Usporedni test slušalica - 3.3 out of 5 based on 6 votes
Usporedni test slušalica

Usporedni test slušalica

Audiofilija za početnike

Sam spomen riječi audiofilija asocira na basnoslovne iznose za kojima se povlači princip padajuće isplativosti, no u kategoriji do 1500 kn se nalaze neki modeli koji bi mogli biti odlična prva kupnja ako kanite krenuti u svijet visoko-kvalitetnog preslušavanja glazbe

Slušalice su odavno postale neodvojivi dio naše svakodnevice, a ako još uvijek koristite slušalice koje su došle uz vaš mobitel, možda bi bilo vrijeme da razmislite o laganijem upgradeu. Slušalice dolaze u svim veličinama, od malenih in-ear slušalica pa sve do slušalica koje kompletno obavijaju uho. U ovom testu fokusirali smo se na over-the-ear slušalice, tj. slušalice koje slove kao bolja opcija za slušanje glazbe. Postavili smo si granicu od 1.500 kuna što i nije dovoljno za neko veće zadiranje u high-end audiofiliju, no smatramo da se u ovoj svoti može pronaći model koji bi odgovarao svakom korisniku. U test smo izvan konkurencije uvrstili i jedan model Denon slušalica od 2.490,00 kuna koji je doista opravdao višu cijenu.

Pritom nismo striktno testirali slušalice koje su namijenjene za slušanje glazbe u pokretu već smo testirali i neke koje zahtijevaju dodatno pojačalo, tj. eksterni DAC, bilo spojen na računalo ili smartphone. U test smo ubacili i razne načine spajanja, od klasičnog žičanog povezivanja pa sve do bežičnog povezivanja putem Bluetootha ili RF-a. Uz klasične slušalice namijenjene samo konzumiranju multimedijskih sadržaja, htjeli smo usporediti i koliko su gaming slušalice blizu onima koje su više namijenjene ljubiteljima zvuka. Uz relativno slične cijene, htjeli smo istražiti koliko su današnji gaming modeli slični onim entry-level audiofilskim. Uz kvalitetu zvuka, htjeli smo isprobati i kvalitetu Bluetooth veze koju bežične slušalice koje nalazimo na tržištu imaju. U prošlosti, dok smo na raspolaganju imali samo starije generacije Bluetootha, kvaliteta reprodukcije bi znala biti osjetno lošija, prožeta interferencijama i pucanjem konekcije, dok bi zauzvrat dobili iznimno slabu autonomiju.

Naravno, ovaj test je nešto subjektivniji od ostalih usporednih testova, no neki elementi, poput autonomije bežičnih slušalica, daju neke objektivnije elemente za ocjenjivanje. Ono što je pak posve subjektivno je udobnost i potencijal dugoročnijeg nošenja. Neki modeli na testu imali su iznimno čvrsto prijanjanje s over-the-ear dizajnom, što bi nam već nakon par minuta izazvalo bolove na ušima, kao da nas je netko navlačio za uši. Drugi su nam modeli u potpunosti obavili ušne resice, pa nas svojim mekim i baršunastim jastučićima naprosto milovali, kao da se nalazimo u romantičnom filmu. Unatoč navlačenju ili milovanju ušnih resica, glavni fokus je i dalje bio u kvaliteti reprodukcije glazbe.

 

(Stranica 1 od 13)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 13)
Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Usporedni test slušalica - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.