Proljetno čišćenje mobitela

Proljetno čišćenje mobitela

Hrpa prostora i bolje performanse

Prije ili kasnije, svi popunimo svaki megabajt pohrane na našim uređajima. Čišćenje nije najzabavniji postupak, no lako možete vratiti dosta prostora i nešto performansi za novu godinu.

Memorija na današnjim mobitelima se duplo povećava svakih par generacija, a danas nije teško doći do modela s 256 GB pohrane po vrlo atraktivnim cijenama, ovisno o vašim potrebama.

No, kako raste pohrana, tako rastu i podaci koje na mobitel spremamo. Danas svi mobiteli nude mogućnost slikanja kamerama od 50 do čak 200 megapiksela u punoj rezoluciji, a takve slike lako mogu premašiti težinu RAW fotografije pravog fotoaparata. Dok je iskoristivost takvih slika upitna u velikom broju slučaja, danas se bavimo temom pohrane te vam s tog gledišta ipak savjetujemo da ostanete na optimalnih 12,5 megapiksela, što je vrijednost oko koje se vrte gotovo svi mobiteli u standardnom načinu rada. Zatim imamo i videozapise. Realno je očekivati od današnjeg mainstream mobitela da može snimiti solidno stabilizirani 4K video bez previše problema, no ako taj video ne prebacite na računalo i ne obradite s nekim video alatom, samo zauzima ogromnu količinu pohrane radi kvalitete koju ćete realno vidjeti samo ako ga pohranite na uređaj s 4K zaslonom. Čim taj video šaljete društvenim mrežama, on se spušta na 480p rezoluciju, ili eventualno 720p ako odaberete HD prijenos kao noviju opciju.

Ovdje odmah imamo puno opcija za uštedu prostora, no krenimo od činjenice da vam je vaš Android mobitel već pun te ga je sada potrebno očistiti za nastavak rada. Srećom, postupci su iznimno jednostavni, no pravilnom pripremom, sljedeći put kada napunite memoriju bit ćete spremni jednostavno ju isprazniti bez puno brige.

 

Prije-1.jpg

 

Poslije-1.jpg

Test pohrane: pokazuje što smo uvijek sumnjali, a to je veoma značajan pad performansi koje čišćenjem možete brzo povratiti

 

Pohrana (tehnologija flash pohrane, utjecaj brzine i količine dostupne memorije…)

Ako ste upoznati s načinom rada SSD diskova na računalu, znate osnove i principe rada pohrane na mobitelima. Osnovna flash memorija koristi se u obje situacije, iako mobiteli uglavnom koriste UFS standarde za memoriju kojima je rad flash memorije optimiziran za velik broj raznih implementacija za mobitele, tablete i slično, kako po performansama, tako i po cijeni. No primarni fokus je na što manjoj potrošnji energije u interesu duljeg trajanja baterije i nižeg zagrijavanja.

Kao i za svaki drugi oblik flash memorije, postoje fizička ograničenja ove tehnologije pohrane, no pametnim korištenjem možete osigurati maksimum tokom cijelog života vašeg uređaja. Prva i najbitnija činjenica je da se ovaj oblik memorije troši. Podijeljen je u ćelije koje pojedinačno mogu pohraniti nekoliko (generalno od jednog do četiri) bita. Svakim pisanjem i brisanjem, te u manjem slučaju kod čitanja, ćelije se troše, odnosno polako gube mogućnost pouzdanog čuvanja podataka sve dok više ne budu upotrebljive.

Ovaj problem već je jako dobro poznat te svaki oblik memorije koristi neku vrstu „Wear Leveling“ tehnologije gdje kontroler koji njome upravlja određuje koji dio memorije se aktivno koristi kako bi cijeli čip podjednako „stario“, tj. kako ne bi došlo do prijevremenog gašenja ćelija i fizičkog smanjivanja dostupnog prostora za pohranu. Dok se ova funkcionalnost odvija u pozadini te nema velik utjecaj na korisnika, za nesmetan rad bitno je imati nešto slobodnog prostora kako bi se podaci mogli prebacivati bez da vi to osjetite.

