Gaming računala za 1000 eura

Gaming računala za 1000 eura

Veliki povratak isplativog gaming računala

Nakon dugo vremena, isplativa kućna računala ponovno su postala realnost. Testirali smo šest gotovih konfiguracija s cijenom od oko 1.000 eura. Kakve su im performanse i hoće li vam 1.000 eura biti dovoljno da pribavite gaming računalo koje vam može omogućiti bezbrižno igranje svih novijih naslova?

Proteklih nekoliko godina je doista bilo burno na tržištu računala. Posebno ako govorimo o mainstream gotovim računalima namijenjenima kućnim korisnicima. Pandemijski uvjeti donijeli su ogroman porast potražnje koja se na svojem vrhuncu mogla usporediti s nečime od prije 20-ak godina. Potom je uslijedila opća nestašica komponenti te ogroman porast cijena.

Posebno se ovo odnosi na cijene grafičkih kartica koje su oduvijek bile ključne komponente za slaganje nekakvog svestranog kućnog računala. U jednom trenutku je cijena prosječne grafičke kartice srednje klase bila veća od cijene koju su mnogi navikli platiti za kompletno novo računalo koju godinu ranije.

Post-pandemijski uvjeti donijeli su nam i dalje problematične cijene usprkos očekivanom osjetnom padu potražnje. Konačno se negdje sredinom protekle godine situacija polako počela popravljati. Grafičke kartice postale su dostupnije i jeftinije, a i problemi s nedobavljivošću nekih drugih komponenti su postali prošlost. Sve skupa je omogućilo tvrtkama koje se bave slaganjem gotovih računalnih konfiguracija da ponovno ponude cjenovno konkurentna računala namijenjena kućnim korisnicima.

Možemo reći da je u ovom trenutku situacija još bolja. Naime, cijene radne memorije i SSD-ova, odnosno uređaja za pohranu, nikada nisu bile povoljnije. Osim toga, sada se već za oko 300 eura može nabaviti prilično pristojna moderna grafička kartica vrlo dobrih mogućnosti.

 Slike testiranja 1

Testiranja pristiglih računala proveli smo pomoću velikog broja testnih aplikacija i igara

Što može računalo za 1.000 eura?

S druge strane, početak ove godine donio nam je i promjenu valute. Na ovo se svi skupa još uvijek navikavamo, ali cijene u eurima odredile su neke nove psihološke i vrijednosne granice kada govorimo o kupnji računala i računalnih komponenti.

Možemo reći kako je nekakva nova magična granica za novo gotovo računalo namijenjeno kućnim korisnicima iscrtana na otprilike 1.000 eura. Da se razumijemo, 1.000 eura sigurno nije mala svota. Međutim, ovdje govorimo o složenom gotovom računalu spremnom za korištenje. Većina korisnika nema volje niti vremena slagati i kupovati računalo po komponentama, pa su ovakve gotove konfiguracije oduvijek bile vrlo popularan odabir.

Sve je ovo nama bio odličan povod da malo pobliže istražimo kakvo se trenutno računalo može dobiti za otprilike 1.000 eura. Ponovno se valja prisjetiti kako je još nedavno 1.000 eura bila cijena nekakve mainstream grafičke kartice. Istina, u ovom slučaju moramo reći kako se navedenih 1.000 eura odnosi na gotovo računalo bez operacijskog sustava i periferije (monitor, miš, tipkovnica).

Treba u obzir uzeti i još uvijek sveprisutnu inflaciju koja svakako utječe na cijene općenito, pa tako i na cijene računala.
Kako bismo dobili uvid u to što se trenutno nudi na našem tržištu ukoliko želite kupiti novo gotovo stolno računalo i raspolažete budžetom od oko 1.000 eura, malo smo istražili ponudu domaćih trgovaca i popularnih sastavljača računala.

I, što reći? Bilo je tu zanimljivih modela. Malo-pomalo se rodila ideja o tome kako bismo mogli nabaviti nekoliko ovih gotovih konfiguracija i detaljno ih testirati kako bismo se iz prve ruke uvjerili koje razine performansi i podrške za moderne tehnologije doista nude. I još se nismo niti okrenuli, a u Vidilabu se našlo šest zanimljivih računala za koje ćete morati izdvojiti oko 1.000 eura.

Odmah napomenimo kako cilj ove teme nikako nije isključivo direktno uspoređivati ova računala. Ona su tu prvenstveno kako bi nama i ponajprije vama ilustrirala što se danas može dobiti za 1.000 eura. Osim toga, gotovih računalnih konfiguracija danas na našem tržištu ima vrlo velik broj i teško bi bilo samo na osnovi ovog uzorka preporučiti pojedini model u odnosu na neki drugi.

Nadalje, cijene ovih konfiguracija nisu baš posve identične, a nismo se htjeli ograničiti cijenom doslovno u euro ili eurocent, već vam prikazati što ova računala mogu u stvarnosti i kakve su im performanse u igrama i drugim zahtjevnijim aplikacijama.

 Futura it elite gamer pc 5600 rx 6600 4

 Vodeno hlađenje rijetko možemo naći kod mainstream konfiguracija,a RGB ventilatori donose dodatnu atrakciju i dojmljiv izgled računala.

 

Komponente računala


 amd ryzen 5600x

AMD-ov procesor Ryzen 5 5600X iznimno je popularan odabir kod računala u mainstream kategoriji zbog svojeg odličnog omjera cijene i performansi.

 Navi 23 die

AMD-ov grafički procesor Navi 23 temelj je najisplativije mainstream grafičke kartice Radeon RX 6600, a donosi punu podršku za DX12 Ultimate i Ray Tracing.

 kingston ddr4 copy

DDR4 memorija uobičajenog kapaciteta od 16 GB danas je nezaobilazan dio svakog mainstream računala.

 kingston nv2 ssd

Kingstonov jeftini PCIe 4.0 NVMe SSD NV2 pronašli smo u većini testiranih konfiguracija i prilično je dobro rješenje kao sistemski disk za instalaciju operacijskog sustava.

 intel 12400f

Intelov procesor Core i5 12400F svakako spada među najisplativije procesore na tržištu, a dolazi u paketu s tvorničkim hladnjakom.

 geforce 3060ti pcb

Nvidijine kartice su nešto skuplje od AMD-ovih konkurenata, ali danas u mainstream konfiguracijama možete pronaći i vrlo moćnu RTX 3060 Ti.

 gigabyte h410m motherboard

Prilikom sastavljanja gotovih računala u mainstream kategoriji trgovci često štede na matičnoj ploči, pa obično nalazimo prilično jeftine ploče skromnih mogućnosti i slabe opremljenosti.

Kako smo testirali - Konfiguracije na mukama


Sva računala testirali smo pomoću dobro poznatih softverskih alata i testova namijenjenih mjerenju općenitih performansi sustava, performansi procesora te performansi sustava za pohranu podataka. Bila je riječ o popularnim testovima poput PCMarka 10, Cinebencha R23, Geekbencha 6 i Crystal Disk Marka.
Za testiranje performansi grafičke kartice koristili smo poznati sintetički alat 3DMark, kao i nekoliko popularnih igara poput Far Cryja 6 i Cyberpunka 2077, pri čemu smo koristili dvije najpopularnije rezolucije – 1.080p i 1.440p.

Na svako računalo instalirali smo Windows 11 Pro 21H2 zajedno sa svim zakrpama i nadogradnjama koje su u tom trenutku bile dostupne. Prilikom testiranja koristili smo najnovije dostupne verzije AMD-ovih i Nvidijinih upravljačkih programa za grafičke kartice.
U BIOS-u matične ploče uključili smo prije testiranja opciju Resizable BAR na svim računalima osim na Linksovom, s obzirom da je kod ovog računala pristup BIOS-u bio onemogućen, vjerojatno radi jamstvenih uvjeta.

 

Šest brzih jezgri za igre i multimediju

Što se tiče Intelovih procesora, tu je situacija daleko „šarenija“ s obzirom da ćete trenutačno pronaći gotova računala temeljena na zadnje tri ili četiri generacije Intelovih procesora. Preciznije rečeno, u našem slučaju imali smo na testu konfiguracije sa 10.-om, 12.-om i 13.-om generacijom procesora Core, a sigurni smo kako još ima dosta računala s procesorima 11.-e generacije.

