Veliki test 25 najboljih budget pametnih telefona - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Veliki test 25 najboljih budget pametnih telefona

Veliki test 25 najboljih budget pametnih telefona

Broj modela mobitela penje se obrnuto proporcionalno spuštanju cijene, a da biste se što lakše snašli u toj šumi pristupačnih pametnih telefona, definitivno prije kupnje proučite naš veliki usporedni test 25 najboljih s našeg tržišta.

Kada smo krenuli u ovaj, slobodno možemo reći, pothvat, misao vodilja bila nam je da omogućimo čitateljima jasan vodič kroz golemu količinu različitih modela, pri čemu neki brendovi imaju i desetak modela do 1500 kuna s razlikom od 100 kuna između pojedinih serija. Kako onda pronaći pravi upotrebljivi telefon koji se uklapa u skroman budget? Postoji li uređaj koji makar u polovici mogućnosti emulira sve ono što nude flagship modeli? Na ta, ali i druga pitanja odgovorili smo kroz detaljno testiranje objektivnim benchmarkovima i korištenjem radi stvaranja korisničkog dojma. Provjerili smo kakve su kamere, procesori, mogu li se igrati igre, snimati kvalitetni selfiji, zabilježiti trenuci bokeh efektom.

tehnologija 1

Zanimalo nas je kakvi su ekrani, kapaciteti baterija i kvalitete izrade. Probrano društvo od 25 mobitela lako je moglo narasti i na 50 modela, što bi objektivno bilo vrlo teško testirati u razumnom roku. Mobiteli koji su na našem temeljitom skeneru nalaze se u slobodnoj prodaji na domaćem tržištu i nema uređaja koje možete naručiti na kineskim online trgovinama budući da ipak i dalje cijenimo lokalnu prodajnu i servisnu podršku. U testnu skupinu ugurali su se modeli s ogromnim baterijama, a ima tu AMOLED ekrana, sjajne metalne izrade, dvostrukih stražnjih kamera i biometrijskih značajki. Bilo je izuzetno uzbudljivo tražiti koji je od naoko sličnih uređaja uspio najbolje objediniti karakteristike modernih mobitela koje u svom zbroju zaslužuju Vidijevu Grand Prix nagradu.

Borba za prevlast

U cjenovnom rangu do 1500 kuna postoji prava šuma modela gotovo svih renomiranih i onih manje poznatih proizvođača. Glavna misao vodilja kod slaganja pametnog telefona u toj kategoriji jest ponuda nećeg većeg barem u pogledu specifikacija.

AMOLED ekran: Na testu nam se našao i jedan AMOLED ekran koji omogućuje da se na ovoj zumiranoj slici vidi potpuna crna odmah kraj svijetlih dijelova.

Tehnologija mobiteli 2

U ovom usporednom testu ograničili smo se na telefone koji se u slobodnoj prodaji mogu kupiti na našem tržištu za cijenu od 1500 kuna. Prema feedbacku od čitatelja časopisa i portala Vidilab.com i Mobil.hr ocijenili smo da je to neka psihološka granica za većinu korisnika koji žele proći jeftinije kod kupnje pametnog telefona. Za svoj test probrali smo 25 pametnih telefona i, unatoč mnogim sličnostima među uređajima, gotovo svaki model po nečemu se pokušao istaknuti i upravo je taj pokušaj da se ponudi nešto više u dijelu specifikacija ključan faktor diferencijacije i iskakanja iz šume telefona.

Kraljevstvo Mediateka

Poznato je da je Mediatek najpovoljniji ponuđač čipsetova i njihovi se SoC-jevi najčešće mogu naći u srednjoj i nižoj klasi. To ne znači da ti telefoni automatski imaju loše performanse. Nije isto ima li telefon MT6739 s četirima jezgrama ili već potentni Helio P10 s osam jezgara koje idu i do 2 GHz. Bitno je pogledati točan model i vidjeti u kojem je proizvodnom procesu napravljen, godinu proizvodnje i koliko radne memorije ima za podršku procesoru u borbi sa sve zahtjevnijim aplikacijama, browserima i sadržajima koji se konzumiraju. Uz prevladavajuće Mediatekove procesore ugurali su se Huaweijev HiSilicon Kirin 659, koji je ponudio najbolje ukupne performanse, kao i nekoliko Qualcommovih varijanti Snapdragona, od slabašnog 425 do prilično jakog čipseta 625 namijenjenog srednjoj klasi mobitela. Naša je preporuka da gledate osmojezgrene procesore, idealno s taktom do 2 GHz i da minimum na koji ćete pristati bude 3 GB radne memorije.

