Samsung Galaxy A55

Samsung Galaxy A55

Isti, ali drugačiji

Na prvu, razlika između A55 i A35 modela nije posve primjetna, no ključne nadogradnje ovaj mobitel čine osjetno boljim.

Ako prelazite sa starijeg mobitela na novi Samsungov mobitel, razlike u performansama bit će velik skok unaprijed, no glavna usporedba bit će između A35 i A55 modela. S obzirom na pomake u dimenzijama, novi A55 narastao je na 6,6” dijagonalu, pa se dimenzijama izjednačio s A35 modelom.

Osim dimenzija, dijele isti zaslon te i ovdje dobivate FullHD+ rezoluciju s 1.080 x 2.340 piksela, zajedno s brzinom osvježavanja zaslona od 120 Hz, što je danas standard, a uvelike uljepšava izgled akcija poput scrollanja kroz menije ili društvene mreže. Maksimalna svjetlina također je limitirana na 1.000 nitsa, no za postizanje te razine, potrebno je ostaviti postavke svjetline na „automatski“, te mobitel mora detektirati jako ambijentalno osvjetljenje.

No, ovdje je i prva veća razlika, a to je u podršci za reprodukciju HDR sadržaja, što automatski podiže kvalitetu prikaza multimedije. Sprijeda i straga imamo Gorilla Glass Victus+ zaštitno staklo, dok je okvir mobitela metalan i prati boju stražnje strane. Zanimljiv detalj je što oko gumba s desne strane imamo malen komad prijašnjeg zakrivljenog dizajna okvira, dok je ostatak izbrušen da bude ravan. To mu daje moderan, pravilan dizajn, no u manjim rukama bit će malo nezgrapan i sklizak, pa i ovdje savjetujemo korištenje zaštitne maskice.

 

Samsung-Galaxy-A55-4.jpg

4K snimanje s većim senzorom ponudit će solidne performanse za većinu korisnika koji na njih računaju.

 

Ključna nadogradnja

Glavna nadogradnja je u sustavu kamera straga. Dok se i dalje koriste tri kamere sa glavnom, ultraširokom i makro verzijom, njihove specifikacije dosta ih podižu u odnosu na A35 verziju. Glavna kamera tako i dalje ima 50 MP, no s dijagonalom od 1/1,56”, senzor je primjetno veći što mu omogućuje i hvatanje više svjetla u kraćem vremenu, osjetno umanjujući motion blur kod fotografiranja. Istovremeno su i večernje fotografije jasnije s manje šuma, te i „night mode“ brže hvata kompletnu sliku.

Kamera je optički stabilizirana i bez problema snima u 4K rezoluciji s brzim autofokusom. Smatramo da i oni koji žele više od kamere neće biti razočarani njenim mogućnostima. Osim glavne kamere, tu je i ultraširoka sa 12 MP rezolucije i većim senzorom u odnosu na A35 model, što nosi značajne razlike u kvaliteti fotografiranja i snimanja, no ipak će u mračnim uvjetima biti preferirana glavna kamera. Ovdje i dalje nedostaje autofokus, pa se odmaknite od subjekta za oštru fotografiju.

Na kraju imamo i Macro kameru koja može poslužiti za fotografiranje sitnih detalja. Poboljšanje ovdje vidimo i u selfie kameri koja sa svojih 32 MP može povezati susjedne piksele kao i glavna kamera za dobivanje boljih fotografija u zahtjevnim svjetlosnim uvjetima. Dobiva i malo veći senzor, za ukupno oštrije slike s pristojnim HDR efektima i 4K snimanjem. Sve u svemu, pristojan set kamera za dobar dio korisnika, iako bismo voljeli vidjeti zoom kameru umjesto Macro kamere u budućim modelima.

 

Samsung-Galaxy-A55-3.jpg

Trostruki sustav koristi Makro kameru koju možemo koristiti za fotografiranje sitnih detalja, a koja upotpunjuje dizajn.

 

Od ostatka hardvera, svakako spomenimo da bez obzira na konfiguraciju pohrane, dobivate 8 GB radne memorije, što bi trebalo biti dovoljno za rad na modernim aplikacijama za sljedećih nekoliko godina, s obzirom da Samsung nudi četiri godine velikih ažuriranja i još jednu dodatnu sa sigurnosnim zakrpama. Čipset koji koristi je Samsungov Exynos 1480 koji, osim bržih jezgri od starijeg Exynos 1380 čipseta, koristi i novu Xclipse 530 grafičku komponentu koja značajno podiže performanse u gaming i drugim zadacima, pa za takve korisnike preporučamo ovaj Samsungov model.

I dalje dobivate 5.000 mAh bateriju s punjenjem do 25 W (punjač kupujete odvojeno), pa će punjenje ipak potrajati preko sat vremena. No, mobitel lako može potrajati preko jednog dana na punjenju, što je veliki plus.

 

tablica-samsung-a55.jpg

 

Usporedni test mid-range mobitela: Ljeto 2024.

I ovce i novce

Okupili smo novu generaciju mid-range mobitela za veliki test kako bismo vam dočarali što se sve nudi po vrlo atraktivnim cijenama.

Više informacija

  • Model: Galaxy A55
  • Proizvođač: Samsung
  • Operativni sustav: Android 14, OneUI 6.1
  • Procesor: Samsung Exnos 1480 (4 nm)
  • Grafički sustav: Xclipse 530
  • Pohrana: 128 GB
  • Memorija: 8 GB
  • Konektor: USB-C 2.0, OTG
  • Ekran: 1.080 x 2.340 p / 19,5:9 / 6,6”
  • Stražnja kamera: 50 MP, f/1.8, 1/1,56”, PDAF, OIS 12 MP, f/2,2, 123˚ (ultraširoka), 1/3.06” 5 MP, f/2,4, (makro)
  • Prednja kamera: 32 MP, f/2,2, 1/2.74”, 4K video
  • Baterija: 5.000 mAh, 25 W
  • Dimenzije i masa: 161,1 x 77,4 x 8,2 mm, 213 g
  • Ustupitelj i cijena: Samsung 479,00 €
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung Galaxy A55

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.