Tehnologija u mainstream gaming laptopima: Ljeto 2024.

Tehnologija u mainstream gaming laptopima: Ljeto 2024.

Sve više eura za malo više FPS-a

Može li se sredinom 2024. godine pronaći dovoljno dobar mainstream gaming laptop temeljen na novijoj tehnologiji za okruglih 1.000 eura ili ipak treba dati nešto više? Istražili smo kakve se tehnologije nalaze u mainstream gaming laptopima, te isplati li se uložiti malo više kako biste kupili laptop nešto boljih osobina koji neće trajati samo jedno ljeto.

Nedvojbeno je da je u posljednjih nekoliko godina osjetno i naglo porasla popularnost prijenosnih računala namijenjenih prvenstveno igranju modernih, zahtjevnih igara. Prisjetimo se kako su gaming laptopi, tijekom dobro poznate opće nestašice grafičkih kartica prije nekoliko godina, bili zapravo jedini način da pribavite modernu, noviju grafičku karticu.

Moderne generacije gamera i drugih korisnika žele svestrana, kompaktna, tanka, lagana i lako prenosiva računala vrhunskih performansi koja mogu jednostavno ponijeti bilo gdje. Ovaj se trend poklopio i sa značajnom promjenom navika korištenja mnogih korisnika računala, gdje one sada dominantno uključuju korištenje jednog uređaja kod kuće, u uredu ili negdje na putu. Po principu - sve svoje uvijek nosim sa sobom.

 

nvidia-rtx-4000-laptops.jpg

Velika većina modernih gaming laptopa posjeduje Nvidijine grafičke kartice, a aktualna RTX 4000 serija kartica temeljena je na arhitekturi Ada Lovelace

 

Prijenosna računala, posebice ona s novijim hardverskim komponentama, idealna su za takvu primjenu s obzirom da ih jednostavno možete strpati u neku torbu ili ruksak i ponijeti sa sobom, a kada ste kod kuće ili u uredu, možete ih spojiti s vanjskim monitorom i drugom periferijom, te ih koristiti kao svojevrsnu zamjenu za klasično stolno računalo.

 

Kompaktni mainstream prijenosni igrači

Pritom nam je razvoj modernih hardverskih tehnologija, ponajprije kod procesora i grafičkih kartica, omogućio da danas na tržištu nalazimo veliki broj prilično kompaktnih, tanjih i laganijih gaming laptopa odličnih performansi. Nadalje, stižu nam ljetni mjeseci koje će mnogi provesti na putu ili negdje na odmoru, ali će svakako i dalje poželjeti odigrati neku od svojih omiljenih igara. Ovdje se kao idealan odabir nameće neki moderniji gaming laptop.

Gaming laptopi visoke klase nude ponajbolje performanse, međutim, cijena im je u pravilu prilično visoka, što će mnoge odvratiti od kupnje. Zbog svega mainstream gaming laptopi djeluju kao ponajbolji odabir ukoliko, poput većine nas, nemate neograničena financijska sredstva koja možete potrošiti na novi laptop.

 

ryzen-8040-hawk-point-intro.jpg

Zahvaljujući zasebnoj AI jedinici, laptopi s AMD-ovim procesorima Ryzen serija 7040 i 8040 donose napredne AI mogućnosti u mainstream klasu prijenosnih računala

 

Zato smo odlučili malo detaljnije, nakon podužeg vremena, istražiti trenutno stanje na tržištu mainstream gaming laptopa. Pritom se kao nekakva magična cjenovna granica za većinu korisnika danas nameće iznos od oko 1.000 eura, što nam se čini kao realna svota koju će trebati izdvojiti za noviji i tehnološki napredniji gaming laptop. Međutim, može li se za oko 1.000 eura sredinom 2024. godine pronaći gaming laptop zadovoljavajućih osobina koji će vam omogućiti nesmetano igranje najnovijih igara?

Kako bismo dobili odgovor na ovo pitanje, bacili smo se na višednevno istraživanje tehnologije koja se nalazi u gaming laptopima ovog cjenovnog ranga. Ključni alati su nam pritom bile popularne tražilice i usporedbe cijena IT opreme, kako domaće, tako i strane.