Trenutno su Intelovi procesori Alder Lake (12. generacija) i Raptor Lake (13. generacija) ponajbolji odabir u ovoj cjenovnoj klasi. Ovi procesori koriste najnoviji procesorski utor LGA 1700, donose podršku za PCI Express 4.0 i 5.0 (ovo će ovisiti o matičnoj ploči), te mogu raditi s DDR4 ili DDR5 memorijom.

Jasno, s obzirom da je DDR4 memorija daleko jeftinija, sve konfiguracije ove cjenovne klase posjeduju DDR4 memoriju.
Posebno ovdje treba istaknuti iznimno popularan i isplativ model Core i5 12400F koji posjeduje šest Golden Cove jezgri uz podršku za Hyperthreading radnog takta do 4,4 GHz. Ovaj procesor omogućuje odličan omjer cijene i performansi i pravi je konkurent AMD-ovom Ryzenu 5 5600X.

Istaknimo i još noviji Raptor Lake model Core i5 13400F koji posjeduje ukupno 10 jezgri (6P + 4E), što znači da donosi hibridnu arhitekturu s moćnijim glavnim jezgrama i energetski učinkovitijim jezgrama u mainstream kategoriju. Ovaj procesor omogućuje izvrsne performanse, ali je i osjetno skuplji, što se u konačnici odražava na cijeni računala.
U konačnici, ako danas kupujete gotovo računalo u cjenovnom rangu do otprilike 1.000 eura, možete računati na prilično brz procesor sa šest jezgri koji će vam omogućiti vrlo dobre performanse u igrama i drugim aplikacijama.

 pcie express

Podrška za tehnološki naprednije sabirnice poput PCI Expressa svakako je dosta važna za moderna računala, a trenutno većina mainstream računala podržava PCI Express 4.0 standard.

 

Jeftine ploče i nezaobilaznih 16 GB memorije

Nažalost, jedna od komponenti na kojima se često štedi unutar ovakvih gotovih konfiguracija svakako je matična ploča. Ovdje nalazimo jeftinije micro-ATX ploče manjih dimenzija koje niti svojom kvalitetom, a ni opremljenošću nisu na razini kvalitetnijih ploča.
U našem slučaju je nešto bolja situacija bila kod računala temeljenih na AMD-ovim procesorima. Ovdje smo pronašli dvije B550 matične ploče što je jako dobar izbor u ovoj cjenovnoj klasi, s obzirom na punu podršku za PCIe 4.0.

U skladu s ovime, kvalitetnija ploča znači i osjetno veći broj bržih USB priključaka, veći broj NVMe utora i SATA priključaka za diskove, sposobniju jedinicu napajanja i općenito bolju opremljenost. Također podrazumijeva i osjetno bolju mogućnost nadogradnje u budućnosti.
S druge strane, kod računala temeljenih na Intelovim procesorima smo redom imali priliku vidjeti iznimno jeftine H410 i H610 ploče koje su osjetno slabije opremljene. Primjerice, H410M ploča uopće ne podržava PCIe 4.0, te posjeduje isključivo jedan NVMe utor brzine PCIe 3.0 x2.

Novije H610M ploče donose podršku za PCIe 4.0 i PCIe 3.0 SSD-ove brzine x4, no i dalje je riječ o dosta skromno opremljenim pločama s isključivo jednim NVMe utorom. Ovakve ploče značajno limitiraju mogućnost nadogradnje u budućnosti i realno gledajući, pogodnije su za poslovna i uredska nego li za kućna računala.

Kada govorimo o radnoj memoriji, prema očekivanjima su sva testirana računala bila opremljena s ukupno 16 GB (2x 8 GB) DDR4 radne memorije koja je radila u dual channel konfiguraciji. Ovo je trenutno optimalna količina radne memorije u ovoj cjenovnoj klasi. Uglavnom je bila riječ o memorijama brzine od 3.000 ili 3.200 MHz, a našlo se mjesta i za kvalitetnije module poput Kingstonovih Fury Beast modela s odgovarajućim aluminijskim hladnjacima.

 adm shapin 5600x rx6700 6

Uredno posložena unutrašnjost računala vrlo je važna za  odgovarajući protok zraka i hlađenje računala.

 

Gameri imaju razloga za osmijeh

Za performanse u igrama je najvažnija ugrađena grafička kartica. Nakon dugo vremena, gameri konačno imaju priliku u cjenovnoj kategoriji do oko 1.000 eura pronaći računalo opremljeno modernom i prilično brzom grafičkom karticom. Ovakvo što prije kojih godinu dana nije bilo moguće.
Možemo reći kako smo ostali ugodno iznenađeni grafičkim karticama koje smo pronašli unutar šest testnih računala. Sve redom je bila riječ o modernim karticama srednje klase koje uredno podržavaju Direct X12 Ultimate i Ray Tracing, te omogućuju vrlo dobre performanse u svim novijim igrama.

Trenutno su posebno AMD-ovi Radeoni prilično isplativi kada govorimo o grafičkim karticama srednje klase. Svakako se ovdje ističe Radeon RX 6600 koji nam je dobro poznat od ranije i predstavlja vjerojatno najisplativiju mainstream karticu. Što je još značajnije, ova kartica omogućuje sastavljanje vrlo moćnog gaming računala za manje od 900 eura, što je svakako dobra vijest.

Međutim, stepenicu više u AMD-ovoj ponudi nalazi se vrlo zanimljiva kartica - Radeon RX 6700. Ova se kartica temelji na naprednijem grafičkom procesoru Navi 22 i zapravo je nešto oslabljena verzija Radeona RX 6700 XT. Posjeduje 10 GB video memorije, te smo je pronašli u nekoliko gotovih računala sa cijenom od oko 1.000 eura. U ovoj cjenovnoj klasi Radeon RX 6700 omogućuje odličnu razinu performansi i posve ugodno igranje svih najnovijih igara. 

Kada je riječ o Nvidijinim karticama, poznato je kako su njihovi modeli srednje klase dosta skuplji od AMD-ovih, stoga smo u samo dva od testiranih šest računala pronašli Nvidijine kartice. Istina, riječ je o vrlo dobrim RTX 3060 i RTX 3060 Ti modelima. Ove su kartice temeljene na grafičkim procesorima Ampere generacije koji donose naprednu podršku za Ray Tracing i tehnologije poput DLSS-a.

Osim toga, RTX 3060 se ističe i s velikih 12 GB video memorije, dok RTX 3060 Ti realno spada u višu srednju klasu te karticu ovakvih performansi nismo očekivali kod računala ove cjenovne kategorije. Ovdje ipak treba napomenuti kako je RTX 3060 Ti dostupna unutar onog računala koje je najskuplje od svih testiranih i osjetno prelazi magičnu granicu od 1.000 eura.

 Untitled 16

 

Brzi, ali nedovoljno veliki diskovi

Bili smo također vrlo znatiželjni oko toga kako stoje stvari po pitanju pohrane podataka kod gotovih računala u cjenovnoj klasi od oko 1.000 eura. Imamo dobre vijesti. Barem što se tiče brzine. Čak pet od šest testiranih računala bilo je opremljeno NVMe SSD-ovima. U pravilu je bila riječ o jeftinijem i, čini se, vrlo popularnom Kingstonovom PCIe 4.0 x4 disku NV2.

Ovaj Kingstonov disk omogućuje vrlo dobre performanse uz brzine čitanja do 3.500 MB/s, te je dobar odabir kao sistemski disk za instalaciju operacijskog sustava.
Problem je relativno malen kapacitet od svega 500 GB. U današnje vrijeme ovo je jednostavno nedovoljno. Smatramo kako bi ove konfiguracije trebale biti opremljene NVMe diskovima kapaciteta od 1 TB koji danas nisu osobito skupi.

Kućište i napajanje također spadaju u komponente na kojima trgovci znaju štedjeti prilikom sastavljanja ovakvih konfiguracija. Dakako, vizualni dojam kod kućišta uvijek igra značajnu ulogu, no mi smo više gledali kvalitetu izrade i druge mogućnosti. Moramo reći kako je kvaliteta kućišta kod testiranih konfiguracija više nego dobra. Ima tu svega i svačega, a na svoje će doći i ljubitelji RGB osvjetljenja. Važno je napomenuti kako u velikoj mjeri ova kućišta nude dobru funkcionalnost i dovoljno prostora, te odgovarajuće performanse po pitanju hlađenja uz dobar broj instaliranih ventilatora.

