Asus ZenBook 14

Asus ZenBook 14

Skupa fensi igračka

Asus je u svoju ponudu ultrabookova uvrstio i jedan od najzanimljivijih modela na tržištu, koji s ponosom nosi titulu najmanjeg prijenosnika s 14-inčnim zaslonom na svijetu. Osim impresivno malenih dimenzija, Zenbook 14 ima i impresivan hardver.

Asusova serija prijenosnika ZenBook dugo je dijelom svijeta ultrabook računala. Ultrabookovi su poznati kao vrlo kompaktna prijenosna računala, no Asus je otišao korak dalje i u kućište dimenzija računala sa zaslonom dijagonale 13,3 inča ugradio zaslon dijagonale čak 14 inča.

Slijedi trendove: Trend tankih okvira zaslona osim pametnih telefona zahvatio je i prijenosnike

Zenbook 2

Dizajn i kvaliteta

ZenBook 14 ima standardnu shemu boja serije ZenBook s tamnoplavim kućištem sa zlatnim detaljima. Kućište je izrađeno od aluminija, koji ovom kompaktnom računalu daje visoku čvrstoću i pomaže kod pasivne disipacije topline. ZenBook 14 pravi je magnet za otiske prstiju i prilično ga je teško održati čistim, stoga ćete morati pripaziti gdje ga dodirujete pri korištenju ako ga ne želite konstantno brisati. Završna obrada je odlična, osobito na rubovima oko portova koji na konkurentskim računalima znaju biti prilično oštri, no kod ZenBooka 14 su odlično obrađeni. Šarka zaslona ne pruža velik otpor i ZenBook 14 moguće je otvoriti jednim prstom.

Skoro bez okvira

Do titule najmanjeg prijenosnika s 14-inčnim zaslonom ZenBook 14 je došao ekstremnim stanjivanjem okvira zaslona. Okvir nije u potpunosti eliminiran, što je prednost jer tanak okvir štiti rub zaslona. Kada je zatvoren, teško je povjerovati da se radi o prijenosniku s 14-inčnim zaslonom jer vanjskim dimenzijama konkurira prijenosnicima s 13,3-inčnim zaslonima. Taj 14-inčni zaslon je IPS LCD rezolucije 1920 x 1080 piksela, što je i više nego dovoljna rezolucija za zaslon ove veličine. Zaslon ZenBooka 14 ima visoku svjetlinu, široke kutove gledanja i neutralnu reprodukciju boja, što ga čini odličnim za konzumaciju, ali i stvaranje multimedijskog sadržaja.

Kompaktni profić

Asus je u ovaj ultrabook ugradio odličan set komponenti koje predvodi četverojezgren procesor s osam dretvi, Intel Core i7 8565U. On nudi odličan balans performansi i energetske učinkovitosti te je idealan izbor za ultrabook. Grafička kartica ugrađena u naš testni model je Nvidia MX150 2GB, energetski učinkovita kartica koja nije osobito sposobna za pokretanje igara, ali je od velike pomoći pri korištenju alata poput Adobe Premierea. Tijekom testiranja smo uredili kratak video u Premiereu i ZenBook 14 se pokazao vrlo sposobnim za posao video editinga u 1080p rezoluciji, uz tek manje zastoje pri mijenjanju načina rada. Zahvaljujući aktivnom hlađenju, ZenBook 14 ostaje hladan tijekom rada uz nisku radnu buku.

Tipkovnica je osvijetljena i nudi odličnu taktilnost pri tipkanju uz dovoljnu količinu hoda. Touchpad je velik i precizan, no moramo napomenuti da je prije updateanja drivera imao velikih problema s akceleracijom te je bio gotovo neupotrebljiv. Tako da, ako se odlučite za kupnju ZenBooka 14, prva stvar koju trebate napraviti jest updateati drivere touchpada. Touchpad ZenBooka 14 ima jedan jedinstvenu značajku – virtualnu numeričku tipkovnicu. Taj je feature vrlo koristan na ovako kompaktnom računalu i uvelike pomaže pri unosu podataka.

Excel master: Jedan od jedinstvenih featurea ZenBooka 14 je virtualna numerička tipkovnica na touchpadu

Zenbook 1

Autonomija

Asus autonomiju ovog prijenosnika deklarira na 14 sati uz najslabiju hardversku konfiguraciju, dok je naša testna konfiguracija, koja je ujedno najjača u ponudi, tijekom testiranja izdržala oko 10 sati uz surfanje na smanjenom osvjetljenju. Tijekom rada u Adobe Premiereu ovaj prijenosnik je izdržao nešto više od 4 sata, što je vrlo dobar rezultat za ultrabook s ovako snažnom hardverskom konfiguracijom.

Zaključak

Asus ZenBook 14 je odličan ultrabook koji svakako zaslužuje stajati uz bok najboljima u segmentu. Cijena mu je visoka, no u potpunosti opravdana jer ZenBook 14 nudi vrhunske performanse i odličnu autonomiju te je odličan izbor za svakoga tko traži vrhunski ultrabook.

Više informacija

  • Model: ZenBook 14 (UX433FN)
  • Ukupna ocjena: 4,5
  • Performanse: 5
  • Ekran: 14“ 1920 x 1080 anti-glare
  • Isplativost: 5
  • Proizvođač: ASUS
  • Procesor: Intel Core i7 8565U
  • Memorija: 16 GB 2133 MHz LPDDR3
  • Grafički sustav: Nvidia MX150 2 GB
  • Tvrdi disk: WD 512 GB NVMe
  • OS: Windows 10 Home
  • Baterija: 50 WH, 3 ćelije
  • Dimenzije i masa: 319 x 199 x 159 mm, 1,09 kg
  • Plus: Kvaliteta izrade, dizajn, performanse, zaslon, kvaliteta zvučnika, tipkovnica
  • Minus: Zalemljena radna memorija, kućište je magnet za otiske prstiju, cijena
  • Ustupitelj i cijena: Asus, www.asus.com, 10.200,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Asus ZenBook 14

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Asus ZenBook 14 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.