Ovdje moramo naglasiti kako nam je cilj bio pronaći gaming laptope temeljene na novijoj tehnologiji. Drugim riječima, to znači da posjeduju trenutno aktualne generacije procesora i grafičkih kartica. Istina, dok ovo pišemo, na tržištu ima dosta starijih modela koji su cjenovno dosta pristupačni, no temelje se na starijim tehnologijama. Smatramo kako zbog toga nisu osobito isplativ odabir. Posebno u svjetlu činjenice kako pretpostavljamo da većina korisnika gaming laptop, ili prijenosno računalo općenito, ne kupuje svake godine. Tako da je bolje uzeti tehnološki napredniji uređaj koji ćete, uz određene željene nadogradnje, bez brige koristiti narednih nekoliko godina.

 

AMD-Ryzen-AI-Processors.jpg

AMD-ova serija mobilnih procesora Hawk Point donosi Zen 4 procesorske jezgre, integrirani RDNA3 grafički procesor, kao i Ryzen AI zasebnu hardversku jedinicu za umjetnu inteligenciju

 

Ima li nade za mainstream gamere?

Konačno nam je za oko zapelo nekoliko zanimljivih modela gaming laptopa u cjenovnom rangu do 1.300 eura. Na kraju smo se odlučili pribaviti na test par tehnološki zanimljivih laptopa koji bi nam trebali iz prve ruke ilustrirati mogućnosti novijih mainstream gaming laptopa. Pritom smo se odlučili pribaviti uređaje koji su što bliži magičnoj granici od 1.000 eura, ali i pojedine modele koji su nešto malo skuplji. Prije svega, kako bismo vidjeli koja vas to poboljšanja čekaju ukoliko odlučite malo dublje zavući ruku u novčanik.

Razlike ovdje nisu velike, kojih 200-tinjak eura, no mogu značiti neke dodatne opcije i poboljšanja koja će mnogima biti nadasve korisna. Naglasimo da nešto skuplji mainstream laptopi u pravilu ne donose osjetno bolje performanse. Ovo je posljedica korištenja vrlo sličnih hardverskih komponenti, prije svega procesora i grafičke kartice, koji su temelj svih mainstream gaming laptopa u ovoj cjenovnoj kategoriji.

Dakle, ovdje nam nije cilj niti ideja direktno uspoređivati pojedine modele mainstream gaming laptopa, već vidjeti mogu li nam gaming laptopi za oko 1.000 eura ponuditi odgovarajuće performanse za igranje novijih igara, te koje poboljšane osobine i unaprjeđenja donose nešto skuplji modeli, u slučaju našeg pregleda modeli s cijenom do 1.300 eura.

Prilikom odabira gaming laptopa, osim same tehnologije i hardverskih komponenti, valja dobro paziti i na druge vrlo važne osobine prijenosnih računala poput dizajna, kvalitete ekrana, opremljenosti. Ovdje ćemo sada detaljnije proći sve ključne osobine gaming laptopa koje svakako treba uzeti u obzir prilikom odabira računala. Za kraj ćemo ostaviti priču o tehnologiji i samim performansama, koja je vrlo značajna, ali ne i isključivo i jedino važna.

 

Intel-13th-raptor-lake-die.jpg

Intelova Raptor Lake serija mobilnih procesora uključuje brže P jezgre i štedljivije E jezgre, Intelov grafički čip i druge elemente zajedno kao dio jednog čipa

 

Ryzen-8000-Hawk-Point.jpg

AMD-ovi mobilni procesori Phoenix odnosno Ryzeni serije 7040, koje nasljeđuju Hawk Point procesori odnosno modeli 8040, bili su prvi  procesori za prijenosna računala sa zasebnom hardverskom AI jedinicom, Ryzen AI

 

Sve tanji i elegantniji gaming laptopi

Krenut ćemo od samog dizajna. Dizajn laptopa, kompaktne dimenzije i vizualno što atraktivniji izgled, danas su svakako važan faktor prilikom odabira uređaja. Istina, kod gaming laptopa nije nužno da budu najtanji i najlaganiji, međutim, danas na tržištu imamo sasvim dobar broj gaming laptopa koji su vrlo elegantni i omogućuju nam jednostavno prenošenje. Ovdje bismo rekli kako je poželjno da, primjerice, 15 ili 16-inčni modeli laptopa budu debljine od oko 20 mm, te ukupne težine ne veće od 2,3 kg. Posebno ako često putujete. Ovakve osobine omogućit će vam jednostavnije prenošenje.

