Savjeti za kupnju na Crni petak

Savjeti za kupnju na Crni petak

Pazite se Crnog petka

Iako neke Black Friday akcije počinju i više od mjesec dana ranije, nemoguće je predvidjeti koji će se proizvodi prodavati po kojoj cijeni. Stoga vam donosimo popis savjeta i ideja kako pristupiti Crnom petku za ostvarivanje najvećih ušteda.

Bez obzira jeste li u potrazi za novim televizorom za dom, pisačem za (kućni) ured ili tech poklonima za Božić, Crni petak je odlična prilika za kupnju novih komada tehnologije. Praktički svaka trgovina će imati Black Friday popuste i online i fizički u poslovnici. No upravo to je jedan od razloga zašto dolazi do konfuzije među kupcima i krajnjim korisnicima – u moru bombastičnih reklama o nikad većim popustima treba prepoznati koja je cijena prihvatljiva i koji je popust stvaran. Nažalost, akcijske cijene novih uređaja nemoguće je procijeniti (iako smatramo da na nove proizvode poput iPhonea 15 nekakvih realnih popusta niti neće biti), dok cijene prošlogodišnjih i starijih modela možemo pogađati na temelju prethodnih valova popusta i Crnog petka 2022. godine. No ni to nije najsretnije rješenje zbog prelaska na euro koji se dogodio u međuvremenu, a nakon kojeg je uslijedilo prilagođavanje cijena. Stoga vam ne možemo donijeti konkretnu listu proizvoda koje valja kupiti na ovogodišnjem Crnom petku, iako smo već tijekom desetog mjeseca vidjeli „rane popuste za Crni petak“. Pogotovo zato što najbolji popusti najčešće budu u tjednu kad je i sami Crni petak – tzv. Black Friday Week. No možemo vam prenijeti nekoliko korisnih savjeta o tome kako pristupiti kupnji za Crni petak i na što morate paziti kako biste izvukli najveće uštede ove blagdanske sezone.

 

rupixen-com-Q59HmzK38eQ-unsplash.jpg

 

Crni petak se svake godine održava dan nakon američkog Dana zahvalnosti. Dakle, radi se o četvrtom petku u studenom, a ove godine je to petak 24. studenog. U zadnjih nekoliko godina, uz Crni petak se popularizirao i online-only praznik za šopingholičare koji se zove Cyber ponedjeljak, a primaran fokus mu je prodaja konzumerske tehnologije putem webshopova. Cyber ponedjeljak pada na 27. studeni ove godine, iako u Hrvatskoj on najčešće ne donosi neke nove popuste, već samo nastavak postojećih u danima nakon Crnog petka. Nadodajmo tome da online segment Black Friday ponude raste iz godine u godinu – djelomično zbog pandemije, ali dobrim dijelom zbog praktičnosti i gužvi koje se počnu stvarati u šoping centrima mjesec dana prije Božića, a pogotovo za vrijeme Crnog petka koji zapravo i označava početak blagdanske šoping sezone. Mnogi kupci zato i vole nabavljati božićne poklone za Crni petak ili tijekom cijelog studenog kad već naveliko počnu popusti jer tijekom prosinca dostave i kurirske službe jednostavno uspore zbog velikog obujma posla. Na taj način si osiguraju da će njihovi božićni pokloni zapravo stići na njihovu kućnu adresu (ili paketomat) prije Božića.

 

Kindle_BF.png

Najpopularniji Kindle na američkom tržištu dostiže akcijske cijene kakve jednostavno ne možemo vidjeti u Hrvatskoj.

