Gaming računala za 1000 eura

Gaming računala za 1000 eura

Veliki povratak isplativog gaming računala

Nakon dugo vremena, isplativa kućna računala ponovno su postala realnost. Testirali smo šest gotovih konfiguracija s cijenom od oko 1.000 eura. Kakve su im performanse i hoće li vam 1.000 eura biti dovoljno da pribavite gaming računalo koje vam može omogućiti bezbrižno igranje svih novijih naslova?

Proteklih nekoliko godina je doista bilo burno na tržištu računala. Posebno ako govorimo o mainstream gotovim računalima namijenjenima kućnim korisnicima. Pandemijski uvjeti donijeli su ogroman porast potražnje koja se na svojem vrhuncu mogla usporediti s nečime od prije 20-ak godina. Potom je uslijedila opća nestašica komponenti te ogroman porast cijena.

Posebno se ovo odnosi na cijene grafičkih kartica koje su oduvijek bile ključne komponente za slaganje nekakvog svestranog kućnog računala. U jednom trenutku je cijena prosječne grafičke kartice srednje klase bila veća od cijene koju su mnogi navikli platiti za kompletno novo računalo koju godinu ranije.

Post-pandemijski uvjeti donijeli su nam i dalje problematične cijene usprkos očekivanom osjetnom padu potražnje. Konačno se negdje sredinom protekle godine situacija polako počela popravljati. Grafičke kartice postale su dostupnije i jeftinije, a i problemi s nedobavljivošću nekih drugih komponenti su postali prošlost. Sve skupa je omogućilo tvrtkama koje se bave slaganjem gotovih računalnih konfiguracija da ponovno ponude cjenovno konkurentna računala namijenjena kućnim korisnicima.

Možemo reći da je u ovom trenutku situacija još bolja. Naime, cijene radne memorije i SSD-ova, odnosno uređaja za pohranu, nikada nisu bile povoljnije. Osim toga, sada se već za oko 300 eura može nabaviti prilično pristojna moderna grafička kartica vrlo dobrih mogućnosti.

 Slike testiranja 1

Testiranja pristiglih računala proveli smo pomoću velikog broja testnih aplikacija i igara

Što može računalo za 1.000 eura?

S druge strane, početak ove godine donio nam je i promjenu valute. Na ovo se svi skupa još uvijek navikavamo, ali cijene u eurima odredile su neke nove psihološke i vrijednosne granice kada govorimo o kupnji računala i računalnih komponenti.

Možemo reći kako je nekakva nova magična granica za novo gotovo računalo namijenjeno kućnim korisnicima iscrtana na otprilike 1.000 eura. Da se razumijemo, 1.000 eura sigurno nije mala svota. Međutim, ovdje govorimo o složenom gotovom računalu spremnom za korištenje. Većina korisnika nema volje niti vremena slagati i kupovati računalo po komponentama, pa su ovakve gotove konfiguracije oduvijek bile vrlo popularan odabir.

Sve je ovo nama bio odličan povod da malo pobliže istražimo kakvo se trenutno računalo može dobiti za otprilike 1.000 eura. Ponovno se valja prisjetiti kako je još nedavno 1.000 eura bila cijena nekakve mainstream grafičke kartice. Istina, u ovom slučaju moramo reći kako se navedenih 1.000 eura odnosi na gotovo računalo bez operacijskog sustava i periferije (monitor, miš, tipkovnica).

Treba u obzir uzeti i još uvijek sveprisutnu inflaciju koja svakako utječe na cijene općenito, pa tako i na cijene računala.
Kako bismo dobili uvid u to što se trenutno nudi na našem tržištu ukoliko želite kupiti novo gotovo stolno računalo i raspolažete budžetom od oko 1.000 eura, malo smo istražili ponudu domaćih trgovaca i popularnih sastavljača računala.

I, što reći? Bilo je tu zanimljivih modela. Malo-pomalo se rodila ideja o tome kako bismo mogli nabaviti nekoliko ovih gotovih konfiguracija i detaljno ih testirati kako bismo se iz prve ruke uvjerili koje razine performansi i podrške za moderne tehnologije doista nude. I još se nismo niti okrenuli, a u Vidilabu se našlo šest zanimljivih računala za koje ćete morati izdvojiti oko 1.000 eura.

Odmah napomenimo kako cilj ove teme nikako nije isključivo direktno uspoređivati ova računala. Ona su tu prvenstveno kako bi nama i ponajprije vama ilustrirala što se danas može dobiti za 1.000 eura. Osim toga, gotovih računalnih konfiguracija danas na našem tržištu ima vrlo velik broj i teško bi bilo samo na osnovi ovog uzorka preporučiti pojedini model u odnosu na neki drugi.

Nadalje, cijene ovih konfiguracija nisu baš posve identične, a nismo se htjeli ograničiti cijenom doslovno u euro ili eurocent, već vam prikazati što ova računala mogu u stvarnosti i kakve su im performanse u igrama i drugim zahtjevnijim aplikacijama.

 Futura it elite gamer pc 5600 rx 6600 4

 Vodeno hlađenje rijetko možemo naći kod mainstream konfiguracija,a RGB ventilatori donose dodatnu atrakciju i dojmljiv izgled računala.

 

Komponente računala

(Stranica 1 od 10)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 10)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Gaming računala za 1000 eura - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.