Veliki vodič za kupnju odličnog monitora i 5 preporuka za start potrage

Veliki vodič za kupnju odličnog monitora i 5 preporuka za start potrage

Svatko može imati idealan monitor

Tržište monitora svakako bismo mogli nazvati zasićenim te nam se na raspolaganju nalazi ogroman broj modela u svim cjenovnim skupinama. Naravno, za krajnjeg korisnika to je idealan prostor za optimalnu kupnju.

Naravno, prije nego se bacite u kupnju, idealno bi bilo informirati se o brojnim nazivima i oznakama na koje možete naletiti za vrijeme kupnje. Proizvođači bi naravno voljeli prikazati svoj proizvod u najboljem svijetlu, a na temelju vašeg budžeta, bitno je znati izvagati prednosti i mane kod kupnje monitora.

Uz to, svaka kupnja dolazi iz drugog razloga. Želite li monitor striktno za FPS gaming, za multimediju, da bude prenosiv ili pak za uredsko korištenje, izbora je puno te ćemo objasniti osnovne karakteristike monitora kako biste ih sami mogli predati po važnosti i tako olakšati kupnju.

Naravno, brojne modele smo recenzirali kako bismo vam ih pobliže opisali te svakako pročitajte detaljnije recenzije prije kupnje.

 

Veličina monitora

Same dimenzije monitora koji želite kupiti možda su najbitnija stavka. Monitori, kao i mobiteli, rastu iz godine u godinu te su nekada velike dijagonale danas smješno male u usporedbi.

Mi naravno preporučamo što veći model monitora, no imajte na umu gdje ćete ga postaviti. Najčešće dijagonale monitora kreću od neka 22 inča pa rastu do 32 inčnih dijagonala. Naravno, možete naći i druge veličine, no ove su trenutno najzastupljenije.

Tako se najčešće nalaze 22”, 24”, 27” i 32” monitori u Widescreen (16:9) omjeru. Osim njih, imamo i UltraWidescreen monitore koji, osim gaminga, mogu povećati vašu radnu površinu i kod uredskih poslova.

Ovakvi monitori dolaze u 21:9 omjeru, idealnom za gledanje filmova, a najčešće dijagonale su od 29” i 34”. Naravno, postoje i ekstremnije verzije dijagonala, no teško je reći da će biti idealne većini korisnika.

Naša preporuka je držati se popularnijih omjera i rezolucija jer se generalno rade u većoj mjeri pa su i sami proizvodi nešto sigurniji od kvarova iz čiste količine proizvodnje.

Naravno, sa povećanjem samih dimenzija monitora, postaju primjetni i nedostaci kojekakvih tehnologija, ponajprije kod rezolucije panela.

Mi ćemo te nedostatke naravno i navesti, no što skuplji monitor uzmete naravno ti nedostaci će biti umanjeni jer ipak proizvođač želi opravdati cijenu.

 

Rezolucija monitora

Rezolucija je tako prva o kojoj trebate razmisliti jednom kada se odlučite za dimenzije monitora. Savjet oko rezolucije također se lagano mijenja, ovisno o drugim tehnologijama koje monitor koristi.

Osnovno pravilo je da naravno uzmete višu rezoluciju, no imajte na umu da skok sa jedne na drugu razinu ima ogroman udarac na vaše grafičke performanse računala.

U slučaju da monitor koristite za uredske poslove i multimediju, a imate noviju grafičku karticu koja može dekodirati moderne codece, rezolucija nije toliko osjetljiva te uzmite što detaljniji monitor.

No, ako planirate raditi u 3D aplikacijama, ili igrati moderne igre, morate dobro pripaziti kakvu rezoluciju vaša grafička kartica zapravo može pokrenuti.

 


Za poslovne zadatke

22 inčni i manji monitori mogu proći sa FullHD 1920 x 1080 rezolucijom, no nikako ne pristajte na manje. 24 inčni monitor može proći sa FullHD rezolucijom, no naš savjet je svakako QHD iliti 2560 x 1440 pikselna rezolucija u slučaju da možete dobiti pristojnu cijenu.

