Izgled i... izrada su vrh klase, ali hardver i rezolucija ekrana ne prate tu nit

Samsung Galaxy A5

Utegnut, čvrst, metalan

Galaxy A5 pripada u premium telefone što se tiče kvalitete izrade

Novi model u novoj Samsungovoj seriji A pametnih telefona ne puca od jakih specifikacija, ali ne puca niti po šavovima jer je izrada kućišta iznadprosječno dobra. Telefon je utegnut, čvrst, stražnja se strana ne otvara, kućište je izrađeno iz samo jednog dijela aluminija koji je naknadno na boku brušen (tokaren). Kućište se ne uvija, dobro leži u ruci i na vama je samo da uživate i pazite da vam telefon ne padne iz ruke. Aluminij baš i ne voli udarce jer se ipak radi o mekanom materijalu. Ali, ako se telefon spusti na podlogu, čuje se kvalitetan zvuk, za razliku od tupog zvuka plastike.

Kako bi kućište bilo što tanje, stražnja je strana korištenog aluminija tanja od aluminija na bočnoj strani tako da je debljina telefona jako dobrih 6,7 mm. Time je Samsung ponudio korisnicima željnima kvalitetnije izrade pravi premium telefon što se tiče izrade. Prednji dio kućišta prekriven Gorilla staklom i Super AMOLED ekranom je dizajniran u klasičnom Samsungovskom stilu koji možete pronaći i na najjačim (čitaj najskupljim) i na najslabijim (najjeftinijim) modelima i upravo je to razlog velikog uspjeha Samsungovih Galaxy telefona jer su uspjeli i na jeftinijim modelima zadržati duh najskupljih telefona.

Jasno, pogled na specifikacije otkriva kako se ne radi o premium karakteristikama (za to je zadužen još jači model Galaxy A7), ali karakteristike su ipak u mnogim segmentima i više nego solidne. Ono što kvari dojam je rezolucija ekrana 1280 x 720 (HD, 294 ppi) te procesorska snaga od samo 1,2 GHz (puta četiri jezgre), ali istovremeno nas jako veseli ugrađena radna memorija od 2 GB. RAM je kod većine današnjih Android telefona postao usko grlo tako da ste uz 2 GB ipak sigurni da ćete telefon moći koristiti i za godinu dana, nakon svih nadogradnji koje spremaju Facebook i druge aplikacije koje nakon update-a znaju zagušiti telefon.

Samsung Galaxy A5 13

Unibody Potpuno metalno kućište, čistog dizajna i što je najvažnije - ergonomski dobro leži u ruci


Kamere za non-stop fotkanje

Pogled na prednju i stražnju kameru otkriva ukupno 18 megapiksela; 5 na prednjoj i 13 na stražnjoj. Zanimljivo je kako u posljednje vrijeme proizvođači mobitela jako puno truda ulažu u prednje kamere. Tako je kamera na Galaxyju A5 oboružana gestama - u kadar smo postaviti dlan i kamera je pokrenula odbrojavanje te fotkanje nakon 3 sekunde. Testirali smo do koje se udaljenosti prepoznaje dlan i došli do 110 cm udaljenosti tako da kamera prepoznaje dlan i kada je zaista malen u kadru.

U postavkama prednje kamere pronašli smo nekoliko načina fotkanja - noćno, širokokutno (iako se ne radi o širokokutnoj kameri nego o snimanju panoramske fotografije, uz pomicanje telefona), animirani GIF, a moguće je preuzimanje novih efekata. Naročito je koristan širokokutni mod s kojim se u panoramskom načinu (kut 120 stupnjeva) može uhvatiti daleko šira pozadina odnosno cijela grupa ljudi. Prednja kamera snima i video u fullHD rezoluciji. Stražnja kamera je također bitna, iako joj omjer korištenja u odnosu na prednju sve više opada. Vjernost boja je dobra, AMOLED ekran ne nabrijava previše boje, oštrina je također dobra, dok je jedino brzina izoštravanja bliskih kadrova nešto sporija.

Samsung Galaxy A5 14

Preseti U postavkama kamere (5 MP prednja i 13 MP stražnja) brojne su predefinirane postavke snimanja


Standardne funkcije

Drago nam je da se u telefonskom imeniku više ne nalazi tab Grupe koji je često bio dosadan i suvišan na prethodnim Galaxyjima, a zamjenjivao je posljednje napravljene pozive ili ga je pak trebalo pomicati po ekranu kako bi se došlo do Logs taba. I dalje su brojevi na tipkovnici za pozivanje izrazito veliki i lijepo dizajnirani. Ukoliko vam je prikazani tekst u porukama, kontakti u imeniku i slično presitan, dovoljno je s tipkom za glasnoću podesiti veličinu između čak sedam različitih veličina.

U ovako tanko kućište ne može stati debela baterija tako da joj je kapacitet osrednjih 2300 mAh, iako smo očekivali veći kapacitet iz razloga što se ne koristi zamjenjiva baterija tako da proizvođač može bolje iskoristiti raspoloživi prostor. Za kraj smo ostavili brzinu prijenosa (downloada) podataka koja se kod nas konačno može maksimalno iskoristiti jer su domaći operateri počeli nuditi LTE kategorije 4 koji „piči“ do 150 Mb/s.

Više informacija

 • Model: Samsung Galaxy A5
 • Ukupna ocjena: 4,3
 • Performanse: 3
 • Isplativost: 4
 • Cool faktor: 5
 • Proizvođač: Samsung
 • Operativni sustav: Android 4.4.4
 • Procesor: 1,2 GHz Cortex-A53, 4 jezgre (Čipset: Snapdragon 410)
 • Memorija: 2 GB RAM / 16 GB (microSD 64 GB)
 • Ekran: 5,0’’, 720 x 1280 px, kapacitivni, Super AMOLED, 16,7 milijuna boja
 • Fotoaparat: stražnja 13 megapiksela, FullHD video 1080p, prednja 5 megapiksela
 • Komunikacija: LTE Kat 4, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, NFC, Bluetooth 4.0
 • Baterija: Li-Ion 2300 mAh
 • Dimenzije i masa: 139,3 x 69,7 x 6,7 mm / 123 g
 • Ostalo: ANT+, Hall senzor, efekti na selfie kameri, sedam veličina slova, rad s jednom rukom
 • Plus: Metalno kućište, obje kamere, RAM, solidna cijena za premium izradu
 • Minus: Kapacitet baterije, interna memorija dolazi sa samo 16 GB (ali, proširiva je), nema Wi-Fi ac
 • Ustupitelj i cijena: Samsung Hrvatska, www.samsung.hr, cijena: 3.399,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimatiPretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung Galaxy A5

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung Galaxy A5 - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.