Dakako, u kategoriji mainstream laptopa što se tiče same kvalitete izrade, ne treba očekivati čuda. U pravilu su ovi laptopi napravljeni od plastike uz eventualno metalni dio s gornje strane poklopca ekrana. Međutim, što kvalitetnija i robusnija konstrukcija je uvijek poželjna.

Jedan bitan detalj povezan sa samim dizajnom je kvaliteta ugrađenog hlađenja. Mainstream gaming laptopi u pravilu ne troše toliko energije poput laptopa više klase, no kvalitetan rashladni sustav je ključan za adekvatno hlađenje prvenstveno procesora i grafičke kartice, što omogućuje konstantno dobre performanse. Osim toga, kvalitetniji sustav hlađenja omogućit će vam i osjetno tiši laptop.

Konačno, kada govorimo o samom dizajnu, poželjno je također da laptop omogućuje relativno jednostavan pristup unutrašnjosti i nadogradnju ponajprije radne memorije i diskova.

Nadalje, važna osobina prijenosnih računala, koja dobrim dijelom određuje i sam dizajn i ukupne dimenzije, jest veličina ekrana. Trenutno kada govorimo o mainstream kategoriji, dostupni su ponajprije laptopi s veličinama ekrana od 15,6 i 16 inča. Svakako je primjetan trend sve većeg broja 16-inčnih gaming laptopa koji donose nešto veći ekran uz dimenzije koje u pravilu odgovaraju 15-inčnim modelima.

 

aida-cpuid-ryzen-5-8645hs.jpg

AMD-ov procesor Ryzen 5 8645HS posjeduje ukupno šest Zen 4 jezgri, podržava DDR5 memoriju, te ima integrirani grafički čip Radeon 760M i zasebnu AI jedinicu

 

Veći ekran kao veliki plus

Po nama iznimno važna osobina gaming laptopa je kvaliteta ugrađenog ekrana. Po tom pitanju moramo reći kako i dalje nismo osobito zadovoljni s obzirom na ono što nam se trenutno nudi po pitanju kvalitete ekrana kod gaming laptopa. Istina, većina mainstream gaming laptopa posjeduje ekrane FullHD rezolucije (1.920 x 1.080 piksela) temeljene na IPS tehnologiji. No ekrani korišteni kod mainstream laptopa nisu osobite kvalitete, niti po pitanju prikaza boja, kao ni kada govorimo o maksimalnoj svjetlini. Što se tiče svjetline, u pravilu govorimo o maksimalnih 250-300 nita što i nije osobito mnogo. Također, prikaz boja kod nekih modela je ograničen na nekih 60% sRGB spektra boja, što rezultira neuvjerljivim prikazom boja bez odgovarajuće zasićenosti.

Ono što je dobro jest što su danas mainstream gaming laptopi opremljeni ekranima s osvježavanjem slike od barem 144 Hz. Brzina odziva piksela je pritom sasvim solidna, premda to ovisi o pojedinom modelu. Nadalje, dobar dio ovih ekrana podržava određenu vrstu VRR tehnologije (FreeSync ili G-Sync) za usklađivanje brzine grafičke kartice s brzinom osvježavanja ekrana i daleko bolji prikaz u igrama. Dakle, svakako probajte pronaći gaming laptop s ekranom koji podržava VRR tehnologiju.

Još jedna od važnih osobina modernih gaming laptopa na koju treba obratiti pozornost je što bolja opremljenost. Ovo dobrim dijelom dosta ovisi i o odabiru same hardverske platforme, zbog čega i preporučamo odabir tehnološki naprednijih laptopa.