Od 24 inčne do 27 inčne dijagonale QHD rezolucija vlada. Pikseli su dovoljno gusti da podrže tu rezoluciju, a neće pretjerano izazvati vašu grafičku karticu. No, iznad 27”, pikseli će postajati vidljivi na QHD rezoluciji.

Iznad te dijagonale svakako savjetujemo 4K rezoluciju iliti 3840 x 2160 piksela. Ova rezolucija predstavlja 4 FullHD monitora te će biti izazov slabijim grafičkim karticama. Ipak, za uredski posao možete proći i sa modernom grafičkom karticom od oko 1.500 kuna bez problema.

 

Za gaming

Kada pričamo o gamingu, savjeti postaju manje striktni. Ovdje rezoluciju odlučuje grafička kartica koju planirate koristiti, kao i vrsta igara koje igrate. Kao jednostavno pravilo, ako modernu karticu nazivaju entry-level ponudom, može podržati FullHD 1920 x 1080 gaming.

Mid-range kartice tako podržavaju 2560 x 1440 QHD rezolucije u igrama, a sukladno tome 4K rezolucija rezervirana je za vrh ponude grafičkih kartica. No, ovo pravilo vrijedi ako planirate “casual” igranje te niste ljubitelj FPS (First Person Shooter) igara.

Naime ovakav ranking vrijedi ako vas zanimaju brzine osvježavanja od 60 do 90 FPS-a. U slučaju da želite višu brzinu osvježavanja sa vašom karticom, morati ćete se spustiti za stupanj rezolucije i naravno kupiti monitor koji podržava više brzine osvježavanja.

 

Brzina osvježavanja i sinkronizacija sa GPU-om

Tematika brezine osvježavanja trenutno se najviše raspravlja s obzirom na to koliko je bitna, kako u svakodnevnom radu, tako i u gamingu.

Dugi niz godina brzina osvježavanja bila je fiksnih 60 fps-a, a grafička kartica raznim tehnikama pokušavala se držati tog broja kako ne bi došlo do “trganja” slike, no tako su se javljali drugi nedostaci poput kašnjenja sa odazivom.

No, onda su počeli izlaziti mintori čiji su paneli bili brži od 60 fps-a, gdje danas imamo standarde od 60, 90, 120, 144 te čak 240 fps-a. Najčešći su 60 i 144 fps-a.

Kada bismo mogli jednostavno birati, naravno da bismo rekli što više fps-a, to bolje, no on ima značajan utjecaj kada se gleda snaga grafičke kartice.

Kvaliteta slike, rezolucija te fps čine osjetljiv balans gdje svaka vrijednost oduzima performanse od druge dvije. Monitori sa preko 60 fps-a imaju jasan vizualni napredak u reprodukciji sadržaja, no po vlastitom iskustvu možemo reći da je iznad 90 fps-a efekt sve manji i manji.

Monitori sa 144 fps-a idealni su samo ako ste veliki ljubitelj First Person Shooter žanra. U suprotnom, savjetujemo da stavite fokus na rezoluciju i kvalitetu grafike.

Za igranje na 144 fps-a trebati će vam solidan hardver, no i on može bez problema “zahliknuti” tu i tamo. Pad fps-a pokazuje se kao trganje slike ako grafička kartica i monitor nisu sinkronizirani. Ovdje u pomoć uskaču tehnologije poput AMD-ovog FreeSync-a te Nvidijinog G-Sync-a.

Oni u slučaju pada frameova sa strane grafičke kartice usporavaju osvježavanje monitora kako bi slika konstantno imala idealan izgled bez “trganja”

Monitore uzimajte na temelju grafičke kartice koju imate, no FreeSync monitori su dosta povoljniji, a Nvidijine grafilčke kartice mogu iskoristiti tu tehnologiju u novijim modelima monitora i kartica.

