LG 24GM77 - 5.0 out of 5 based on 4 votes
Lijep ili ružan?! Stvarno je teško procijeniti, doduše uživo izgleda znatno bolje nego na slici

LG 24GM77

Ispod jedne milisekunde?

LG-jev gamerski monitor osim atraktivnog izgleda nudi odlične performanse kada su u pitanju vrijeme odziva i osvježavanja te naravno podršku za 3D gaming. Nama se ipak više svidio klasični 2D gaming uz 100+ FPS unutar igara

U klasi high-end gamerskih monitora dominira jedna matrica - ozloglašena TN. Zašto? Jer je jedina koja može adekvatno isporučiti velike brzine odziva ekrana (izmjene boja tj. brzo zakretanje piksela) i osvježavanja (broj prikazanih sličica u sekundi) slike.
Ako ste mislili da su zato jeftini, razmislite ponovo. Asusovi ROG “TN-ci” koštaju i više od šest tisuća kuna, a klasa sa 24” dijagonalom gotovo uvijek prelazi 3,5 tisuće kuna. Ako ste letimično pogledali cijenu LG-ja 24GM77 prije čitanja teksta, budite uvjereni da je ona itekako konkurentna. Ovdje govorimo o 144 Hz, a kako to izgleda u praksi?! Ovako…

LG 24GM77 B 7

Gamerski monitor TN matrice sa pivot stalkom?.... I to smo doživjeli,osim gaminga s tri ovakva monitora u portret modu drugu funkcionalnost nema

 

“The Flash” među monitorima


Počnimo od dizajna što je u gamerskoj kategoriji itekako bitno. LG-jev model ili ćete obožavati ili mrziti, suzdržanosti zaista nema...barem ne u našoj redakciji. Kombinacija crnog kućišta i crvene plastike na boku monitora pokušava osigurati agresivan stav LG-ja i pokazati da se radi o nečem posebnom. Najistaknutiji dio svakako su glomazne kockaste tipke ispod donjeg okvira za brzinski ulazak u “Game režima rada” i navigaciju OSD-om. Postolje monitora nudi pivot, iako nam nije posve jasno koji je razlog tome.

Ukoliko bi se monitor spajao u multi-setup u portret orijentaciji tipke ispod okvira bi smetale a ako se radi o nekom drugom razlogu kao što je neki tip grafičke obrade, crtanja i slično - ovo je ipak TN monitor. No dobro, u ovoj klasi sa 144 Hz konkurenti ionako nemaju ovoliku opremljenost pa se poklonjenom konju ne gleda u zube. No, vratimo se trenutak na reprezentaciju boje i fotografiju. Iako je ovo TN matrica, kao i kod nekoliko modela koje smo testirali unazad pola godine, ovaj TN daleko je ispred svega što se inače veže za ovaj tip matrice. Boje i gradacija zaista su iznenađujući, precizni i vrlo dobro balansirani, kut vidljivosti je također vrlo dobar. Ne toliko da bi monitor trebao imati stalak za pivotiranje, ali dobar.

LG 24GM77 B 6

Od konektora, dostupni su – SVI Pa tako i potpuno nepotrebni VGA ako vas to veseli. Ne zaboravite na USB3.0 Hub

 

Prijeđimo odmah na ono najbitnije - gaming. Da bi danas igrali najnovije naslove u ultra-max detaljima (pa čak i sa uključenim AA i AF) nije vam potrebna apsolutna high-end kartica i za mnoge igre biti će dovoljna i dvije godine stara kartica više klase jer, ruku na srce, igra se izvodi u FullHD-u. Tko bi rekao da ćemo ovako brzo pisati o dva milijuna piksela na hrpi kao o rezoluciji za mase koja (ne polako) zalazi sa gamerske scene. No, to ima i dobre strane kao što je veći FPS u igrama kao nusprodukt FullHD rezolucije, ako monitor to može podržati, a 24GM77 može. Uz to, LG tvrdi kako ovaj monitor ima brzinu odziva manju od 1 ms, hmm. Da bismo to provjerili…. ne možemo, jer takvu opremu jednostavno nemamo. Pokretali smo i PixPerAn i UFO test i gledali smo HFR video i sve smo isprobali. Zaključak: ovaj monitor je zaista prokleto brz u iscrtavanju minijaturnih pokretnih objekata i svakako preporučamo spajanje putem DisplayPorta ukoliko to hardver dozvoljava.

 

LG 24GM77 B 3

 

Posebna tipka za gaming Otključava poseban profil koji aktivira overdrive i suludo brzi response-time

 

Dva gaming pravca

Postavili smo si pitanje na koje nismo uspjeli odgovoriti. Što je bolje, igrati na rezolucijama iznad FullHD-a ili igrati na FullHD-u sa FPS-om iznad 100 sličica u sekundi. Obje kombinacije imaju određene prednosti no mirna i brza slika bez titranja i tearinga ili shutteringa u igrama zaista je nešto posebno. 24GM77 nema podršku sa tehnologije poput g-sync-a ili freesync-a (prva iz Nvidia, druga iz ATI tabora) no bez obzira na nedostatak sinkronizacije GPU-a sa monitorskim refrash rateom slika u igrama je značajni iskorak u odnosu na standardnih 60 Hz i to može svatko primjetiti.

Poslužili smo se softverskim V-syncom i to na ovom monitoru izgleda odlično. Nemojte pogrešno shvatiti, ni sa jednom trenutnom tehnologijom nije moguće u potpunosti eliminirati „tearing“ slike, samo je pitanje je li vidljiv pri iznimno brzoj izmjeni frameova. Kada se sličice izmjenjuju brzinama 120 Hz i više, vrlo ga je teško ili nemoguće uočiti. Fokus na brzu sliku je mnogo lakši, pa višesatno igranje ne predstavlja nikakav problem niti stvara dodatan umor kod igara koje zahtijevaju brze refleksne kretnje. Uzmemo li u obzir performanse i cijenu ovog monitora, LG je pokazao zaista odličan gamerski proizvod ukoliko vas zanima High-Frame-Rate.

LG 24GM77 B 4

Crvenom bojom LG pokušava (imitirati Asus?) naglasiti agresivnost koja je obilježje svakog gaming proizvoda

 

Više informacija

 • Model: LG 24GM77
 • Ukupna ocjena: 4,7
 • Performanse: 5
 • Isplativost: 5
 • Cool faktor: 5
 • Proizvođač: LG
 • Tip: 3D TN LED
 • Dijagonala /rezolucija /omjer stranica: 24” (61 cm) / FullHD / 16:9
 • Statički/dinamički kontrast:: 1000:1 / 5000000:1
 • Snaga osvjetljenja: 350 cd/m2
 • Kut vidljivosti: 170 /160
 • Priključci: VGA, DVI, HDMI, DisplayPort
 • Dimenzije: 567 x 57 x 353 mm
 • Masa: 3,84 kg
 • Plus: Vrijeme odziva i brzina osvježavanja, gaming u HFR-u bez titranja, cijena, odličan prikaz slike i boja (za TN panel), USB 3.0 HUB
 • Minus: Dizajn neće svima odgovarati, nema podršku za g-sync/freesync, no to bi imalo i značajan utjecaj na cijenu
 • Ustupitelj i cijena: LG Hrvatska, www.lg.com/hr, cijena: 3.200,00 kn
Ocijeni sadržaj
(4 glasova)


Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za LG 24GM77

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

LG 24GM77 - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.