Možda vam ovaj efekt neće smetati kod svakodnevnog korištenja, no ako se nađete u situaciji s malo slobodnog prostora i želite puno snimati, usporena memorija mogla bi umanjiti kvalitetu videa s odbačenim frameovima i drugim problemima. Drugim riječima, za garantirano vrhunske performanse generalno se kod flash memorije savjetuje do 20% slobodnog prostora, no to se obično odnosi na sustave s jako puno pisanja/brisanja, pa nam je teško reći kada ćete osjetiti niže performanse.

Kod npr. UFS memorije, pohrana je podijeljena u grupe ovisno o tome koliko su bitni podaci, pa tako najbitniji dio memorije gdje su pohranjeni OS i ključni podaci neće biti trošen za Wear Leveling u istom omjeru kao dio memorije namijenjen za pohranu slika i glazbe, za koje se očekuje da su pohranjeni i u cloudu, u slučaju da dođe do kritične greške te podaci postanu nedostupni. Kako biste se mogli orijentirati kod kupnje, eMMC je stari i spori standard koji možete naći samo u najosnovnijim starter mobitelima.

Danas se koristi UFS standard, a na tržištu imate 2.0, 2.1, 3.0, 3.1 i najnoviji 4.0 standard gdje svaka nova iteracija povećava brzine i poboljšava mogućnosti mobitela koji ga koristi. Što se pohrane tiče, za aktivne korisnike savjetujemo 256 GB, što je po nama optimalna količina memorije s obzirom da već u startu novi mobiteli zauzimaju dosta memorije sa sustavom i osnovnim aplikacijama.

Drugi detalj koji se direktno veže na trajanje pohrane je nedavna implementacija virtualnog RAM-a unutar Android sustava. RAM, odnosno radna memorija, u mobitelu je ključna komponenta jer direktno utječe na broj aplikacija koje možete imati istovremeno pokrenute, kao i na količinu podataka koje zahtjevnije aplikacije mogu učitati.

Do sada je količina RAM memorije bila fizičko ograničenje, a moderni mobiteli su sve gladniji te je danas 8 GB radne memorije po nama standard ako ga planirate aktivno koristiti dulje vrijeme s obzirom na razvoj softvera. Android je tako u sustav ubacio Virtual RAM koji uzme dio pohrane za rad (generalno od 2 do 8 GB, korisnik može birati) te sustav misli da ima više prostora za rad od stvarnoga, što mu omogućuje i veći broj aktivnih aplikacija, no podaci koji se nađu u virtualnom dijelu pohrane, odnosno na flash memoriji, daleko će biti sporiji za korištenje. Konstantno pisanje i brisanje upravo je najveći uzrok trošenja flash memorije, a neki proizvođači vole imati ga upaljenog kada prvi put postavljate mobitel.

Generalni savjet, ako planirate mobitel imati dulji niz godina, a može raditi s količinom hardverskog RAM-a, jest da ugasite ovu opciju kako bi pohrana imala punu funkcionalnost za vrijeme cijelog životnog vijeka mobitela.

 

Ciscenje-mobitela-3.jpg

Multimedija:  je ta kojom ćete zauzeti najviše memorije, pogotovo kod snimanja videa i slika mobitelom s obzirom da ti podaci nisu toliko optimizirani

 

Što zauzima pohranu i kako uštedjeti prostor (multimedija, korištenje naprednih formata poput HEVC-a, prednosti i mane)

Za primjer smo uzeli privatan mobitel, Samsungov stari Note20 Ultra s 256 GB pohrane, koji je napunjen do 95% s raznim podacima u zadnjih otprilike godinu dana, kada je zadnji put i bilo obavljeno čišćenje pohrane. Kako se vidi na priloženim slikama, oko 100 GB zauzimaju razni videozapisi, a pod time mislimo na 4K snimke koje tu i tamo snimimo, pogledamo par puta i zaboravimo na njih.

Trebaju li nam u 4K kvaliteti? Vrlo rijetko, s obzirom da ih generalno dijelimo putem društvenih mreža koje će ih ionako u najboljem slučaju prikazati u HD kvaliteti s impresivnom kompresijom. Zatim imamo oko 45 GB slika. Slike u punoj rezoluciji od 12,5 MP odlične su kvalitete na današnjim mobitelima, a zauzimaju prihvatljivu količinu memorije. Nakon godine dana, vjerujemo da ste s njima učinili sve što ste planirali, te vam više nisu potrebne u punoj veličini.

