LAGANI EDGE Aktivni dio Edgea broji samo 33 MB, dok Chrome u pozadini proždire RAM kao da je besplatan. No, treba imati na umu da Edge za sada ne podržava ekstenzije.

Windows 10 - Veliki četveroboj browsera

Obračun kod IE korala

Novi Windows 10 je donio i novi browser, Microsoft Edge. Istražili smo njegove mogućnosti i usporedili ga s vodećima, ali i s njegovom turobnom prošlosti, Internet Explorerom

Kada smo čuli da će Microsoft, konačno (nakon 20 godina), u svoj operativni sustav ubaciti novi browser, nismo mogli kriti radost. Microsoft konačno pokušava napraviti dobar browser koji neće samo služiti za skidanje drugih, boljih i popularnijih browsera od Googlea i Mozille.


Program za mršavljenje


Kodno nazivan Project Spartan, novi browser je trebao donijeti spartaniziranu količinu tereta, bez nepotrebnih i ozloglašenih toolbarova koji su samo usporavali browser. Kada smo se prvi puta susreli sa Spartanom, nismo mogli vjerovati da je tako leightweight browser izašao iz Microsoftovog tabora. Spartan je više djelovao kao omršavljena verzija browsera, kojeg bi mogli pronaći na Linux operativnim sustavima, sve kako bi bilo što lakši na RAM memoriji.
Problem tereta na RAM memoriju postaje sve veći, budući da su konkurentski browseri, primjerice Googleov Chrome, znali progutati i 1 GB RAM-a, samo u idleu. Otvorimo li pak par tabova, potrošnja RAM-a može skočiti i iznad 3 GB. Sa sve češćom pojavom skromnijih računala sa samo 2 GB RAM memorije, trend povećanja gladi za RAM-om mora prestati. Google i Mozilla su već najavili smanjenje potrošnje za buduće verzije, a nakon zadnjeg updatea, Chromeu je potrošnja RAM-a osjetno smanjena. Ipak, Chrome i Firefox još uvijek bilježe veću potrošnju RAM-a nego Microsoftov Edge.

S četiri jednaka otvorena Taba, Edge je bilježio ukupno oko 350 MB potrošnje, Firefox oko 850 MB, a Chrome velikih 1,2 GB. Pritom se u Task manageru trebalo ipak scrollati malo niže, budući da su pozadinski potrošači RAM memorije pojedinog browsera odvojeni od aktivnog dijela pri vrhu.

Windows 10 Edge i IE

Ikona Edgea Jedna od rijetkih indikacija na njegovu IE prošlost


Gaženje bugova


Od prvih verzija Spartana koje su dolazile s Technical Preview verzijama desetke, Microsoft Edge, osim dizajna, kao da nema ništa zajedničkog. Stabilnost je bila nepoznata riječ za Spartan, koji bi se i pri umjerenijem teretu znao rušiti ili lediti u reprodukciji videa. Edge pak, spram Spartana, djeluje neprobojno. Edge smo odlučili testirati kao naš glavni browser tjedan dana, koristeći ga kako bismo i Googleov Chrome.

Ni pri većem broju otvorenih tabova s intenzivnijim sadržajem, primjerice četiri taba s youtubeom (jedan koji reproducira, tri koja učitavaju), Edge nije ni trepnuo.

Windows 10 Microsoft Edge 2

Windows 10 Microsoft Edge Reading view

READING VIEW Jednim klikom do glavnog sadržaja, naslova i slika uz članak - bez dodatnih “smetala”


No poneke stvari su nam nedostajale, ponajviše pluginovi, čija je implementacija obećana za nadolazeće verzije. Tako smo prvi puta nakon par godina imali prilike i vidjeti reklamu na portalima, budući da nismo mogli instalirati neki od pluginova za njihovo blokiranje. Umjesto pluginova za blokiranje reklama, dobro nam je došla Reading View funkcija koja bi sa stranice uklanjala sav sadržaj koji nije naslov, tijelo članka i slike vezane za članak.

Jedna od zanimljivijih funkcija je bila i mogućnost izravnog dijeljenja internetske stranice iz browsera, gdje se uzima screenshot stranice u punoj dužini.
Po screenshotu je moguće i šarati te dodavati bilješke, bez potrebe za otvaranjem ikakvog dodatnog softvera za obradu slika.

Windows 10 Microsoft Edge 7

Editiranje Ako je potrebno, možete dodavati i anotacije i crteže na screenshot stranice


Pokazivanje mišića


Kako bismo dobili usporedive brojke performansi, odlučili smo benchmarkati Googleov Chrome i Mozzilin Firefox protiv Edgea, ali i protiv njegovog prethodnika, Internet Explorera. Internet Explorer smo ubacili da provjerimo koliko je Edge u stvari napredovao. Testiranje smo vršili na browserima bez ikakvih dodataka i pluginova, kako bi što više snage bilo podareno benchmarkovima.

Rezultati koje smo dobili su bili očekivani. Chrome je na svim računalima u tri od četiri testirana benchmarka bio brži, dok je Edge pokazao nadmoć u Jetstream 1.1 benchmarku.

Windows 10 Microsoft Edge 6

Web stranicu Moguće je pohraniti direktno u OneNote kao stranicu unutar bilježnice

 

No, Chromeova nadmoć je pomalo očekivana, budući da se on na tržištu nalazi već 7 godina, a Edge je u početnim fazama razvoja. Međutim, spram prethodnika, Edge je u nekim slučajevima pokazivao i dvostruko ubrzanje, bez ikakvih errora.

benchmark

Edge je dobar, no…

…ipak ostajemo pri Googleovom Chromeu. Kako sada stvari stoje, Edge je na dobrom putu da se pridruži Chromeu i Firefoxu na vrhu browserske ljestvice, pogotovo s opadanjem Opere kao realnog konkurenta. Stabilnost i brzina su znatnije unaprijeđeni od ranijih verzija, no neke ključne stvari poput pluginova još uvijek nedostaju. Pluginovi su postali esencijalan dio svih desktop browsera te se njihov izostanak pri predstavljanju Edgea čini kao promašaj. Niska potrošnja RAM memorije je poželjna karakteristika, nadamo se da Edge neće upasti u istu zamku kao Chrome te s godinama samo „nabijati kile“. Edge svakako više nije samo browser koji služi za skidanje drugih browsera, no put do zvijezda je još itekako trnovit.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Windows 10 - Veliki četveroboj browsera - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.