Sony potencijalno razmatra tržište prijenosnih konzola

Sony potencijalno razmatra tržište prijenosnih konzola

Sjećate li se kada je Sony izdao prijenosne konzole koji su na vrhuncu stajali rame uz rame s kraljem prijenosnih konzola, Nintendom? Čini se da se i Sony sjeća, barem prema navodnoj izjavi tehnološkog giganta.

Poznati leaker, Tom Henderson, tvrdi da Sony "vrlo pažljivo prati trenutni tržište prijenosnih konzola" zbog uspjeha s PlayStation Portalom. Portal je doista postao iznenađujući hit od svog izlaska u studenom 2023. godine, a Sony je izjavio da su prodajni rezultati nadmašili njihova očekivanja te je navodno postao najprodavaniji dodatak za PS5 u 2024. godini.

To nije loša oklada, s obzirom na to kako tržište prijenosnih PC-a cvjeta posljednjih godina zahvaljujući Valveovom vrlo uspješnom Steam Decku, nakon kojeg su uslijedili drugi jaki konkurenti kao što su Lenovo Legion Go, Asus ROG Ally, njegov nasljednik Asus ROG Ally X i još mnogo toga. A Sony je veteran koji zna kako izraditi nevjerojatno uspješnu prijenosnu konzolu koja se prodaje u milijunima, kao što je to bio slučaj s PSP-om.

Međutim, postoji jedna velika mrlja na Sonyjevom dosadašnjem radu, ona koja je navela tehnološkog giganta da se povuče s tržišta i od tada ostane izvan njega — PS Vita.

 

Što se dogodilo s PS Vitom?

Iako je Vita imala nevjerojatan hardver za svoje vrijeme (lako za razvoj, izvrsna grafika, glatko korisničko sučelje prepuno funkcija i vrlo pristupačna cijena), ubrzo je posrnula i nije ispunila prodajna očekivanja.

Njegov neuspjeh dobrim dijelom je bio zbog Sonyjevih vlastitih propusta. Prvi i najveći neuspjeh bio je potpuni nedostatak podrške za igre od strane i prvih i trećih strana. Sony Japan Studio je uglavnom nosio teret razvoja igara iz vlastite produkcije, razvijajući mnoge naslove za prijenosnu konzolu, ali osim nekoliko rijetkih portova nije bilo mnogo podrške na tom frontu.

PlayStation-Vita-1101-FL.jpg

Podrška od trećih strana također je bila teže dostupna, jer su mnogi developeri odlučili izdavati naslove za Nintendov 3DS koji je, unatoč daleko slabijem hardveru, imao puno veću instaliranu bazu korisnika i stoga je vjerojatno donosio veće prodajne rezultate. A ako je knjižnica igara oskudna s obje strane, kakav poticaj ima igrač da investira u ovaj sustav?

Na kraju, tu je bio i problem s memorijskim karticama. PS Vita imala je vrlo malo memorije u micro SD kartici s kojom je dolazila, pa su kupci bili prisiljeni kupiti dodatne SD kartice. To ne bi bio veliki problem da sustav nije bio kompatibilan isključivo s karticama prve strane posebno napravljenim za njega, koje su bile višestruko skuplje od običnih kartica i rijetko su padale u cijeni.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.