Kako nadograditi staro gaming računalo - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Kako nadograditi staro gaming računalo

Kako nadograditi staro gaming računalo

Povratak iz mrtvih


Vidilab je od našeg čitatelja dobio zadatak osposobiti staro računalo za igranje igre Just Cause 3, a za taj zadatak imali smo budget od 3000 kuna



Ekipa u Vidilabu dobila je zanimljiv zadatak od jednog čitatelja koji nije bio zadovoljan performansama svog računala. Maksimalan iznos koji bi htio uložiti u ovaj upgrade iznosi 3000 kuna, a glavni mu je cilj zaigrati bez trzanja igru Just Cause 3. U ovom slučaju pokušavamo nadograditi i vratiti stari sjaj postojećem računalu s ponešto “blinga”, koji je u 2017. jednako važan kao i izbor grafičke kartice ili školovanja.
Just Cause 3 je akcijska avantura s otvorenom slobodom kretanja u kojoj oslobađate Italijom inspiriranu otočnu državu tako da joj do temelja uništavate svu infrastrukturu. Od klasičnog diktatora, misterioznih plaćenika i autonomnih robota koji vas žele uništiti, igra je prepuna eksplozija i natjeravanja svim stvarnim i fiktivnim prijevoznim sredstvima.

Otvoreno kućište fmt
Šaljivi ton na stranu, igra je također i port, napravljena za igraće konzole te naknadno prebačena i za računalnu publiku. To nam, već standardno, donosi i ekstremne zahtjeve za računalnim resursima, stoga ni vrlo dobro računalo neće proći bez štucanja. Pa pogledajmo što nas čeka kada otvorimo ovu dotrajalu zvijer. Unutar zadanog budžeta trebamo računalo osposobiti za daljnje izazove u narednih nekoliko godina.

Nije u komponentama sve
Prvi problem na koji nailazimo jest nakupljena prašina. Ona neće uzrokovati kolaps sustava, no ključne komponente s aktivnim hlađenjem postižu visoke temperature, pogotovo u ovim ljetnim danima, stoga ih sustav “oslabljuje” kako ne bi došlo do pregrijavanja. Ovaj problem, naravno, nije novost i uz malo truda lako se riješi. Kratak pogled na kućište i jasan je uzrok. Velik broj otvora kroz koje prašina ulazi te jedan ispušni ventilator za kućište. Problem koji tu nastaje naziva se negativan pritisak unutar kućišta, što znači da zrak koji ventilator izbaci ulazi kroz sve male otvore dovodeći prašinu sa sobom. Jednostavno rješenje instalacija je usisnog ventilatora, tradicionalno s prednje strane računala, koji je jači od ispušnog ventilatora. Osim toga, može se ugraditi jedan veći ili dva usisna veličine ispušnog, kako bi količina zraka koji ulazi bila veća od one koju ispušni ventilator može izbaciti. Tako dobivamo pozitivan pritisak unutar kućišta te će višak zraka izlaziti i kroz male rupice na kućištu, onemogučujući prašini da kroz njih uđe. Zadnji je uvjet svakako filter prašine kod usisnih ventilatora, koji naše kućište već ima. I dok sve zvuči kao puno mudrovanja, problem se riješi za sto kuna.

(Stranica 1 od 3)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 3)
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Kako nadograditi staro gaming računalo - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.