Be quiet! Bijeli PC build

Be quiet! Bijeli PC build

Hladni i skladni

Ako ste spremni napustiti dosadne svakodnevne vode PC buildinga i složiti računalo koje će se istaknuti, svakako uvažite i bijelu verziju komponenti.

Došlo je vrijeme za novi PC build, a ovaj put istražujemo što vam sve može ponuditi solidno kućište s puno opcija koje vam otvaraju razne mogućnosti kod planiranja novog računala, ili nadogradnje postojećeg.

Točnije, riječ je o be quiet! Dark Base Pro 901 modelu koji predstavlja vrh njihove ponude i nudi velik broj opcija kod slaganja vašeg omiljenog računala te su i nas iznenadile svojom fleksibilnošću i mogućnostima. S obzirom da nam je be quiet! poslao bijelu varijantu kućišta, pala je odluka da složimo cijelu konfiguraciju s bijelom bojom kao temeljem. Skupili smo kompatibilni hardver da upotpuni svijetlu dinamiku, a to uključuje i RGB.

Računalo koje smo složili također je spremno i za moderne gaming naslove, pa se nismo ustručavali i malo ga „provozati“ prije kraja dana. Za vas smo složili detaljnu temu o tome što sve donosi top ponuda PC kućišta, kao i kako složiti iznimno tihi PC iz kojeg možete izvući vrhunske performanse. Ovisno o željama, lako ubacite i bolju grafičku bez problema s obzirom da prostor ovdje nije briga.

Dapače, lako se slaže i sustav punog vodenog hlađenja, no tu priču ipak ostavljamo za buduću temu. Ovdje smo se fokusirali na mogućnosti modernog računala koje imaju i svoju cijenu, no ako vam paše manje kućište ili konzervativnije napajanje, takva kućišta od be quiet!-a smo već detaljno opisali.

 

Bez limita

Ako niste primijetili, odlučili smo se za slaganje vrlo tihog premium PC builda u bijeloj boji. Sve dodatne efekte lako možete dobiti RGB rasvjetom, što smo rado i napravili.

Kada kada smo dobro upoznati s komponentama teme, pogledajmo kako složiti iznimno tihi build, s vrlo lakim pristupom prozračnoj konfiguraciji ako su vam čiste performanse bitnije, zahvaljujući flagship kućištu koje koristimo.

Imajte na umu da nismo niti istražili sve mogućnosti builda jer kućište omogućuje da ga se ispremeće na način da dobivate dizajn naopačke, s grafičkom na vrhu, a procesorom pri dnu kućišta. Dok bi ovo bila zanimljiva izvedba s vodenim hlađenjem grafičke kartice, ili postavljanjem kartice paralelno s matičnom pločom, u našem slučaju poremetio bi se očekivani tok toplog zraka, pa smo ovaj pristup odlučili ostaviti za drugu priliku.

Pa tako pogledajmo što smo sve izveli za dobivanje optimalnog sustava koji se može hladiti s vrlo niskim okretajem ventilatora. Prije svega, fokus je na dobivanju pozitivnog pritiska zraka unutar kućišta, pa svakako pogledajte s kakvim ventilatorima dolazi kućište, kao i kakve planirate koristiti. Za dobivanje pozitivnog pritiska bitno je samo da više ventilatora koristite za usis (ili barem da rade agresivnije / budu većeg promjera).

Razlog ovom pristupu je taj što kućište računala ima puno prostora kroz koji lako uđe prašina, a primarno su usisne lokacije ispred ventilatora zaštićene filterima. Negativan pritisak u kućištu, odnosno više ventilatora koji izbacuju zrak iz kućišta, tjerat će svjež zrak da ulazi iz svih slobodnih perforacija na kućištu koje možda nisu prekrivene filtrom i tako usisava sa sobom i prašinu iz okolice.

Pozitivan pritisak osigurava stalnu prisutnost svježeg, hladnog zraka u kućištu, a višak polako bježi kroz spomenute perforacije i samim time sprječava prašini da prođe, pa se pravilnim čišćenjem usisnih filtera osigurava da kroz životni vijek računala nikada nemate problema s nakupljanjem prašine na internim komponentama poput velikih radijatora koje je komplicirano rastavljati i čistiti.

