Test velikog gaming monitora HP Omen 32 W9S97AAR - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Test velikog gaming monitora HP Omen 32 W9S97AAR

Test velikog gaming monitora HP Omen 32 W9S97AAR

Div modernog doba

HP-ov brand Omen cilja specifično gaming scenu, a takvi monitori obično preferiraju brzinu osvježavanja matrice nad samom kvalitetom slike, no to ne znači da ne možete dobiti oboje. Jasno, za pravi iznos.


Mi smo se odlučili na test velikog 32-inčnog monitora QHD rezolucije od 2560 x 1440 piksela koji koristi VA panel za reprodukciju sadržaja. Samo spominjanje tog tipa panela neće se sviđati igračima koji preferiraju FPS igre, no u slučaju da volite bilo koji drugi žanr, smatramo da ima šansu zadovoljiti vaše potrebe, ali vas i impresionirati performansama. Naime, VA paneli treća su skupina panela pored TN i IPS verzija te u usporedbi s njima imaju poprilično veći kontrast (VA ima kontrast 3000:1, dok IPS može imati maksimalno oko 1000:1). Kontrast je razlika između najsvjetlijeg i najtamnijeg piksela, a to znači da povećavanjem svjetline crna neće postati siva, a boje će biti postojane. Naravno, ovakav zaslon ima i manu, a to je nešto sporiji odaziv od konkurentnih tehnologija, pa će brze kretnje biti mutnije. To se pokušava izbjeći kod FPS igara, no drugi naslovi ne pate toliko od tog efekta. Jednom kada se nađete izvan igre, za gledanje filmova, serija i konzumiranje drugog sadržaja s interneta bit će poprilično bolje zahvaljujući jasnijem prikazu i dubljim crnim bojama.

HP Omen 32 vidilab2
Model HP Omen 32 pri svojoj QHD rezoluciji na ovoj veličini zaslona ima gustoću piksela ispod 100 ppi, što će biti značajno niže od 4K verzija zaslona, no imajte na umu da ćete za 4K zaslon morati imati i vrhunsku grafičku karticu kako biste igre mogli tjerati u 4K rezoluciji. Ako zbog rezolucije morate smanjivati kvalitetu prikaza, 4K zaslon gubi smisao. S druge strane, QHD je puno lakši grafičkim karticama i njega već GTX 1060 ili RX 580 mogu solidno pokretati, premda preporučujemo GTX 1070 za solidno gaming iskustvo. Naravno, novija serija kartica RTX može biti samo bolja u performansama.
Ovaj monitor podržava brzinu osvježavanja do 75 Hz, što će općenito poboljšati doživljaj, no ipak se ne može mjeriti s bržim panelima. Podržava i FreeSync tehnologiju koja ima limitiran raspon podrške osvježavanja, no idealan je za kartice RX 580/590.
Ovoliki monitori često znaju patiti jer zbog veličine rubovi sa strane budu pod oštrim kutom u odnosu na oko te gube „sjaj“ i doimaju se tamnijima. Zato naposljetku proizvođači i rade zakrivljene monitore, upravo da bi prikrili tu manu. VA paneli nekih proizvođača imaju taj efekt, no možemo reći da nas je ovaj Omen ugodno iznenadio. Podjednako je osvijetljen i na rubovima i u sredini kada se gleda izravno u njega.

Više informacija

  • Model: HP Omen 32 W9S97AAR
  • Ukupna ocjena: 4,4
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 4
  • Mogućnosti: 4
  • Statički/dinamički kontrast:: 3000:1
  • Osvježenje: 75 Hz
  • Vrsta panela: WVA
  • Kut vidljivosti: 178/178
  • Dijagonala: 32''
  • Rezolucija: 2560x1440
  • Dodatno: FreeSync
  • Plus: Kontrast, kut gledanja, svjetlina zaslona, OSD
  • Minus: Limitirana podesivost stakla- samo nagib; rubovi poprilično široki za današnje trendove
  • Ustupitelj i cijena: HP Brand Store Arena www.hp-store.hr 3.499,00 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Test velikog gaming monitora HP Omen 32 W9S97AAR

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Test velikog gaming monitora HP Omen 32 W9S97AAR - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.