Wiko Fever - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Wiko Fever

Wiko Fever

Pristupačni i potencijalni lightshow

Drugi najjači mobilni brand u Francuskoj došao je i do našeg tržišta, s veoma zanimljivim modelom pristupačne cijene.


U ponudi budget orijentiranih modela se sve teže snaći. Na tržištu imamo čak i domaćih brandova koji se bore u segmentu južnijem od 2.000 kn za pronalazak svojih kupaca. Hrvatima, kao i u rukometu, račune kane pomrsiti Francuzi, koji su na naše tržište plasirali Wiko brand, drugi najjači u Francuskoj, odmah iza Samsunga. Na testu imamo predstavnika iz jačeg dijela Wiko ponude koji nudi odlične specifikacije, odličnu izradu i poneki zanimljiv detalj.

Budget segment?

Kada smo Wiko Fever primili u ruku teško smo mogli zaključiti da se radi o mobitelu za kojeg se traži par kuna manje od 2.000 kn. Stražnja stranica je izrađena od gumirane plastike, no s dezenom nalik koži, koji nam budi sjećanja na Samsungove Galaxy Note 3 i 4 modele. Kvaliteta izrade je bliže Noteu 4 nego Noteu 3. Bočni obrubi nimalo ne djeluju kao da su od plastike već ostavljaju dojam solidnosti na kojeg smo navikli od metala. Obrub je i potencijalno najzanimljiviji dio kućišta, budući da na nekim šarenijim modelima sadrži fluorescentne umetke. Wiko pak tvrdi da se fluor „puni suncem tijekom dana kako bi na kraju dana svijetlio“. Tu tvrdnju bismo i rado isprobali, no naš crno-sivi model nije bio blagoslovljen fluorom. Intenzitet fluora pak ovisi o izvedbi boje kućišta, a pretpostavljamo da je bijeli model najsjajniji.

Wiko Fever 9

STRAŽNJA STRANICA: Na oko izgleda kao koža, no radi se o gumiranoj plastici koja je odvojiva, ali baterija nije

Ostatak izrade također ne razočarava, a kućište je samo po sebi iznimno čvrsto, bez ikakvih indikacija da se radi o plastičnom mobitelu. Budget segment se sve više odmiče od stigme loše napravljenih modela, a Wiko Fever je samo jedan u nizu predstavnika tog odmaka.

Rukovanje

Indikator da se ne radi o pripadniku više klase je operativni sustav, koji je Android u 5.1 verziji. Čim smo upalili mobitel dočekao nas je softverski update koji je bio gotov za dvadesetak minuta, no verzija je zadržana na 5.1. Dobra vijest je da je operativni sustav tek laganije izmijenjen, s dodacima smart funkcionalnosti poput gesta i tapkanja koje su više-manje standardne za Android svijet. Sukladno manjim izmjenama OS-a je i brzina rada, koja je veoma dobra obzirom na skromniji MediaTek hardver. Zastajkivanja, rušenja i usporenja sustava nismo primijetili, osim tek nešto duljih učitavanja koja su na premium modelima nešto kraća. Učitavanje novog sadržaja na Facebooku ili Twitteru traje tek koji trenutak više, što se bez direktne usporedbe mobitel-do-mobitela spram jačih modela i ne osjeti. Stoga, brzina rada je za svakodnevno korištenje veoma dobra.

Wiko Fever 12

FLUOR: Postoje verzije koje na bočnim stranicama imaju obrube ispunjene fluorom, no naš testni model je bio konvencionalnije prirode

Wiko se pridružuje ovogodišnjem trendu te iz launchera izbacuje app drawer. Tako se sve aplikacije slažu samo na home screen, kao na Apple iOS-u i nekim launcherima koje smo imali prilike vidjeti na nekim kineskim modelima u zadnjem nizu godina.

Multimedija

Područje na kojem budget proizvođači znaju štedjeti su ekran i kamera, no Wiko Fever je iznimka. Ekran je u full HD rezoluciji, s 5,2-inčnom dijagonalom koja u našim rukama još spada u teritorij jednorukog korištenja. Zahvaljujući IPS matrici, kutovi gledanja su odlični kao i boje i kontrast, a sam panel bi se dobro snašao i u nekim skupljim modelima brand-name proizvođača. Kamera broji pak 13 megapiksela, što smatramo zdravom brojkom, čak i za 2016. godinu. Prosječne je kvalitete, s prosječnom oštrinom i shutter speedom, no nedostaje joj pomalo kontrasta i vjernosti bojama. Šuma međutim ima neočekivano malo za ovu kategoriju, a dobra fora je i prednji blic za 5-megapikselnu kameru koja će s Feverom omogućiti snimanje nešto boljih selfija tijekom groznice subotnje večeri.

Više informacija

  • Model: Fever
  • Ukupna ocjena: 4,3
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 4
  • Ergonomija: 4
  • Proizvođač: Wiko
  • Operativni sustav: Android 5.1 Lollipop
  • Procesor: Mediatek MT6753 - Octa-core 1,3 GHz Cortex-A53
  • Memorija: 3 GB RAM / 16 GB pohrane
  • Ekran: 5,2“, 1080 x 1920 px, kapacitivni, IPS LCD
  • Fotoaparat: 13 megapiksela, prednja kamera: 5 megapiksela + LED bljeskalica
  • Komunikacija: LTE, Wi-Fi a/b/g/n, Bluetooth 4.0
  • Baterija: 2900 mAh
  • Dimenzije i masa: 148 x 73,8 x 8.3 mm / 143 g
  • Ostalo: Kućište može biti fluorescentno
  • Plus: Cijena, izrada, specifikacije za cijenu
  • Minus: Stražnja stranica je odvojiva, ali baterija nije
  • Ustupitelj i cijena: Wiko (hr.wikomobile.com), 1.994,00 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Wiko Fever

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Wiko Fever - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.