 


Tip panela i boje

Slijedeća bitna stvar za razmisliti je svakako tip panela koji koristite. Postoji nekoliko opcija te svaka ima svoje prednosti i mane, no ako odete dovoljno visoko sa cijenom naravno mane nekog tipa panela su umanjene.

Prvi je TN panel. To je i najstariji tip panela koji se široko koristi te mu je jedina prednost brzo osvježavanje i responzivnost na promjene boja. Sa druge strane ima brojne minuse, gdje je “dubina boja” uglavnom vrlo niska, kutovi gledanja su jako uski gdje se pod kutem gube boje, ali i svjetlina zaslona.

Sadržaj također izgleda isprano, a na velikim panelima i ako zaslon gledate ravno, rubovi počnu gubiti boje i svjetlinu. Smatramo da ovakve panele treba apsolutno izbjegavati, osim ako ste ekstremni profesionalac u FPS gamingu koji ne može bez 300 fps brzine osvježavanja niti vidjeti neku igru.

Drugi tip panela je IPS. On je popravio mnoge nedostatke TN matrice, boje ostaju konstantne pod svim kutovima, no kod jeftinijih panela se gubi svjetlina kada gledate pod kutom. Veliki paneli tako mogu patiti od “vinjetinga” gdje je sredina zaslona najsvjetlija, a rubovi su malo tamniji.

Ovi paneli imaju odličnu reprodukciju sRGB spektra te su idealni za većinu korisnika. Jedina mana im može biti niski kontrast, odnosno razlika između bijelog i crnog piksela nije velika.

Treći po popularnosti je i VA panel. Oni su generalno najbolji jer preuzimaju kvalitetu reprodukcije boja od IPS panela pod svim kutovima, a kontrast crne i bijele im je tri puta veći od IPS panela šti se uistinu dobro vidi kod direktne usporedbe. Svjetlina panela također je često visoka, no to ovisi uvelike i o modelu kojega kupite.

Dolaze i sa visokom brzinom osvježavanja te su na prvu idealan odabir. No, imaju veliku manu, a to je ogroman gubitak svjetline kada ne gledate direktno u zaslon. Dapače efekt vinjetinga je vrlo izražen kod jeftinijih panela, pogotovo kada govorimo o većoj dijagonali.

Neki proizvođači poput HP-a sa svojim Omen monitorima rješili su taj problem sa WVA tehnologijom, iliti Wide VA matricom pa su njihovi 32 inčni zasloni sasvim u redu. Drugi proizvođači zato izbacuju zakrivljene monitore.

Kako zakrivljeni monitori idealno imaju kompletnu površinu usmjerenu u oko, neće se pojavljivati vinjeting. Razlog zašto postoje zakrivljeni monitori je samo kako bi se sakrio ovaj efekt, kako na VA tako i IPS panelima.

Osim tipa panela, imamo i “dubinu” boje u bitovima. Jednostavno gledano, dubina boje označava koliko nijansi crvene, zelene i plave svaki piksel može prikazati. 6-bitni paneli imaju 64 x 64 x 64 boje, 8-bitni paneli imaju 256 x 256 x 256 boja, dok 10-bitni paneli mogu prikazati 1024 x 1024 x 1024 boje.

Tu se monitori koriste još jednim trikom, takoreći FRC-om. Kada kupujete monitor pažljivo gledajte piše li 8-bitni panel ili 8-bitni (6 bit + FRC). FRC je tehnika koja lošijim panelima prividno daje mogućnost prikazivanja boja koje zapravo ne može prikazati “muljanjem” prijelaznih nijansi.

Za svakodnevnog korisnika, idealan je čisti 8-bitni monitor, no ako je cijena značajna, možete uzeti i 6-bit + FRC monitor sa nekom drugom boljom značajkom. Viša razina prikazanih boja može vam smanjiti maksimalan fps koji zaslon može prikazati.

