Epson TW9200W - 4.0 out of 5 based on 2 votes
Rešetke za hlađenje Nalaze se na lijevoj i desnoj strani, lijeva usisava zrak i sadrži filter za prašinu dok desna ispušta vrući zrak

Epson TW9200W

Visokovjerna (kućno) kino projekcija

Gledanje filma na projektoru iskustvo je koje se ne može usporediti niti s jednim TV-om te zahtijeva određenu posvećenost cilju - od kalkulacija prilikom instalacije platna i samog projektora do brige oko uređaja (čišćenja prašine), a kao nagradu svome vlasniku pruža specifičan užitak i zadovoljstvo

U svijetu projektora aktualni modeli ostaju na sceni puno duže nego je to slučaj s pametnim telefonima i tabletima, laptopima ili televizorima. Dobar primjer toga su high-end modeli projektora koji su izašli na tržište prije nekoliko godina, ali i danas predstavljaju vrh ponude u određenom segmentu. Epsonov TW9200 jedan je od takvih modela, a TW9200W s kojim ćemo se pozabaviti zapravo je samo osvježenje u klasi s proširenim mogućnostima dok je kvaliteta prikaza uz optičke mogućnosti identična.

 

Video entuzijasti, pozor!

Ako ste filmofil ili (uz današnju visoku produkcijsku kvalitetu) seriofil koji voli uživati u svim blagodatima slike i zvuka što ga nude današnji sadržaji onda je gledanje filma za vas poseban i složeni proces. Projekcija slike na platno užitak je kakav ne može zamijeniti niti jedan TV kolikogod bio velik i sofisticiran, zakrivljen ili pametan. Projekcija je mali obred koji uključuje spuštanje platna, polako zagrijavanje žarulje projektora i zvuk fokusiranja leće koji je često popraćen uključivanjem audio sustava.

Epson EH TW9200W 14

Kontrole Na desnome boku ispod poklopca pozicionirane su osnovne kontrole za upravljanje projektorom

 

Ako vam sve to ne znači puno, a seriju ili film gledate stoječki preko mobitela s Netflixovom aplikacijom u tramvaju sa slušalicama u ušima ovakav uređaj vjerojatno nije za vas. Samim time cijena će djelovati vrtoglavom jer ju promatrate iz određene perspektive. TW9200W jedan je od najkonkurentnijih i cijenom najboljih Best Buy modela visoke klase koji nudi pregršt tehnologija i opcija. Konkurenti iz JVC-a, Sonyja i Panasonica još su skuplji, a TW9200W jedan je od rijetkih projektora koji je uopće sposoban prikazati suludo velike kontrastne vrijednosti sve od 600.000:1.

TW9200W je Epsonov najbolji home-theater model za konzumentsku klasu iako bismo ga mogli zvati „high-endom“ to bi bilo vrlo nepravedno prema nekim drugim tvrtkinim modelima iz Pro Cinema programa (namijenjenih većim prostorima) ili samom tehnološkom vrhu poput LS10000 modela koji radi na principu lasera uz 4K procesiranje slike – i moguće ga je kupiti u slobodnoj prodaji. TW9200 model je izašao početkom 2014. godine, a model kojeg sada imamo na stolu ima dodatnu oznaku „W“ što označava „wireless“ odnosno mogućnost digitalnog prijenosa slike i zvuka do samog projektora. Uređaj smo testirali s firmware updateom verzije 111 i sa „saturacijskim algoritmom“ Super Resolution, izvori su bili nekompresirani FullHD (Bluray-iso), ali i 4K s HEVC kodiranjem.

 

Optika široke ruke

Leća projektora zaštićena je pomičnom plastičnom pregradom koja se automatski uvlači kada uključite projektor. Ona štiti optiku od neželjenih otisaka prstiju, prašine ili prljavštine kada je uređaj isključen. Sustav hlađenja pozicioniran je frontalno, s filterom prašine koji je preporučljivo ispuhati svakih 100-tinjak sati korištenja. Prašina je ujedno i jedini pravi potencijalni neprijatelj većini Epsonovih HT modela jer pate od poznatog problema tzv. „dust bloba“ – prašina se može uvući unutar prizme projektora što rezultira prikazom svijetlih točaka vidljivih samo na apsolutnoj crnoj boji (odjavna špica filma i sl.).