USB Type C: Noa Elements N serija i Sony Xperia L2 na svojim su uređajima imali novi USB standard, pri čemu je Noa to iskoristila i za brzo punjenje.

Tehnologija mobiteli 4

Što se tiče spremišnog prostora, kod najjeftinijih uređaja standardno je da uz 2 GB RAM-a idu sa 16 GB prostora, što je realno malo, pa bismo savjetovali da obavezno odmah kupite i microSD karticu te podesite da sve što može ići na karticu ide direktno na nju (na nekim uređajima nije podržana instalacija aplikacija na microSD karticu).

Pogled na ekran

Ekrani su nas zapravo ugodno iznenadili i tu se možda vidi i najveći napredak u odnosu na prije par godina, kada smo radili usporedni test ove jeftine kategorije. Rezolucije su mahom i dalje niske pa prevladava HD, što nužno i nije loše jer će ga slabiji čipseti lakše procesuirati, no gotovo svi ekrani su IPS i nude odličan prikaz boja, kontrast i kutove gledanja. Noa nam je u ovom cjenovnom rangu čak ponudila i AMOLED ekran koji na test očima odmah iskače kvalitetom prikaza. Ne morate nužno zaobilaziti HD ekrane, no ako pronađete malo jači čipset za ovaj iznos, bilo bi dobro ići na FullHD rezoluciju. Sadašnji je trend da omjer stranica telefona bude 18:9 i samo ih nekoliko ima stariji standard 16:9. To je značajno iz više razloga. Osim prirodnijeg prikaza multimedije, takvi ekrani zauzimaju više prednje plohe telefona i to pridonosi manjim ukupnim gabaritima, a ujedno je veća dijagonala ekrana.

Bokeh i selfiji

Ono na čemu ćete morati napraviti najveći kompromis u odnosu na telefone iz više srednje i visoke klase jesu kamere. Iako ima i dosta telefona s dvostrukim stražnjim kamerama i velikim brojem megapiksela, ukupna kvaliteta nije nas oduševila. Proučite naš detaljan test kamera i ako vam je to najbitnija stavka, ima nekoliko modela koji se ističu dobrim foto-performansama. U svojim promotivnim materijalima većina proizvođača fokus stavlja na selfie kameru. One su generalno solidne, dok su stražnje dobre u uvjetima dobrog osvjetljenja, a slabosti očekivano iskaču u slabijim svjetlosnim uvjetima. Tu je teško prije kupnje dati neku preporuku osim da proučite naš test i barem pomoću njega profilirate koliko vam je bitna kvaliteta kamere i na koju kombinaciju ćete pristati.

Baterije i noviteti

Ugodno smo iznenađeni opremljenosti uređaja modernim značajkama. Dosta uređaja ima čitač otiska prsta, mnogi i otključavanje telefona prepoznavanjem lica. Par uređaja ima USB Type C sučelje i podršku za brzo punjenje baterije, a zadovoljni smo i kvalitetom izrade. Pazilo se na dizajn i uporabu kvalitetnih materijala, a autonomija baterije često je glavni feature, pa tako imamo na testu uređaje koji će vam bez problema pogurati i do dva dana bez punjenja. Teško da ćete u jednom uređaju dobiti sve nove značajke, dobar čipset, ekran i kameru, ali svaki od modela trudi se ponuditi par komponenti iznad prosjeka uz poneki kompromis drugdje, a na vama je da ocijenite koja vam je kombinacija bitna.

Dva tenka: Kao i obično kod testova nižih cjenovnih kategorija,uvijek se nađu telefoni iz niše čtvrstih i na elemente otpornih uređaja, ovog puta iz Cubota i Vivaxa.

Tehnologija 3

(Stranica 1 od 5)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 5)
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Veliki test 25 najboljih budget pametnih telefona - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.