Za napajanja koja su ugrađena u ova kućišta ne možemo reći da su osobito kvalitetna ili energetski učinkovita, ali su barem dovoljno snažna. Većinom je riječ o 80+ Plus Bronze napajanjima snage 600 ili 650 W koja u pravilu nisu modularna. Pronašli smo i napajanja nekih renomiranih proizvođača poput Seasonica koja svakako djeluju daleko ozbiljnije.

Za hlađenje procesora kod ovih konfiguracija u pravilu se koristi tvornički hladnjak koji dolazi s pojedinim modelom procesora. Ovakvi hladnjaci solidno obavljaju svoj posao, ali nisu osobito tihi. S druge strane, kod dvije konfiguracije smo pronašli vodeno hlađenje i solidan tower zračni hladnjak. Ovakvi kvalitetniji hladnjaci omogućuju niže temperature procesora i osjetno tiši rad.

 Futura it bb gamer 13400f 3060ti 7

Kvalitetniji zračni hladnjak donosi osjetno niže temperature procesora i omogućuje tiši rad računala.

 cinebench r23 13400f

Intelov 13400F koji se temelji na hibridnoj arhitekturi s moćnijim P i energetski učinkovitijim E jezgrama postigao je uvjerljivo najbolji rezultat prilikom testiranja u Cinebenchu R23.

 

Koji su glavni nedostaci gotovih računala?

Posve je jasno kako su danas računala za 1.000 eura daleko isplativija nego prije godinu dana. Naravno, treba uzeti u obzir i vrijeme u kojem živimo. Budimo realni, sve su cijene otišle gore. Ovdje govorimo o cijeni bez operacijskog sustava i periferije, no moramo i priznati kako smo bili više-manje zadovoljni performansama koje nudi svih šest testiranih računala. Većina je ovih konfiguracija namijenjena gamerima, pa su opremljene s odgovarajućim grafičkim karticama.

Iskreno rečeno, performanse u igrama koje omogućuju ova računala su bolje nego što smo se imali pravo nadati. Teško je do prije nekog vremena bilo i zamisliti RTX 3060 Ti ili Radeona RX 6700 unutar ovakvih mainstream konfiguracija.
Sva testirana računala bez problema pokreću novije igre, podržavaju Ray Tracing, te ponegdje na 1.080p omogućuju i više od 100 FPS-a u nekim igrama.

Problem nije niti brzina procesora. Osim u jednom slučaju kod Linksove konfiguracije, ugrađeni su procesori prilično brzi i sposobni. Šest jezgri, odnosno ukupno 12 logičkih procesora s obzirom na podršku za Hyperthreading, danas je sasvim dovoljno za igre i druge zahtjevnije aplikacije. Dakako da bismo voljeli vidjeti i procesore s npr. osam jezgri u ovoj cjenovnoj klasi, a vjerujemo kako ni to nije daleko. Vidljivo je kako je Intelov Core i5 13400F odličan odabir za ovu kategoriju računala, ali trenutno ipak možda malo preskup.

Ono što nam se nikako nije dopalo, kod gotovo svih testiranih konfiguracija, jest odabir matičnih ploča. Evidentno je kako je matična ploča jedna od komponenti na kojima se ponajviše štedi prilikom sastavljanja gotovih računala. Rekli bismo - pogrešno. Korištenje super jeftinih i slabo opremljenih ploča ograničava buduću nadogradnju, a često i performanse. Posebno je ovo bilo vidljivo kod konfiguracija s Intelovim procesorima.

 port royal

Port Royal jedan je od testova unutar popularnog 3DMarka koji služi za mjerenje Ray Tracing performansi kod grafičkih kartica.

 pcmark10

Sva testirana računala postigla su vrlo respektabilne rezultate u benchmarku PCMark 10 koji služi za provjeru općenitih performansi računala.       

 

Isplati li se danas kupiti PC za 1.000 eura?

Sva računala su bila opremljena s 16 GB radne memorije, što je donji minimum za nekakvo mainstream kućno računalo. U pravilu se ovdje koristi DDR4, što je logičan odabir s obzirom na cijenu, a u svim slučajevima bila je riječ o dual channel konfiguraciji s dva 8 GB modula.
Drugi problem su diskovi malog kapaciteta.

Dobra je vijest da smo u gotovo svim računalima pronašli brze NVMe SSD-ove, no nažalost, malen kapacitet od 500 GB znači kako ćete praktički odmah morati posegnuti za nekim dodatnim diskom. Ovo smatramo osjetno manjim problemom od odabira loše matične ploče, ali danas su terabajtni NVMe diskovi jeftiniji nego ikada prije.
Kućišta su u neku ruku stvar osobnog ukusa, premda smo vidjeli nekoliko vrlo funkcionalnih i kvalitetnih kućišta. Napajanja su dovoljno snažna, ali ne osobito efikasna i kvalitetna.

Ključno je pitanje, isplati li se danas kupiti gotovo računalo za 1.000 eura? Odgovor bi svakako bio potvrdan, pod uvjetom da ste ipak spremni na određene kompromise. Omjer cijene i performansi, posebno za gamere, zaista je više nego povoljan. Nekako su se od testiranih računala posebno izdvojili ADM-ov Shapin i Futurin Eco Gamer, s obzirom na općenito najbolji omjer cijene i performansi. Također nema dvojbi kako su računala s AMD-ovim glavnim hardverskim komponentama (procesor i grafička) potencijalno isplativija od nešto skuplje kombinacije Intela i Nvidije.

Vidilabova „Sam svoj majstor“ alternativa za nadobudne


Za sve one koji imaju volje, želje i predznanja sami odabrati komponente i posložiti računalo, sastavili smo neku alternativnu varijantu mainstream računala za usporedbu s gotovim konfiguracijama koje smo testirali. Jasno, cijenu od oko 1.000 eura je dosta teško ovdje postići, no cilj nam je ipak bio posložiti računalo temeljeno na najnovijoj hardverskoj platformi za što bolju cijenu.

Logičan izbor je nekako bila AMD-ova AM5 platforma, ponajprije zbog potencijalno nešto povoljnije cijene. Komponente smo odabrali tako da vam omoguće odgovarajuće performanse sada, ali i ponude jako dobre opcije za potencijalnu nadogradnju u budućnosti.
Prednost samostalnog odabira komponenti računala svakako je u tome što možete doista odabrati one komponente koje želite i koje su savršeno izbalansirane. Vidljivo je kako je računalo koje smo samostalno posložili nešto skuplje od gotovih konfiguracija koje smo testirali.

Međutim, temeljeno je na najnovijoj hardverskoj platformi, matična ploča je znatno kvalitetnija i bolje opremljena te, što je najvažnije, omogućuje laku i jednostavnu nadogradnju u budućnosti. Također smo odabrali disk osjetno većeg kapaciteta. Na neki način je ovaj naš Vidilabov „složenac“ sastavljen s pogledom u budućnost, dok su gotova računala posložena tako da vam odmah ponude ponajbolji omjer cijene i mogućnosti.

 Untitled 17

 

Futura IT Elite Gamer PC


Provjerena mainstream klasika

Atraktivno računalo modernog izgleda koje pritom omogućuje vrlo dobar omjer cijene i performansi. Kao dodatni plus svakako moramo istaknuti korištenje vodenog hlađenja za procesor, što je dosta rijetka pojava kod računala ove klase

 Futura IT Elite Gamer 1 jpg

Glavni cilj svakog mainstream računala svakako mora biti da nam ponudi odgovarajući omjer cijene i mogućnosti uz neke kompromise koji će većini korisnika biti sasvim prihvatljivi. Ova konfiguracija pod nazivom Elite Gamer klasičan je primjer mainstream gamerskog računala pri kojem se igralo na sigurno, te su odabrane komponente koje u zadanoj cjenovnoj klasi mogu ponuditi najbolji omjer cijene i performansi. U ovom slučaju riječ je prvenstveno o kombinaciji AMD-ovog procesora Ryzen 5 5600X i best buy grafičke kartice srednje klase Radeon RX 6600. Konačan rezultat je prilično dobar, a sve skupa je začinjeno odabirom vodenog hlađenja za procesor.