Epson EH TW9200W 10

HDMI izlaz  Nešto je što ćete naći samo na ovom Epsonovom modelu

 

Rješenje je čišćenje projektora koje je potrebno obaviti u servisu, no potencijalni problem može se ponoviti. Od ovog problema pate i drugi brandovi, nije specifičan za LCD modele, a „dust blob“ problem imao sam (op.aut.) i na projektoru baziranog na DLP-u kao i na Epsonovom modelu TW-7200. Ono što čini TW9200W toliko dobrim je kvaliteta prikaza slike i kontrast, a popratne opcije poput wireless adaptera većini će biti u drugom planu. Auto-Iris opcija funkcionira odlično i više nije toliko glasna kao na starijim modelima.

Riječ je o servo motoru koji fizički blokira dolazak svjetlosti od lampe u trenutku kada scena obiluje mračnim tonovima. Na taj način projektor ostvaruje „dinamički kontrast“, a opcija ima tri različite brzine reakcije, nama je srednja najbolje odgovarala. Ovaj feature obično nalazimo na skupljim modelima kao i lense-shift – vertikalni i horizontalni. To znači kako možete ručno podesiti optiku te projektor ne mora biti fizički postavljen u samom središtu platna na koje projicira sliku.

Za razliku od keystoninga koji softverski može ispraviti sliku koju projektor prikazuje iz kuta lense-shift ne oduzima nativne piksele slike jer cijeli posao obavlja fizički kroz optiku. Dakle, preporuka je da keystoning izbjegavate ako je to moguće u kućnim uvjetima jer je prvenstveno osmišljen kao brza alternativa za poslovne prezentacije i slično.

 

Kvaliteta prikaza, procesiranje slike i 3D

Prikaz slike moguć je kroz nekoliko prethodno definiranih profila koji uključuju dinamičan, klasičan, režim rada u dnevnoj sobi i kinu. Upravo ovaj zadnji režim idealan je za zamračene prostorije uz uključeni Auto-Iris gdje dolazi do izražaja ogroman kontrast koji ima ovaj PJ, obilje detalja u sjenama i tamnim scenama kojima dokazuje svoju superiornost u klasi gdje DLPi obično zaostaju. Uz 2400 ANSI lumena omogućava i vrlo velike dijagonale uz zadržavanje svih svojih dobrih atributa prikaza – to može biti i dijagonala od 150-200 inča.

Epson EH TW9200W 5

Bežični HDMI switch Prenosi FullHD sliku i zvuk do projektora na udaljenosti od 10-ak metara bez potrebe za kabelima

 

No pravi adut koji posjeduje je Super Resolution procesiranje slike gdje će dodatno istaknuti detalje u sadržaju poput vlasi kose, bora na licu i slično pogotovo ako mu dopremite kvalitetan FullHD signal sa što manjom kompresijom – rezultat je nevjerojatan, a sama kvaliteta procesiranja ravnopravna jednom razvikanom Darebee, Qdeo ili Faroudja procesiranju i tu se Epson nema što sramiti. Prikaz boja i tonova je gotovo pa referentan, sve zavisi dakako o gainu platna na kojeg se projicira slika za što je potrebna manja kalibracija, no svako veće odstupanje od definiranih postavki game, topline i saturacije samo degradiraju sliku.

Svidjela nam se i opcija Skin tone koja direktno dira u prikaz tonova ljudske kože bez prevelikog utjecaja na ostale nijanse s kojom se potpuno može izbjegnuti „tint“ ako želite prirodniji i vjerniji prikaz ruku i lica likova na ekranu – sadržaj na kojemu se generalno vide najveća odstupanja od „prirodnog“.

