Savjeti za kupnju na Crni petak

Savjeti za kupnju na Crni petak

Iako neke Black Friday akcije počinju i više od mjesec dana ranije, nemoguće je predvidjeti koji će se proizvodi prodavati po kojoj cijeni. Stoga vam donosimo popis savjeta i ideja kako pristupiti Crnom petku za ostvarivanje najvećih ušteda.

Praktički svaka trgovina će imati Black Friday popuste i online i fizički u poslovnici. No upravo to je jedan od razloga zašto dolazi do konfuzije među kupcima i krajnjim korisnicima – u moru bombastičnih reklama o nikad većim popustima treba prepoznati koja je cijena prihvatljiva i koji je popust stvaran. 

Ne možemo donijeti konkretnu listu proizvoda koje valja kupiti na ovogodišnjem Crnom petku, iako smo već tijekom desetog mjeseca vidjeli „rane popuste za Crni petak“. Pogotovo zato što najbolji popusti najčešće budu u tjednu kad je i sami Crni petak – tzv. Black Friday Week

No možemo vam prenijeti nekoliko korisnih savjeta o tome kako pristupiti kupnji za Crni petak i na što morate paziti kako biste izvukli najveće uštede ove blagdanske sezone.

pexels-karolina-grabowska-5625114_1.jpg

Crni petak se svake godine održava dan nakon američkog Dana zahvalnosti. Dakle, radi se o četvrtom petku u studenom, a ove godine je to petak 24. studenog. U zadnjih nekoliko godina, uz Crni petak se popularizirao i online-only praznik za šopingholičare koji se zove Cyber ponedjeljak, a primaran fokus mu je prodaja konzumerske tehnologije putem webshopova. Cyber ponedjeljak pada na 27. studeni ove godine, iako u Hrvatskoj on najčešće ne donosi neke nove popuste, već samo nastavak postojećih u danima nakon Crnog petka. 

Zbog vremenske blizine Božiću, igraće konzole su vrlo čest cilj kupnji na Crni petak, što će trgovci pokušati iskoristiti te će ponuditi atraktivne cijene na najnovije konzole poput Sonyjeve uzdanice PlayStation 5. Pogotovo zato što je Sony u listopadu predstavio Slim verziju ove konzole i smatramo da će htjeti iskoristiti ovu blagdansku sezonu da rasproda zalihe konzola koje su trenutno u prodaji. 

Osim konzoli, televizori su druga popularna meta za Crni petak, pogotovo ako ne ciljate na najnovije i flagship modele. Tako možete naći vrlo dobre ponude na modele koji su možda predstavljeni krajem prošle ili početkom ove godine, ali se i dalje radi o kvalitetnim televizorima. 

Jedna kategorija proizvoda za koju smo primijetili da u vrijeme Crnog petka vrlo često zna imati kvalitetne popuste, barem u nekom od dućana zastupljenih na našem tržištu, su e-čitači koje smo imali na testu u ljetnom dvobroju. Naravno, i dalje to nije na razini akcija kakve viđamo na američkom tržištu – popuste koje je njihov BestBuy imao u prvoj polovici listopada u sklopu svojih „ranih Black Friday akcija“ vjerojatno nećemo vidjeti ni u jednom trenutku na hrvatskom tržištu. 

Kindle_BF.png

Najpopularniji Kindle na američkom tržištu dostiže akcijske cijene kakve jednostavno ne možemo vidjeti u Hrvatskoj

No i dalje se radi o značajnim uštedama, tako da ako vam treba e-čitač za školu, fakultet ili razonodu, zgrabite VIDI br. 329-330 ili se uputite na članak VidiLAB-a gdje možete istražiti koji je e-čitač najbolji za vas

To je ujedno i naš prvi savjet pri kupnji za Crni petak. Sve što planirate kupiti obavezno istražite: čitajte provjerene recenzije i testove uređaja, kao što to možete učiniti na VidiLAB-u, provjerite ima li novijih modela od onog koji vas zanima ili jeftinijih alternativa sa svim značajkama koje su vama bitne, i tako dalje. 

Uz to predlažemo da si odredite i budžet iznad kojeg nećete ići, bez obzira na to koliko je dobra akcija za Roombu nove generacije. 

Jedan od najvažnijih savjeta jest taj da svakako pratite cijene proizvoda koje želite kupiti duži period vremena. Trgovci znaju početi s povećavanjem cijena već krajem kolovoza i početkom rujna kako bi se onda za Crni petak mogli hvaliti velikim popustima i niskim cijenama svojih proizvoda, iako ti popusti nisu realni, a cijene su napuhane. 

Zapišite najnižu cijenu uređaja na kojeg ciljate, a zatim do nje stavite trenutnu cijenu i pratite kako se ona mijenja. Tako ćete najbolje znati čije su akcijske cijene stvarne, a čije ponude treba izbjegavati u širokom luku. 

pexels-fauxels-3184453_1.jpg

Kad guglate proizvode koji vas zanimaju, pazite se hrpe reklama koje će vam Google izbaciti, pogotovo na vrhu dobivenih rezultata. Iako se radi o prvim ponudama koje vam je Google izbacio, ne znači da su one najbolje. 

Uz fizičke uređaje kao što su televizori i igraće konzole, popuste za Crni petak će imati i platforme za igranje kao što je Steam. Naširoko poznate Steam rasprodaje uvijek imaju velik broj naslova na akciji, među kojima se da pronaći koji hidden gem

Iako je kupnja prošlogodišnjih modela koji bi se mogli prodavati po atraktivnim cijenama uobičajeno dobra strategija kad pristupate kupnji na Crni petak, postoji i nekoliko stvari na koje treba pripaziti. Primjerice, Intel priprema novu (14.) generaciju Intel procesora zbog čega će određena softverska rješenja potencijalno obustaviti podršku za one generacije procesora koje smatra prestarim. Stoga provjerite da vaš novi procesor ili bilo koji drugi komad hardvera ne bi upao u tu kategoriju proizvoda.

Ostale savjete kako pristupiti Crnom petku i brojnim popustima koji nas očekuju u nadolazećim tjednima čitajte u novom broju časopisa VIDI, koji će na kioscima biti od 31. listopada 2023. godine.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Savjeti za kupnju na Crni petak - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.