Acer Predator Triton 500 laptop s RTX grafikom

Acer Predator Triton 500 laptop s RTX grafikom

Ultratanki monster gamer

Triton u kompaktnom i tankom kućištu krije nevjerojatno moćan hardver koji mu omogućava brutalne performanse. Ugrađena RTX 2080 s lakoćom „gazi“ sve najnovije igre, a ima dovoljno snage i za Ray tracing. Cijena ovog luksuza je, međutim, pozamašna

Može li se pomiriti nepomirljivo? Može li gamerski prijenosnik biti tanak i lagan te ponuditi vrhunske performanse u svim najnovijim igrama uz prihvatljivu količinu buke? Dosada ovo nije bilo moguće. Međutim, već s predstavljanjem mobilnih verzija svojih Pascal kartica Nvidia je Max-Q inicijativom pokazala da takvo što nije nemoguće.
Koju godinu kasnije, Acer nam sa svojim thin and light gamerom, Predatorom Triton 500, pokazuje kako Max-Q ima smisla i kako ultralagani gamerski prijenosnici vrhunskih performansi postaju stvarnost. S Tritonom je Acer uspio ostvariti izvrstan balans performansi, potrošnje energije, dimenzija i prenosivosti. Posebno ako imamo na umu kako je Acer unutra uspio utrpati najmoćniju trenutno dostupnu grafičku karticu: RTX 2080.

Gamerski šminker
Tritona krasi iznimno kompaktno tamnosivo aluminijsko kućište debljine svega 17,9 mm! Pod rukom Triton djeluje moćno i robusno. No sama je površina pravi magnet za otiske prstiju.
Osim što je vrlo tanak, prilično je i lagan, s obzirom na ukupnu masu od 2,1 kg. Bez problema ćete ga strpati u bilo koju torbu ili ruksak prosječne veličine. Dojmljiv dizajn ipak nije bez mana. Iz nekog je razloga Acer priključak za napajanje smjestio na samu sredinu s lijeve strane, što nema previše smisla. Također nisu pronašli mjesto za čitač kartica, što će posebno nedostajati svima koji u pokretu jednostavno žele prebaciti slike ili video.

Acer Predator triton body1
Vizualno atraktivnu vanjštinu upotpunjuje nezaobilazna tipkovnica s RGB osvjetljenjem i mogućnošću podešavanja intenziteta u četiri razine. Riječ je o prilično dobroj chiclet tipkovnici koja je ugodna za korištenje, iako tipke nemaju previše hoda. Osvjetljenje možete podešavati u tri različite zone, a wasd kombinacija tipki je posebno označena. Za razliku od tipkovnice, touchpad iz jednog komada bez posebnih tipki prilično je neuvjerljiv. Teoretski možete kliknuti bilo gdje po površini, ali u praksi preciznost i lakoća korištenja nisu na osobitoj razini.
Ekran je pak sasvim druga priča. Vidi se da se pazilo na svaki detalj. Brzinu i odzivnost bez zamućenja u igrama osiguravaju brzina osvježavanja od 144 Hz i brzina odziva od 3 ms. Tehnologija IPS jamči širok vidljivi kut i vjerne boje, a GSync glatko igranje bez isprekidane slike. Pohvalit ćemo i odličan kontrast, koji je zaslužan za vrlo dobru kvalitetu prikaza. Naš testni primjerak Tritona imao je određenih problema s „probijanjem“ pozadinskog osvjetljenja, no ovakvi problemi ovise o pojedinom modelu i korištenoj LCD matrici, pa je teško donositi općenite zaključke.

Brutalno brz
Ključna osobina Tritona svakako je ogromna hardverska moć u kompaktnom i relativno laganom kućištu. I tu ne mislimo samo na grafičku karticu. Naš je testni primjerak došao pun ko brod, opremljen s 32 GB radne memorije i diskovnim podsustavom koji uključuje dva NVMe SSD-a u RAID 0 konfiguraciji uz već dobro poznati 6-jezgreni procesor Core i7 8750H. Triton je brutalno brz laptop. Sustav se pokreće za 7-10 sekundi, aplikacije se manje-više učitavaju u trenu, a vrhunske performanse se itekako osjete i u igrama. Dakako, ovdje glavnu riječ vodi Nvidijina grafička kartica RTX 2080 u Max-Q izdanju s ukupno 8 GB iznimno brze GDDR6 videomemorije. Boost takt grafičkog procesora uglavnom se kreće od 1100-1300 MHz. Međutim, budite mirni, performanse u igrama su odlične.

3d mark fire strike acer tritonNa Full HD rezoluciji ugrađenog ekrana uglavnom ste limitirani brzinom glavnog procesora. Nešto manje zahtjevne igre moguće je bez problema igrati i na više od 140 FPS-a pri high postavkama detalja, što vam omogućava da iskoristite brzinu ugrađenog ekrana. U Metro Exodusu smo s ovom karticom konačno zabilježili igrive performanse na Full HD rezoluciji s uključenim Ray tracingom, uz određene padove na oko 50 FPS-a.

