iPhone 6 Plus vs. Galaxy Note 4

iPhone 6 Plus vs. Galaxy Note 4

Koji bismo radije spremili u džep?

Usporedili smo dva flagship modela phableta najpopularnijih proizvođača

Apple vs. Samsung okršaji već su nam postali dosadni kao El Clásico. Nekadašnja poslastica svih zaljubljenika u mobilne tehnologije i izvor žestokih rasprava među običnim korisnicima s vremenom se pretvorila u učestali sraz s gotovo uvijek istim rezultatom. iPhone bi uvijek dobivao komplimente na račun dizajna, brzine, kamere i ekrana, a poklonici Galaxyja kunuli bi se u prilagodljivost uređaja vlastitim potrebama, veći ekran, izdržljiviju bateriju i nižu cijenu. No, sredinom ove godine sve se promijenilo. Samsung je odlučio eksperimentirati s materijalima izrade u modelu Alpha, a Apple se odlučio pridružiti phablet hypeu s iPhone 6 Plusom. iPhone 6 i Alphu smo već testirali i usporedili u jednom od prethodnih brojeva, a sad je došao red na phablete.

iPhoneSamsung 4


Može li Apple pobijediti Samsung na vlastitom terenu?

Div iz Cupertina odgovoran je za evoluciju mobitela u mala pametna računala, barem što se masovnog tržišta tiče. Zbog ranog starta, godinama mu se nitko nije mogao približiti u izradi, dizajnu i performansama. Dok se nije pojavio Samsung Galaxy S2. U međuvremenu, Samsung je gurao neke svoje inovacije, od kojih su se neke pokazale kao potpuni promašaj (sjećate li se smartphonea projektora?), dok su druge postale dijelom uobičajene ponude kod drugih proizvođača (veći ekrani kod pametnih telefona, phableti, manji tableti). Apple je prije nekoliko godina odao počast južnokorejskoj kompaniji ponudivši manje dimenzije svog ultrapopularnog tableta, a sada ulazi u domenu phableta, domenu kojom Samsung, unatoč jalovim pokušajima Android konkurencije, suvereno dominira.

iPhoneSamsung

S-pen Samsungov S-Pen proširuje mogućnosti, pogotovo korisnicima
s istaknutom kreativnom crtom

Stare navike teško umiru

Prve dvije stvari koje ćete osjetiti na bilo kojem mobitelu, ergonomija i ekran, realizirane su mnogo bolje kod Samsung Galaxy Notea 4 nego velikog iPhonea. iPhone ponovno osvaja dizajnom i kvalitetom izrade (uređaj je hladan kao led pri izvršavanju najzahtjevnijih radnji), ali sam dizajn i kućište nisu garancija za dobar osjećaj držanja u ruci. Kod iPhone 6 Plusa morate biti ekstremno oprezni da vam ne sklizne iz ruku, pogotovo ako imate znojnije dlanove. Sa Samsung Galaxy Noteom 4, situacija je potpuno obrnuta. Zaobljeni dizajn uređaja s hrapavijom površinom prirodno leži u rukama, baš poput njegove stylus olovčice u kućištu. Olovka savršeno komplementira 5,7 - inčni ekran 2K rezolucije. Iskustvo korištenja olovkom pri skiciranju bilješki pokazalo nam se jednako ugodnim i preciznim kao rad s entry level Wacomovim Intuos tabletom za crtanje, što nas na kraju i ne čudi, budući da je japanska firma zaslužna za kvalitetu S - Pena. S druge strane, Appleov mobitel konačno nudi Full HD rezoluciju na 5,5 inča, koja konačno omogućava lagodni rad u landscape modu. Vjernost boja te kontrast i ovog puta odlaze na stranu američkog tehnološkog giganta, no u pogledu svjetline, oštrine i opće optimizacije UI-ja na velikom ekranu, bolji dojam ostavio nam je Samsung Galaxy Note 4.

iPhoneSamsung 7

Prednost Iskustvo surfanja internetom na iPhoneu je bilo glatko i bez zastajkivanja

Nove specifikacije, poznati rezultati

Iako bez okolišanja možemo reći kako se Apple nije najbolje snašao s novom ergonomijom i veličinom ekrana, isto ne vrijedi za performanse. iPhone 6 Plus staje bok uz bok Samsung Galaxy Noteu 4, mada su razlike na papiru ponovno ogromne. Appleov phablet kuca na dvojezgrenom procesoru s 1,4 GHz i 1 GB RAM-a, dok procesor Galaxy Notea 4 sadrži čak osam jezgri (četiri na 1,9 GHz, četiri na 1,3 GHz) i 3 GB RAM - a. U prijevodu, oba mobitela rapidno otvaraju aplikacije, a zastajkivanje se ne primijeti ni pod većim opterećenjem. Galaxy Note 4 nam je brže otvarao aplikacije kamere i društvenih mreža, dok je iPhone bio brži pri surfanju internetom i pokretanju video igara. Na Basemark OS II testu, Galaxy Note je postigao tek neznatno bolji rezultat, dok je iPhone uvjerljivo pobijedio u 3D Mark Ice Storm Unlimited testu, zbog čega mu dajemo malu prednost u performansama.

Screen Shot 08 06 15 at 03 2

(Boje i šumovi)

Još jedna od generalnih predrasuda koje prate okršaje Samunga i Applea jest da, unatoč višem (dvostrukom u ovom slučaju) broju megapiksela i bogatijem izborniku kod Samsunga, kamere Appleovih mobitela snima bolje fotografije. U ovom slučaju, uvjerili smo se u suprotno. Testna fotografija ispala je puno ljepše kod Galaxy Notea 4, a ni slike u dnevnim i noćnim uvjetima nisu ostavile lošiji dojam, unatoč tome što ih je krasila poznata Samsungova prezasićenost bojama. I samo iskustvo okidanja fotografija na Samsungu nam je bilo ugodnije, budući da je stražnja kamera na iPhoneu smještena tako da ćete često prstom nenamjerno pokriti njenu površinu.

Dugotrajna kvaliteta

Ostali smo više nego ugodno iznenađeni novom Appleovom baterijom od 2915 mAh. Opet, na papiru iPhone 6 Plus ima nešto slabiju hardversku komponentu (Galaxy Note 4 pogoni baterija od 3220 mAh), no na testu video streaminga i brzine punjenja ista je pokazala bolje rezultate. Test video streaminga od sat vremena na iPhone 6 Plusu potrošio je 4 % manje kapaciteta nego na njegovom najljućem konkurentu, a punjenje baterije od 0 do 52% trajalo je šest minuta duže na Galaxy Noteu 4. Ipak, trebamo istaknuti kako uz Samsungov uređaj nismo dobili originalni punjač, samo microUSB kabel za punjenje.

Kralj phableta


S obzirom da je Samsungu ovo već četvrta iteracija phablet uređaja, nije ni čudno što ostavlja bolji utisak od iPhone 6 Plusa. Veća šestica tijesno je pobijedila u kategorijama performansi i baterije, no ukupan dojam korištenja prevagnuo je na Samsungovu stranu. Od dizajna do cjelokupnog iskustva (olovka i multitasking na više prozora su već godinama glavne prodajne točke Notea), koje komplementiraju odlični hardver, kamera i baterija, Note 4 je prvi izbor kad su u pitanju phableti.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

iPhone 6 Plus vs. Galaxy Note 4 - VidiLAB - QR Code Friendly
Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.