Što se tiče mrežne podrške, tu moramo priznati kako mainstream gaming laptopi nude vrlo dobre mogućnosti. Kada govorimo o bežičnoj povezivosti, dostupni su WiFi 6E i Bluetooth, a na raspolaganju vam je u principu i klasičan gigabitni mrežni LAN priključak. Nova generacija grafičkih kartica omogućuje i novije videoizlaze. Prvenstveno HDMI 2.1 koji omogućuje spajanja vanjskih monitora ili televizora 4K rezolucije uz osvježavanja slike do 144 Hz. Osim toga, u pravilu ugrađeni USB-C priključak omogućuje DisplayPort funkcionalnost.

 

 intel-core-i5-13420h-cpuz.jpg

Intelov mainstream mobilni procesor Core i5 13420H temelji se na Raptor Lake arhitekturi, te posjeduje četiri brže P jezgre većeg radnog takta, kao i četiri štedljivije E jezgre

 

Moderna opremljenost i dobar zvuk

Broj USB priključaka kod mainstream gaming laptopa iznosi u pravilu 3 ili 4, od čega je jedan USB-C priključak. Nažalost, u većini slučajeva su svi ovi priključci USB 3.2 Gen 1 standarda i ograničeni na brzinu od 5 Gbps, što nije idealno za spajanja bržih vanjskih diskova. Mainstream gaming laptopi nemaju neke napredne priključke poput USB-a 4 ili Thunderbolta 4, premda ih korištene hardverske platforme podržavaju. Ovisno o modelu, ponegdje se može pronaći i čitač SD kartica, a što se tiče ugrađene kamere, osuđeni ste na 720p kamere slabije kvalitete. Nešto skuplji modeli mainstream gaming laptopa posjeduju 1.080p kamere.

Kada govorimo o uređajima za upravljanje i unos teksta, odnosno kvaliteti tipkovnice i touchpada, ovdje također moramo naglasiti određenu razliku između laptopa od oko 1.000 eura i onih nešto malo skupljih. Naime, kod malo skupljih modela mainstream gaming laptopa mogu se već pronaći tipkovnice s RGB osvjetljenjem u nekoliko zona, dok su jeftiniji modeli u pravilu opremljeni s tipkovnicama s jednostavnim bijelim pozadinskim osvjetljenjem. Kvaliteta samih tipkovnica se dosta razlikuje od uređaja do uređaja. Što se tiče touchpada, vjerujemo kako gamerima nije osobito važan, jer će u pravilu koristiti neki gamerski miš.

Ovdje ćemo ukratko spomenuti i ugrađene zvučnike. Svi znamo da kod većine laptopa ne možemo očekivati osobitu kvalitetu zvuka. Međutim, i ovdje nešto skuplji modeli mainstream gaming laptopa potencijalno omogućuju zvuk daleko bolje kvalitete. Svejedno, preporuka je koristiti vlastite gamerske slušalice za pravi doživljaj zvuka u igrama, pri čemu su one bežične posebno zgodan odabir.

 

nvidia-rtx-4050-gpuz.jpg

Nvidijina grafička kartica RTX 4050 podržava Direct X12, Ray Tracing i DLSS 3, te trenutno predstavlja najbolju opciju za mainstream gaming laptope povoljne cijene

 

Ograničeni diskovni prostor

Kratko ćemo se ovdje dotaknuti i trajanja baterije, odnosno vremena autonomije. Premda vlada mišljenje kako trajanje baterije nije osobito važna stavka kod gaming laptopa, za korisnike koji mnogo vremena provode na putu nije nimalo nevažna. Dakako, igranjem igara dosta ćete brzo isprazniti bateriju, dok u nekim drugim slučajevima, poput reprodukcije videa, možete očekivati znatno bolju autonomiju.

Iz našeg iskustva, na vrijeme autonomije veliki utjecaj ima svjetlina ekrana, osvjetljenje tipkovnice i konačno, energetska učinkovitost hardverske platforme. Po pitanju energetske učinkovitosti, AMD-ovi su procesori trenutno u prednosti u odnosu na Intelove i omogućuju dulje trajanje baterije.

Prije nego što se detaljnije pozabavimo hardverskim platformama na kojima se temelje moderni mainstream gaming laptopi, moramo spomenuti dvije vrlo važne stvari na koje posebno treba obratiti pažnju prilikom odabira laptopa.

