25 godina MySQL-a - 4.0 out of 5 based on 1 vote
25 godina MySQL-a

25 godina MySQL-a

Proizvod koji se već godinama nalazi pri samom vrhu popularnosti na području baza podataka ove je godine proslavio 25 godina postojanja (prva je verzija izdana 1995. godine).

Možda još više od samih statističkih brojki, o prošloj i trenutnoj popularnosti baze MySQL govori činjenica da je početno slovo proizvoda uključeno u skraćenicu koja je obilježila „open source“ revoluciju. To je dobro poznati pojam LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP/Perl/Python) na kojem počiva veliki broj (prije svega web orijentiranih) rješenja u IT svijetu. Sasvim dovoljan razlog da napišemo nekoliko rečenica o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Prvu verziju MySQL-a započelo je razvijati još 1994. godine švedska tvrtka MySQL AB koje su zajednički osnovali David Axmark, Allan Larsson and Michael “Monty” Widenius. Službeno objavljena prva verzija ugledala je svjetlo dana već spomenutog datuma 1995. godine. Jedna od vrlo bitnih odluka u samom početku bila je mogućnost korištenja istih API funkcija kao i komercijalna baza mSQL koju je razvila tvrtka Hughes Technologies Pty Ltd. To je u samom startu osiguralo podršku većeg broja programera nego što bi to inače bilo uobičajeno.

Slika01

Trenutna popularnost baze podataka MySQL: Prema izvoru https://db-engines.com/en/ranking

 

Od tada do danas u sustav za upravljanje bazom podataka kontinuirano se ugrađuju sve moderne mogućnosti karakteristične za relacijski orijentirane baze podataka, a u zadnje vrijeme se krenulo i s dodavanjem mogućnosti koje zapravo pripadaju NoSQL svijetu (npr. MySQL Document Store). Sve to je omogućilo da MySQL relativno bezbolno prebrodi turbulentna vremena tijekom njezinog dvostrukog preuzimanja od strane drugih poduzeća.

Početkom 2008. godine najprije je švedsko poduzeće MySQL AB kupio Sun Microsystems, da bi početkom 2010. godine (27.1.2010.) MySQL konačno završio pod kontrolom vodećeg proizvođača baza podataka – tvrtke Oracle Corporation (koja je preuzela Sun Microsystems). Taj je događaj izazvao popriličnu zabrinutost programera širom svijeta zbog mogućih posljedica kontrole proizvoda od strane novog vlasnika. Zbog toga je jedan od originalnih autora MySQL-a (Michael “Monty” Widenius) zajedno s grupom programera predstavio posebnu, ali i dalje kompatibilnu verziju baze pod nazivom MariaDB. Tako je programerima dostupan vrlo sličan proizvod iako postoji velika vjerojatnost da će se vremenom MySQL i MariaDB sve više međusobno razilaziti (bar u nekim dijelovima).

Slika02MySQL 8.0 vs 5.7: Usporedba sastavnih dijelova najnovije verzije u odnosu na prethodnu generaciju

 

Budućnost se za MySQL trenutno i dalje čini vrlo svijetlom. Početkom 2020. godine MySQL je dobio prestižnu nagradu „DBMS of the Year“ (https://db-engines.com/en/blog_post/83). Osim što se u pozadini proizvoda nalazi proizvođač takvog ranga kao što je Oracle, mogućnosti baze su takve da bez problema može zadovoljiti zahtjeve budućih IT rješenja. Navedimo dio najvažnijih mogućnosti sa službenog Oracleovog popisa top 10 mogućnosti:

1.  Hash Joins

2.  EXPLAIN Analyze

3.  Window Functions

4.  CTEs

5.  InnoDB Cluster

6.  InnoDB Clone

7.  Shell

8.  Roles

9. Data Dictionary

10. Document Store

Zbog svega navedenog možemo se samo priključiti prigodnim čestitkama i poželjeti slične uspjehe u budućnosti. Sretan rođendan, MySQL.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

25 godina MySQL-a - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.