Lenovo Yoga S740-14IIL

Lenovo Yoga S740-14IIL

Pristupačniji premium

Yoga serija laptopa vrh je ponude od Lenova u thin-and-light sekciji, no 2-u-1 modeli nisu svima atraktivni jer ako laptop ne planirate koristiti kao tablet, debljina uređaja može se smanjiti, kao i težina

Lenovo Yoga S740 po svojim specifikacijama, ali i dizajnu svakako spada u high-end kategoriju, no ipak je nešto povoljnija od njihovih 360 modela. Riječ je o vrlo atraktivnom poslovnom laptopu koji bi se mogao nazvati idealnim i za studente, no cijena ga ipak malo koči u tom pogledu. Relativno je lagan, a sve tanji rubovi oko ekrana čine ga praktičnim za svakodnevno nošenje.

 

Lenovo Yoga S740 14IIL 5

Krenimo od zaslona. Možda je nekim korisnicima nebitno koliko je tanak rub oko zaslona te ne gledaju taj dio pri kupnji, no treba uzeti u obzir da su rubovi zaslona s korisničke strane neiskorišteni prostor. Proizvođači taj dizajn razumljivo drže u premium kategoriji, no manji rubovi uvelike smanjuju i ukupnu veličinu laptopa, a s dimenzijama se smanjuje i težina.

Zaslon koji je Lenovo ugradio u ovaj laptop vrhunskih je performansi. 4K rezolucija za ovu dimenziju može se lagano nazvati pretjeranom, iako se mogu primijetiti oštriji rubovi i detalji na zaslonu zahvaljujući manjem nativnom aliasingu.

Osim visoke rezolucije, zaslon ima i visoku svjetlinu te iznimno bogat prikaz boja. Razlog tome je odluka da se izbaci mat sloj na vrhu zaslona koji malo izblijedi ekran, no također “rasprši” refleksije kako bi one bile manje upečatljive.

 

Lenovo Yoga S740 14IIL 3

Ovaj zaslon ponaša se kao klasično staklo s efektom refleksije. Svjetlina zaslona rješava većinu tih problema, no dovoljno upečatljivo osvjetljenje iza vas može biti naporno u obliku refleksije ekrana. Tako da kupci sami moraju odlučiti žele li jedan od najatraktivnijih IPS zaslona, no moraju imati na umu i tu jednu manu.

Kako bi dodatno smanjili izgled rubova, pogotovo ““brade zaslona koja je još uvijek značajna, šarka laptopa postavljena je tako da dio “brade” zabaci iza samog laptopa kada je on otvoren što je odličan potez.

Ispod zaslona dolazimo do tipkovnice kojoj nedostaju numeričke tipke. Iako nekima to neće odgovarati, modeli koji ubace i numeričku komponentu moraju stisnuti gumbe te iskustvo tipkanja nije optimalno.

 

Veće tipke i ugodno tipkanje

Yoga zadržava velike tipke koje imaju zadovoljavajući otpor pritiska, iako bismo voljeli vidjeti malo dublje gazište za ono vrhunsko iskustvo tipkanja. Minus je kao i kod ostalih modela pozadinsko osvjetljenje koje jednostavno još nije usavršeno jer je svijetlo nejednako te “cure” plavo-ljubičaste nijanse umijesto jasne bijele boje.

 

Lenovo Yoga S740 14IIL 10

Osim tipkovnice tu je i touchpad solidnih dimenzija koji za svakodnevne potrebe može lagano zamijeniti miša, pogotovo jer podržava sve Windows geste te ima visoku pereciznost. Korištenje lijevog i desnog klika također je ugodno jer se touchpad ne presavija pretjerano, već ima kratak i jasan klik.

 

Premium izrada

Laptop je kompletno metalan, a efekt boje jamči minimalnu vidljivost packi što nam se naravno dopalo. Rubovi laptopa jasno naznačuju da se radi o tankom modelu s obzirom na minimalan broj portova.

 

Lenovo Yoga S740 14IIL 1

Ipak, Lenovo je zadržao jedan tradicionalan Tip A port s desne strane koji je ujedno i jedini izlaz s te strane. Ovakvi izlazi odlična su opcija jer realno još veliki broj uređaja nema USB-C kao opciju povezivanja te se nalazimo u generacijskom prijelazu koji će ipak trajati još nekoliko godina prije nego što USB C zavlada.

Zvučnici su na ovom modelu pozicionirani na dnu laptopa. To znači da se zvuk prvo odbija od stola što mu smanjuje kvalitetu u usporedbi s modelima kojis direktno imaju usmjerene zvučnike prema korisnicima. No glasnoća je zadovoljavajuća te su tonovi jasni, osim naravno onih dubokih koje veličina zvučnika jednostavno ne može reproducirati.

 

Lenovo Yoga S740 14IIL 9

Od hardvera, imamo mid-range i5 procesor sa četiri jezgre i osam threadova. Kako se radi o 10 nm proizvodnom procesu, riječ je o Ice Lake arhitekturi sa svojim brojnim poboljšanjima, no ujedno i nižim radnim taktom.

Ipak, sumnjamo da će ovaj laptop imati problema s programima kojima je namijenjen još dobar dio godina. Uz procesor imamo i novu grafičku komponentu, Iris Plus, također srednjih performansi koje znamo po G4 oznaci procesora.

 

Lenovo Yoga S740 14IIL 6

Ima 48 CU jedinica i 4K zaslon nije problem u Windowsima ni s multimedijom, no teže aplikacije bi ipak mogle biti izazov ovoj integriranoj grafici. Uz procesor, dobivate u ovom slučaju 8 GB DDR4 memorije što smatramo minimumom koji ćete trebati nadograditi s godinama jer ipak i integrirana grafika uzima dio radne memorije za svoje zadatke. Tu je i NVMe SSD od 256 GB koji će biti dovoljan za osnovne podatke, no neki korisnici će ipak morati platiti za veći disk.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Lenovo Yoga S740-14IIL

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Lenovo Yoga S740-14IIL - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.