1. Izolacija buke

Na “krovu” kućišta originalno dobivate pokrove s izolacijskim materijalom za smanjivanje buke, no s obzirom da planiramo staviti veliki 360 mm radijator ovdje, skidamo pokrov i ostavljamo samo perforiranu mrežu koja se lako skida pritiskom na kopče.

 

be-quiet-Slika-1-1.jpg

 

2. Integrirani razdjelnici ventilatora

Ovdje ćemo primijetiti i da se prostor za montažu ventilatora/radijatora može skinuti jer se drži s nekoliko vijaka koje možete skinuti i rukom. Dodatno, ovdje nailazimo na mali hub koji se koristi pinovima te dijeli kontrolu i struju na tri dijela, pa do tri ventilatora možete montirati na držač i odmah pospajati na razdjelnik koji će se povezati s ostatkom mreže jednostavnim vraćanjem držača s ventilatorima na kućište. Za sada pogledajmo ostale dijelove kućišta kako bismo znali gdje što rasporediti prije nego krenemo s montažom većih komponenti.

 

be-quiet-Slika-2-1.jpg

 

3. Opremljen prednji panel

Kontrola i napajanje ovih ventilatora vrši se na prednjoj strani kućišta, pored gumba za paljenje gdje možete sami određivati brzinu, ili pak kontrolu prepustiti matičnoj ploči na koju se također spaja glavni kontroler sprijeda. Osim kontrole rada ventilatora, sprijeda imamo i kontrolu rasvjete ARGB komponenti na kućištu, koje su same po sebi poprilično suptilne te se sastoje od nekoliko oštrih linija. Kao i ventilatore, kontrolu rasvjete možete prepustiti matičnoj ploči i tako ju kontrolirati putem raznih softvera za sinkronizaciju s ostalim komponentama u i oko računala.

 

be-quiet-Slika-3-1.jpg

 

4. Odaberimo idealnu prednju masku

Prednja maska se kao i kod većine kućišta drži kopčama te ju možete bez problema skinuti povlačenjem maske od kućišta, ako ju primite s dna rukom. Ispod maske nailazimo na vanjski filter prednjih ventilatora koji se lako skida za čišćenje, a kada je maska skinuta, možete lako zamijeniti prednji zid s površinom za smanjivanje buke s onim potpuno perforiranim. Mi ostavljamo površinu za upijanje buke jer su perforacije na rubovima prednje strane dovoljno velike za usis potrebne količine zraka za naše potrebe.

 

be-quiet-Slika-4-1.jpg

 

5. Glavni ventilatori sprijeda

Sprijeda dobivate dva odlična be quiet! 140 mm ventilatora iz njihove Pro serije koji na sebi imaju dodatnu kontrolu gdje birate između tri razine rada, a kontroleri s kojima upravljate ventilatorima rade unutar tih postavki. Tako ventilatori mogu biti vrlo tihi ili iznimno snažni, prema vašim potrebama. Ovdje su postojeća dva ponovno povezana razdjelnikom na držaču ventilatora kojeg, kao i na vrhu, možete skidati za montiranje ventilatora van kućišta te se kontroliraju s već spomenutim gumbima na prednjoj strani kućišta.

Sprijeda možete montirati do tri ventilatora, no odlučili smo ostaviti dva postojeća kako bismo zadržali estetiku. U slučaju da nemate puni sustav ventilatora, postojeće usisne stavite pri dnu računala kako bi svjež zrak putovao dijagonalno kroz kućište i „sakupljao“ toplinu putem.

 

be-quiet-Slika-5-1.jpg

 

6. Zamjena opcionalnih komponenti funkcionalnima

Pogledajmo sada pregradu s unutarnje strane koja odvaja dno kućišta od vidljivog dijela, a pristupa mu se sa stražnje strane. Ispod se uglavnom smješta napajanje s nepreglednim žicama, no vidimo i mali plastični pokrov koji se može skinuti i otvara nam pogled na kavez za klasične 3,5 HDD diskove. Odmah smo ga skinuli jer se ovdje na dno može montirati dodatan 140 mm ventilator, idealno za crnu verziju be quiet! ventilatora kojeg imamo, a povezali smo ga na razdjelnik zajedno s dva prednja ventilatora za dobivanje odličnog sustava usisa svježeg zraka.