 Futura IT Elite Gamer PC 2

SSD u brzom NVMe izdanju omogućuje odlične perfrormanse te brz i ugodan rad.

Provjerena hardverska kombinacija

Atraktivnosti ovog računala svakako doprinosi i odabrano AeroCoolovo kućište Beam u varijanti sa četiri RGB ventilatora i staklenom bočnom stranicom. Prednja maska s karakterističnim prorezima trebala bi omogućiti odgovarajući protok zraka i adekvatno hlađenje. Pritom je kućište prilično kompaktno, ali ipak dovoljno prostrano. S gornje strane nalazimo tipke za uključivanje i reset, tri USB priključka, kao i lako dostupne audio priključke za mikrofon i slušalice.

Možemo reći kako nemamo previše zamjerki po pitanju ugrađenog napajanja. Istina, Gigabyte i nije previše poznat po kvalitetnim napajanjima, no ugrađeni 650 W model solidne energetske efikasnosti prilično je dobar odabir za ovakvo mainstream računalo. Štoviše, omogućuje nadogradnju nešto moćnijim komponentama u budućnosti, ako se odlučite za takvo što.

Pogledamo li ključne dijelove hardverske konfiguracije ovog računala, najmanje uzbudljiv i zanimljiv dio svakako je radna memorija. Danas svi znaju kako je 16 GB radne memorije nekakav donji minimum za mainstream računala. Ugrađena GSkillova memorija radi na 3.000 MHz u dual channel konfiguraciji, što je svakako važan podatak. Bilo bi bolje da je ovdje ugrađena nešto brža memorija, ali s obzirom na cijenu nećemo se previše buniti.

Nešto je zanimljiviji odabir matične ploče. Hardverski temelj ovog računala je AMD-ova AM4 platforma, a ovdje korištena ploča se temelji na nešto starijem čipsetu B450. Samim time izostala je podrška za PCI Express 4.0, s obzirom da ovaj čipset podržava isključivo PCIe 3.0.
Nadalje, ne možemo reći da smo pretjerano ushićeni kvalitetom ugrađene matične ploče. Riječ je o prilično jeftinoj Gigabyteovoj micro-ATX ploči dosta skromnih mogućnosti i ograničene opremljenosti.

Kompetentno i atraktivno

Pozitivno je s druge strane što ploča posjeduje NVMe utor, premda je isti ograničen na PCIe 3.0 x4 brzinu. Posve je jasno kako je ploča bila komponenta na kojoj se štedjelo kod ove konfiguracije. Poslužit će unutar ovakve konfiguracije, ali prilično ograničava potencijalnu nadogradnju računala u budućnosti.
U skladu s ugrađenom pločom, i odabir procesora itekako ima smisla. AMD-ov Ryzen 5 5600 unutar zadane cjenovne klase danas je ponajbolji mogući odabir. Ovaj je procesor prilično štedljiv uz TDP od 65 W, što mu omogućuje da bez problema radi na jeftinijim pločama.

Zanimljivo je kako je ovaj procesor unutar ove konfiguracije hlađen AiO vodenim hladnjakom s 120 mm radijatorom. Proizvođač hladnjaka je prilično nepoznat, ali vodeno hlađenje u ovoj cjenovnoj klasi svakako je veliki plus. Samim time, Ryzen 5 5600 pod punim opterećenjem svih jezgri doseže gotovo 4,2 GHz, a zabilježili smo temperaturu procesora od svega 52°C. Nema sumnje kako je ugrađeno hlađenje više nego dovoljno za ovaj procesor. Premda ovdje moramo istaknuti kako ovo računalo nije osobito tiho. Ne bismo ga nazvali ni prebučnim, no svakako ne spada u najtiša računala.

 Futura IT Elite Gamer PC 3

Ugrađeno vodeno hlađenje zaslužno je za niske temperature procesora koji ovdje postiže vrlo dobre performanse.

 Futura IT Elite Gamer PC 4

Poprilično atraktivno AeroCoolovo kućište s ukupno četiri RGB ventilatora čini ovo računalo nadasve vizualno dojmljivim.

Za gaming i multimediju

Jedini dostupan NVMe utor na matičnoj ploči popunjen je Kingstonovim PCIe 4.0 SSD-om pod nazivom NV2. Radi se o jeftinom PCIe 4.0 NVMe disku koji omogućuje vrlo dobre performanse i pogodan je za instalaciju operacijskog sustava. Nažalost, malen kapacitet od svega 500 GB natjerat će vas da praktički odmah nakon kupnje nadogradite dostupne kapacitete za pohranu podataka.

Elitni mainstream Gamer PC u Futurinoj izvedbi u svojoj osnovi omogućuje više nego dobre performanse. Nemamo zamjerki niti po pitanju stabilnosti. AMD-ova hardverska kombinacija koja uključuje Ryzen 5 5600 i grafičku karticu RX 6600 pogodna je za ugodno igranje svih novijih igara. Posebno ako se ograničite na 1.080p rezoluciju. Također, ugrađeno vodeno hlađenje omogućuje procesoru postizanje viših radnih taktova, te više nego dobre performanse. Istina, ova konfiguracija nije u samom vrhu ukoliko je usporedimo s računalima koje smo testirali, ali je super prihvatljiva za jedno mainstream računalo. Pritom je ova konfiguracija i iznimno energetski učinkovita. Potrošnja energije je vrlo umjerena.

Sa cijenom tek nešto većom od 900 eura, možemo reći kako ovo računalo omogućuje vrlo dobar omjer cijene i performansi. Možda bi moglo biti i nešto jeftinije, ali s obzirom na ugrađeno vodeno hlađenje to i nije realno za očekivati. Bili bismo daleko sretniji da je ovdje ugrađena kvalitetnija matična ploča, no što je, tu je. Na kraju, zaključak je kako je ovdje riječ o atraktivnom mainstream računalu prije svega namijenjenom gamerima.

 Futura IT Elite Gamer PC 6

 

ADM Hypnotic


Isplativije ne može!

Super isplativo računalo na AMD-ov pogon koje po cijeni manjoj od 900 eura omogućuje odlične performanse bilo da je riječ o igrama ili nekim drugim aplikacijama. Dakako, nije savršeno, no smatramo kako će većini korisnika kompromisi napravljeni prilikom sastavljanja ove konfiguracije biti više nego prihvatljivi.

 ADM Hypnotic 1

Premda smo mi nekakvu imaginarnu granicu postavili na oko 1.000 eura, ADM-ovci kao da su nam željeli pokazati kako se za osjetno manje novca može složiti respektabilno mainstream kućno računalo. Njihovo računalo pod nazivom Hypnotic najjeftinije je od svih testiranih računala, sa cijenom dobrano ispod 900 eura. Štoviše, ističe se odličnim omjerom cijene i mogućnosti, što je svakako svojevrsno iznenađenje. Hardverska platforma je AMD-ova - dobro poznati procesor Ryzen 5 5600X i još bolje znana grafička RX 6600. Nedvojbeno je kako je AMD-ova AM4 platforma trenutno najbolji mogući odabir ukoliko tražite best buy rješenje u mainstream kategoriji.

AMD-ova mainstream uzdanica

Kompromisi? Dakako da ih ima. Međutim, s obzirom na cijenu, moramo priznati kako su više nego prihvatljivi. Uzmimo za primjer odabir matične ploče. S jedne strane je vrlo pozitivno što je odabrana ploča s B550 čipsetom, budući da to znači tehnološki naprednije rješenje i punu podršku za PCI Express 4.0.

Nažalost, odabrana je jedna od najjeftinijih B550 ploča na tržištu Biostarovog B550MH. Ni sam proizvođač, kao niti navedena ploča ne ulijevaju neko povjerenje već u startu. Ovo je svakako jedan od onih kompromisa koje ćete morati prihvatiti kako biste dobili mainstream računalo ovakvih performansi po ovakvoj cijeni. Ugrađena ploča nudi sve što je potrebno za tehnološki moderno računalo, međutim, skromna je po pitanju opremljenosti i jedinice napajanja, te dosta ograničava moguću nadogradnju u budućnosti.