 

Ostale tehnologije

HDR

HDR je jedna od razvikanih tehnologija koje proizvođači vole lijepiti, no mi vam nudimo direktan i vrlo jasan savjet: HDR je samo marketinški trik, niti jedan monitor koji cilja svakodnevnog korisnika ne može ga realno prikazati, te je ukupan rezultat samo razočaranje.

Svakako gledajte maksimalnu svjetlinu panela, no HDR opcija nije vrijedna kupnje. Za pravi HDR treba vam ili OED zaslon, ili HDR1000 VESA standard kojeg naravno monitori nemaju. Sve ovisi o pozadinskom osvjetljenju, gdje bi cijela pozadina trebala biti puna zasebnih LED-ica.

No, monitori većinom imaju rasvjetu samo po rubovima monitora i to samo na dvije suprotne strane. Tako kada je “HDR” uključen, dobiti ćete u najbolju ruku ružne ili neprimjetne efekte, a u najgoru će se jasno vidjeti kako monitor pokušava prigušiti svjetlinu četvrtine monitora. HDR nije niti će biti atraktivna kupnja još nekoliko godina za monitore.

Flicker-Free

Monitori imaju opciju smanjivanja svjetlosti, svi to znamo. No, kako to postižu je mnogima nebitna stavka. Mnogi monitori do prije par godina nisu smanjivali svjetlost, već je izvor svjetlosti samo počeo treperiti velikom brzinom, do razine da je zaslon izgledao prigušeno.

Zapravo je rasvjeta u pozadini palila gasila na 100% i 0% snage. To je osjetljivijim očima izazvalo bol i suzenje. Flicker-free oznaka kupcu naznačuje da se ne koristi paljenje-gašenje, već se izvor svijetla zapravo prigušuje. Naravno, to je plus kod monitora, no ne bismo specifično tražili model koji ima ovu mogućnost.

Anti-Blue Light

Plavo svijetlo monitora pokazalo se štetnim u smislu da daje očima dojam danjeg svijetla pa korisnici koji rade do kasnih sati često imaju problem zaspati nakon korištenja standardnih zaslona. Filter plavog svijetla nije ništa drugo, već prigušivanje plavog pod-piksela do neke razine pa kompletna slika dobiva žući izgled koji navodno manje napinje oči. Ovaj efekt vrlo lagano se postiže i softverski te ga Windowsi 10 imaju standardno. Jednostavno se ne isplati tražiti monitor specifično iz ovog razloga.

FreeSync i G-Sync

Ove tehnologije koriste se za sinkronizaciju rada grafičke kartice i monitora. Ako kupujete novo računalo i monitor, ili barem noviju grafičku, savjetujemo da uzmete FreeSync 2 monitor jer tehnologiju mogu iskoristiti Nvidia i AMD. G-Sync monitori značajno su skuplji te ih može iskoristiti samo Nvidia, a razlike u performansama su zanemarive te obje tehnologije postižu isti rezultat.

 


Preporuke kod kupnje monitora

LG 34GL750-B

Ovaj monitor definitvno će vam zauzeti dobar dio stola, ali i pogleda. Riječ je o Ultra-WideScreen monitoru omjera 21:9 i vrlo pristojnom dijagonalom od 34 inča. Monitor je naravno zakrivljen kako bi se zadržala kvaliteta reprodukcije te izbjegli već navedeni nedostaci velikih panela.

 

LG 34GL750 6

Monitor ima i osvježavanje od 144 Hz što će razveseliti gamere, ali i podići užitak korištenja i svakodnevnim korisnicima. Frekvenciju postiže nižom rezolucijom od 2560 x 1080 što je razvučeni FullHD.

S jedne strane grafičkim karticama mid-range cijene neće biti tako teško izvući maksimum od brzine osvježavanja, no drugima će smetati niža rezolucija te ako se približite monitoru, primijetiti ćete piksele, pogotovo kod teksta. Gaming je naravno pravi užitak, a monitor podržava FreeSync tehnologiju. Više o samom monitoru naravno možete pročitati ovdje.