Jedna je kapacitet i brzina sustava za pohranu podataka. Mainstream gaming laptopi su danas u pravilu opremljeni s dva PCIe 4.0 x4 utora za brze NVMe diskove od kojih je jedan popunjen odgovarajućim diskom kada kupite laptop. Ovdje je riječ o brzim diskovima koji omogućuju odlične performanse, međutim, većina mainstream gaming laptopa ima diskove kapaciteta od skromnijih 512 GB. S obzirom na današnje zahtjeve igara po pitanju kapaciteta, ovo će biti dovoljno za instalaciju operacijskog sustava i pokoje igre, tako da će prva nadogradnja svakako biti prostor za pohranu.

S druge strane, što se tiče radne memorije, mainstream gaming laptopi posjeduju većinom 16 GB DDR5 memorije. Danas je ovo donji minimum za nekakav gaming laptop. Važno je samo da laptop ima dva SO-DIMM utora za jednostavnu nadogradnju u budućnosti.

 

nvidia-rtx-4050-render.jpg

Većina novijih mainstream laptopa povoljne cijene posjeduje Nvidijinu grafičku karticu RTX 4050

 

Provjereni Raptor Lake i napredni Hawk Point

Nakon što smo prošli sve osnovne osobine mainstream gaming laptopa i dali vam nekoliko korisnih savjeta za odabir uređaja, sada ćemo se detaljnije pozabaviti tehnologijom, odnosno hardverskim platformama na kojima se najčešće temelje mainstream gaming laptopi. Dakako, glavnu riječ ovdje vode Intel i AMD po pitanju procesora, te Nvidia kada govorimo o grafičkim karticama.

Trenutno se većina mainstream gaming laptopa, tehnološki gledano, temelji na Intelovoj platformi Raptor Lake, odnosno Intelovim mobilnim procesorima 13.-te generacije, te AMD-ovim Hawk Point i Phoenix procesorima, odnosno mobilnim Ryzenima serija 7000 ili 8000.

Što se tiče Intelovih hardverskih mobilnih platformi, najnoviji i tehnološki najnapredniji su Intelovi procesori temeljeni na Meteor Lake arhitekturi koji dolaze s posve novim nazivima poput Core Ultra. Meteor Lake procesori donose posvemašnji zaokret u dizajnu, odnosno chiplet pristup, pri čemu se procesori sastoje od više dijelova (tiles) koji uključuju procesorske jezgre, grafički procesor, AI jedinicu i druge elemente. Međutim, Meteor Lake procesore nećete naći kod mainstream gaming laptopa cijene od oko 1.000 eura, tako da se njima ovdje detaljnije nećemo baviti.

Više nas po tom pitanju zanimaju Raptor Lake procesori koji su još od prošle godine temelj velikog broja mainstream gaming laptopa. Raptor Lake procesori za prijenosna gaming računala dostupni su u serijama H i HX.

Najmoćnija Intelova serija Raptor Lake procesora za gaming laptope je HX serija koja uključuje procesore s do 24 jezgre, podršku za PCI Express 5.0 kao i DDR5 memoriju brzine 5.600 MHz. Intel se kod Raptor Lake oslanja na tzv. hibridni dizajn, sada u svojoj drugoj generaciji, koji je svoju premijeru imao s Alder Lake serijom procesora. Ovakav dizajn uključuje veće P jezgre koje su brže, ali i troše više energije, te manje, daleko energetski učinkovitije E jezgre. Ovakav se koncept pokazao dosta uspješnim, a Intelovi su procesori tradicionalno više zastupljeni kod gaming laptopa od AMD-ovih. Potencijalna prednost Intelovih Raptor Lake procesora i dalje je podrška za stariju DDR4 i noviju DDR5 memoriju, međutim, kod većine laptopa danas se koristi isključivo novija DDR5 memorija.

 

time-spy.jpg

Mainstream laptopi s RTX 4050 grafičkom karticom ostvaruju solidne rezultate u Time Spy testu popularnog 3D Marka

 

Više jezgri za bolje performanse

Kada govorimo o Raptor Lake procesorima koji se ugrađuju u mainstream gaming laptope, ovdje nas svakako ponajviše zanima serija H koja uključuje više modela. Svakako najpopularniji procesori ove serije koji se ugrađuju u mainstream gaming laptope sa cijenom od oko 1.000 eura su Intelovi Core i5 13500H i Core i5 13420H. Posebno je Core i5 13420H dosta popularan odabir proizvođača u toj cjenovnoj klasi.