Dno kućišta ima vlastiti filter prašine po cijeloj duljini koji se lako izvuče za čišćenje, pa oko toga nema problema. Pokrov za kavez ima alternativnu verziju koja propušta zrak iz dna, a može se naći s alternativnim panelima za kućište koje dobivate unutar kutije.

 

be-quiet-Slika-6-1.jpg

 

be-quiet-Slika-6-1-2.jpg

 

be-quiet-Slika-6-1-3.jpg

 

7. Više ventilatora, tiši rad

No, nismo ovdje gotovi. Imamo tri ventilatora koji se sporo vrte za usis, a očekujemo tri ventilatora na vrhu za hlađenje radijatora od hladnjaka procesora, kao i dodatan 140 mm ventilator straga. Nema nam druge nego dodati još ventilatora, a kućište to omogućuje tako da se pored matične ploče, prema prednjoj strani skine držač za pet klasičnih tvrdih diskova kojega sigurno nećemo koristiti, a na njegovo mjesto se može montirati dodatan držač za tri 120 mm ventilatora.

Eto, slučajno taman imamo tri bijela be quiet! Silent Wings Pro 4 ventilatora, koji ponovno imaju dodatnu kontrolu brzine u tri razine kojeg ćete svakako morati postaviti jer ovi ventilatori dosežu 3.000 okretaja u minuti i mogu osjetno provjetriti sobu u kojoj slažete računalo, no također su onda i adekvatno bučni. Mi ih vrtimo na oko 700 okretaja koje nećete čuti, a usisavaju dovoljno zraka jer je na njihovoj lokaciji i stražnji panel perforiran za dotok svježeg zraka.

Ovaj držač ventilatora nema integrirani razdjelnik, no zato smo dobili jedan žičani s našim 360 AiO hladnjakom te ga ovdje iskoristili s obzirom da ćemo ventilatore hladnjaka spojiti na već spomenuti integrirani razdjelnik na vrhu kućišta.

 

be-quiet-Slika-7-1.jpg

 

be-quiet-Slika-7-1-2.jpg

 

be-quiet-thumbnail_IMG_3703.jpg

 

be-quiet-Slika-7-1-4.jpg

 

8. Instalacija AiO radijatora

Krenimo sada na spomenuti AiO hladnjak koji koristimo, a riječ je o be quiet! Silent Loop 2 360 hladnjaku s radijatorom koji koristi tri 120 mm ventilatora. Imajte na umu da se ovdje koriste ventilatori bez RGB rasvjete, no s obzirom da želimo osvijetliti naš build, iskoristili smo RGB 120 mm ventilatore koji se inače kupuju odvojeno u setu po tri, a dolaze i sa RGB kontrolerom koji smo iskoristili za povezivanje svih RGB komponenti u jedan sustav, što uključuje i CPU blok koji ima ARGB osvjetljenje, kao i dodatnu ARGB traku koja prekriva 24-pinske žice iz napajanja do matične ploče.

Ventilatore vijcima pričvrstite za radijator tako da zrak iz kućišta guraju kroz radijator prema van. Ta konfiguracija je standardna, a omogućuje i našim RGB ventilatorima da najbolje osvijetle unutrašnjost kućišta. Nećete pogriješiti niti ako radijator stavite ispod ventilatora koji onda vuku zrak kroz njega van, ako vam, primjerice, treba više prostora za cijevi - stvar je estetike, ne performansi.

 

be-quiet-Slika-8-1.jpg

 

be-quiet-Slika-8-1-2.jpg

 

9. Pažljivo s procesorom!

Nakon toga, vrijeme je da se pozabavimo matičnom pločom, točnije, instalacijom procesora. Sama lokacija procesora prekrivena je plastičnim štitom jer se ispod njega nalazi ogroman broj iznimno osjetljivih pinova i dovoljno je da ih krivo pogledate i jedan će završiti savijen. Savjet je da ne kopate puno prstima oko tih pinova. Procesor izvadite iz kutije i primijetit ćete da s donje strane ima puno sitnih metalnih površina, kao stvorenih da naprave kontakt sa spomenutim pinovima.

