Novogodišnje tech odluke 2024. godine: Konzole

Novogodišnje tech odluke 2024. godine: Konzole

Igranje u pokretu je in

Prijenosnih konzola i gaming PC-eva je na tržištu sve više, a popularnost im samo raste. Očekujemo da će se taj trend nastaviti i u budućnosti.

Nintendo Switch nedavno je postao treća najprodavanija konzola u povijesti SAD-a. Prešišao je čak i Xbox 360 koji je tamo dominirao tržištem i koji je praktički svaki američki gejmer posjedovao. Na istom mjestu je i na svjetskom popisu, gdje se ispred njega nalaze samo Nintendo DS i legendarni PlayStation 2. S obzirom da je izašao 2017. godine, sve su glasniji tračevi o pripremi novog Switcha za 2024. godinu. Iako službene potvrde iz Nintenda nema, čini se da pripremaju potencijalni izlazak na jesen 2024. da budu spremni za blagdansku šoping sezonu.

Osim Switcha, tu su i ASUS ROG Ally, Lenovo Legion Go i Steam Deck OLED kao novi predstavnici ili refresh starijih verzija (u slučaju Steam Decka) handheld konzola i računala. Konkurencija se u posljednje vrijeme sve više zahuktava, a izgleda da u nadolazećoj godini neće biti ništa drugačije. Valve je krajem 2023. predstavio Steam Deck OLED - ažuriranu verziju originalne konzole koja je uz novi ekran ubacila veću bateriju i novi procesor – s vrlo kompetitivnom cijenom. Dok je Valve u Deck ugradio svoj prilagođeni sustav, ROG Ally i Legion Go pokreću punokrvni Windows 11 – radi se o pravim prijenosnim gaming računalima. Umjesto da prate trendove i rade sve veće i jače konfiguracije, Asus i Lenovo su otišli u suprotnom smjeru, te razvili manje gaming PC-eve koje ćete moći zaigrati svugdje.

 

Lenovo Legion Go

lenovo_legion_go.jpg

Iako ima isti procesor kao i najdirektniji konkurent na tržištu – ASUS ROG Ally – Legion Go je upakirao dovoljno mogućnosti koje bi ga mogle istaknuti i zadovoljiti određenu nišu gejmera koji se žele prebaciti na igranje u pokretu. Za početak, nudi veći ekran od konkurencije, koji sa svojih 8,8 inča i QHD rezolucijom izgleda vrlo atraktivno. Također nudi i odvojive kontrolere, nalik Switchu, što ga čini jedinim takvim handheld gaming PC-em. U paketu dolazi i ugrađeni kickstand kad želite igrati s odvojenim kontrolerom. To će možda biti najčešće kod nekog FPS igranja, za koje je Lenovo pripremio tzv. FPS mode. Naime, desni kontroler možete koristiti kao vertikalni miš za preciznije ciljanje u pucačinama iz prvog lica. Hardverski, Legion Go je vrlo dobro potkovan s 16 GB LPDDR5X memorije s radnim taktom od 7.500 MHz, AMD Ryzen Z1 Extreme s osam jezgri i 16 threadova i 1 TB prostora na M.2 SSD-u.

tablica_lenovo_legion.jpg

 

Asus ROG Ally

asus_rog_ally.jpg

I ovaj handheld se može pohvaliti s atraktivnim zaslonom kod kojeg do izražaja najviše dolazi varijabilna frekvencija osvježavanja koja svaku igru čini glatkom. ROG Ally je nešto manji i nešto lakši od Legiona, pa se zato njegova 1.080p rezolucija čini jednako predivnom. Hardverski, ROG ima nešto niži radni takt na radnoj memoriji (6.400 MHz) i manje prostora za pohranu (512 GB), ali zato ima port na koji možete spojiti eksternu grafičku karticu – da, možete spojiti RTX 4090 ili neku drugu premium karticu čije su cijene duplo veće od samog ROG Ally PC-a. Njegov dizajn je agresivan i vrlo atraktivan. Na prvi pogled je jasno da se radi o ROG uređaju koji je stvoren za gaming.

tablica_asus_rog_ally.jpg

PROČITAJTE KOMPLETNU TEMU NOVOGODIŠNJE TECH ODLUKE 2024. GODINE

Prije nego što tech brendovi pokažu svoje karte na CES sajmu, stavili smo čarobne šešire i za vas napravili listu mogućih tech želja i odluka. Zasjeli smo i s vodećim ljudima hrvatskih tech tvrtki i institucija te zapisali koje će to tehnološke inovacije, IT rješenja i trendovi prevladati u 2024. godini.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Novogodišnje tech odluke 2024. godine: Konzole - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.