Veliki test 25 najboljih budget pametnih telefona

Veliki test 25 najboljih budget pametnih telefona

Broj modela mobitela penje se obrnuto proporcionalno spuštanju cijene, a da biste se što lakše snašli u toj šumi pristupačnih pametnih telefona, definitivno prije kupnje proučite naš veliki usporedni test 25 najboljih s našeg tržišta.

Kada smo krenuli u ovaj, slobodno možemo reći, pothvat, misao vodilja bila nam je da omogućimo čitateljima jasan vodič kroz golemu količinu različitih modela, pri čemu neki brendovi imaju i desetak modela do 1500 kuna s razlikom od 100 kuna između pojedinih serija. Kako onda pronaći pravi upotrebljivi telefon koji se uklapa u skroman budget? Postoji li uređaj koji makar u polovici mogućnosti emulira sve ono što nude flagship modeli? Na ta, ali i druga pitanja odgovorili smo kroz detaljno testiranje objektivnim benchmarkovima i korištenjem radi stvaranja korisničkog dojma. Provjerili smo kakve su kamere, procesori, mogu li se igrati igre, snimati kvalitetni selfiji, zabilježiti trenuci bokeh efektom.

tehnologija 1

Zanimalo nas je kakvi su ekrani, kapaciteti baterija i kvalitete izrade. Probrano društvo od 25 mobitela lako je moglo narasti i na 50 modela, što bi objektivno bilo vrlo teško testirati u razumnom roku. Mobiteli koji su na našem temeljitom skeneru nalaze se u slobodnoj prodaji na domaćem tržištu i nema uređaja koje možete naručiti na kineskim online trgovinama budući da ipak i dalje cijenimo lokalnu prodajnu i servisnu podršku. U testnu skupinu ugurali su se modeli s ogromnim baterijama, a ima tu AMOLED ekrana, sjajne metalne izrade, dvostrukih stražnjih kamera i biometrijskih značajki. Bilo je izuzetno uzbudljivo tražiti koji je od naoko sličnih uređaja uspio najbolje objediniti karakteristike modernih mobitela koje u svom zbroju zaslužuju Vidijevu Grand Prix nagradu.

Borba za prevlast

U cjenovnom rangu do 1500 kuna postoji prava šuma modela gotovo svih renomiranih i onih manje poznatih proizvođača. Glavna misao vodilja kod slaganja pametnog telefona u toj kategoriji jest ponuda nećeg većeg barem u pogledu specifikacija.

AMOLED ekran: Na testu nam se našao i jedan AMOLED ekran koji omogućuje da se na ovoj zumiranoj slici vidi potpuna crna odmah kraj svijetlih dijelova.

Tehnologija mobiteli 2

U ovom usporednom testu ograničili smo se na telefone koji se u slobodnoj prodaji mogu kupiti na našem tržištu za cijenu od 1500 kuna. Prema feedbacku od čitatelja časopisa i portala Vidilab.com i Mobil.hr ocijenili smo da je to neka psihološka granica za većinu korisnika koji žele proći jeftinije kod kupnje pametnog telefona. Za svoj test probrali smo 25 pametnih telefona i, unatoč mnogim sličnostima među uređajima, gotovo svaki model po nečemu se pokušao istaknuti i upravo je taj pokušaj da se ponudi nešto više u dijelu specifikacija ključan faktor diferencijacije i iskakanja iz šume telefona.

Kraljevstvo Mediateka

Poznato je da je Mediatek najpovoljniji ponuđač čipsetova i njihovi se SoC-jevi najčešće mogu naći u srednjoj i nižoj klasi. To ne znači da ti telefoni automatski imaju loše performanse. Nije isto ima li telefon MT6739 s četirima jezgrama ili već potentni Helio P10 s osam jezgara koje idu i do 2 GHz. Bitno je pogledati točan model i vidjeti u kojem je proizvodnom procesu napravljen, godinu proizvodnje i koliko radne memorije ima za podršku procesoru u borbi sa sve zahtjevnijim aplikacijama, browserima i sadržajima koji se konzumiraju. Uz prevladavajuće Mediatekove procesore ugurali su se Huaweijev HiSilicon Kirin 659, koji je ponudio najbolje ukupne performanse, kao i nekoliko Qualcommovih varijanti Snapdragona, od slabašnog 425 do prilično jakog čipseta 625 namijenjenog srednjoj klasi mobitela. Naša je preporuka da gledate osmojezgrene procesore, idealno s taktom do 2 GHz i da minimum na koji ćete pristati bude 3 GB radne memorije.

USB Type C: Noa Elements N serija i Sony Xperia L2 na svojim su uređajima imali novi USB standard, pri čemu je Noa to iskoristila i za brzo punjenje.

Tehnologija mobiteli 4

Što se tiče spremišnog prostora, kod najjeftinijih uređaja standardno je da uz 2 GB RAM-a idu sa 16 GB prostora, što je realno malo, pa bismo savjetovali da obavezno odmah kupite i microSD karticu te podesite da sve što može ići na karticu ide direktno na nju (na nekim uređajima nije podržana instalacija aplikacija na microSD karticu).