Dosta je zanimljiva priča vezana i uz kućište. Na prvi pogled djeluje vrlo atraktivno i prilično neobično s obzirom na svjetlosne efekte ugrađenih ventilatora. Atraktivnom izgledu svakako pridonose prozirna bočna i prednja stranica. Međutim, i jedna i druga površina su napravljene od plastike ne baš osobite kvalitete. Općenito bismo rekli kako ovo kućište nije pretjerano kvalitetno, niti funkcionalno. Ipak, uživo izgleda dobro i svakako će privući znatiželjne poglede.

Kako bi cijena bila što je moguće niža, ovdje također nije ugrađen neki kvalitetniji hladnjak za procesor. Koristi se AMD-ov tvornički hladnjak koji dolazi u paketu s procesorom. Nažalost, ovaj je hladnjak prilično bučan, a zabilježili smo i dosta visoke temperature procesora pod punim opterećenjem od 84°C. Hladnjak efektivno ograničava performanse procesora, no ovaj je problem lako riješiti ugradnjom nekog boljeg hladnjaka.

 ADM Hypnotic 2

Gornja strana računala uključuje tipke za uključivanje i reset, tri USB priključka i dva audio izlaza.

Štedljiva srednja klasa

Srećom, tu je kraj nekim kompromisima. Veseli nas što se, cijeni usprkos, ovdje našlo mjesta za brzi NVMe SSD. Dobro znani Kingstonov NV2 i ovdje je našao svoju ulogu. Performanse su mu više nego dobre, ali mjesta za pohranu će vam brzo nestati s obzirom na kapacitet od 500 GB.

Ugrađenih 16 GB radne memorije bit će sasvim dovoljno kako za moderne igre, tako i za sve druge najčešće korištene aplikacije. Memorija je brzine od 3.000 MHz, a riječ je o dva 8 GB modula u dual channel konfiguraciji. Ovo je prilično značajno, posebice za performanse u igrama.
ADM-ov Hypnotic doista omogućuje iznimno impresivan omjer cijene i performansi u najnovijim igrama. Kombinacija Ryzena 5 5600X i Radeona RX 6600 u konačnici pruža odličnu razinu performansi s obzirom na uloženi novac.

Sve najnovije igre ćete bez problema igrati s barem 60 sličica u sekundi i s maksimalnom razinom 3D detalja na 1.080p rezoluciji, a niti 1.440p nije nemoguća misija, ukoliko ste spremni malo smanjiti kvalitetu 3D prikaza. U pojedinim igrama u pomoć može priskočiti i AMD-ova upscaling tehnologija FSR za dodatan boost u performansama.

Dakako, ugrađena kartica u potpunosti podržava DX12 Ultimate i Ray Tracing, a povrh svega je riječ o vrlo dobrom XFX-ovom SWFT 210 modelu koji je prilično tih. Kartica je također vrlo umjereni potrošač energije s TDP-om od oko 130 W.
Općenito gledano je cijelo ovo ADM-ovo računalo poprilično energetski učinkovito. U igrama smo maksimalno zabilježili 223 W potrošnje, što u konačnici nije nikakav problem za ugrađeno 600 W napajanje.

 ADM Hypnotic 3

Ugrađena XFX-ova grafička kartica Radeon RX 6600 zajedno s procesorom Ryzen 5 5600X pruža vrlo dobre performanse u svim igrama.

 ADM Hypnotic 4

Poprilično neobično kućište zaslužno je za dosta zanimljiv i atraktivan izgled.

Superioran omjer cijene i performansi

Napajanje nosi ime poznatog brenda EVGA, ali je riječ o jeftinijem W2 modelu. Međutim, svojom snagom od 600 W daje potencijalnu nadogradnju moćnijim komponentama u nekom trenutku u budućnosti.

ADM-ov Hypnotic će vas hipnotizirati izvrsnim omjerom cijene i performansi. Dakako da su određeni kompromisi bili nužni kako bi ukupna cijena bila što niža, no konačan rezultat je iznimno isplativo mainstream računalo. Uz par minimalnih intervencija i nadogradnji (veći ili dodatni disk, neki bolji hladnjak za procesor), ovo računalo će vas bez problema služiti još nekoliko godina.
Računalo je prilično brzo i stabilno, a pritom ne troši mnogo energije. Ukoliko nadogradite hladnjak za procesor, bit će i daleko tiše.

Veseli činjenica kako danas postoje ovakve konfiguracije na domaćem tržištu. Ponajprije radi toga što su unatrag nekoliko godina cjenovno isplativa mainstream računala bila praktički nepostojeća kategorija.
Ponovno je ovo računalo pokazalo kako je AMD-ova kombinacija procesora Ryzen 5 5600X i grafičke kartice Radeon RX 6600 vrlo moćan i isplativ odabir u mainstream klasi računala, posebice s naglaskom na gaming performanse.

 ADM Hypnotic 5

 

ADM Shapin


Vladar gaming mainstreama

Ukoliko na raspolaganju imate ravno 1.000 eura, ovo ADM-ovo računalo je ponajbolji odabir. Zahvaljujući AMD-ovom procesoru Ryzen 5 5600X i naprednijoj grafičkoj kartici Radeon RX 6700, ovo računalo donosi impresivan omjer cijene i performansi, a ugrađena kvalitetnija matična ploča omogućuje jednostavnu nadogradnju u budućnosti.

 ADM Shapin 1

Druga ADM-ova konfiguracija koju smo dobili na test temeljena je na istovjetnoj AMD-ovoj AM4 hardverskoj platformi, i zapravo efektivno otklanja većinu kompromisa te rješava zamjerke koje smo uputili na račun računala Hypnotic. Ova konfiguracija također podiže performanse u igrama na jednu još višu razinu s obzirom na ugrađeni Radeon RX 6700. Nešto je skuplja. Zapravo se cijenom savršeno slaže s nazivom naše teme, s obzirom da ćete za nju morati izdvojiti gotovo okruglih 1.000 eura. Međutim, svojim tehnološkim osobinama i performansama se ovo računalo čudnog naziva nekako izdvojilo od svih testnih kandidata.

Moćni mainstream

U odnosu na drugo testirano ADM-ovo računalo je hardverska osnova vrlo slična, no napravljena su neka unaprjeđenja koja značajno utječu na funkcionalnost računala. Ponajprije ovdje mislimo na odabir matične ploče. U ovom je slučaju ugrađena daleko kvalitetnija Gigabyteova B550 Gaming X ploča koja posjeduje osjetno moćniju jedinicu napajanja, daleko je bolje opremljena i vrlo je dobra osnova za neku buduću nadogradnju.

Ova ploča donosi punu podršku za PCIe 4.0, kako po pitanju grafičke kartice, tako i kada govorimo o NVMe diskovima.
Zanimljivo je također kako posve identičan procesor Ryzen 5 5600X na ovoj ploči postiže osjetno bolje rezultate u mnogim testovima u odnosu na ADM-ovo Hypnotic računalo koje posjeduje istovjetan procesor, ali ploču slabije kvalitete.

Ovdje također nalazimo i kvalitetnije napajanje s potpisom jednog od najpoznatijih brendova u svijetu napajanja - Seasonica. Riječ je o Seasonicovom modelu B12 snage 650 W i efikasnosti 80 Plus Bronze. Premda ovo napajanje svakako ne spada u vrh Seasonicove ponude, predstavlja dobar odabir i omogućuje vrlo stabilan rad, a ima više nego dovoljno snage planirate li računalo nadograditi npr. moćnijom grafičkom karticom u budućnosti.

 ADM Shapin 2

Moćna kartica Radeon RX 6700 s ukupno 10 GB video memorije zaslužna je za odlične gaming performanse kod ovog računala.

RX 6700 za sve novije igre

Kad već spominjemo grafičku karticu, ovo ADM-ovo računalo i po tom pitanju donosi značajan napredak, kako je ovdje ugrađen Radeon RX 6700 u XFX-ovoj SWFT 309 izvedbi. Radeon RX 6700 već spada u nekakvu gornju srednju klasu i zapravo je nešto oslabljena verzija Radeona RX 6700 XT.