Na vama je samo da procesor pažljivo ubacite u utor i pričvrstite držačem. Procesor na sebi ima četiri ureza nesimetričnog dizajna, a na matičnoj su plastični „zubi“ koji u njih upadnu tako da ne možete umetnuti procesor na „krivi“ način, a nijedan dio instalacije ne bi trebao biti nasilan. Procesor se drži metalnom polugom koju podignete i zatim podignete s njom i metalan okvir kojim će se prekriti rub procesora. Ubacite procesor te vratite okvir preko njega, a plastiku i dalje ne morate micati. Sada jednostavno pritisnite polugu prema dolje, plastika će sama „iskočiti“ te ju možete maknuti, a procesor zakvačite polugom. Ovdje je potreban malo veći pritisak, no ako je sve na svome mjestu neće biti problema.

 

be-quiet-Slika-9-1.jpg

 

be-quiet-Slika-9-1-2.jpg

 

be-quiet-Slika-9-1-3.jpg

 

be-quiet-Slika-9-1-4.jpg

 

10. I moderan SSD treba hladnjak

Jednom kada je procesor na svojem mjestu, ostaje još par jednostavnijih zadataka. Instalirajte svoj M.2 SSD na adekvatnu lokaciju, a na stranicama svoje matične ploče svakako pogledajte koji je M.2 utor optimalan te ima direktnu vezu s procesorom, kao i najmoderniji standard za prijenos podataka visokom brzinom. Na našoj ploči to je lokacija odmah ispod procesora, a tu je i veliki hladnjak koji dolazi s metalnom pločom te će SSD disk držati na optimalnoj temperaturi, samo mu prvo s donje strane skinite naljepnicu da ima direktan kontakt preko termalnog materijala.

 

be-quiet-Slika-10-1.jpg

 

be-quiet-Slika-10-1-2.jpg

 

11. Ubacite napajanje s potrebnim žicama

Zatim straga montirajte napajanje. Kućište i ovdje ima odvojivi držač koji montirate na napajanje i zatim sve skupa gurnete u kućište i pričvrstite. Dok je napajanje vani, pogledajte koje žice će vam trebati, od standardne 24-pinske za matičnu ploču, 2x 8-pinske za procesor, 1x 8-pinska za grafičku karticu i 1x SATA žica s više nastavaka za povezivanje napajanja ventilatora preko kontrolera na ploči, kontrolera RGB rasvjete, kao i specijalnog dodatka ovog kućišta u obliku bežičnog punjača za mobitele na vrhu jer svi koriste spomenute SATA utore. Dok ste ovdje, odmah provucite sve žice kroz kućište dok još ima dovoljno prostora, iako to nije problem u ovom slučaju s obzirom na veličinu konkretnog kućišta.

 

be-quiet-Slika-11-1.jpg

 

12. Sve na svoje mjesto

Sada ubacite matičnu ploču u kućište te ju pričvrstite s pripadajućim vijcima. Ploču je najlakše ubaciti tako da gledate poziciju otvora za stražnju stranu ploče na kućištu te bi ona trebala lako sjesti na svoje mjesto, prateći otvore na ploči da se poslože s držačima za vijke na kućištu iza ploče.

Jednom kada ju pričvrstite, morat ćete instalirati i držač vašeg odabranog hladnjaka na samu ploču, oko procesora gdje se nalaze četiri rupe. Većina kućišta danas ima otvor sa stražnje strane, pa ovaj dio lako možete obaviti kada je ploča uspravno u kućištu. Pričvrstite držač i odmah pospajajte sve žice na ploču. Ovo kućište, iznenađujuće, ima jednostavan konektor za prednji panel što nije standard, no uvelike olakšava posao. Kada ste gotovi s time, vrijeme je za instalaciju hladnjaka na procesor.