 

Zbog vremenske blizine Božiću, igraće konzole su vrlo čest cilj kupnji na Crni petak, što će trgovci pokušati iskoristiti te će ponuditi atraktivne cijene na najnovije konzole poput Sonyjeve uzdanice PlayStation 5. Pogotovo zato što je Sony u listopadu predstavio Slim verziju ove konzole i smatramo da će htjeti iskoristiti ovu blagdansku sezonu da rasproda zalihe konzola koje su trenutno u prodaji. Tako da pripazite na akcije za PS5 ako tražite uređaj na kojem ćete se igrati narednih godina. Da nije bilo te vijesti, rekli bismo vam da „gole“ PS5 konzole neće biti na nekakvom značajnom popustu, već da biste više sreće imali s određenim akcijskim kombinacijama. U tim kombinacijama (bundleovima), uz PlayStation 5 i kontroler dolazi i određena igra (ili više njih), daljinski za upravljanje multimedijalnim sadržajem, dodatni kontroler ili web kamera. Sony takve ponude najčešće radi s popularnim naslovima zbog kojih će igrači i poželjeti kupiti novu konzolu kao što su nekadašnja FIFA (Sad EA FC) ili najnoviji Spider-Man 2, čije recenzije možete pročitati u ovom broju časopisa VIDI. Upravo jedan takav bundle prodavao se tijekom listopada u kojem ste za 500 eura mogli dobiti PS5 konzolu s Blu-ray čitačem, čija je standardna maloprodajna cijena 550 eura, u kompletu s novom EA Sports FC 24. Slične ponude očekujemo i za Crni petak kao najveći šoping blagdan u godini.

 

iphone_15_pro_max_BF_1.jpg

Najnoviji uređaji rijetko kad budu na značajnim popustima na našem tržištu, ali njihov izlazak ponekad poveća iznos popusta na njihovim prethodnicima.

 

Osim konzoli, televizori su druga popularna meta za Crni petak, pogotovo ako ne ciljate na najnovije i flagship modele. Tako možete naći vrlo dobre ponude na modele koji su možda predstavljeni krajem prošle ili početkom ove godine, ali se i dalje radi o kvalitetnim televizorima. Isto vrijedi i za laptope, mobitele te tablete. Sumnjamo da ćete naletjeti na značajne popuste za iPhone 15 Pro, ali prošlogodišnji 14 Pro bi se već mogao pronaći po nešto nižoj cijeni; a isto vrijedi i za tablete poput iPada koje biste ove godine potencijalno mogli uloviti po atraktivnim cijenama.

Jedna kategorija proizvoda za koju smo primijetili da u vrijeme Crnog petka vrlo često zna imati kvalitetne popuste, barem u nekom od dućana zastupljenih na našem tržištu, su e-čitači koje smo imali na testu u ljetnom dvobroju. Naravno, i dalje to nije na razini akcija kakve viđamo na američkom tržištu – popuste koje je njihov BestBuy imao u prvoj polovici listopada u sklopu svojih „ranih Black Friday akcija“ vjerojatno nećemo vidjeti ni u jednom trenutku na hrvatskom tržištu. No i dalje se radi o značajnim uštedama, tako da ako vam treba e-čitač za školu, fakultet ili razonodu, zgrabite VIDI br. 329-330 ili se uputite na portal VidiLAB-a gdje možete istražiti koji je e-čitač najbolji za vas.

 

david-silva-0Z5Z7Vju0x0-unsplash.jpg

 

To je ujedno i naš prvi savjet pri kupnji za Crni petak. Sve što planirate kupiti obavezno istražite: čitajte provjerene recenzije i testove uređaja, kao što to možete učiniti na VidiLAB-u, provjerite ima li novijih modela od onog koji vas zanima ili jeftinijih alternativa sa svim značajkama koje su vama bitne, i tako dalje. U sklopu tog istraživanja svakako usporedite cijene istog proizvoda u svim dućanima kako biste pronašli najnižu. Nakon što istražite sve uređaje koji vas zanimaju, napravite popis onih koji su vam apsolutno nužni i držite ga se. Na taj način ćete spriječiti pretjerano trošenje i kupovinu stvari koje vam zapravo ne trebaju, a kupili ste ih isključivo zato što su na velikom popustu. Uz to predlažemo da si odredite i budžet iznad kojeg nećete ići, bez obzira na to koliko je dobra akcija za Roombu nove generacije. Zatim ćete ta dva koraka objediniti u jedan i napraviti tablicu u kojoj ćete navesti sve uređaje koje planirate kupiti na ovogodišnji Crni petak i cijene u raznim dućanima u kojima ste ih vidjeli. Kako trgovine počnu objavljivati reklame i oglase za svoje akcije za Crni petak, vi ćete biti spremni korigirati svoju tablicu s novim akcijskim cijenama i odmah znati u kojoj trgovini trebate kupiti svoj novi TV, slušalice ili grafičku karticu.

