ADM Gaming Radetzky

ADM Gaming Radetzky

Moderan i štedljiv mainstream gamer

Moderno mainstream gaming računalo kompaktnih dimenzija koje donosi podršku za najnovije tehnologije. Omogućuje više nego dobre gaming performanse, a pritom ne troši mnogo energije.

AMD-ova najnovija i još uvijek aktualna AM5 hardverska platforma i pripadajući Ryzen procesori serije 7000 prilikom samog predstavljanja nisu naišli na osobito dobar prijam na tržištu, ponajviše zbog visokih cijena matičnih ploča i izostanka posebno isplativih modela novih procesora. Međutim, godinu dana nakon predstavljanja AMD-ove AM5 platforme, situacija je posve drugačija. Na tržištu sada imamo dosta velik broj osjetno jeftinijih AM5 matičnih ploča, a novi modeli procesora poput Ryzena 7600 i 7700 cjenovno su dosta pristupačni. Sve ovo je rezultiralo time da danas na tržištu imamo sve veći broj gotovih konfiguracija temeljenih na AM5 platformi, i to posebno u mainstream kategoriji. Nema sumnje kako su trenutno računala temeljena na AM5 platformi vrlo atraktivan odabir za igrače i zahtjevnije korisnike. 

Moderan hardver

Jedno od takvih svakako je i ADM-ovo mainstream gaming računalo prozvano Radetzky. Već smo pomalo navikli na neobične i zanimljive nazive ADM-ovih računala. No daleko je važnije ono što se nalazi ispod „haube“.

Radetzky je klasično mainstream gaming računalo koje se oslanja na zanimljivu kombinaciju AMD-ovog procesora i Nvidijine grafičke kartice. Najvažnije je kako je riječ o novim, modernim i tehnološki naprednim komponentama, što je svakako poželjno vidjeti u mainstream kategoriji. U svakom slučaju je ovdje riječ o vrlo pomno posloženom računalu kod kojega su u prvom planu moderne tehnologije i funkcionalnost, a ne toliko atraktivan vanjski izgled. Kako bismo malo potkrijepili ovu tvrdnju, kao dobar primjer uzet ćemo odabrano kućište. Riječ je o kompaktnoj verziji vrlo kvalitetnog Fractalovog kućišta Meshify 2. Na prvi pogled ovo kućište djeluje pomalo neugledno, ali radi se o vrlo kvalitetnom kućištu s odličnim potencijalom po pitanju hlađenja. Pritom ova kompaktna verzija zauzima osjetno manje prostora. U svakom slučaju, radi se o prilično kompaktnom mainstream računalu.

Modernu i vrlo dobru hardversku osnovu ADM-ovom Radetzkyju omogućuje kombinacija B650 matične ploče i AMD-ovog procesora Ryzen 7 7700. Navedeni procesor je vrlo brz i energetski učinkovit AMD-ov procesor s ukupno osam jezgri. Ugrađena B650 matična ploča je u ovom slučaju Asusova Prime Plus varijanta, što je više nego dobra vijest. Naime, ova Asusova B650 ploča je prilično dobro opremljena i što je najvažnije, posjeduje i jedan NVMe utor za diskove s podrškom za PCI Express 5.0. Ovo nije baš uobičajeno za B650 ploče. Ovako imate odgovarajuću podršku kako za DDR5 memoriju, tako i za PCI Express 5.0, što je veliki plus za ovakvo mainstream računalo. Dakako, ne možemo biti 100% sigurni da će ADM i dalje ugrađivati ovu ploču u testirano računalo, no dokle god je tako, potencijalni kupci mogu biti više nego zadovoljni.

 

ADM_Gaming_Radetzky_konfiguracija-2.jpg

Unutrašnjost računala je vrlo uredna, hlađenje je efikasno riješeno, a ovdje možemo vidjeti kako je ugrađena MSI-jeva RTX 4060 Ti grafička kartica vrlo malih dimenzija s jednim ventilatorom

 

Kompaktno, hladno i tiho

Još jedna stvar koja je svakako pozitivna kod ovog računala je količina radne memorije. Ovdje nalazimo ukupno 32 GB DDR5 memorije, što je svakako preporučena količina u današnje vrijeme za jedno mainstream računalo gornje klase. Da stvar bude bolja, ugrađena je DDR5 memorija brzine 6.000 MHz, što je optimalno za performanse kada govorimo o novim Ryzen procesorima.