 

AOC AGON AG273QCX

Ovaj monitor opremljen je svime što vam je potrebno za vrhunski gaming. Dijagonala od 27 inča te QHD rezolucija od 2560 x 1440 piksela idealna su kombinacija. Uz to, monitor dolazi sa panelom od 144 Hz brzine, za što će vam biti potrebna impresivna grafička kartica u većini igara.

 

iil 181883 634169

Uz sve to ima VA panel sa superiornim kontrastom i bojama, a nemorate se brinuti oko vinjetinga jer je panel lagano zakrivljen kako bi se prikrili svi nedostaci VA tehnologije. Kao šećer na kraju, dolazi i sa 400 nits-a svjetline što će vas zadovoljiti i za dnevni gaming, a navećer će većina morati obuzdati svjetlinu monitora. Imamo i detaljniju recenziju koju svakako pročitajte ovdje.


HP Pavilion Gaming 32

Pavilion gaming uzet je od Omen By HP 32 modela, te je panel malo poboljšan za moderne gamere. Riječ je o velikom 32 inčnom monitoru koji koristi QHD iliti 2560 x 1440 pikselnu rezoluciju. Ova rezolucija na samom je rubu gdje bismo rekli da nije dovoljna za ovolik monitor, no gaming je zato bolji jer ga može podržati mid-range kartica poput RX 5700 XT modela.

 

2208 2965 HP Pavilion Gaming 32

Brzina osvježavanja je 60 Hz pa neće biti idealan za FPS igrače, dok će ostali uživati jer monitor koristi VA panel sa superiornim kontrastom. Iako je ravan, nema vinjeting efekt jer HP koristi Wide-VA tehnologiju. Panel također ima 8-bit+FRC reprodukciju boja čineći ga jednim od preciznijih u svojoj cjenovnoj kategoriji.

Minus mu je fiksirani stalak koji podržava samo naginajnje monitora. Ova verzija nad OMEN BY HP 32 modelom ima višu svjetlinu od 400 nits-a te podržava “HDR”, o kojem smo već iznijeli mišljenje. Tu je i FreeSync za glađu reprodukciju. Iako nije specifični model, recenzirali smo stariju verziju čija je jedina razlika niža svjetlina, a recenziju možete pročitati ovdje.

 

Asus VG278QR

FPS igrači imaju specifične zahtjeve, a ASUS je ovdje da im udovolji. Ovaj monitor koristi tradicionalnu TN matricu, no zato dobiva vrhunsku brzinu odaziva. Ne samo to, već je i brzina osvježavanja slike sve do 165 Hz te podržava FreeSync i kompatibilan je sa G-Sync grafičkim karticama.

 

Asus VG278QR 3

Imajte na umu da je to veći 27 inčni monitor sa FullHD rezolucijom pa će ipak patiti na detaljima prikaza. Kako se radi o TN panelu, kutovi gledanja su nešto manji, no spađava ga visoka svjetlina od 400 nits-a te bez problema možete igrati i po danu. U više detalja otišli smo na našoj recenziji koju možete pročitati ovdje.

 

Dell S2419HGF

Ako tražite solidan gaming monitor manjih dimenzija, Dell je ovdje da spasi stvar. Ovaj 24 inčni panel nudi se po sasvim solidnoj cijeni za svoje performanse. FullHD rezolucija ovdje je i dalje prolazna, no zato ćete moći proći sa nižim mid-range karticama s obzirom da ima podršku osvježavanja do 144 Hz.

 

Dell S2419HGF 2

Uz to podržava i FreeSync za stabilizaciju slike na temelju rada grafičke kartice. Kao minus svakako moramo navest TN matricu koja mu limitira kut gledanja, no za ovu dijagonalu neće smetati, dok god gledate direktno u zaslon. Svakako pročitajate punu recenziju na ovom linku.

 

(Stranica 1 od 4)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 4)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Veliki vodič za kupnju odličnog monitora i 5 preporuka za start potrage - VidiLAB - QR Code Friendly
Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.