Pogled na ekran

Ekrani su nas zapravo ugodno iznenadili i tu se možda vidi i najveći napredak u odnosu na prije par godina, kada smo radili usporedni test ove jeftine kategorije. Rezolucije su mahom i dalje niske pa prevladava HD, što nužno i nije loše jer će ga slabiji čipseti lakše procesuirati, no gotovo svi ekrani su IPS i nude odličan prikaz boja, kontrast i kutove gledanja. Noa nam je u ovom cjenovnom rangu čak ponudila i AMOLED ekran koji na test očima odmah iskače kvalitetom prikaza. Ne morate nužno zaobilaziti HD ekrane, no ako pronađete malo jači čipset za ovaj iznos, bilo bi dobro ići na FullHD rezoluciju. Sadašnji je trend da omjer stranica telefona bude 18:9 i samo ih nekoliko ima stariji standard 16:9. To je značajno iz više razloga. Osim prirodnijeg prikaza multimedije, takvi ekrani zauzimaju više prednje plohe telefona i to pridonosi manjim ukupnim gabaritima, a ujedno je veća dijagonala ekrana.

Bokeh i selfiji

Ono na čemu ćete morati napraviti najveći kompromis u odnosu na telefone iz više srednje i visoke klase jesu kamere. Iako ima i dosta telefona s dvostrukim stražnjim kamerama i velikim brojem megapiksela, ukupna kvaliteta nije nas oduševila. Proučite naš detaljan test kamera i ako vam je to najbitnija stavka, ima nekoliko modela koji se ističu dobrim foto-performansama. U svojim promotivnim materijalima većina proizvođača fokus stavlja na selfie kameru. One su generalno solidne, dok su stražnje dobre u uvjetima dobrog osvjetljenja, a slabosti očekivano iskaču u slabijim svjetlosnim uvjetima. Tu je teško prije kupnje dati neku preporuku osim da proučite naš test i barem pomoću njega profilirate koliko vam je bitna kvaliteta kamere i na koju kombinaciju ćete pristati.

Baterije i noviteti

Ugodno smo iznenađeni opremljenosti uređaja modernim značajkama. Dosta uređaja ima čitač otiska prsta, mnogi i otključavanje telefona prepoznavanjem lica. Par uređaja ima USB Type C sučelje i podršku za brzo punjenje baterije, a zadovoljni smo i kvalitetom izrade. Pazilo se na dizajn i uporabu kvalitetnih materijala, a autonomija baterije često je glavni feature, pa tako imamo na testu uređaje koji će vam bez problema pogurati i do dva dana bez punjenja. Teško da ćete u jednom uređaju dobiti sve nove značajke, dobar čipset, ekran i kameru, ali svaki od modela trudi se ponuditi par komponenti iznad prosjeka uz poneki kompromis drugdje, a na vama je da ocijenite koja vam je kombinacija bitna.

Dva tenka: Kao i obično kod testova nižih cjenovnih kategorija,uvijek se nađu telefoni iz niše čtvrstih i na elemente otpornih uređaja, ovog puta iz Cubota i Vivaxa.

Tehnologija 3


Metodologija testiranja

Veliki i opsežni test čak 25 mobitela trajao je tjednima. Sve smo uređaje isprobali u realnoj uporabi i kroz niz sintetičkih testova. Ocjenjivali smo performanse, koje su polazišna točka bilo kojeg korisničkog iskustva, pa u Grand Prix ocjeni one nose 25 %. Jako je bitna stavka ekran kao glavni komunikacijski kanal, pri čemu smo ocjenjivali dijagonalu, rezoluciju i ukupnu kvalitetu ekrana.

Tehnologija testiranje 5

Toj smo stavci dodijelili 20 % ukupne ocjene. Test kamera ima svojih par posebnih stranica, a u ukupnoj je ocjeni sudjelovao s 20 % udjela. Bateriju smo ocjenjivali kroz PCMarkov baterijski test, koji je dao usporedive rezultate, a u obzir smo uzimali i nativni kapacitet baterije. Sve to skupa nazvali smo stavkom baterije i dodijelili joj 20 % u ukupnoj ocjeni. Stavke opremljenosti, subjektivnog dojma uređaja, igranja igara (igrali smo na svima mrežnu arkadnu pucačinu Brawl Stars) podveli smo pod zajednički nazivnik Dojam, koji ima pomalo subjektivni predznak, ali ipak većinom utemeljen na korištenju i činjenicama. Dojam ima posljednjih 15 % udjela u ocjeni.