Turbo mode
Kako biste Tritona ubacili u još veću brzinu, s lijeve strane ispod ekrana nalazi se Turbo tipka. Čemu ona služi? Ona omogućava da podignete performanse glavnog procesora i grafičke kartice. Zamijetili smo kako u turbo modu glavni procesor na raspolaganju ima kratki period u kojem može koristiti dostupnu snagu od 65 W ili više, pri čemu radi na višem radnom taktu, što donosi porast performansi. S druge strane, grafički procesor bi na ovaj način trebao biti blago overclockiran, međutim nismo zamijetili da ovo pretjerano utječe na performanse. S turbom stiže i povećana buka rashladnog sustava.
Dizajn i kvaliteta sustava hlađenja ključne su stavke kod tankih i laganih prijenosnika. Moramo priznati kako je kod Tritona Acer ovo riješio doista vrhunski. Koristi se sustav s tri posebno dizajnirana ventilatora, dva za grafičku karticu i jedan za procesor. U normalnim okolnostima u igrama ovaj sustav osigurava efikasno hlađenje uz vrlo prihvatljivu razinu buke. Temperatura grafičkog procesora je ispod granice od 80 °C, dok glavni procesor zna dosegnuti 90 °C. Treba znati kako ovdje govorimo o prilično tankom kućištu, tako da smatramo kako je napravljen odličan kompromis između performansi, potrošnje energije i buke rashladnog sustava.

Cijena luksuza
Na raspolaganju vam je i zasebna Acerova aplikacija Predator Sense koja nudi brdo zanimljivih opcija, a  omogućava vam da sami podesite brzinu ventilatora. Također, unutar aplikacije možete overclockirati grafički procesor, pratiti temperaturu i ostale parametre sustava, podešavati pozadinsko osvjetljenje tipkovnice te kreirati posebne profile s ovim opcijama za pojedine aplikacije.
Ako zanemarimo izostanak čitača kartica, Triton nas nije razočarao ni po pitanju opremljenosti. Istaknimo podršku za Thunderbolt 3 i ukupno četiri USB priključka. Nadalje, Acer je Tritona opremio Killerovim Gb Ethernetom i Wi-FI 802.11ac karticom.

Acer Predator triton body2
Spomenimo ukratko i trajanje baterije. Nismo očekivali osobito dugo trajanje baterije, ali ukupno gledano, uz uključene opcije za štednju energije, Triton će vam potrajati 3-3,5 sata „surfanja“ webom ili streaminga videa, što je sasvim prihvatljivo.
Predator Triton 500 je doista pokazna vježba kako u kompaktno i tanko kućište utrpati što više hardverske moći. Za sve gamere u pokretu, ovo je idealan laptop. Dakako, treba znati kako je ovaj prijenosnik optimiziran kako bi vam ponudio najbolji mogući omjer performansi i utrošene energije, uz prihvatljivo zagrijavanje i buku. U tom smislu rezultati su impresivni. Cijena je, očekivano, također impresivna. Međutim, prijenosnici s RTX karticama ionako nisu osobito jeftini. A ovo je ipak vrh ponude. Kad smo kod cijene, spomenimo kako je kod nas u prodaji verzija Tritona 500 sa 16 GB radne memorije i dva 512 GB SSD-a, što je ponešto drugačija konfiguracija od ove naše testne, ali je u konačnici i isplativija.

Više informacija

  • Model: Predator Triton 500 PT515 51 70KO
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 3
  • Cool Faktor: 5
  • Proizvođač: Acer
  • Procesor: Intel Core i7 8750H 22 GHz base / 41 GHz boost clock
  • Memorija: 16 GB DDR4
  • Grafički sustav: Nvidia RTX 2080 8 GB GDDR6 Max-Q design
  • Tvrdi disk: 2 x WD SN720 256 GB SSD M2 NVMe RAID 0
  • Zaslon: 5,6“ Full HD 1920 x 1080 IPS 144 Hz, 3 ms s podrškom za GSync
  • Mreže: Gb LAN, Killer 802.11ac Wi-Fi+ Bluetooth 5.0
  • Priključci: 1 x USB 3.1 Gen 2 Type C Thunderbolt 3 podrška, 3 x USB 3.1 Gen 1, 1 x HDMI 2.0b, 1 x mDP 1.4, priključci za slušalice i mikrofon
  • OS: Windows 10 Home
  • Dimenzije i masa: 358,5 x 255 x 17,9 mm/2,1 kg
  • Plus: Aluminijsko kućište, tanak i lagan, odličan 144 Hz ekran s podrškom za GSync, vrhunske performanse, iznimno brz sustav za pohranu podataka, grafička kartica ima dovoljno snage za igranje s uključenim Ray tracingom
  • Minus: Smještaj priključka za napajanje, izostanak čitača SD kartica, neuvjerljivi touchpad
  • Ustupitelj i cijena:

    Acer

    www.acer.hr

    23.999,00 kn

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Acer Predator Triton 500 laptop s RTX grafikom

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Acer Predator Triton 500 laptop s RTX grafikom - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.