VR headsetovi za igranje do 5000 kuna

VR headsetovi za igranje do 5000 kuna

Virtualna stvarnost (VR) se tihim koracima šulja u naše sobe, radne prostore i igraonice. VR uređaji postaju sve bolji, dostupniji i jeftiniji, a interaktivnog sadržaja nakon tri i pol godine intenzivne proizvodnje ne manjka.

U ovom troboju sučelili smo best buy VR headsetove koji pružaju dovoljno kvalitete i zabave (čitaj: širok katalog video igara) da ne morate baš prodati bubreg kako biste zakoračili u uvjerljivo virtualno trodimenzionalno iskustvo.

 


HTC Vive

HTC Vive je još do prošle godine, kad se pojavio njegov nasljednik HTC Vive Pro, bio prvi izbor hardcore VR gamera. Najprecizniji sustav za praćenje pokreta, robusni kontroleri, vrlo dobar ekran te perverzno širok i bogat katalog VR iskustava na Steamu odmah su osvojili nišu korisnika i developera. HTC Vive nije savršen sustav - ima očitih problema sa screen-door efektom, prevelik broj kablova za ugodno kretanje po prostoru, pretežak je, nema ugrađene slušalice - ali za ovu cijenu, unatoč svim tim manama i malo zastarjelim komponentama, još uvijek predstavlja najnaprednije VR rješenje. I odnedavno je službeno dostupan u Hrvatskoj!

Plus: vrlo precizan tracking, Steam trgovina, generalno, nudi optimalne performanse za ovu cjenovnu kategoriju

Minus: rezolucija ekrana, screen-door efekt, dizajn, ergonomija, nema ugrađene slušalice

Cijena: 4.999 kn

ht vive

htc


Oculus Quest

Oculus VR više ne treba tražiti dobitnu formulu. Oculus Quest je fantastično zamišljen i realiziran VR uređaj za široke mase. Vrijeme postavljanja - 0 minuta. Broj kablova - 0. Oculus Quest jednostavniji je za postavljanje od mobilnih VR headseta, a pruža neizmjerno bolju kvalitetu sveukupnog iskustva. Glavna prednost i novost ovog sustava je novi Insight sustav za praćenje korisnika u stvarnom vremenu bez spajanja na računalo, tj. putem kamera i IR LED-ica na kontrolerima. Ekran je poslovično odličan za Oculus uređaje, a pozivamo konkurenciju i da kopira dizajn te ergonomiju ovog headseta. Već poznati Oculus Touch kontroleri doživjeli su redizajn, no ne na štetu kvalitete. Svakako jedinstven headset, a bio bi i kompletan da ima ugrađene slušalice, malo širi raspon dostupnih igara te viši refresh rate.

Plus: tracking sustav, ergonomija uređaja i kontrolera, ekran, povoljna cijena oko 3 300 kuna (64 GB), odnosno 4 000 kuna (128 GB), ne trebate drugi uređaj poput snažnog računala ili konzole

Minus: refresh rate 72 Hz, u usporedbi sa Steamom i PS Storeom ograničeni katalog igara, nema slušalice, nije službeno dostupan u Hrvatskoj

Cijena: 449 eura 64 GB (cca 3.300 kn),     549 eura 128 GB (cca 4.000 kn)

Performanse

oculus


PlayStation VR

Ekskluzive, ekskluzive, ekskluzive. Ekskluzive su glavni razlog zašto realno kupujemo lijepo upakiran “slabašni” hardver po dvostruko višoj cijeni od normalnog računala, sveden pod nazivnik: konzola. Sony nije upgradeao svoj konzolaški VR uređaj te se danas njegove performanse mogu učiniti smiješnima naspram obimnoj konkurenciji, no s druge strane japanski div zaista nema nikakve potrebe ni razloga išta mijenjati. PlayStation VR (PSVR) je najprodavaniji VR headset današnjice, a primarno ga odlikuju igre koje ne možete probati nigdje drugdje: Resident Evil 7, Deracine, Astro Bot: Robo Rescue... PS Store je trgovina na koju ne može upasti baš svaki developer s viškom novca i vremena, ali joj ne manjka VR iskustava, i to uglavnom onih koji su udovoljili određeni certifikat (barem tehničke) kvalitete, što će konzolaši posebno cijeniti. PSVR smo našli po cijeni od samo 1 899 kuna za osnovni paket, što znači da biste ga mogli kupiti zajedno s konzolom za 5 000 kuna! Sad, je li to vrijedno kompromisa u obliku znatno lošijeg ekrana te tracking sustava, ostavljamo vama na procjenu.

Plus: dizajn, refresh rate, ekskluzivne igre, nenadmašan omjer cijene i kvalitete

Minus: kvaliteta ekrana i tracking sustava u odnosu na vrlo kompetitivnu i iterativnu konkurenciju

Cijena: 1.899 kn

ps vr

ps

(Stranica 1 od 4)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 4)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

VR headsetovi za igranje do 5000 kuna - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.