Tehnologija testiranje 6

Udjeli u testiranju za Grand Prix ocjenu:

tablica


Test kamera

Za test kamera koristili smo ovu scenu u kojoj smo na rasuti pijesak stavili koloristične elemente kao što su limun, figurice Vikinga, komad silicija koji se presijava, cvijet sa zelenim i zagasito crvenim listovima, crvenu figuru koja podsjeća na glave s Uskršnjih otoka te narančastu kutijicu. Također smo pola scene osvijetlili, dok je pola ostalo u sjeni. Cijela je scena bila u ne baš idealnim uvjetima neosvijetljene prostorije.

Kamere

Detaljniji test i testne fotografije, pogledajte na poveznici.


Pregled modela

 

 

SONY XPERIA L2

Rozi debeljko

Sony je modelom L2 želio zadržati prisutnost u nižem cjenovnom rangu, no nema puno aduta koje može ponuditi u ovoj oštroj konkurenciji.


SAMSUNG GALAXY J4+

Stakleni velikan

Dašak Galaxy Samsungove serije u nižu klasu mobitela donosi J4+, koji je sličan nešto skupljem J6+ modelu, no u slučaju ovog 6 inčnog velikana izostale su dvije stražnje kamere i čitač otiska prsta.


VIVAX 3 PRO

Otporna zvjerka

Vivax je već nekoliko generacija prisutan u niši čvrstih i otpornih telefona, pa ovaj uređaj treba gledati kroz prizmu glavne namjene, a to je otpornost na vodu i prašinu te padove i udarce.


VIVAX POINT X2

Par featurea iz više klase

U kategoriji ispod 1000 kuna izbor hardvera je zapravo predodređen i vrlo su rijetka iznenađenja.


XIAOMI REDMI 6

Entry-level s dvije kamere

Xiaomi se često ponaša kao disruptivni element na tržištu nudeći puno za malo, a slično je i s Redmi 6 modelom.


XIAOMI REDMI 6A

Dobar balans cijene i performansi

Redmi 6A izgledom je gotovo identičan modelu 6, no razlikuje se u dvije ključne stavke kojima se uštedjelo u cijeni.


XIAOMI REDMI S2

Kompletan borbeni komplet

Xiaomi Redmi S2 možda se najviše približio onom idealu iz teksta o tehnologiji pametnih telefona do 1500 kuna, a to znači da je ponudio puno u gotovo svim segmentima.


NOKIA 5.1

Pristupačni cooler

Nokia 5.1 definitivno će svoje bodove osvojiti stilom.


NOKIA 3.1

Lagan i tanak

Glavni adut, osim nekoć jakog imena branda, ovog pametnog telefona iz ponude HMD Globala su dizajn i izrada.


NOA N8

Turbo opremljen

Samo nabrajanje mogućnosti moglo bi vas navesti na pomisao da se radi o znatno skupljem modelu.


NOA N5

AMOLED i velika baterija

Glavni selling point Element N5 modela je definitivno njegov AMOLED ekran. To je iskorak prema višoj klasi koju si nijedan drugi model nije priuštio.


NOA N2

Elementarna ponuda

Noa Elements serija počinje N2 modelom kao najslabijim među modelima koji nastoje ponuditi nešto više.


NOA FRESH 4G

Bolji od cijene

Fresh 4G odlično je pogodio omjer cijene, mogućnosti i featurea koje nude moderni uređaji.


MEIZU M6T

Puno za malo

Meizu je uz Xiaomi kineski brand koji je popularan među kupcima u ovom nižem cjenovnom rangu. Hardverski sličnih karakteristika kao ostatak ponude na testu, Meizu je M6T upakirao u zanimljiv i atraktivan paket.


LG K10 2017

Stariji model dobrih fotki

U testu pristupačnih telefona neminovno je da zaluta i poneki stariji model, a na našem je tržištu i dalje aktualan LG K10, koji je predstavljen prije skoro dvije godine.


HUAWEI Y5

Izgleda kao jača braća

Huawei Y5 diči se niskom cijenom, pri čemu izgleda slično kao jači Y6, pa čak dijelom i kao P Smart.


HUAWEI Y6

Dizajnom u glavu

Huawei Y6 ima veliki 5,7 inčni ekran omjera stranica 18:9 i zauzima oko 76% prednje strane ekrana, a zbog tankih rubova to kineski proizvođač zove FullView zaslonom.


HUAWEI P SMART

Moderan i za rang jak

Definitivno najjači procesor na našem testu dolazi iz Huaweija.


HTC DESIRE 12 +

Brendirani šminker

HTC Desire 12+ iza sebe ima snagu branda HTC koji je, doduše, u zadnjih nekoliko godina izblijedio, a glavne su mu prednosti dizajn, solidna kamera i ekran, no i te stavke imaju neke mane.


HONOR 7S

Najjeftiniji od Honor 7 trojca je model S, koji nema Snapdragon, već dolazi s Mediatekovim osmojezgrenim procesorom, samo 2 GB radne memorije i premalih 16 GB internog prostora.

 


Tablica rezultata

 USPOREDNI TEST Gaming monitorq 1 OTVOR 3

USPOREDNI TEST Gaming monitorq 1 OTVOR2

(Stranica 1 od 5)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 5)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.