Epson EH TW9200W 1

3D spreman U pakiranju dolazi par 3D aktivnih naočala s integriranom punjivom baterijom

 

Nismo fanovi stereoskoskog 3D-a, to priznajemo i možda dolaskom VR tehnologije promijenimo svoj stav, no gledati 3D sliku na TV-u i na projektoru dva su potpuno različita svemira. Uz 480 Hz osvježavanja i aktivne naočale koje se sinkroniziraju s projektorom su hardverske predispozicije TW9200W vrlo zavodnog nivoa. Pojave artefakta, preklapanja slojeva slike i slično su nepoznanica Epsonu, a 3D slika ostaje visokovjerna sa svojim dubinskim prikazom i iluzija prostornosti kao i razmak između objekata na slici ne „puca“ niti u jednom trenutku čime se ova iluzija čini vrlo stvarnom.

 

Završne riječi...

Obratite pozornost na dimenzije i masu ovog uređaja, odmah će postati jasno kako njegov dizajn nema ništa zajedničko s uredskim projektorima. Garancija na TW9200W veliki je bonus jer iznosi čak dvije godine na sami uređaj i tri godine na lampu ili impresivnih 3000 sati na lampu, što god prođe prvo. U paketu je par aktivnih 3D naočala (s integriranom baterijom koje se pune putem USB priključka), bežični odašiljač s pet HDMI priključaka i HDMI izlazom pa dolazni signal možete proslijediti primjerice na TV. Bežični prijenos slike je moguć unutar jedne sobe do udaljenosti od 10-ak metara.

Epson EH TW9200W 15

Ništa analogno Ako vam trebaju analogne konekcije za sliku (VGA, komponentni ulaz, kompozitni) morat ćete koristiti kabele

 

Prilikom bežičnog spajanja nismo vidjeli nikakve artefakte, šumove ili pucanja slike (iako je u neposrednoj blizini bilo nekoliko WiFi mreža i router), a sustav je HDCP kompatibilan pa može prenositi bilo kakav sadržaj koji je zaštićen od kopiranja. Projektor posjeduje i THX certifikat za vjernost boja odnosno kino-kvalitetu slike što dokazuje najviši standard. Na stražnjoj strani osim AV priključaka tu je i 12 voltni izlaz za aktivaciju električnog platna. U ovom cjenovnom razredu jedini pravi konkurenti kojih se možemo sjetiti su Panasonic PT-AE8000U (LCD) s nešto slabijim specifikacijama, ali i ponekim korisnim featureom (poput lense memory) te Sonyjev model Sony VPL-HW55ES (SXRD).

Oba konkurenta su zapravo uređaji skuplji od Epsona (nekoliko tisuća kuna) dok su razlike u kvaliteti prikaza tek marginalne i podložne ukusu. Osim toga TW9200W ima veliku prednost – uvjerljivo najveći kontrast koji s auto-iris funkcijom pruža pravu high-end projekciju.

Maloprodajna cijena:
23.740,00 kn

Više informacija

  • Model: Epson TW9200W
  • Ukupna ocjena: 4,8
  • Performanse: 5
  • Mogućnosti: 5
  • Cool faktor: 5
  • Proizvođač: Epson
  • Tip: LCD 3D FullHD (1920 x 1080) / 16:9
  • Snaga osvjetljenja: 2400 ANSI
  • Osvježavanje: 480 Hz
  • Kontrast: 600.000 : 1
  • Razina buke: 22dB- 32 dB
  • Throw ratio: 1 - 2,1 : 1
  • Dijagonala projekcije: do 300 inča
  • Udaljenost projekcije: 2,88 m / 6,36 m
  • Konektori: 6 x HDMI (wireless preklopnik), HDMI izlaz, komponentni, kompozitni
  • Dodatno: 2 x 3D naočale, wireless HD preklopnik/ odašiljač
  • Dimenzije: 466 x 395 x 158 mm
  • Težina: 8,6 kg
  • Plus: Gotovo referentan prikaz 2D slike, procesiranje, kontrast, Auto-Iris, lense shift, sustav hladenja i tišina u radu, 3D slika, bežični prijenos FullHD slike do projektora, daljinski upravljač, jamstvo
  • Minus: Potencijalni problemi s prašinom
  • Ustupitelj i cijena: Epson, www.epson.hr, maloprodajna cijena: 23.740,00 kn
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Epson TW9200W

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Epson TW9200W - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.