča Micro ATX od GIGABYTEa GA-B85M-D3H LGA 1150. Podržava seriju 4000 Intelovih procesora i DDR3 RAM do 1600 MHz brzine. Inače spada pod entry level za uredska računala s minimalnom opremom, no vrijeme je pokazalo da je kvaliteta izrade solidna te svi dijelovi (USB i audio) rade normalno. S obzirom na to da su na ovoj matičnoj četiri utora za RAM, nema potrebe mijenjati je.
Srce računala Intelov je i3-4130 s dvjema fizičkim i virtualnim jezgrama, radnim taktom od 3,4 GHz i 54 W potrošnje energije. Radi se opet o budget verziji Intelove arhitekture Haswell, koja i u današnjim igrama daje solidne rezultate. Ona ne bi trebala zadavati probleme ni biti najslabija karika ni nakon pojačanja ostalih komponenti. 

RAM je Kingstonov set od dviju pločica od 4 GB koje rade na 1600 MHz  latencijom CAS 11. Ovi su nam detalji bitni jer igra Just Cause 3 zahtijeva minimalno 8 GB RAM-a na raspolaganju kako bi mogla optimalno funkcionirati. To nam  govori da će RAM vjerojatno biti jedna od slabih karika koje će trebati dograditi.
Sve napaja Enermaxovih 500 W koji će, nakon čišćenja od prašine i potvrde da aktivno hlađenje i dalje funkcionira, zadovoljiti naše energetske potrebe. Također kratkom inspekcijom možemo utvrditi ima li sve moderne priključke za grafičke kartice i ostale dodatke, no računalo nije toliko staro da bismo imali problema te vrste.
Tu su i dva Toshibina hard diska od 500 GB i 1000 GB. Dovoljno memorije za još koju godinu, no uz njih će računalo uvijek imati osjećaj tromosti koji samo SSD može izliječiti.
Tako dolazimo i do grafičke kartice. U računalu se nalazi Radeon 7770 GHz Edition. S obzirom na cijenu oko tisuću kuna početkom 2012. kada je objavljena, nije odoljela zubu vremena. Prvenstveno zbog svojih 1000 MB RAM-a koji se jednostavno ne uspijevaju nositi s potrebama modernih igara, a i sada zastarjelom arhitekturom GCN 1.0. I dok će nekoga tko primarno igra MOBA-e ili MMO-ove zadovoljiti performansama, za trenutne, a i buduće naslove definitivno će trebati novija grafička kartica.

KOMPONENTE ZA NADOGRA fmt1



Analiza i prvi koraci
Za početak smo na računalo instalirali igru Just Cause 3. Budući da se radi o portu s igraćih konzola, kako smo već rekli, zahtijeva dodatne resurse te nas već prvi izbornik upozorava da sustav nema dovoljno RAM-a, što bi moglo kompromitirati iskustvo igranja. Kroz dobar delay između klikova u postavkama potvrđujemo da je kvaliteta grafike postavljena na minimum, samo rezolucija ostaje full HD.
Već poznata uvodna scena gdje se naš protagonist penje na krov aviona i raketobacačem uništava sve pred sobom daje do znanja da trenutna konfiguracija nije dorasla izazovu. Dok framerate raste i na 30 FPS-a, gotovo su neprimjetni između stanki od 3-4 sekunde jer jednostavno nema memorije da prikaže sve što se događa na ekranu. I kada preuzmemo kontrolu nad glavnim likom, situacija se ne popravlja te za prijelaz svega dvadeset metara treba dobrih pet minuta gledanja u statične slike.
Prvi je lijek kompresor ili boca zraka pod tlakom. Sve bi komponente trebalo ispuhati u slučaju da se već barem godinu dana nakupljala prašina. Naravno, preporuča se da taj proces bude obavljen na terasi. Nakon pola sata posla ponovno pokušavamo s nešto više uspjeha i sada uz malo strpljenja već možemo doletjeti i do prve misije. Grafička kartica ima termalni maksimum i kada do njega dođe, počne usporavati rad kako ne bi došlo do oštećenja. Zato bez prašine hladnjak puno bolje obavlja svoj posao. Ovo bi bilo odlično rješenje za igrače MOBA-a, no naš sustav i naše oči nastavljaju patiti, stoga se primamo nabave novih dijelova za bolje gaming iskustvo.Kako nam je i sama igra rekla, nedostaje nam radne memorije, a činjenica da je grafička kartica radila na 100 % u svakom pogledu dovoljan je znak da se i nju treba mijenjati. Procesor je bio mirniji s 50 % iskoristivosti, no to će vjerojatno narasti kada više ne bude morao čekati da grafička kartica obavi svoje kao do sada. Kad smo već u šopingu, pokušat ćemo ubaciti i SSD kako bi računalo dobilo onu mladenačku poletnost.