Jedan od najvažnijih savjeta jest taj da svakako pratite cijene proizvoda koje želite kupiti duži period vremena. Trgovci znaju početi s povećavanjem cijena već krajem kolovoza i početkom rujna kako bi se onda za Crni petak mogli hvaliti velikim popustima i niskim cijenama svojih proizvoda, iako ti popusti nisu realni, a cijene su napuhane. Iako zakon Europske unije po kojem trgovci moraju jasno istaknuti najnižu cijenu proizvoda u zadnjih 30 dana pomaže s takvim praksama, mnoge trgovine su se već prilagodile tome, pa zato i počnu mjesecima unaprijed dizati cijene. Vrlo često to rade s proizvodima kao što su monitori i televizori zbog brojčanih naziva proizvoda koji nisu tako lako pamtljivi, kao što je recimo iPhone 15 ili Samsung Galaxy Buds. No tijekom listopada smo primijetili da su određeni dućani to radili i s proizvodima s kojima su svi dobro upoznati, kao što je to PlayStation 5. Stoga vam predlažemo da si i ovaj savjet pratite u ranije spomenutoj tablici. Zapišite najnižu cijenu uređaja na kojeg ciljate, a zatim do nje stavite trenutnu cijenu i pratite kako se ona mijenja. Tako ćete najbolje znati čije su akcijske cijene stvarne, a čije ponude treba izbjegavati u širokom luku. Kod takvih nedoumica vam mogu pomoći i platforme poput nabava.net i jeftinije.hr koje uspoređuju cijene u dosta dućana na hrvatskom tržištu, ali nisu ni one idealno rješenje jer se ne mogu tamo naći sve ponude i sve trgovine.

 

Najniža_cijena_BF.png

Provjerite najnižu cijenu proizvoda koji vas zanima u zadnjih 30 dana. Po zakonu ju trgovci moraju jasno iskazati.

 

Slično tome, kad guglate proizvode koji vas zanimaju, pazite se hrpe reklama koje će vam Google izbaciti, pogotovo na vrhu dobivenih rezultata. Iako se radi o prvim ponudama koje vam je Google izbacio, ne znači da su one najbolje. Stoga ne bi bilo loše bookmarkati stranice na određene proizvode ili kategorije proizvoda kako biste s vremena na vrijeme mogli usputno škicnuti cijene prije nego što dođu neke konkretnije akcije.

Kažemo „kategorije proizvoda“ jer smatramo da se istovremeno trebate držati svog popisa i biti fleksibilni. Drugim riječima, savjetujemo da uz idealni uređaj koji tražite zapišete i sve njegove specifikacije koje vas zanimaju i bez kojih nećete kupiti taj uređaj. Tako ćete, recimo, ako baš onaj Hisense Mini-LED TV koji ste htjeli ne bude više na zalihama trgovine koja je imala najbolju cijenu, moći pronaći neki drugi, slični TV koji ima sve karakteristike koje su vam se svidjele i kod tog Hisense TV-a. Stoga si zapišite: „trebam 65-inčni TV s 4K rezolucijom, brzinom osvježavanja od 120 Hz i promjenjivom brzinom osvježavanja (VRR)“, a ostale detalje prilagođavajte bazirano na stanju na tržištu.

 

fabian-albert-dpFGMZPD8oY-unsplash.jpg

 

