Gigabyte Radeon RX 550 Gaming OC 2G

Gigabyte Radeon RX 550 Gaming OC 2G

 

Negdje između

Nakon testiranja vrha ponude iz AMD-ove mid-range ponude, imali smo priliku testirati i ovo rješenje namijenjeno entry-level gamingu

U vrijeme kada su integrirani grafički čipovi sve moćniji i sposobniji, logično je da se postavlja pitanje ima li uopće smisla za kupnjom low-end dediciranih grafičkih kartica za igranje. Jer realno... što uopće time dobivate? Istini za volju, koliko god da su integrirani grafički čipovi sve kvalitetniji, dobro zaokruženo dedicirano low-end rješenje još uvijek je bolji izbor.
Iako je RX 550 tehnički low-end grafička kartica, AMD je na vrlo lukav način odabrao ciljanu publiku, a u pitanju su svi oni gameri koji igraju naslove za koje vam je potrebna “kanta”, kao što su gargantuansko popularni eSports naslovi League of Legends, Dota 2, CS:GO, StarCraft 2 i slični. Ne samo da ih igra ogroman broj gamera već su u pitanju odlično optimizirani naslovi koji bi trebali funkcionirati besprijekorno i na slabijim konfiguracijama.
Shodno tome, ovu smo karticu tako i testirali. Suočili smo je s “ciljanim” naslovima; League of Legends, Dota 2 i CS:GO, s time da smo ubacili i jedan naslov s kojim bi se mogla malo namučiti, a u pitanju je DOOM.
gigabyte radeon rx 550 za web
U globalnim postavkama smo u potpunosti isključili AntiAliasing i V-Sync, dok smo Anisotropic Filtering postavili na 16x. Kada su u pitanju detalji u igrama, ovdje nismo štedjeli. Sve smo detalje postavili na maksimum. Spomenimo i kako smo bili razumni te smo u igrama koristili 1080p rezoluciju. RX 550 ipak nije grafička kartica za 1440p gaming.
Rezultati su donekle pa i očekivani. RX 550 je savršena kartica za eSports naslove, obzirom da u njima s lakoćom prelazi 90 sličica u sekundi, doduše treba napomenuti kako smo karticu uparili s relativno snažnim komponentama. U pitanju je PC s Intel Core i7 4770, 16 GB Corsair Vengeance Pro Series DDR3 radnom memorijom, MSI Z87-GD65 Gaming matičnom pločom, Intel SSD 335 Series 180 GB SSD-om, Hitachi tvrdim diskom od 1 TB i napajanjem XFX Pro snage 650 W.
S druge strane, DOOM je na maksimalnim detaljima bio solidno igriv, međutim nekakav spektakl i nismo očekivali. Ova kartica nije namijenjena AAA naslovima kao što su DOOM, Battlefield 1, The Witcher 3 i sličnima.
Što se tehnikalija tiče, RX 550 je baziran na AMD-ovoj Polaris 12 arhitekturi, ima 512 Shader jedinica, 16 ROP-ova, 2,2 milijardi tranzistora, 128-bitno memorijsko sučelje te 2 GB GDDR5 video memorije. Tvornička radna frekvencija grafičkog čipa “vrti” se na 1100 MHz dok memorija radi na 1750 MHz.
Kartica u Gigabyteovoj izvedbi donosi nekoliko interesantnih svojstava. Prvo svojstvo je Windforce 2X dizajn hladnjaka s dvostrukim ventilatorima koji će hladiti GPU i VRAM ukoliko planirate podići njihove radne frekvencije, što je moguće napraviti vrlo jednostavno putem Gigabyteovog Aorus softverskog rješenja. Također, tu su i Ultra Durable 2 komponente koje bi, kako Gigabyte, tvrdi trebale osigurati dugi životni vijek elementima koji najčešće “odlaze”, poput kondenzatora.
Dobar podatak također jest i kako kartica podržava FreeSync 2 tehnologiju. Sve u svemu, RX 550 predstavlja solidno zaokruženu grafičku karticu s točno konkretnom namjenom. Planirate li igrati popularne eSports naslove, ova je komponenta sasvim OK rješenje.

 

Gigabyte Radeon RX 550 Gaming OC 2G

League of Legends (average)

 

1080p, high

104,7

Dota 2 (average)

 

1080p, high

96,3

CS:GO (average

 

1080p, high

110,6

DOOM (average)

 

1080p, high

51,8

Više informacija

  • Model: Gigabyte Radeon RX 550 Gaming OC 2G
  • Ukupna ocjena: 4,1
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 4
  • Dojam: 4
  • Proizvođač: Gigabyte
  • Proizvodni proces: 14 nm
  • Shaders / Texture Units / ROP's: 512 Shader/16 ROP
  • Frekvencija GPU-a / shadera / memorije: 1100 MHz/1750 MHz
  • Količina i vrsta RAM-a: 2 GB GDDR5
  • Memorijska sabirnica: 128 bit
  • Video izlazi: 1x DisplayPort, 1x HDMI, 1x DVI-D
  • Plus: Odlična za popularne eSports naslove, dobro zaokružen low-end proizvod
  • Minus: Loša za gotovo sve “teže” igre
  • Ustupitelj i cijena: Mikronis www.mikronis.hr 959,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Gigabyte Radeon RX 550 Gaming OC 2G

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Gigabyte Radeon RX 550 Gaming OC 2G - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.