Temelji se na grafičkom procesoru Navi 22 i donosi prilično respektabilne mogućnosti uz punu podršku za DirectX 12 Ultimate i Ray Tracing te, što je prilično važno, posjeduje 10 GB video memorije.
Performanse u igrama su odlične za ovu cjenovnu klasu, tako da možete biti mirni bez obzira planirate li igrati na 1.080p ili 1.440p. XFX-ova izvedba kartice ističe se povećim dimenzijama te dolazi s ukupno tri ventilatora. Nije pretjerano bučna, a zabilježili smo temperaturu grafičkog procesora od oko 60°C.

Po pitanju performansi u igrama, ovo ADM-ovo računalo postiglo je najbolje rezultate od svih testiranih konfiguracija s AMD-ovim procesorima. Sve skupa je moglo biti još malo bolje da je ovdje ugrađena i nešto brža radna memorija. Ovako smo ostali na dobro poznatih 3.000 MHz.

ADM ovdje također koristi neke istovjetne komponente i dijelove računala koje smo vidjeli kod konfiguracije pod nazivom Hypnotic. Ovdje prije svega mislimo na kućište Naviatec Legend i Kingstonov NVMe SSD. Voljeli bismo ovdje vidjeti neko kvalitetnije kućište, no s druge strane je ovakav odabir zadržao cijenu u vrlo prihvatljivim okvirima, a omogućio osjetnu nadogradnju po pitanju performansi u igrama.

 ADM Shapin 3

ADM računalo neobičnog naziva i prilično zanimljivog izgleda krije u sebi odlično odabrane komponente koje pružaju iznimno dobar omjer cijene i performansi.

 ADM Shapin 4

neobično kućište s ukupno 4 RGB ventilatora čini ovo računalo vizualno prilično atraktivnim.

Najbolje za 1.000 eura?

Ugrađeni NVMe SSD omogućuje vrlo brz i odzivan rad. Aplikacije se učitavaju vrlo brzo i sve radi kako treba. Kao disk na koji ćete instalirati operacijski sustav, ovaj Kingstonov PCIe 4.0 SSD je jako dobro rješenje. No kapacitet je prilično malen, pa ćete jednostavno morati dodati neki disk većeg kapaciteta za pohranu veće količine podataka.

Općenite performanse i performanse samog procesora su ovdje više nego dobre. Ryzen 5 5600X uredno radi na više od 4.200 MHz prilikom opterećenja svih jezgri. Pokazao se i dalje kao vrlo brz i svestran procesor. Nažalost, ovdje se i dalje koristi tvornički AMD-ov hladnjak za procesor, pa su temperature nešto više, a računalo nije ni osobito tiho. Ponajprije je ovo izraženo prilikom punog opterećenja svih procesorskih jezgri, dok u nekim drugim slučajevima buka i nije pretjerana.

Jako nam se dopalo i to što ovo računalo nije pretjerani potrošač energije usprkos vrlo respektabilnim performansama. Nekakav maksimum po tom pitanju iznosi oko 250 W kada su opterećeni procesor i grafička kartica, što stvarno nije mnogo. Nažalost, AMD-ova platforma i dalje pati od nešto više potrošnje energije prilikom uobičajenog rada i kada procesor nije previše opterećen.

ADM-ovo računalo Shapin je trenutno dobar odabir imate li na raspolaganju budžet od okruglih 1.000 eura, a želite novo i moderno gotovo kućno računalo. Posebno za gamere ovo računalo nudi impresivan omjer cijene i performansi. Naravno, nije savršeno, ali smatramo da su ovdje odabirom nekih kvalitetnijih komponenti poput matične ploče i napajanja osjetno poboljšane mogućnosti buduće nadogradnje. Dokaz je ovo kako se danas doista može za 1.000 eura nabaviti poprilično zanimljivo kućno računalo s tehnološki relevantnim komponentama.

 ADM Shapin 5

 

Futura IT Eco Gamer PC


Ozbiljan igrač

Vrlo dobro posloženo računalo koje zahvaljujući moćnoj kombinaciji Intelovog procesora i AMD-ove grafičke kartice donosi odlične performanse. Cijena je također prilično prihvatljiva, a ključni nedostaci su odabir iznimno jeftine matične ploče i sporijeg diska manjeg kapaciteta.

 Futura IT Eco Gamer 1

Kod gotovih računala domaćih sastavljača često možemo pronaći konfiguracije prilično povoljne cijene koje imaju dosta izražene prednosti i nedostatke. Jedno od takvih računala svakako je i ovo Futurino koje spada u njihovu seriju pod nazivom Eco Gamer PC. Nismo previše sigurni za ovo „Eco“, no moramo priznati da je ovo računalo stvarno namijenjeno gamerima, i to onima koji ciljaju na što isplativije gaming računalo. Naime, ovdje je sav fokus prebačen na što je moguće bolje performanse u igrama, dok su s druge strane dosta izraženi i kompromisi po pitanju odabira nekih komponenti koji nam baš i nisu „sjeli“.

Savršen spoj Intela i AMD-a

Odmah moramo reći kako su u Futuri kao glavnu hardversku snagu ove konfiguracije odabrali iznimno primamljivu kombinaciju Intelovog procesora Core i5 12400F i AMD-ove grafičke kartice Radeon RX 6700. Praktično je ovo trenutno ponajbolja moguća kombinacija procesora i grafičke kartice kada govorimo o mainstream računalima. Na čemu se štedjelo kako bi cijena bila što prihvatljivija?

Pa recimo da odabrano Zalmanovo kućište S2 nije osobito kvalitetno, a ni atraktivno. Jasno da je ovo uvijek stvar ukusa, no dizajn nam se nije dopao, a kućište također posjeduje samo jedan stražnji ventilator. Prozirna bočna stranica je također napravljena od plastike. U nekakve prednosti možemo ubrojiti kompaktne dimenzije i standardno dobar broj USB i ostalih priključaka na gornjoj strani.

Niti odabrano napajanje nas nije osobito oduševilo. AeroCool nije proizvođač kojeg bismo birali kada je u pitanju napajanje, premda je snaga od 600 W sasvim dostatna za ovu konfiguraciju.
Međutim, najveći kompromis je ovdje napravljen po pitanju odabira matične ploče i diska za pohranu podataka. Matična ploča posebno „bode“ oči, s obzirom na druge ugrađene hardverske komponente. Rekli bismo kako je ovdje riječ o jednoj od najjeftinijih socket LGA1700 matičnih ploča,

Gigabyteovoj H610M H. Dakako, ova ploča koristi DDR4 memoriju, no o ovome više nešto kasnije. Uglavnom, riječ je o vrlo skromnoj micro-ATX ploči sa slabašnom jedinicom napajanja i osnovnom opremljenošću. Pozitivna stvar je što ova ploča ima utor za grafičku karticu brzine PCIe 4.0 x16, no jedini dostupni NVMe utor je ograničen na brzinu PCIe 3.0 x4.

 Futura IT Eco Gamer 2

Intelov procesor Core i5 12400F temelji se na Alder Lake arhitekturi te posjeduje šest vrlo brzih jezgri.

Zastarjeli disk i skromna matična

U svakom slučaju, ova je ploča više pogodna za nekakvo nezahtjevno uredsko, nego li za moderno kućno i gamersko računalo. U svojoj osnovi poslužit će svrsi kod ove konfiguracije, međutim osjetno ograničava mogućnost buduće nadogradnje.

Očigledno je kako se poprilično štedjelo i prilikom odabira diska za pohranu podataka. Ovdje nalazimo SATA III SSD prilično malog kapaciteta od 480 GB. Dakle, ovdje imamo dva očita problema. SATA III SSD danas nije osobito pogodan kao primarni disk računala s obzirom na to da je osjetno sporiji od NVMe diskova. S druge strane, kada je već odabran ovakav disk, valjalo je odabrati varijantu s barem terabajtom dostupnog prostora za pohranu. Ovako imamo spor disk malog kapaciteta, što je najgora moguća kombinacija.

Sada kad smo prošli sve osnovne nedostatke ove konfiguracije, vrijeme je da se pozabavimo ključnim prednostima. Ponajprije odličnom glavnom hardverskom osnovom koja uključuje Intelov procesor Core i5 12400F, grafičku karticu Radeon RX 6700 i 16 GB Kingstonove radne memorije brzine 3.200 MHz. Ovakve ključne hardverske komponente omogućuju ovom računalu superiorne performanse u zadanoj cjenovnoj klasi. Bilo da je riječ o testovima općenitih performansi ili performansama u igrama, ovo Futurino računalo je uredno bilo u samom vrhu od svih testiranih računala.