Iz razloga nevezanih za gaming, trenutno je nešto teže doći do AMD-ove RX 570, pa čast da krasi naše računalo prelazi Nvidijinoj GTX 1050Ti s 4 GB RAM-a koji će biti i više nego dovoljni za naše potrebe, a mogu se lako naći za nekih 1300 kuna. Ovo je dobra kombinacija s postojećim sustavom jer jaču grafičku karticu mogao bi kočiti trenutni procesor, a investicija nam se tada ne bi isplatila.

KOMPONENTE ZA NADOGRAD fmt
Drugi dio koji kupujemo jest radna memorija. Iz brojnih razloga vezanih uz razne tajminge izvan opsega ovog članka, bitni su podaci naših trenutnih pločica RAM-a. Kako je već navedeno, oni su: radni takt od 1600 MHz, dvije pločice od 4GB i CAS latencija od 11 ciklusa. Ove podatke možete naći na gotovo svakoj pločici RAM-a. Ako ih nadograđujete, bitno je da budu iste vrijednosti. Da kupimo pločice koje rade na frekvenciji većoj od naših, jednostavno bi radile na nižoj frekvenciji i investicija nam se ne bi isplatila. No ako je CAS tajming veći od 11 na trenutnim pločicama, ovisno o matičnoj ploči, ili se računalo neće paliti ili ćemo sami morati mijenjati postavke u BIOS-u kako bi sve radilo na višoj vrijednosti. Zato je najbolje naći pločice istih vrijednosti kako ne bi bilo problema nakon instalacije.
Budući da se radi o DDR3 memoriji, cijena je trenutno prilično niska. U trenutku pisanja ovog članka još dvije pločice od 4 GB mogu se naći i za 110 kuna, dok se cijena obično kreće oko 500 kuna, stoga ćemo pri pisanju članka uzeti veći iznos.

KOMPONENTE ZA NADOGRA fmt2

To nas dovodi do zadnje stavke – SSD diska, za koji nam ostaje 1200 kuna.
SSD vode prilično su mutne jer proizvođači često koriste “divlje” komponente, pa je teško jamčiti za kvalitetu i performanse pojedinih proizvoda. Zbog načina rada bitna je memorija koja se korištenjem polako “troši”, a čijom su regulacijom zaduženi kontroleri koji u isto vrijeme moraju izvući maksimalnu moguću brzinu. Činjenica da Samsung proizvodi preko 50 % ukupne svjetske flash memorije i ponegdje drži i 80 % tržišta čini ih prilično sigurnom opcijom po prihvatljivoj cijeni svojih SSD-a za prosječne korisnike. Tako se u ovom slučaju opredjeljujemo za Samsungov 850 EVO 250 GB kojim smo zadovoljili brzinu, ali osigurali i dovoljno prostora za spremanje nekoliko aktualnih igara uz cijenu oko 830 kuna.

Stavljen SSD fmt
Od ostatka novca nabavit ćemo ventilator za kućište i malenu LED traku crvene boje kako bi i svi oko nas znali da se ne radi o nekom dotrajalom računalu nego modernoj zvijeri.Nakon punih 15 minuta zamjene dijelova (pola je otišlo na ventilator i rasvjetu) spremni smo za testiranje nove konfiguracije. Mala napomena za one koji prvi puta sami stavljaju prednji usisni ventilator (a i za kasnije čišćenje je skidanje prednje maske računala): ona se snažno povuče odozdo te se odvaja uz dosta pucketave zvukove. Predlažemo da pogledate koji video prije nego se sami upustite u tu avanturu.

Ugradnja LEDICA 3 fmt

UGRADNJA LEDICA 2 fmt

Potrebna je, naravno, instalacija drivera za grafičku karticu, a preporuča se i za SSD zbog načina na koji on radi. Igru možemo prebaciti na SSD za brži put kroz loading screen, no on ponajprije služi za postavljanje Windowsa kako bi računalo dobilo modernu brzinu. Nakon manjih prepravaka spremni smo za novi test. Dočekuju nas oku ugodne HIGH postavke i stabilnih 60 FPS-a. Valja napomenuti da će različite igre drugačije reagirati na naš dvojezgreni (četverodretveni) procesor, a o tome će ovisiti i performanse, no nema naznaka da će narednih godina predstavljati problem.

ZAVRŠNE SLIKE 1 fmtZAVRŠNE SLIKE 2 fmt

(Stranica 1 od 3)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 3)
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Kako nadograditi staro gaming računalo - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.