Asus Dual RTX 4060 Ti 8 GB

Asus Dual RTX 4060 Ti 8 GB

Pouzdana kvaliteta

Provjereni Asusov dizajn Dual serije grafičkih kartica i ovog puta se pokazao uspješnim i kod RTX 4060 Ti modela. Kompaktne dimenzije, mala potrošnja energije i podrška za sve najnovije tehnologije glavne su prednosti ove kartice.

Asus u svojoj ponudi ima doista velik broj grafičkih kartica koje su znakovito podijeljene na nekoliko serija. Primjerice, ROG Strix modeli predstavljaju vrh ponude, TUF modeli nekakvu srednju klasu, a ispod toga nalazimo između ostalog i Dual modele Asusovih grafičkih kartica. Osim što sam naziv govori da Asus ovdje koristi dizajn hlađenja s dva ventilatora, Dual modeli Asusovih kartica su u principu cjenovno najpristupačniji. Pritom i dalje nude vrlo dobre mogućnosti i odlikuju se respektabilnom kvalitetom izrade.

 

Kompaktna i tiha

Vidljivo je to i kod ovog modela RTX 4060 Ti kartice. Dizajn nam se u principu jako dopao. Nema tu nekih blještavih dodataka, ali je funkcionalnost u prvom planu. Kartica je poprilično kompaktna, a koristi se rashladni sustav s dva ventilatora većeg promjera. Sama kartica djeluje poprilično kvalitetno i robusno, što je posljedica i metalnog poklopca sa stražnje strane. U svakom slučaju, ova kartica je dizajnirana kako bi se bez problema koristila u većem broju mainstream računala.

Asus je već tvornički ponešto podignuo radni takt grafičkog procesora u odnosu na nazivne vrijednosti. Nije riječ o nekom velikom povećanju, ali svakako valja pozdraviti potencijalno nešto bolje performanse. RTX 4060 Ti kartice su poznate kao vrlo umjereni potrošači energije. Zbog toga ovdje nalazimo samo jedan 8-pinski priključak što je više nego dovoljno za napajanje ove kartice. Kako biste mogli koristiti najnovije monitore ili televizore, na raspolaganju su vam četiri videopriključka od čega jedan noviji HDMI 2.1 priključak i tri provjerena DisplayPort 1.4 priključka.

U samom radu, grafički procesor je limitiran na nazivnih 160 W potrošnje. Rashladni sustav ove kartice se bez problema nosi s ovakvom potrošnjom. Zabilježili smo temperaturu grafičkog procesora od oko 63°C pod opterećenjem, što je u sasvim prihvatljivim granicama. Pritom je broj okretaja ventilatora iznosio 1.900. Sve u svemu, kartica nije pretjerano bučna. Overclocking potencijal grafičkog procesora je dosta ograničen maksimalnim limitom potrošnje koji možete povećati za svega 9% u odnosu na nazivnu vrijednost. S druge strane, daleko bolja je situacija s overclockingom videomemorije.

 

Grafičke-kartice-8-1A.jpg

Asusova Dual izvedba Nvidijine kartice RTX 4060 Ti izdvaja se vrlo dobrom kvalitetom izrade i kompaktnim dimenzijama

 

Za mainstream igrače

Kada su u pitanju RTX 4060 Ti kartice, mnogi su možda previše fokusirani na ne toliko dobar omjer cijene i performansi u igrama i prvenstveno skromnih 8 GB videomemorije. Slažemo se da cijena nije osobito povoljna. No ako se malo odmaknemo od performansi u igrama, RTX 4060 Ti ima što za ponuditi. Nvidijina arhitektura Ada Lovelace pogodna je za korištenje u zahtjevnim aplikacijama poput renderinga ili video obrade.

Također, moramo naglasiti izvrsne multimedijalne mogućnosti uključujući podršku za dekodiranje A1 video sadržaja. Nvidia također prednjači po podršci i optimizacijama za AI, posebno kada govorimo o aplikacijama za generativni AI poput Stable Diffusiona. Tako da ako vam performanse u igrama nisu jedino mjerilo, ova kartica svakako ima svoje prednosti. Osim toga, vrlo je energetski učinkovita, što je čini dobrim odabirom za računala manjih dimenzija.

Asusova Dual verzija RTX 4060 Ti kartice svakako djeluje vrlo dobro dizajniranom i po tom pitanju nemamo velikih zamjerki. Kartica nije prebučna, radi stabilno i svojim će dimenzijama omogućiti korištenje u velikom broju raznih računala. Visoka cijena RTX 4060 Ti modela svakako je određena prepreka, no s druge strane, riječ je o karticama koje podržavaju sve najnovije tehnologije, što ima svoju težinu.

 

tablica-graficka-asus.jpg

 

GRAFIČKE KARTICE: KOLIKO VIDEOMEMORIJE NAM TREBA U 2024. GODINI

VIŠE MEMORIJE ZA BOLJE PERFORMANSE?

Koliko videomemorije nam treba 2024. godine? Jesu li danas grafičke kartice s 8 GB memorije zastarjele? Usporedili smo dvije identične kartice s 8 i 16 GB videomemorije kako bismo doznali koje su prednosti dvostruko veće količine memorije.

Više informacija

  • Model: Dual RTX 4060 Ti 8 GB
  • Ukupna ocjena: 3,3
  • Isplativost: Dobar
  • Dojam: Dobar
  • Proizvođač: Asus
  • Grafički procesor: Nvidia AD106-350-A1, podrška za DX12 Ultimate (12_2), OpenGL 4.6 i Vulkan 1.3
  • Shaders / Texture Units / ROP's: 4.352/ 48/ 136
  • Sučelje: PCI Express 4.0 x8
  • Maksimalna rezolucija: 8k (7.680 x 4.320) piksela
  • Priključci za napajanje: 1x 8-pin
  • Dimenzije: 227,2 x 123,2 x 49,6 mm
  • Plus: kompaktne dimenzije, podrška za Direct X 12 Ultimate, performanse na 1.080p rezoluciji, energetska učinkovitost, podrška za DLSS3, izvrsne multimedijalne mogućnosti uz podršku za AV1 kodiranje i dekodiranje, solidan overclocking potencijal
  • Minus: omjer cijene i performansi, 128-bitna memorijska sabirnica ograničava performanse na višim rezolucijama, 8 GB videomemorije nije dovoljno za karticu ove klase
  • Ustupitelj i cijena: Futura IT www.futura-it.hr Cijena: 460 €
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Asus Dual RTX 4060 Ti 8 GB

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.