ACER ASPIRE S13 Ultra - 5.0 out of 5 based on 2 votes
ACER ASPIRE S13 Ultra

ACER ASPIRE S13 Ultra

Macbook, who?

Godinu i nešto dana nakon pojave Appleovog pasivno hlađenog mališana s jednim portom, Windows konkurencija konačno počinje nuditi prave konkurente.

Acer svoju S13 ultra seriju nameće kao idealnog suputnika za svakog modernog čovjeka. Diči ga odličnom autonomijom i performansama s minimalnom masom zapaprenu ostatkom specifikacija koje priliče jednom high-end Windows računalu. No, da li je zaista tako?

Nosi me svuda

Odmah ćemo riješiti pitanje portabilnosti: da, S13 je sam po sebi jedan od najportabilnijih modela s kojima smo se ikada susreli. No, stvar je kao i obično nešto kompliciranija. Pod pojmom portabilnosti ne mislimo samo da li nas ruke počinju boljeti nakon što laptop nosimo pola sata u rukama već i koliko dugo možemo biti bez utičnice. Nekakvim prosječnim korištenjem od browseanja i tipkanja u Wordu, s povremenim švrljanjem po youtubeu, u prosjeku bismo dobili oko 4-5 sati korištenja. Appleov tabor tanašnih računala je nešto izdržljiviji. Drugi problem koji se javlja je punjenje. Iako je punjenje putem jednog od dva USB Type C porta veoma brzo (oko 1 h za punu bateriju), sam punjač je neočekivano velik. Po izgledu i masi bliži je klasičnijim laptopskim napajanjima nego USB Type-C adapteru. Ponovno, Macbook u ovom slučaju nosi prednost, budući da je njegov punjač tek neznatno veći od onog za mobitele. Pretpostavljamo da je Acer krenuo rutom nešto snažnijeg punjača kako bi se baterije brže punile pri korištenju, no ipak, ako je riječ o ultrabooku, portabilnost je na visokom mjestu pa je time i veličina punjača izrazito bitna.

Zlatni finiš

S vanjskih strana, S13 ultra se doima kao klasičan ultrabook više klase i crnog dizajna, s veoma mekanom vanjštinom, koja je magnet za zamašćivanje i otiske prstiju. Međutim, kada otvorimo laptop, oči nam miluje neočekivano otmjena zlatna boja koje se ne bi posramio niti Apple iPhone novije generacije u rukama neke starlete. Poweruser u nama se odmah oduševio i ogromnim trackpadom koji je možda i najveći s kojim smo se ikad susreli. Pokriva više od polovice površine ispod tipkovnice, a po preciznosti je čak bolji od onoga što Acer nudi u ostalim serijama. Tipkovnica je pak gotovo pa obrnuto proporcionalna te su tipke neočekivano malene, čak i za jedan ultrabook.

acer aspire s13 ultra keyboard

Vrijeme privikavanja na tipke manje površine brzo prolazi, budući da smo prisiljeni na nešto preciznije traženje same tipke. Nešto veći problem za ugodnost pisanja su tipke iznimno kratkog hoda koje su međutim previše spužvaste, no kada u obzir uzmemo da se radi o najtanjem Windows ultrabooku nešto lošiji dojam tipkanja veoma brzo zaboravljamo.

Toplana

Pri tipkanju smo pak primijetili nešto jače zagrijavanje kućišta. Budući da na testu imamo model s i7 procesorom, njegov TDP je nešto viši. Unatoč višem TDP-u, laptop je u fanless dizajnu, tj. nema aktivno hlađenje u vidu ventilatora. Time se toplina raspoređuje po metalnom kućištu, a laptop hladi pasivno. Ipak, ne radi se o punokrvnom i7 procesoru kojeg nalazimo u gaming zvijerima već se radi o low power modelu s TDP-om od 3,5-7 W, radnog takta 1,3 GHz, s turboboostom na 3,6 GHz. Tokom cijelog našeg druženja s S13 ultra pratili smo radni takt procesora, koji u niti jednom slučaju nije prešao 1,6 GHz. Budući da turboboost radi po principu „koliko mi je hladno, toliko ću se nabrijati“, možemo samo zaključiti da je termalni kapacitet metalnog kućišta neadekvatan za turboboost. Međutim, tokom cijelog korištenja nismo primijetili nikakva zastajkivanja ili probleme koje bismo mogli pripisati potencijalnoj slabašnosti procesora. Jasno je odmah da se ovdje ne radi o laptopu za rad u AutoCADu, niti za eksportiranje videa. Nečujni rad je ono čemu stremimo i priželjkujemo od svih uređaja, u tišim okruženjima, poput usred-noćnog browseanja dok nema okolišne buke, možemo čuti određenu količinu „coil whinea“ koji je jedan od onih zvukova koje jednom čujete, ne možete ih prestati čuti.

Touchscreen?

13,3 inča ekrana u full HD-u s IPS matricom zvuči veoma pristojno, no neki konkurenti podižu rezoluciju na veću razinu. Međutim, po kontrastu je S13 ultra među vrhom ultrabook ponude. Dobar kontrast se dijelom može zahvaliti i glossy panelu koji, u prosjeku gledano, nude bolji prikaz ekrana uz kompromis povećanih refleksija. Ekran pak nije ulegnut u kućište već se radi o kompletno ravnom komadu stakla, s pomalo povećim rubovima oko ekrana. Intuitivno, prstom smo krenuli prema ekranu očekujući da ćemo moći odscrollati par stranica unutar chromea, no naši prsti nisu napravili ništa.

acer aspire s13 ultra portovi

PORTOVI Dva Type-C porta su super, no previše su si blizu što može izazvati probleme s debljim USB memorijama i kabelima

Pretpostavljamo da je Acer odlučio izbaciti touchscreen digitiser kako bi se debljina kućišta držala minimalnom. Iako je kontra dobrog dijela ultrabookova na tržištu, to i ne smatramo nekim većim problemom budući da se kućište može koristiti samo u laptopskom modu, bez mogućnosti pretvaranja u tablet, kao primjerice Lenovo Yoga serije.

Više informacija

  • Model: Aspire S13 Ultra
  • Ukupna ocjena: 4,5
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Cool Faktor: 5
  • Proizvođač: Acer
  • Procesor: Intel Core i7 7Y75 13 GHz 36 GHz
  • Memorija: 8 GB DDR3
  • Grafički sustav: Intel HD 615
  • Tvrdi disk: 256 GB SSD
  • Optički uređaj:: Nema
  • Zaslon: 13,3’’ 1920 x 1080 IPS LCD
  • Mreže: Wi-Fi b/g/n/ac, Bluetooth 4.0
  • OS: Windows 10
  • Dimenzije i masa: 325 x 229 x 9,98/1,1 kg
  • Plus: Odličan ekran, gotovo nečujan rad, odličan trackpad, 2 Type-C porta
  • Minus: Osrednja baterija i tipkovnica
  • Ustupitelj i cijena:

    Recro, 13.999,00 kn

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za ACER ASPIRE S13 Ultra

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

ACER ASPIRE S13 Ultra - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.