To pogotovo vrijedi za slike koje ste slikali punim senzorom mobitela, znači s 50 do 200 megapiksela po slici. Samo ove dvije stavke vratit će nam oko 140 GB pohrane, od ukupnih 256 GB. No nismo ovdje gotovi, jer su tu još i aplikacije koje zauzimaju solidnih 63 GB, a moderni Android sustav odvojit će aplikacije po učestalosti korištenja i one koje ne koristite staviti u „duboko mirovanje“, tako da ih lako možete pregledati i obrisati ako ih ne koristite.

Ionako većinom korisnički podaci ostaju spremljeni na serverima vlasnika aplikacije, pa je podatke lako povratiti jednom kada vam njihova usluga ponovno zatreba. Tu su i aplikacije poput onih za streamanje glazbe koje vam nude da unaprijed preuzmete cijele liste pjesama kako biste ih mogli slušati i kada nemate pristup internetu, te će one očekivano zauzimati osjetno više prostora od standardnih aplikacija, no često i unutar svojih postavki nude da sami odaberete koliko im pohrane prepuštate.

Prva opcija koju noviji mobiteli s lakoćom mogu obavljati je snimanje videa i fotografija u novim, visokoučinkovitim formatima. Za video je to HEVC iliti h.265 koji može uštedjeti između 25 i 50% prostora za istu kvalitetu videa, ovisno o sadržaju koji snimate, u usporedbi s dosadašnjim mainstream formatima videa.

Slike prate isti trend gdje novi HEIF format (na našem spomenutom Samsungu) također može uštedjeti u prosjeku 50% memorije, pa čak i do 80% - no sve ovisi o sadržaju slike, pa u prosjeku kada imate 10.000 slika (kao naš mobitel), razlika postaje osjetna. Jedini nedostatak novih formata je upravo u tome što su novi. Dok bi mobitel trebao ove slike i videe prebacivati u „klasične“ formate prije slanja, kod nekih starijih aplikacija ili specifičnih slučajeva nove formate nećete moći koristiti, već ga treba ručno prebacivati u „klasičan“ format. Dok su mainstream aplikacije danas mahom riješile te probleme, ovisi o korisniku koliko će problema imati na temelju aplikacija koje koristi.

 

Ciscenje-mobitela-1-32.jpg

Spremni za brisanje:  Google će svu multimediju prvo prebaciti na Cloud, nakon čega dobivate poruku da je sigurno pokrenuti čišćenje bez straha od gubitka

 

Prije-2.jpg

 

Poslije-2.jpg

Ukupne performanse: uvijek ovise o pohrani, pa osim kopiranja podataka pate performanse mobitela do razine koju ćete osjetiti, pogotovo ako mobitel već ima nekoliko godina korištenja ili spada u mid-range kategoriju

 

Prije-3.jpg

 

Poslije-3.jpg

Svi benchmarci pokazuju isto: performanse su se osjetno i mjerljivo poboljšale nakon par sati posla oko postavljanja računa i backupa, a imajte na umu da je većina posla automatizirana, samo treba čekati sustav da izvrši naredbe

 

Aplikacije koje koristite, ali vas spamaju obavijestima (kako dovesti pod kontrolu)

Kada čistimo mobitel, osim pohrane i aplikacija koje ne koristimo, dobro je očistiti i razne dozvole aplikacija, točnije zaustaviti njihov spam brojnim dnevnim obavijestima. U početku možda mislite da bi pokoja obavijest od aplikacije bila korisna, no proizvođači aplikacija često misle da su jedini na vašem mobitelu, pa vam znaju slati više obavijesti dnevno. S vremenom se skupi nekoliko takvih aplikacija i listanje vaše trake s obavijestima postane sličnije listanju društvenih mreža. Kontrola dozvola uvelike je olakšana na modernim Android sustavima, a mi se na spomenutom mobitelu koristimo Android 13 sustavom.

Za uklanjanje napornih obavijesti često je dovoljno malo hrabrosti jer vjerujte, neće vam nedostajati konstantan spam. Nakon što se napokon odlučite organizirati mobitel, obavijesti na koje realno ne klikate možete jednostavno dugim pritiskom isključiti, za što će vam se otvoriti opcija unutar te obavijesti. Ako ipak još niste spremni za ovaj veliki korak, Android vam nudi dodatne mogućnosti klikom na „Postavke“, odmah ispod. U postavkama, osim isključivanja obavijesti, možete odabrati da postanu bešumne, odnosno ne proizvode zvuk ni vibracije.