Riječ je o mobilnom procesoru srednje klase izrađenom u Intelovoj 7 tehnologiji (ekvivalent 10 nm) koji posjeduje ukupno 8 jezgri i 12 threadova. Međutim, samo četiri od ovih osam jezgri su brže tzv. P jezgre, dok preostalih četiri čine sporije i energetski učinkovitije E jezgre. Radni takt P jezgri iznosi 4,6 GHz, a E jezgri 3,4 GHz. Ovaj procesor posjeduje 12 MB L3 priručne memorije, kao i integrirani Intelov grafički čip UHD Graphics. Podržava dvokanalni pristup radnoj memoriji uz podršku za DDR4 i DDR5 memoriju. Osnovna potrošnja energije mu je definirana na 45 W, a maksimalna na 95 W.

S druge strane, kod AMD-a trenutno najpopularniji odabir u pogledu mainstream gaming laptopa svakako su Hawk Point procesori, odnosno Ryzeni serija 8040. Prvenstveno ovdje mislimo na HS modele poput Ryzena 7 8845HS i Ryzena 5 8645HS. Ryzeni serije 8040 zapravo predstavljaju minimalnu nadogradnju AMD-ovih procesora Phoenix odnosno serije 7040, pri čemu serija 8040 odnosno Hawk Point procesori imaju noviju i bržu hardversku AI jedinicu. Drugim riječima, Hawk Point procesori su posve tehnološki identični Phoenix seriji procesora.

 

tablica-laptopi.jpg

 

Ryzen AI - AMD-ov AI adut

Ključne tehnološke karakteristike ovih AMD-ovih mobilnih procesora uključuju monolitni dizajn, pri čemu se procesori sastoje od Zen 4 procesorskih jezgri i RDNA3 grafičkih procesora. Uključuju modele s 8 i 6 jezgri, a proizvedeni su korištenjem najnaprednijeg TSMC-ovog FinFET 4 nm proizvodnog procesa što omogućuje manju površinu čipa, visoku frekvenciju procesorskih jezgri, odličnu energetsku učinkovitost, te odličan omjer performansi i potrošnje energije.

Ovi AMD-ovi procesori podržavaju DDR5 memoriju brzine do 5.600 MHz ili LPDDR5 memoriju brzine do 7.500 MHz, ali nemaju podršku za PCIe 5.0.

AMD-ovi Phoenix procesori bili su prvi mobilni procesori s Ryzen AI-jem, odnosno zasebnim hardverskim sklopom namijenjenim procesiranju zadataka vezanih uz umjetnu inteligenciju. Ryzen AI se temelji na XDNA arhitekturi i prvi put kod samih laptopa donosi namjenski zaseban AI hardverski sklop s modelom zaključivanja.

 

cinebench-2024.jpg

Mainstream laptopi posjeduju procesore s 6-8 jezgri, te ostvaruju vrlo dobre rezultate u testovima koji znaju iskoristiti veći broj dostupnih jezgri poput Cinebencha 2024

 

Procesor koji možemo pronaći kod velike većine mainstream gaming laptopa je Ryzen 5 8645HS. Riječ je o procesoru s 6 Zen 4 jezgri i 12 threadova osnovne frekvencije 4,3 GHz i maksimalne boost frekvencije od 5 GHz. Posjeduje ukupno 22 MB priručne memorije (6 MB L2+16 MB L3), kao i integrirani grafički procesor Radeon 760M. Također posjeduje zaseban hardverski AI sklop (NPU jedinicu) nazivne računalne snage od 16 TOPS-a. Što se tiče radne memorije, podržava isključivo DDR5 ili LPDDR5 memoriju. Potrošnja energije iznosi nazivnih 54 W, odnosno maksimalnih 54 W. U svakom slučaju, Ryzen 5 8645HS je moderan mobilni procesor jednako pogodan za tanja i lakša prijenosna računala, kao i za mainstream gaming laptope.