Također treba napomenuti da je bitan i sam tajming obavljanja kupnje. Iako ćete si kupnjom ranije u studenom zagarantirati da nećete imati problema s dostavom uređaja, možda ćete propustiti još bolju akciju na isti ili sličan proizvod u nekom drugom dućanu, nešto bliže samom Crnom petku. Najbolje akcije obično budu u tjednu kad je Crni petak i, dakako, na Crni petak. U tom tjednu su popularne tzv. „Flash rasprodaje“ koje traju kratak vremenski period – obično do 24 sata – ali zato donose značajne uštede na ponuđene proizvode. Slično tome, neke hrvatske trgovine na sami Crni petak znaju održati „doorbuster“ akcije u kojima ponude izrazito velikodušne popuste na vrlo tražene proizvode, međutim, ograniče njihovu količinu. Dodatan stres takvih akcija jest taj da ih najčešće održe isključivo fizički u poslovnicama kako bi vas natjerali da odaberete njih, a ne njihova konkurenta. Iz tog razloga na vijestima svakog Crnog petka unazad zadnjih nekoliko godina vidimo redove koji se uvijaju oko zgrada raznih trgovina. S tim da uz ove savjete treba naglasiti i par napomena. Prva je ta da „Flash rasprodaje“ ne moraju uopće donositi nikad viđene akcije, već mogu biti i jednostavno odbrojavanje koje oglašivač koristi kao marketinški trik da privuče pozornost kupaca i unese osjećaj hitnosti u njihove odluke. S tim je povezana i druga napomena – ako propustite neki popust nemojte strahovati jer je vrlo izgledno da će taj ili sličan proizvod biti na istom popustu kroz nekoliko narednih mjeseci, pogotovo ako se radi o uređaju koji iz godine u godinu drži praktički istu cijenu na Black Friday popustima. Zato treba pametno odmjeriti početkom studenog, kad obično i krenu popusti, koliko mislite da još možete uštedjeti na određenom uređaju i isplati li se riskirati da dućani ostanu bez zaliha kako se približava Crni petak i kraj mjeseca.

 

Mac_BF.png

Najjeftiniji MacBook s M1 čipom je i dalje popularan entry-point za one koji žele ući u Appleov ekosustav, unatoč sad već premaloj količini radne memorije i pohrane.

 

Uz fizičke uređaje kao što su televizori i igraće konzole, popuste za Crni petak će imati i platforme za igranje kao što je Steam. Naširoko poznate Steam rasprodaje uvijek imaju velik broj naslova na akciji, među kojima se da pronaći koji hidden gem. Ako niste sigurni je li cijena određene igre napuhana ili ne, postoje načini da to provjerite. Na stranici steampricehistory.com možete provjeriti najvišu, najnižu i trenutnu cijenu određene igre ili programa u povijesti Steam platforme. Osim toga, forumi poput Reddita za svaku Steam rasprodaju otvore temu posvećenu toj rasprodaji, pa nije loše provjeriti na mjestima poput r/Steam postoji li igra čija cijena posebno iskače.

Iako se mnogi kupci zadnjih godina odlučuju i za popularne servise poput Amazona, koji nema službeni webshop u Hrvatskoj, nismo sigurni koliko možemo preporučiti tu opciju. Hrvatskoj je najbliži njemački Amazon koji zna imati odlične popuste po kojima je Amazon i poznat za vrijeme Crnog petka. No postoji nekoliko stavki koje morate znati prije nego što se odlučite je li ta opcija za vas. Prvotno su to izrazito visoke cijene dostave koje mogu poništiti bilo kakav popust koji će vam ponuditi. Naravno, to nije uvijek slučaj, ali ovisit će o proizvodu kojeg želite kupiti na njihovoj platformi. Zatim je tu i problem toga dostavlja li se proizvod kojeg tražite uopće u Hrvatsku. Primjerice, Amazon svoje uređaje poput Kindle e-čitača i Echo Dot pametnih zvučnika uopće ne dostavlja u Hrvatsku, već za to onda zapravo trebate tražiti druge preprodavače koji koriste Amazonovu platformu. A u tom slučaju onda jednostavno možete odabrati i nekog od domaćih trgovaca koji u ponudi ima i uređaj kojeg vi tražite, što je šteta jer Amazon svake godine ima izrazito dobre akcije cijeli Black Friday tjedan, a ne samo na Crni petak.

 

Echo_dot_BF.jpg

Amazonov pametni zvučnik s Alexa sposobnostima bio je među najprodavanijim proizvodima na američkom Amazonu.