Intelov Core i5 12400F je iznimno moćan 6-jezgreni procesor s vrlo brzim Golden Cove jezgrama koji u igrama rade na preko 4 GHz. U kombinaciji s Radeonom RX 6700 omogućuje posebno impresivne performanse u igrama, koje su bile ponajbolje od svih testnih kandidata. Pomaže i prilično brza memorija s niskim latencijama. Ukoliko su vam performanse u igrama najvažnije, ovo računalo svakako zabilježite kao ozbiljnog kandidata za kupnju.

 Futura IT Eco Gamer 3

Grafička kartica temeljena na AMD-ovom grafičkom čipu RX 6700 omogućuje odlične performanse u igrama.

 Futura IT Eco Gamer 4

 Kućište ovog računala nije osobito atraktivno, no zato ugrađene komponente omogućuju odlične performanse.

Vrhunski odabir za igrače

Dobra vijest je da ovakve performanse ne prati i neka pretjerana potrošnja energije. Štoviše, Intelov Core i5 12400F je prilično energetski učinkovit procesor, a prilikom punog opterećenja procesora i grafičke kartice zabilježili smo potrošnju od oko 250 W.

Nažalost, korištenje Intelovog tvorničkog hladnjaka uzrokuje i osjetnu buku kada je procesor odgovarajuće opterećen, kao i temperaturu procesora od oko 83°C. Šteta, jer je ugrađena Sapphireova grafička kartica Pulse RX 6700 poprilično tiha. Korištenjem nekog drugog zračnog hladnjaka za procesor sigurni smo kako bi ovo računalo bilo osjetno tiše.

Mora se priznati kako je cijena ovog Futurinog gamerskog računala prilično povoljna, a omjer cijene i performansi odličan. Ipak smatramo kako su neki kompromisi koji su napravljeni kako bi cijena bila što povoljnija, odnosno kako bi se mogla uključiti željena kombinacija procesora i grafičke kartice, dosta narušili ukupnu funkcionalnost. Problem sporog diska malog kapaciteta možda i možete sami riješiti, no teško da će netko sada odmah ići nadograditi matičnu ploču. Ukoliko vam ne smetaju previše neki nedostaci, ovo računalo svakako ima što za ponuditi, ponajprije po pitanju performansi u novijim igrama.

 Futura IT Eco Gamer 5

 

Futura IT BB Gamer PC


Naprednija srednja klasa

Nešto skuplje mainstream računalo koje se oslanja na napredniju i potencijalno bržu hardversku osnovu koja uključuje Intelov procesor Core i5 13400F i Nvidijinu grafičku karticu RTX 3060 Ti. Performanse su doista respektabilne, no ovo računalo nije bez svojih mana, tako da nije toliko isplativo - posebice u usporedbi s nekim drugim konfiguracijama

 Futura IT BB Gamer 1

S obzirom da je ovo računalo u konačnici bilo najskuplje od svih šest testiranih konfiguracija, svakako smo od Futurinog BB Gamera očekivali nešto više, kako po pitanju performansi, tako i kada govorimo o kvaliteti svih dijelova računala. Glavno je zapravo pitanje može li ovaj Futurin Gamer opravdati cijenu koja je osjetno veća od 1.000 eura? Odgovor na ovo pitanje je zapravo teško dati, a korisnici sami moraju procijeniti koliko im se isplate neka unaprjeđenja koja donosi ovo računalo. U neku ruku, sigurno da ovdje viša cijena ima nekog smisla s obzirom na odabir nekih komponenti, ali i dalje su prisutne neke greške u koracima i kompromisi koji su ovdje više pod povećalom, s obzirom na veću cijenu.

Procesor vrhunskih mogućnosti

Odmah napomenimo kako ovo računalo posjeduje najnoviji i tehnološki najnapredniji procesor. Riječ je o Intelovom Core i5 13400F koji spada u najnoviju generaciju Intelovih procesora i uključuje naprednu arhitekturu s moćnijim i bržim P jezgrama i energetski učinkovitijim E jezgrama. Logično je da ovaj procesor, posebno po pitanju multi-core performansi, postiže osjetno bolje rezultate od svih ostalih procesora koji su bili dio drugih testiranih računala. Za neku zahtjevniju primjenu kada govorimo o obradi slika i videa, kodiranju videa i renderingu, ovaj procesor svakako će ponuditi jako dobre performanse.

Pritom je dobra vijest što se za hlađenje procesora koristi solidan zračni tower hladnjak koji omogućuje prilično tih rad bez neželjene buke uz vrlo prihvatljive temperature jezgre koje iznose 59-65°C pod punim opterećenjem. Ovakav hladnjak svakako je određen plus koji opravdava nešto veću cijenu.

Nažalost, ono što nam se nikako nije dopalo kod ovog računala je to što se koristi istovjetna H610M H ploča koju smo već vidjeli kod Futurinog računala Eco Gamer.

Po nama je korištenje ove ploče kod ovog skupljeg računala posve neprihvatljivo. Ne možemo pritom reći kako smo imali nekih posebnih problema sa stabilnošću ili nešto slično, međutim, ovaj procesor na ovakvoj ploči ne doseže svoj puni potencijal. Smatramo kako se ovdje štedi na krivom mjestu. Dakako, uzrok ovakve odluke je želja da se ponudi što brža i moćnija hardverska osnova (procesor i grafička kartica) unutar nekih zadanih okvira cijene.

 Futura IT BB Gamer 2

Intelov 13400F poprilično je napredan i brz procesor s hibridnom arhitekturom koja uključuje ukupno 10 jezgri.

TX 3060 Ti - odlične performanse, ali samo 8 GB memorije

Srećom, ovdje se našlo mjesta za NVMe disk. Ponovno susrećemo sveprisutni Kingstonov NV2 u nezaobilaznom kapacitetu od 500 GB. Brzina ovog diska omogućuje vrlo ugodan rad i dobro funkcionira kao sistemski disk na kojem ćete instalirati operacijski sustav.

Nadalje, vidljivo je kako se povećanje cijene, odnosno dostupnog budžeta, prilikom osmišljavanja ovog računala odrazilo i na odabir kućišta i napajanja. Prvenstveno je ovdje odabrano NZXT-ovo kućište H510 koje nije osobito novo, ali je daleko kvalitetnije od ostalih kućišta koje smo pronašli kod drugih računala. Ponajprije po pitanju kvalitete izrade i korištenih materijala, a posjeduje i staklenu bočnu stranicu.

Minimalistički dizajn i crna boja djeluju vrlo dobro, jedino bismo voljeli vidjeti nešto više instaliranih ventilatora. Napajanje je Gigabyteovo snage 650 W uz 80 Plus Bronze efikasnost. Za ovu cjenovnu kategoriju solidan odabir.

Jedan od ključnih razloga nešto veće cijene ovog Futurinog računala svakako je odabir grafičke kartice. U ovom slučaju riječ je o RTX 3060 Ti u MSI-jevoj izvedbi. Nominalno je ovo najmoćnija grafička kartica koju smo imali prilike vidjeti kod testnih računala. Prisjetimo se kako je još nedavno samo ovakva kartica koštala poput kompletnog Futurinog računala.

Istina, MSI Ventus X2 izvedba nije nešto osobito impresivna, ali je RTX 3060 Ti iznimno moćan grafički čip koji omogućuje odlične performanse uz naprednu podršku za Ray Tracing. Ray Tracing performanse svakako su velika prednost ove kartice u mainstream klasi. Međutim, moramo priznati kako nas se sveukupno gledano i nije toliko dojmila, pogledamo li performanse u igrama. Određen problem u budućnosti bi moglo biti i 8 GB video memorije.

 Futura IT BB Gamer 3

Kvalitetniji zračni hladnjak omogućuje osjetno niže temperature procesora i tiši rad.

 Futura IT BB Gamer 4

Nešto kvalitetnije NZXT-ovo kućište i ugrađeni zračni tower hladnjak prednosti su ovog Futurinog računala.