 

RTX 4050 - štedljiva ulaznica u svijet mobilnog gaminga

Kada govorimo o grafičkim karticama, za prijenosna računala po tom pitanju je Nvidia ovladala tržištem zadnjih godina, tako da većina gaming laptopa posjeduje Nvidijine zasebne grafičke kartice. Trenutno je aktualna Nvidijina serija mobilnih grafičkih kartica temeljenih na arhitekturi Ada Lovelace, odnosno RTX 4000 serija, koja je predstavljena još prošle godine. Samim time i svi mainstream gaming laptopi posjeduju RTX 4000 grafičke kartice.

Ključna tehnološka poboljšanja Nvidijine RTX 4000 serije mobilnih grafičkih kartica u odnosu na prethodnu RTX 3000 u velikoj mjeri se odnose na osjetno bolju energetsku učinkovitost, odnosno bolji omjer performansi po utrošenom vatu energije. Nadalje, imamo poboljšane Ray Tracing mogućnosti, podršku za petu generaciju Max-Q tehnologije, te DLSS 3 kao jedan od glavnih noviteta, uključujući mogućnost samostalnog generiranja frameova putem AI-ja.

 

omen-hub-perf-control.jpg

HP-ova aplikacija Omen Gaming Hub omogućuje vam da odaberete neki od profila potrošnje energije već prema tome želite li najbolje moguće performanse ili štedljiviji i tiši rad

 

Posebno valja naglasiti odlične multimedijalne mogućnosti s podrškom za hardversku akceleraciju AV1 kodiranja i dekodiranja, te mogućnost istovremenog korištenja tri 4K monitora kod laptopa koji to podržavaju. Moramo napomenuti kako Nvidijine mobilne grafičke kartice usprkos istom nazivu nisu istovjetne po pitanju performansi desktop verzijama RTX 4000 grafičkih kartica koje se ugrađuju u stolna računala. Također spomenimo vrlo širok raspon potrošnje energije koji je definiran za mobilne verzije Nvidijinih RTX 4000 grafičkih kartica.

Primjerice, vrlo popularan Nvidijin model donje klase RTX 4050 ima definiran raspon potrošnje od 35-115 W. RTX 4050 u laptop izdanju grafička je kartica kojom su bili opremljeni i naši testni modeli mainstream gaming laptopa. Općenito je RTX 4050 trenutno zapravo jedina opcija kada govorimo o najnovijim mobilnim grafičkim karticama kod mainstream gaming laptopa od oko 1.000 eura.

 

omen-16-mux-switch.jpg

Testirani HP-ov Omen 16 posjeduje tzv. Mux sklopku, odnosno mogućnost korištenja isključivo zasebne Nvidijine grafičke kartice. Ova opcija se nalazi unutar Omen Gaming Huba

 

Nvidijina RTX 4050 se temelji na grafičkom procesoru AD107 vrlo malih dimenzija i općenito vrlo umjerene potrošnje energije. Ovaj je grafički čip izrađen u 4N (poboljšani 5 nm) proizvodnom procesu i posjeduje 2.560 shaderskih procesora, 80 teksturnih jedinica, 32 ROP jedinica, 20 Ray Tracing jezgri i 80 Tensor/AI jezgri. RTX 4050 koristi svega 6 GB GDDR6 videomemorije, pri čemu je memorijska sabirnica 96-bitna. U potpunosti podržava najnovije tehnologije poput DX-a 12 Ultimate i DLSS-a 3.

U pravilu je nekakav limit potrošnje energije ove kartice kod mainstream gaming laptopa postavljen na oko 75 W, s time da je putem dinamičkog boosta moguće i povećanje ovog limita. U svakom slučaju, RTX 4050 predstavlja dobru osnovu za nekakav cjenovno pristupačan mainstream gaming laptop.

1.000 eura (ni)je dovoljno

Sudeći prema trenutnom stanju na tržištu i onome što smo vidjeli kod nekoliko testiranih mainstream gaming laptopa, danas je oko 1.000 eura jedva dovoljno za kupnju gaming laptopa temeljenog na najnovijoj tehnologiji. U pravilu ćete za te novce pronaći laptop s novijim 6-8 jezgrenim procesorom, 16 GB radne memorije i Nvidijinom RTX 4050 grafičkom karticom, koja je nominalno najslabija Nvidijina kartica RTX 4000 serije za laptope.