 

be-quiet-Slika-12-1.jpg

 

be-quiet-Slika-12-1-2.jpg

 

13. Ne dirajte prstima

Vrijeme je da na kućište montiramo veliki AiO hladnjak te ga pričvrstimo za procesor. Polegnemo kućište i na procesor stavimo malo priložene termalne paste koja služi samo da optimizira površinu kontakta s procesorom te nije potrebno da stavite puno. Povijesno je bilo dovoljno paste veličine zrna graška, no s obzirom na dizajn današnjih Intel procesora, malo smo izdužili crtu. Generalno ne možete staviti „previše“ paste, no iscijedit će se po matičnoj ploči i napraviti nered sljedeći put kada rastavite sustav. Jednom kada je pasta na mjestu, pažljivo stavite blok hladnjaka na procesor te pričvrstite s priloženim vijcima kojih je generalno između dva i četiri.

 

be-quiet-Slika-13-1.jpg

 

be-quiet-Slika-13-1-2.jpg

 

14. Svakako učvrstite grafičku

Na kraju vam ostaje još instalacija DDR5 RAM keksa koji se i dalje generalno prvo stavljaju u drugi i četvrti utor od procesora za optimalan način rada. Na RAM keksu vidjet ćete mali urez oko sredine (ali ne točno na njoj), te je na ploči mali zub koji mora sjesti u taj utor bez problema. Zatim pritisnete RAM keks dok ne klikne s obje strane (ovisno o proizvođaču matične ploče) te isto napravite i za drugi.

Tu je i grafička kartica koja je u našem slučaju pristojnih dimenzija, pa nismo imali problema s instalacijom. Stavite ju u prvi PCIe utor na matičnoj ploči, a prije toga skinite pokrove sa stražnje strane kućišta gdje će ići izlazi iz grafičke kartice, te vijak kojim se držao pokrov iskoristite za pričvršćivanje kartice za kućište kako ne bi savila konektor od matične ploče. Na grafičku još treba spojiti žice napajanja koje provedite tako da što manje utječe na izgled builda, iz čisto estetskih razloga s obzirom na svu rasvjetu i staklenu stranicu kućišta.

Mi smo u ovom postupku instalirali i tri 120 mm ventilatora pored matične ploče za dodatan usis svježeg zraka, no ovo je generalno zadnji korak gdje pospajate sve što vam je ostalo prije prvog pokretanja, a to uključuje i sve RGB sustave kućišta.

 

be-quiet-Slika-14-1.jpg

 

be-quiet-Slika-14-1-2.jpg

 

be-quiet-Slika-14-1-3.jpg

 

be-quiet-Slika-14-1-4.jpg

 

15. RGB kao šlag na troti

Ostaje samo instalacija Windowsa, svih ažuriranja sustava, upravljačkih programa za sav hardver koji koristite (svakako drivere grafičke kartice), DirectX, Visual C++ pakete i druge sitnice poput RGB kontrolera, a koje lako potraju jedan radni dan za postavljanje jer ne treba zaboraviti namjestiti i rad ventilatora, kao i eventualno ažurirati BIOS matične ploče.

Na kraju se napokon možete posvetiti onom bitnom, a to je gaming. Testirali smo build intenzivnom igrom modernih naslova na 1.440p i 4K monitorima, te kartica lako ispunjava sva očekivanja. Za sve rubne slučajeve imate pristup Nvidijinoj DLSS tehnologiji koja bez puno problema podupla frame rate grafičke kartice za dobivanje željene glatkoće igranja. Dok se sustav koji smo složili itekako grije, veliki hladnjak procesora i adekvatni protok zraka osiguravaju radnu temperaturu bez da čujete rad ventilatora, a i ako želite da rade agresivnije, pristup njihovoj kontroli je par klikova na kućištu.

Kupnja ovako svestranog kućišta ima ogroman broj pluseva kod sastavljanja i održavanja sustava, no imajte na umu da je riječ o većem kućištu za koje će vam trebati i prostora, no nikako nećete požaliti jednom kada si ga priuštite.

 

be-quiet-Slika-15-1.jpg

 

(Stranica 1 od 2)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 2)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Be quiet! Bijeli PC build - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.