Mini PC build bez kompromisa

Mini PC build bez kompromisa

Složili smo gaming PC koji ima maksimalne performanse u kućištu mini dimenzija. U naš je build stala čak i moćna 2080Ti.

Nakon ogromnog kućišta E-ATX iz Thermaltakea u koje smo nabacali sve od vodenog hlađenja do hrpe stiropora (a našlo se i jezero), sada je vrijeme da krenemo u drugome smjeru. Pitanje je koliko možemo smanjiti build a da i dalje ne bude ama baš nikakvog kompromisa kada je riječ o performansama.

Odgovor na pitanje veličine našli smo u kućištu tvrtke Riotoro, relativno svježeg lica među proizvođačima periferije, pogotovo u našim krajevima. Kućište smo proveli kroz niz scenarija, a rezultati koje smo dobili bili su poprilično zanimljivi.

Mini buildove korisnici većinom izbjegavaju i teško je točno utvrditi zašto. Glavni razlog mogao bi se naći u količini odabira, no dok za najjače buildove ipak treba pretražiti više trgovina, mid-range komponente puno je lakše nabaviti, a i hladiti.

Rekli bismo da ljudi vjeruju da su manje ploče lošije ili im zasigurno nešto nedostaje. Tu su u pravu ako se gleda količina PCIe utora, no danas, realno, rijetko tko na novo računalo u PCIe portove ukopčava bilo što osim grafičke kartice, a za nju se nađe mjesta u gotovo svakom ITX kućištu.

Današnji buildovi imaju barem pola kućišta praznog jer proizvođači napokon miču držače za desetak tvrdih diskova. No kako su maknuli jednu prepreku zračnoj struji, tako sada ispred ventilatora umjesto rupica za zrak stavljaju staklo, no to je diskusija za drugu temu.

ATX kućišta tako dobro dođu jednom kada se odlučite za vodeno hlađenje, no inače predstavljaju bačeni prostor. Tako smatramo da je moguće uvelike smanjiti potrošen prostor, a pritom ne izgubiti bilo kakve performanse u usporedbi s klasičnim ATX kućištima.

Mi smo se odlučili za ITX kućište u tower stilu, što znači da neće biti rekordno maleno i bez centimetra slobodnog prostora, no dimenzije su svedene na minimum koji može proći. Što nas točno zanima? Odlučili smo se za pet stvari na koje ćemo posvetiti pažnju tijekom slaganja i testiranja.

 

5 bitnih stvari za mini PC build

1. Jednostavnost samog slaganja. Glavni nedostatak bit će prostor koji limitira manevre potrebne za postavljanje hardvera.

2. Gaming u standardnom načinu. Očekujemo da sustav bude zadovoljavajuće tih, premda svaki gamer dostojan svog imena ionako koristi slušalice.

3. Overclocking i naprezanje konfiguracije do krajnjih realnih granica, što znači renderiranje 3D scene u Blenderu zajedno s testovima poput novog benchmarka Cinebench Extreme.

4. Koliko performansi moramo žrtvovati da bismo ovakav build učinili nečujnim, pogotovo kada govorimo o grafičkoj kartici? S obzirom na to da originalni build koristi blower karticu, teško ju je na bilo koji način nazvati nečujnom.

5. Odlučili smo se i osvrnuti na naš rad te pogledati neke alternative našeg builda više namijenjene prosječnom gameru s realističnim budžetom. U tu svrhu složili smo i jednostavnu tablicu primjera mid-range builda.

 

(Stranica 1 od 4)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 4)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Mini PC build bez kompromisa - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.