Motorola Edge 50 Pro

Motorola Edge 50 Pro

Van gabarita

Nova Motorola cjenovno se našla ravno između mid-range i premium segmenta s atraktivnim ponudama već u startu.

Motorola Edge 50 Pro trenutno predstavlja srednji model u ponudi. Očekuje se još nešto povoljniji Edge 50 Fusion, kao i flagship Edge 50 Ultra model. Motorola je svoju Edge seriju uistinu obogatila raznolikim uređajima koji već tradicionalno nude vrlo dobar omjer performansi i cijene koji je teško zaobići kada god gledamo razne preporuke u mobilnom svijetu. Ovdje moramo uključiti i razne dodatke koji se mahom ne dobivaju kod konkurencije, a to je, primjerice, iznimno brz 125 W punjač, kao i maskica koja prati stil i boju uređaja za koji se odlučite.

Podsjetimo, Edge serija poznata je po zaobljenim rubovima zaslona, što ju čini iznimno jednostavnom za držanje u ruci iako ima poveću dijagonalu. Zakrivljeni rubovi također umanjuju vidljivi crni obrub zaslona te dobivate i atraktivniji konačan izgled mobitela. Pogledajmo što sve nudi novi Edge 50 Pro, počevši od novog atraktivnog zaslona.

 

Motorola-Edge-50-Pro-1.jpg

Otok za kamere:  je elegantno dizajniran s glatkim obrubom, zbog čega ne iskače toliko iz kućišta kao što možemo vidjeti na mobitelima nekih drugih brendova

 

Zaslon ove godine koristi P-OLED tehnologiju koja nudi milijardu boja za odličan HDR prikaz kompatibilnog sadržaja. Kod HDR prikaza bitna je i svjetlina, a novi zaslon postiže do 2.000 nitsa vršne svjetline (kada je osvjetljen dio zaslona), pa i korištenje na podnevnom suncu nije problem. Bitno je znati da, kao i kod drugih OLED zaslona, najvišu svjetlinu dobivate aktivacijom automatske regulacije svjetline, gdje će mobitel onda sam podići svjetlinu kada detektira jako ambijentalno svjetlo.

Dodatne postavke naći ćete unutar sustava uređaja, a možete birati i intenzitet boja, od suptilnijih „prirodnih“ do pojačanih „živopisnih“ kakve se uglavnom preferiraju, pogotovo na OLED zaslonima. Odvojeno možete birati i temperaturu boje zaslona, gdje je „topla“ po nama najugodnija za oči, no i sami ju možete detaljno prilagoditi.

Motorola je poznata i po brzim zaslonima, a ovaj također podržava osvježavanje do 144 Hz, a mobitel vam nudi na izbor još 60 i 120 Hz. Imajte na umu da brže osvježavanje utječe i na trajanje baterije. Moramo još spomenuti kako je i rezolucija zaslona dobila mali upgrade jer sada ima 1.220 x 2.712 piksela što stavlja gustoću po inču na oko 450 piksela i zaslon stavlja u premium kategoriju. Čak i ako ste jedni od rijetkih koji mogu detektirati treperenje OLED zaslona, unutar postavki postoji način rada gdje se treperenje sprječava.

Kako smo spomenuli, lijeva i desna strana zaslona su zakrivljene te je mobitel samim time malo uži od konkurencije, a lako ga je držati u ruci. Zaslon ima dijagonalu od solidnih 6,7” te na njega stane puno sadržaja. Na vrhu imamo standardan izrez za selfie kameru iznad koje je gotovo neprimjetan izrez za gornji zvučnik koji omogućuje stereo reprodukciju sa podrškom za Dolby Atmos standard.

 

Motorola-Edge-50-Pro-6.jpg

Zaobljeni rubovi:  čine dimenzije Edge 50 Pro nešto manjim, a samim time i prihvatljivijim za korisnike s manjim dlanom

 

Uvijek jedinstveni

Pogledajmo sada ostatak mobitela, počevši od stražnje strane. Motorola nudi malo drugačije opcije jer nema stakla, već se koristi neka kombinacija silikona i polimera za dobivanje efekta umjetne kože. Tako dobivaju jedinstven izgled zajedno s mekim osjećajem pod rukama koji ujedno nudi odličan grip, te nemate osjećaj da bi vam mobitel mogao ispasti. Kada to pribrojite zakrivljenim rubovima, ovo je odličan mobitel za svaku veličinu ruke gdje nema straha od proklizavanja mobitela.

Otok s kamerama blago je uzdignut sa suptilnim prijelazom, a glavne kamere još su dodatno malo uzdignute kako bi stala sva optika na mobitel. U centru imamo Motorolin logo koji će vas navoditi gdje staviti wireless punjač. Okvir mobitela je aluminijski, lagano zakrivljen, te matiran i naravno prati boju stražnje strane. Gumbi za kontrolu glasnoće i za zaključavanje su na desnoj strani mobitela, a imaju vrlo čvrst i jasan klik kod pritiska, pa neće biti puno slučajnih pritisaka.