 

Amazon je objavio koje kategorije i koji proizvodi specifično su bili najpopularniji prošli Crni petak u SAD-u. Prva kategorija je Home u koju spadaju namještaj, veliki i mali kućanski uređaji te druge potrepštine koje vam trebaju za dom poput posteljine, pribora za čišćenje i posuđa. Dobar dio tog asortimana možete pronaći po atraktivnim cijenama za Crnog petka i u Hrvatskoj, posebice velike i male kućanske uređaje kao što su mikrovalne pećnice, indukcijske ploče, frižideri i perilice rublja. Samo trebate primijeniti savjete navedene u ovom tekstu i pratiti cijenu tih, za vaše kućanstvo, značajnih uređaja te ju uspoređivati između više trgovina kako biste izvukli najbolje uštede. Zatim slijede moda i igračke, što nimalo ne začuđuje s obzirom da se Crni petak smatra početkom blagdanske sezone kad se ljudi masovno počinju spremati za Božić. Tu je dakako i kategorija Beauty u koju spadaju svi kozmetički proizvodi – od šminke i parfema do šampona te raznih preparata za kosu. Zadnja kategorija, na ničije čuđenje, su Amazonovi vlastiti proizvodi. To se najbolje vidi po tome da su najprodavaniji proizvodi bili Echo Dot pametni zvučnici i Fire TV stick pomoću kojeg možete jednostavno streamati sadržaj na svoj televizor. Na listi su se zatim našli i Apple AirPods, Nintendova popularna konzola Switch te LG-ev C2 OLED TV, koji je u online kuloarima među popularnijim OLED modelima – što dodatno pokazuje i činjenica da neki koriste manje modele ovog televizora kao monitore za računala.

 

mala_slika_LG_TV.jpg

Prodavao se i LG-ev C2 OLED televizor koji je u online kuloarima poput Reddita izrazito popularna opcija i kao monitor za gaming te produktivnost.

 

Iako je kupnja prošlogodišnjih modela koji bi se mogli prodavati po atraktivnim cijenama uobičajeno dobra strategija kad pristupate kupnji na Crni petak, postoji i nekoliko stvari na koje treba pripaziti. Primjerice, Intel priprema novu (14.) generaciju Intel procesora zbog čega će određena softverska rješenja potencijalno obustaviti podršku za one generacije procesora koje smatra prestarim. Stoga provjerite da vaš novi procesor ili bilo koji drugi komad hardvera ne bi upao u tu kategoriju proizvoda. 

 

Pronađite ove preporučene korisne i zabavne gadgete na Black Friday popustima

EPSON ECOTANK L3250 – JEDNOSTAVNOST I FUNKCIONALNOST ZA SVAKOGA

U industriji gdje se stalno priča o ulošcima “neobično kratkog” vijeka, Epson se već dugi niz godina okrenuo potpuno transparentnom pristupu dopunjavanja boja u printer.

HISENSE 65U7KQ – MINI-LED SMART TV

Kraj godine odlična je prilika za uhvatiti atraktivne popuste, pogotovo kada pričamo o tehnologiji. Televizori se osvježavaju na godišnjoj bazi što znači da možemo očekivati i atraktivne popuste svake godine na popularne modele, a ove godine svakako se isplati baciti oko na Hisense 65U7KQ model.


GARMIN VENU 3 – ZA SVAKOG REKREATIVCA

Akcije koje se javljaju prilikom Black Friday eventa odlična su prilika da si uberete atraktivan gadget, ili pak spremni dočekate Božićne blagdane s poklonima spremnim za dijeljenje. Pametni satovi, kao i sportski satovi, odličan su poklon jer se mogu naći u raznom spektru cijena, dizajna i mogućnosti. No, ako tražite poklon za okorjelog rekreativca ili sportaša, najnoviji Garminov sportski pametni sat bit će pun pogodak.


MOTOROLA MOTO G84 5G

Predvodnik G serije

Motorola se s Edge i Razr serijom probila na flagship scenu, no jedna kategorija u kojoj vladaju dugi niz godina svakako je u mid-rangeu, kao i starter mobitelima.


MOTOROLA RAZR 40

Preklopni za mase

Motorola je novi Razr 40 cjenovno spustio ispod ostatka konkurencije, a istodobno zadržao sve što preklopni mobitel čini atraktivnim.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Savjeti za kupnju na Crni petak - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.