Brže, naprednije, skuplje

U ovom trenutku ova kartica u kombinaciji s Intelovim procesorom Core i5 13400F omogućuje odlične performanse. Posebno bismo naglasili kako su ove komponente pogodne i za nekakav kreativan rad, bilo da govorimo o obradi video materijala, slika ili bilo kakvoj drugoj primjeni za više profesionalne svrhe.

Svakako ovdje moramo napomenuti i nešto veću potrošnju energije (bliže 300 W kod opterećenja procesora i grafičke kartice) kod ovog računala, što je na neki način i posve normalno s obzirom na moćnije ugrađene komponente. Osim toga moramo naglasiti da iako je ono u velikoj mjeri prilično tiho u radu, ugrađena MSI-jeva kartica nije osobito tiha, no zato je temperatura grafičkog procesora unutar vrlo prihvatljivih granica.

Hardverska moć koju donose napredniji procesor i grafička kartica svakako je ključna prednost ovog računala. Tu su i kvalitetnije kućište, te vrlo dobar zračni hladnjak koji omogućuje tiši rad. Glavni nedostatak je po nama odabir matične ploče, ali kao cjelina ovo računalo funkcionira vrlo dobro.
Omjer cijene i performansi, posebno u igrama, ipak je nešto manje impresivan u usporedbi s računalima koja posjeduju AMD-ovu kombinaciju procesora i grafičke kartice.

 Futura IT BB Gamer 5

 

Links Gaming G101I


Gamer sa stilom

Atraktivno i kvalitetno kućište, te ugrađena prilično dobra Nvidijina grafička kartica RTX 3060 glavne su prednosti ovog Linksovog računala. Općenito gledano, omjer cijene i performansi je solidan, no zastarjela osnovna hardverska platforma poprilično kvari ukupan dojam

 Links Gaming 1

Pogledamo li ponudu gotovih računala na domaćem tržištu, vidjet ćemo kako ih je doista velik broj. Tvrtka Links je mnogima dobro poznata i već godinama nudi svoje gotove konfiguracije koje su našle put do mnogih korisnika. Ovdje smo imali priliku testirati njihovo računalo mainstream kategorije koje je, sudeći prema nazivu, prije svega namijenjeno gamerima. Koji su, jasno, uvijek u potrazi za što boljim računalom što povoljnije cijene. Linksovo računalo koje smo ovoga puta testirali specifično je iz više razloga. Ponajprije stoga što je hardverski temeljeno na dosta zastarjelim komponentama, pogotovo ako pogledamo procesor i matičnu ploču. Istina, među cjenovno najpovoljnijima je od svih šest testiranih kandidata, i jedno od dva računala opremljenih Nvidijinom grafičkom karticom.

Spor procesor i brža grafička

Zapravo nam ovo računalo djeluje kao ostatak iz vremena kada su grafičke kartice bile basnoslovno skupe, pa su domaći trgovci visoku cijenu kartice kompenzirali ugradnjom što jeftinijeg procesora i matične ploče.
Tako ovdje nalazimo već vremešni Intelov Core i5 10400F koji je predstavljen pred tri godine. S druge strane, ovdje se našlo mjesta za Nvidijinu RTX 3060 grafičku karticu koja je više nego dobar odabir u ovoj cjenovnoj klasi. Ostaje pitanje kako će se ovakav odabir odraziti na performanse u igrama.

Iskreno ćemo priznati kako nas je ugodno iznenadilo odabrano kućište poprilično nepoznatog proizvođača. Riječ je o Bit Forceovom kućištu Paladin koje izgleda vrlo dojmljivo s ukupno četiri RGB ventilatora i mrežastom prednjom maskom. Što je još bolje, ovo kućište posjeduje bočnu staklenu stranicu, te je općenito vrlo kvalitetno napravljeno uz zavidnu razinu završne obrade.

S gornje strane nalazimo između ostalog i USB-C priključak, tako da možemo reći kako je ovo kućište odličan odabir za mainstream konfiguraciju.
Nadalje, možemo ustvrditi kako je i napajanje snage 600 W dobro odmjereno. Nije riječ o brand name napajanju, ali smatramo kako će ovo napajanje biti sasvim dostatno za stabilan rad s obzirom na ugrađene komponente.

Svakako u pozitivne strane ovog računala možemo ubrojiti i brzi NVMe disk. Ovakav odabir je od velikog značaja za ukupne performanse i odzivnost računala, što će svaki korisnik odmah primijetiti. Zahvaljujući brzom sistemskom disku sve skupa radi brzo, a jedini problem ostaje nešto manji kapacitet. Međutim, ovo se relativno lako rješava ugradnjom dodatnog tvrdog diska ili korištenjem vanjskog diska.

 Links Gaming 2

Linksovo gaming računalo solidno je opremljeno, a kao zgodan dodatak izdvaja se dodatna bežična mrežna kartica.

Atraktivno kućište

S obzirom da je Links ovo računalo prije svega namijenio gamerima, svakako pozdravljamo ugradnju dosta sposobne grafičke kartice. Karticu je proizveo Gigabyte, a riječ je o dobro znanom mainstream Nvidijinom modelu RTX 3060. Pogoni je grafički procesor Ampere generacije, preciznije, riječ je o grafičkom procesoru GA-106.

Ovaj grafički čip donosi naprednu podršku za Ray Tracing, DLSS i sve druge tehnologije koje Nvidia trenutno nudi. Međutim, možda i najveća prednost ove kartice je činjenica kako posjeduje 12 GB GDDR5 video memorije što će vam dobro doći, posebno u budućnosti.
Vratimo li se u sadašnjost, performanse u igrama su više nego dobre. Novije igre s maksimalnim detaljima na 1.080p rezoluciji igrat ćete u pravilu s više od 60 sličica u sekundi. Također, Ray Tracing performanse su osjetno bolje nego kod, primjerice, Radeona RX 6600.

Možemo zaključiti kako je omjer cijene i performansi u igrama više nego dobar, iako smo mišljenja kako je ova kartica pomalo ograničena brzinom ugrađenog Intelovog procesora.
Već spomenuti Intelov Core i5 10400F i dalje se dobro drži, no u današnje vrijeme na tržištu nalazimo velik broj osjetno bržih procesora.

 Links Gaming 3

Unutrašnjost računala vrlo je uredna, a prostora unutar kućišta ima sasvim dovoljno u slučaju buduće nadogradnje nekim moćnijim komponentama.

 Links Gaming 4

Iznenađujuće kvalitetno i atraktivno kućište čini ovo Linksovo računalo vizualno vrlo privlačnim na prvi pogled.

Solidne gaming performanse

Brzina samog procesora je svakako jedan od uzroka tomu da je ovo računalo u našim testovima u pravilu bilo najlošije od svih testnih kandidata. Također nema nekih dobrih vijesti ni kada govorimo o podršci za najnovije tehnologije.
Naime, ugrađena je dosta jeftina matična ploča temeljena na H410 čipsetu. Ključni problem je izostanak podrške za PCI Express 4.0 i općenito gledano, ovdje je riječ o vrlo skromno opremljenoj ploči.
S druge strane, dobra vijest je kako je ugrađeno 16 GB radne memorije, no zbog ograničenja čipseta odnosno matične ploče, ova memorija umjesto na maksimalnih 3.200 MHz radi na svega 2.666 MHz. Sve ovo se negativno odrazilo na ukupne performanse.

Nadalje, moramo reći kako ovo Linksovo računalo nije osobito tiho. Korišten je tvornički hladnjak za procesor koji zna biti bučan, a ni rashladni sustav kod grafičke kartice nije pretjerano tih. Pritom je potrošnja energije u vrlo prihvatljivim granicama, iako neka druga od testiranih računala nude daleko bolji omjer performansi i energetske učinkovitosti.

U konačnici, možemo reći kako ovo računalo omogućuje dobar omjer cijene i performansi, prvenstveno u igrama. Pritom izgleda prilično atraktivno, a unutrašnjost je vrlo uredna.
No ključni problem je nešto starija osnovna hardverska platforma koja uključuje već nekoliko godina stare komponente i jeftiniju matičnu ploču. S druge strane, zato je cijena ove konfiguracije nešto povoljnija.

 Links Gaming 5

(Stranica 1 od 10)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 10)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Gaming računala za 1000 eura - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.