Ovdje se našao i jedan mikrofon ispod gumbiju, koji zajedno sa onima na vrhu i dnu mobitela predstavljaju odličan sustav koji jasno izolira pozadinski šum kod razgovora ili snimanja. Dno mobitela ima utor za jednu SIM karticu, s opcijom za aktivaciju druge eSIM kartice. Tu je i glavni zvučnik solidne glasnoće koji zadržava oštrinu reprodukcije, a na kraju u centru imamo i USB-C utor koji podržava USB 3.1 standard, OTG, kao i DisplayPort 1.4 standarde. Dodatno ima opciju punjenja snagom do 125 W s priloženim punjačem.

 

Motorola-Edge-50-Pro-2.jpg

Selfie kamera:  ima senzor rezolucije 50 megapiksela, baš kao i glavna kamera. Ona također spaja susjedne piksele za dobivanje odličnih fotografija rezolucije 12,6 MP

 

Sustav kamera nije nas razočarao s obzirom da nudi flagship karakteristike u atraktivnom pakiranju. Glavna kamera ima 50 MP sa senzorom dijagonale 1/ 1,55” te za fokusiranje koristi laserski AF u kombinaciji sa PDAF sustavom. Kamera je optički stabilizirana, nudi do 4K@60 fps-a, a alternativno možete snimati i u HDR načinu pri 30 fps-a. Standardne fotografije dobivaju se u 12,6 MP formatu jer kamera spaja susjedne piksele za dobivanje više osjetljivosti na svjetlo i time oštrije slike u mračnim situacijama.

Dugim držanjem gumba za slikanje možete uhvatiti i brze uzastopne fotografije za hvatanje idealnog trenutka. Druga kamera je odličan dodatak s obzirom da se radi o 3x telefoto kameri, idealnoj za zumiranje i slikanje portreta jer se dobiva solidan prirodan bokeh, a otvaraju vam se i nove mogućnosti kadriranja. Kamera je stabilizirana te koristi PDAF, a može snimati istom kvalitetom kao i glavna kamera, no ne koristi se za način snimanja u HDR10 formatu.

Ima senzor rezolucije 10 MP i nudi vrlo oštre slike spremne za dijeljenje. Na kraju, tu je i treća ultraširoka kamera rezolucije 13 MP i kuta gledanja od 120°. Detalj koji Motorola stavlja na svoje ultraširoke kamere je autofokus koji automatski daje vrlo oštre rezultate u gotovo svim uvjetima, a omogućuje ovoj kameri i makro način snimanja bez potrebe za dediciranom kamerom. Tako dobivate sustav za slikanje u svim zamislivim načinima kojeg pojedinci mogu iskoristiti do maksimuma. Ova kamera podržava snimanje i u 4K rezoluciji, no limitirana je na 30 fps-a te ne snima u HDR10 formatu.

Isto vrijedi i za makro način snimanja videa. Na kraju, tu je selfie kamera čiji senzor također ima 50 MP rezoluciju te spaja susjedne piksele za dobivanje odličnih 12,6 MP fotografija. Također ima autofokus i nudi HDR slikanje te 4K snimanje videa pri 30 fps-a.

 

Motorola-Edge-50-Pro-5.jpg

Senzor:  za otisak prsta je optički i nalazi se sad već tradicionalno ispod zaslona pri dnu telefona

 

Od hardvera, tu je novi Snapdragon 7 Gen 3 čipset, dizajniran za uređaje u ovoj kategoriji koji će godinama bez problema pokretati sustav ovog mobitela, a gaming s novim naslovima također nije problem s obzirom da je GPU poboljšan za 50% s obzirom na prijašnju generaciju. Testirani model uz čipset ima 12 GB radne memorije i 512 GB pohrane što mu omogućuje višegodišnji rad bez problema i nakon više Android ažuriranja. Baterija od 4.500 mAh trebala bi većini potrajati i više od jednog dana, no s obzirom na 125 W punjenje žicom koje će bateriju napuniti za 18 minuta te mogućnost bežičnog punjenja do 50 W, smatramo da ste adekvatno naoružani svim opcijama za rad.

 

tablica-motorola-edge-50.jpg

 

 

 

Više informacija

  • Model: Edge 50 Pro
  • Ukupna ocjena: 4,7
  • Performanse: Vrlo dobre
  • Proizvođač: Motorola
  • Operativni sustav: Android 14
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 7 Gen 3
  • Grafički sustav: Adreno 720
  • Pohrana: 512 GB
  • Memorija: 12 GB
  • Konektor: USB-C 3.1, DP 1.4, OTG
  • Ekran: P-OLED 144 Hz, 2.000 nitsa, 1.220 x 2.712p
  • Stražnja kamera: 50 MP, 1/1,55”, PDAF, Laser AF, OIS 13 MP, ultraširoka 120°, autofokus (makro način) 10 MP telefoto 3x zoom, PDAF, OIS
  • Prednja kamera: 0 MP, autofokus, 4K snimanje
  • Baterija: 4.500 mAh, 125 W žicom, 50 W bežično
  • Dimenzije i masa: 161,2 x 72,4 x 8,2 mm / 186 g
  • Plus: Premium specifikacije ukupnog uređaja po atraktivnoj cijeni
  • Minus: Ove godine dodano je nešto bloatwarea u obliku raznih igara
  • Ustupitelj i cijena: Motorola Cijena: 699,00 €
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Motorola Edge 50 Pro

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.