AOC AGON AG273QCX gaming monitor s FreeSync 2 i 144 Hz

AOC AGON AG273QCX gaming monitor s FreeSync 2 i 144 Hz

Nova era monitora

Novi AOC-ov monitor zainteresirat će mnoge specifikacijama koje nudi za relativno pristupačnu cijenu.

AOC Agon AG273QCX, koji ovdje imamo na testu, najavljen je još davne 2017. godine, no izlazak na tržište odgađan je sve do siječnja 2019. Vjerujemo da je glavni razlog nova tehnologija koju ovaj monitor implementira kako bi korisnicima približio dvije rijetko spojive specifikacije uz dodatak naprednih mogućnosti. Za početak, riječ je o 27-inčnom monitoru QHD rezolucije, to jest 2560 x 1440 piksela. Smatramo da je to idealna rezolucija s obzirom na dimenzije ekrana, pogotovo kada još uvrstimo i grafičku karticu koja bi ga trebala pokretati.

VA panel i 144 Hz ekran na novom AOC AGON monitoru

Bitne specifikacije koje je AOC spojio jesu VA panel i brzina osvježavanja zaslona od 144 Hz. Ako ste se ikada zanimali za tehnologiju zaslona, znat ćete da VA paneli imaju superioran kontrast nad IPS i TN panelima, što daje puno življi prikaz boja na ekranu. Crna boja, iako ne stvarno crna kao na OLED panelu, puno je bolja od, primjerice, IPS zaslona, na kojemu postaje siva lako zamjetna, pogotovo prilikom igranja u mraku. VA paneli uistinu imaju superiornu sliku, no nisu bez mana. Odaziv im je sporiji nego TN i IPS panelima, pa ih igrači ne preferiraju u FPS naslovima zbog mutnije slike za vrijeme brzih pokreta. AOC zato koristi 144-hercni zaslon koji puno brže reagira na promjene sadržaja na ekranu te će zadovoljiti sve osim hardcore igrača. Neki VA paneli, pogotovo oni s bržim odazivom, imaju problema s padom svjetline kada se gledaju iz kuta. Kako je zaslon velik, to često znači da će rubovi pri gledanju u sredinu ekrana biti tamniji od same sredine. Zato proizvođači koriste zakrivljene ekrane. S radijusom od 1800 mm svi dijelovi ekrana usmjereni su više-manje prema korisniku, čime se izbjegava efekt slabijeg osvjetljenja rubova.

FreeSync 2 tehnologija

Samo uz ovakve performanse već pričamo o solidnom gaming monitoru, no ipak je 2019. godina i AOC se pobrinuo da izvede novu tehnologiju na sunce. Naime, monitor ima VESA HDR 400 certifikat te podržava FreeSync 2 tehnologiju. HDR400 certifikat znači da zaslon može zasvijetliti snagom iznad 400 nita svjetline na manjem području zaslona (primjerice, kada je u kadru sunce). FreeSync 2 pak povećava raspon frekvencija koje ova tehnologija podržava na panelu. Do sada je FreeSync uvijek imao manji raspon frekvencija od konkurencije i njegova je korisnost često dovođena u pitanje. Verzija 2 postavlja jednak standard raspona kao i konkurencija, stoga ovaj monitor ima mogućnost prilagoditi se brzinama od 48 Hz pa sve do 144 Hz, što je odličan raspon frekvencija.

AOC Agon AG273QCX vidilb1
Podsjetimo da je HDR pun vrlo nejasnih standarda koji nisu previše usklađeni. Problem je što monitori možda mogu dostići određenu visinu svjetline, no s bojama se diže i svjetlina crne pa tako raspon boja, odnosno kontrast, ostaju isti. Pravi HDR trebao bi zadržati gotovo nevidljive crne te podići samo svijetle aspekte slike. Za to je potrebno komplicirano pozadinsko osvjetljenje, a ono se koristi samo u najskupljim zaslonima. AOC ne implementira to rješenje, no zahvaljujući VA panelu i dalje ima veći kontrast od drugih. Imajte na umu da će tamniji dijelovi zaslona postati sivkasti i blijedi kada pojačate zaslon na maksimum. S druge strane, Windows ga prepoznaje bez problema te se HDR način rada pali jednim klikom u Windowsu i jednim u OSD-u.
Ovo je u svakom slučaju, s obzirom na cijenu, odličan zaslon koji će mnoge igrače impresionirati ako će imati dovoljno dobar hardver da ga pokrenu. Srećom, Nvidia će uskoro podržavati i AdaptiveSync tehnologiju.

Više informacija

  • Model: AOC AGON ag273qcx
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Performanse: 5
  • Dojam: 5
  • Cijena: 4
  • Proizvođač: AOC
  • Osvježenje: 144 Hz
  • Vrsta panela: SVA
  • Dijagonala: 27''
  • Kontrast: 3000:1
  • Rezolucija: 2560x1440
  • Dodatno: HDR, FreeSync2
  • Plus: Nova tehnologija, svjetlina, VA panel
  • Minus: masivan stalak, Nepotrebno LED osvjetljenje straga
  • Ustupitelj i cijena: AOC 5.126,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za AOC AGON AG273QCX gaming monitor s FreeSync 2 i 144 Hz

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

AOC AGON AG273QCX gaming monitor s FreeSync 2 i 144 Hz - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.