Dodatno, možete kontrolirati kakve obavijesti želite dobivati, te ih uključiti ili isključiti prema želji, a odnose se na obavijesti koje dobivate pri vrhu zaslona, obavijesti zaključanog zaslona i na kraju obavijesti koje se pojavljuju kao skočni prozori. Tako za svaku aplikaciju imate velik broj mogućnosti za dovođenje zujanja vašeg mobitela u red. Samo je na vama da te opcije iskoristite, pa nema više opravdanja da vas zujanje mobitela treba živcirati.

 

Ciscenje-mobitela-1.jpg

Stanje mobitela: svaki proizvođač nudi unutar menija, a briga o pohrani pravovremenim backupom spriječit će dugo čišćenje kada za to dođe vrijeme

 

Screenshot_20240202_161452_Photos.jpg

Čestitamo!: Uz par klikova možete osloboditi više od polovice prostora na mobitelu

 

Stare aplikacije u mirovanju

Aplikacije u mirovanju, pogotovo ako dulje koristite mobitel, mogu zauzeti značajan prostor. Primjerice, mobitel koji koristimo za ovaj tekst ima aplikacije koje smo koristili za testiranje nekih hardvera. Tako je tu DJI Fly aplikacija sa svojih 3,54 GB zauzete memorije, Seestar (teleskop) sa 1,3 GB, par igrica s preko 5 GB memorije koje nismo dotaknuli mjesecima, aplikacije za pametne satove, itd. Mobitel nam sam javlja da imamo oko sedam nekorištenih aplikacija koje zauzimaju oko 15 GB.

Osim nekorištenih, tu su i aplikacije koje smo spominjali, poput Spotifyja koji zauzima oko 12 GB memorije i WhatsAppa sa preko 8 GB, itd. Imajte na umu da samo zato što je aplikacija u stanju „dubokog mirovanja“ ne znači da ju nećete koristiti u specifičnim trenucima, pa svakako pažljivo pročešljajte listu, no opet se ne isplati držati aplikacije koje lako možete ponovno preuzeti. No, samo zato jer neko vrijeme niste pogledali seriju preko nekog streaming servisa, ne znači da ga se isplati svako malo brisati. Sve u svemu, savjetujemo da jednom godišnje očistite sustav od starih aplikacija kojih se mahom nećete ni sjećati, a zauzimaju koristan prostor.

 

Screenshot_20240202_140536_Settings.jpg

Nisu sve aplikacije jednake: Neke zauzimaju puno prostora, pogotovo kada pričamo o igrama i aplikacijama za streamanje kojima dopuštate da koriste vaš interni prostor za pohranu i pristup multimediji u offline načinu rada

 

Backup multimedije i čišćenje s mobitela za dobivanje prostora (cijeli postupak)

Postupak koji ćemo vam mi predložiti je vrlo jednostavan, a dostupan je svakom Android korisniku s obzirom da je dio direktne Googleove ponude. Govorimo, naravno, o backup sustavu Google fotografija koji vam nudi da direktno slike i video šaljete na Googleove servere kao backup. Kreiranjem računa koji koristite na mobitelu dobili ste 15 GB prostora, a ovdje, osim multimedije, spremaju se i Gmail te razne datoteke s Google Diska.

Opcija vam je i godišnja pretplata od oko 18 € za 100 GB ili oko 32 € za 200 GB, ovisno o vašim potrebama. Dok Google nije jedini koji podržava backup i funkcije koje spominjemo, vrlo je jednostavan za korištenje i svatko ga ima na Android sustavima već postavljenog. Ovdje možete stvarati backup svojih podataka u originalnoj veličini dok se Google Disk ne napuni podacima.

Jednom kada je pun (ili kada god vi to želite), Google nudi opciju oslobađanja prostora za pohranu komprimiranjem slika i videa iz originalne veličine u onu optimiziranu za pohranu. Postoje brojni testovi kvalitete kompresije, a Google sve fotografije ispod 16 megapiksela ostavlja u originalnoj rezoluciji, dok one veće umanjuje na 16 megapiksela. Također, svaki video će biti komprimiran u 1.080p rezoluciju što značajno umanjuje potrebu za prostorom.