Vratimo li se malo na samu opremljenost ovog računala, s gornje strane kućišta pronaći ćete jedan USB-C 3.1 priključak, kao i dva USB 3.0 klasična Type-A priključka. Sa stražnje strane su vam na raspolaganju Display Port 1.4 i HDMI 2.1 video izlazi, kao i još četiri USB 3.2 Gen 2 priključka, te po dva USB 3.2 Gen i USB 2.0 priključka. Nećemo se previše buniti, opremljenost je solidna. Jedino što ploča nema integrirani WiFi modul, no to i nismo očekivali.

Unutrašnjost računala je vrlo uredna. Realno, birane su komponente koje nisu veliki potrošači energije, pa tu s hlađenjem i zagrijavanjem ne bi trebalo biti problema. Pritom spomenimo kako kućište posjeduje dva prednja 140 mm ventilatora i jedan stražnji 120 mm ventilator. Što se tiče hlađenja procesora, korišten je AMD-ov tvornički Wraith Prism hladnjak. Ovaj hladnjak je sasvim dobro rješenje za ugrađeni procesor, a pritom se ističe atraktivnim RGB osvjetljenjem, što unosi malo boje u tamne nijanse kućišta.

Ostatak hardverske konfiguracije ovog računala čine Crucialov 1 TB PCIe 4.0 SSD, kao i 650 W Seasonicovo napajanje s 80+ Gold efikasnošću. Snaga ovog napajanja na prvi pogled možda nije toliko dojmljiva, no vjerujte da je riječ o vrlo kvalitetnom napajanju koje bez problema omogućuje i odgovarajuću nadogradnju grafičke kartice i procesora u budućnosti.

 

tab.jpg

 

Štedljivo i (za sada) dovoljno brzo

U ovom slučaju ugrađena je RTX 4060 Ti grafička kartica koja je vrlo umjereni potrošač energije. Općenito, cijelo ovo računalo čak i pod punim opterećenjem u igrama troši relativno malo energije. Preciznije, dobrano ispod 300 W, što je rijetkost u današnje vrijeme.

Odabir grafičke kartice je možda najkontroverzniji kada govorimo o ADM-ovom Radetzky mainstream gaming računalu. I nije da su gaming performanse nešto osobito loše. Dapače, u većini najnovijih igara ovo računalo na 1.080p, pa čak i na 1.440p rezoluciji, omogućuje vrlo dobre performanse. Nadalje, RTX 4060 Ti je moderna grafička kartica s podrškom za najnovije tehnologije poput Ray tracinga i DLSS3. Mnogi će se onda zapitati, pa u čemu je problem? Pa u tome što ova kartica jednostavno ne nudi osobito impresivan omjer cijene i performansi. Osim toga, ima samo 8 GB videomemorije što već danas nije dovoljno za igranje najnovijih igara s maksimalnom kvalitetom 3D prikaza. K tome, ovdje odabrana MSI-jeva Ventus 2x varijanta je jedna od najjeftinijih na tržištu. Radi se o kartici malih dimenzija koja nije osobito tiha u radu. Premda kartica trenutno nudi sasvim zadovoljavajuće performanse u svim igrama, bojimo se što će biti za koju godinu.

Bez obzira na neke zamjerke koje smo naveli, teško se oteti dojmu kako je ADM-ov Radetzky vrlo dobro posloženo moderno gaming računalo koje nudi jako dobar omjer cijene i performansi. Vrlo je kompaktno, ne troši mnogo energije i nije prebučno. Voljeli bismo da je nešto jeftinije, no uzevši u obzir trenutnu situaciju na tržištu, cijena je dobro odmjerena.

 

taba.jpg

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

ADM Gaming Radetzky - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.