Ovakva hardverska kombinacija omogućuje solidne performanse u novijim igrama, premda ničime pretjerano ne oduševljava. Sve ovo pod uvjetom da se ograničite na 1.080p rezoluciju i ne pretjerate s razinom 3D detalja. Veliki plus je što RTX 4050 podržava sve najnovije tehnologije poput DX-a 12 Ultimate, Ray Tracinga i najnoviju verziju Nvidijine upscaling tehnologije DLSS 3. Upravo DLSS 3 vam može omogućiti da dodatno poboljšate performanse u najzahtjevnijim igrama. Premda RTX 4050 podržava Ray Tracing, performanse s ovim naprednim efektima neće biti na razini.

Činjenica je kako je velika prednost mainstream gaming laptopa u ovoj cjenovnoj klasi prilično dobra energetska učinkovitost. Po nama je problematično to što ćete usprkos investiciji od 1.000 eura moći samo kupiti laptop koji za koju godinu vjerojatno više neće biti dovoljno dobar za neke buduće zahtjevnije igre. Ključno ograničenje vidimo u samo 6 GB videomemorije kod RTX 4050, a ni procesori koji se nude u ovoj klasi ne izgledaju nam kao osobiti zalog za budućnost.

Odmaknemo li se malo od performansi u igrama, općenito gledano, mainstream laptopi omogućuju vrlo dobre performanse. Međutim, gotovo je sigurno kako ćete u skorijoj budućnosti morati nadograditi radnu memoriju, a isto vrijedi i za prostor za pohranu podataka.

Ukoliko se odlučite uložiti nešto malo više novca kako biste pribavili bolji laptop, razlika u samim performansama i neće biti toliko velika. Primjerice, testirani HP-ov 16-inčni Omen koji je nekih 200 eura skuplji od jeftinijeg Victusa nije mnogo brži u igrama.

 

omen-light-studio.jpg

Omen Light Studio omogućuje vam detaljnu kontrolu RGB pozadinskog osvjetljenja tipkovnice kod laptopa koji posjeduju ovakvu tipkovnicu

 

Isplati li se uložiti malo više?

Međutim, dizajn i robusnost su mu na jednoj višoj razini, ekran je nešto bolji i veći, dolazi s tipkovnicom s RGB osvjetljenjem, bržim SSD diskom, Mux sklopkom koja omogućuje korištenje isključivo zasebne grafičke kartice i unaprijed instaliranim Windowsom 11. Spomenut ćemo i kvalitetniju 1.080p kameru i nešto bolju opremljenost. Dakle, sve su ovo stvari koje laptop čine boljim, ali nema nekog osobitog porasta performansi. Za takvo što ćete trebati izdvojiti još više eura. Zanimljivo je pritom kako je u ovom slučaju skuplji Omen bio čak i nešto sporiji u nekim testovima od jeftinijeg Victusa. I trajanje baterije mu je bilo lošije. Ovo je posljedica korištenja Intelovog procesora donje srednje klase, naspram naprednijeg AMD-ovog kod Victusa.

Na kraju moramo reći kako gaming laptopi koji se trenutno nude za oko 1.000 eura ne oduševljavaju pretjerano omjerom cijene i performansi, premda ima isplativih modela kao što su testirani HP-ovi Omen i Victus laptopi. Inflacija je, čini se, napravila svoje, te itekako pogodila i tržište mainstream laptopa. Zaključno, čini se kako ćete za bolji i značajno brži laptop danas trebati izdvojiti osjetno više od 1.000 eura, što nije dobra vijest za mainstream gamere.

 

omen-hub-cam-and-voice-enhancer.jpg

Posebna opcija unutar Omen Gaming Huba omogućuje napredne efekte i poboljšanje kvalitete slike kamere za potrebe streaminga videa ili video konferencije

 

(Stranica 1 od 2)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 2)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Tehnologija u mainstream gaming laptopima: Ljeto 2024. - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.