Jednom komprimirane, fotografije u prosjeku imaju oko 500-800 KB, a ovisno o sadržaju na slici vidjeli smo neke s maksimalno 1,5 MB, dok se neke fotografije sa specifičnim postavkama poput selfija ne mogu komprimirati te ostaju u originalnoj veličini. Kada Googleu omogućite da napravi backup, idealno je biti na WiFi mreži kako bi mogao brzo prebaciti sve slike, no možete mu reći da radi backup i putem mobilne mreže. Ako imate ovu opciju stalno aktivnu, backup će se raditi vrlo brzo kako dodajete novu multimediju te imate dodatnu sigurnost da su vam bitni trenuci spremljeni i ako se nešto mobitelu dogodi.

Jednom kada je backup napravljen, unutar aplikacije Google Fotografije, koja usput nudi informacije i o vašem online računu s backup podacima, imate opciju oslobađanja prostora. Ono što će aplikacija napraviti je brisanje svih slika koje ste pospremili u cloud, zadržavajući uploadane slike u cloudu tako da ne gubite niti jednu sliku, a ako ste se odlučili za backup u originalnoj veličini slike i videa, te kvalitete će se zadržati, no morate uzeti i pretplatu na odgovarajuću količinu zakupljenog prostora.

Osobno imamo pretplatu na drugu razinu memorije te radimo redovan backup. Jednom kada se online prostor napuni, napravimo unutar Googleovog sustava kompresiju svih slika i videa. Kako smo spomenuli, kvaliteta ovako komprimiranih slika nije primjetna ako slike gledate u cijelosti. Tek ako ćete loviti pojedine piksele možete naletjeti na neke razlike, no generalni konsenzus je da Google ima zadovoljavajuću kvalitetu komprimiranih slika i videa u kojima možete bez problema uživati i nakon dugog niza godina bez straha o padu kvalitete.

Mi smo samo nakon ovog postupka oslobodili 150 GB prostora na mobitelu, a kompresijom punog Google diska od 200 GB, dobivate oko 18 GB s ponovno slobodnih oko 180 GB za punjenje za koje će vam opet trebati preko godine dana, ovisno, naravno, o tome koliko slikate i snimate te u kojoj kvaliteti.

 

Ciscenje-mobitela-1-4.jpg

Unutar računa: od Googlea možete vidjeti snage vašeg backup prostora, te njime upravljati tako da Googleu date dopuštenje za komprimiranje slika i videa po predefiniranoj kvaliteti koja je po nama  adekvatno visoke kvalitete za uspomene

 

Zaključak

S malo vremena potrošenog na postavljanje ovakvog sustava, više nikada nećete imati problema s punim mobitelom, a svi vaši podaci spremljeni su na sigurnom i ako vam se mobitel pokvari ili potrga. Drugim riječima, teško je naći obrazloženje zašto ovakav backup ne bismo preporučili svima. Nakon očišćenog prostora, proveli smo ponovno i benchmarke da vidimo kakve su performanse, a rezultati su više nego primjetni.

Koristili smo dva benchmarka koji direktno testiraju performanse memorije mobitela, a to je Antutu Storage test kao i Cross Platform Disk Test (CPDT) koji mjere brzine sekvencijalnog i nasumičnog čitanja i pisanja s diskova. Dok je sekvencijalni prijenos impresivnijih brojeva, nasumično čitanje i pisanje predstavlja daleko najveći postotak korištenja mobilne pohrane u prosječnom danu.

Za najbolju usporedbu pogledajte snimke zaslona rezultata, no nasumično čitanje i pisanje poboljšalo se impresivnih sedam puta jednom kada smo smanjili zauzeće diska sa 96% na 40%, a za sve je (jednom kada postavite backup sustav za budućnost) trebao jedan pritisak gumba i malo vremena da mobitel očisti pohranu.

Antutu Storage test zabilježio je razliku performansi pohrane jednom kada očistimo disk s bodovima boljim za čak 107%. No, to nije sve. Na kraju smo obavili i ukupan test sustava pomoću Antutu benchmarka, a zahvaljujući bržoj memoriji, svi drugi sustavi vidjeli su pozitivan pomak u performansama, za ukupno bolje performanse na temelju rezultata od oko 10%.

Sigurni smo da dobar dio korisnika ima pune mobitele koji jedva čekaju čišćenje, a sada je odlično vrijeme da mobitel pripremite za početak sezone s dolaskom proljeća, uz osjetno bolje performanse na kraju dana.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Proljetno čišćenje mobitela - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.