Intel Kaby Lake - 4.5 out of 5 based on 2 votes
Intel Kaby Lake

Intel Kaby Lake

Jedan tock previše?

Intel je kako je i najavio odustao od tick-tock načina predstavljanja procesora i Kaby Lake novim modelima donio treću 14 nm iteraciju Core procesora te unatoč novitetima zapravo osvježio Skylake postav.

Intel je i dalje neprikosnoveni kralj desktop i laptop procesora s velikim tržišnim udjelom, a njegovu poziciju nije počela ugrožavati tradicionalna konkurencija nego tektonske promjene tržišta koje su zapravo počele pojavom prvog iPhonea prije deset godina i onda golemom Android revolucijom. Zahvaljujući razvoju ARM procesora koji je kulminirao Qualcommovim Snapdragonom 835 postalo je jasno da će se Windowsi 10 vrtjeti na uređajima s tim čipsetima. Većinu zadataka mobilni procesori odrađuju odlično (pogledajte svoj smartphone) i energetski su puno učinkovitiji. Dio svojih resursa već godinama Intel prebacuje u tom smjeru i u smjeru IoT uređaja. Kao da to nije bilo dosta pa se konačno iz dubokog PC sna probudio i AMD s novim Ryzen procesorima koji bi trebali doći do kraja prvog kvartala i uzdrmati učmali Intelov pijedestal.

U tom kontekstu gledano, predstavljanje Kaby Lake procesora sa strane entuzijasta možemo gledati s blagim razočaranjem, no i dalje su to (ako niste za Broadwell E) trenutačno najbolji desktop procesori za korisnike koji žele složiti računalo. Radi se dakle o potpuno istoj arhitekturi kao što ju je imao i Skylake, a novi modeli dobili su boost od 200-300 MHz po procesoru. Kao najveći novitet i vjerojatno najpopularniji procesor u novoj gami izdvojili bi novi i3-7350K koji kako mu slovo K otkriva ima otključani množitelj i s ciljanom cijenom od 168 dolara mogao bi biti novi Best Buy favorit i dobar ulov kao što je u Skylake procovima to vio Pentium Anniversary Edition 3258. Ovaj model još uvijek nije stigao na tržište, ali ga s nestrpljenjem očekujemo. Zato su u lab stigli Core i5 7400, 7600k i i7 7700k.

Što je još novo?

Viši radni taktovi nisu donijeli viši TDP, a i očekivana cijena ostala je istovjetna prošloj generaciji. I dalje se radi o dvojezgrenim procesorima s četiri threada u i3 izvedbi, četiri/četiri kombinaciji za i5 modele i četiri jezgre s osam threadova za i7 procesore. Novi modeli imaju responzivniji Turbo Boost, a pomak je napravljen u integriranoj grafici koja se nalazi u svim modelima, a radi se o novoj Intel HD Graphic 630. GPU ima isti takt od 350 MHz i 1150 MHz dinamički takt uz podršku za HDR i Wide Color Gamut, ali i 4K u 60 FPS-a streaming, što je donijelo i obavijest od strane Netflixa da je 4K streaming konačno dostupan na računalima, ali da to moraju biti Kaby Lake strojevi. Netflix treba hardversko 10-bitno HEVC dekodiranje i PlayReady 3.0 DRM. Zanimljivo je da Skylake procesori ne podržavaju 10-bitno HEVC x265 dekodiranje, dok npr. nove Nvidija grafike imaju podršku za obje tehnologije, ali i dalje ne mogu streamati 4k.

Postavljanje procesora

GIGABYTE Z270X-GAMING: matična odradila je testove s Intelovim procesorima  sedme i šeste generacije. I Kaby i Skylake pašu na Z170 i Z270 čipsete

I dok je mogućnost overclockinga za i3 te podrška za 4k streaming s novom integriranom grafikom zanimljiv korak naprijed, u domeni i7 modela nema takvih značajnih novosti. Da, ovecrlocking zvijezda Kaby Lakea i5-7600k i najjači i7-7700K ide preko one magične granice od 5 GHz, ali ukupni rezultati usporedbe Kaby Lake i Skylake arhitekture ne donose tolike benefite da bi se korisnicima isplatio upgrade, čak i sa starijih Haswell ili Ivy Bridge procesora.
Pitanje je da li se ovaj zastoj u značajnim skokovima performansi može svaliti na prodajne rezultate u kojima desktop iz godine u godinu pada u odnosu na laptope ili na činjenicu da kod zahtjevnih renderiranja sve više posla odrađuju grafičke kartice, na nedostatak konkurencije ili preobrazbe kompanije u druge smjerove?

Testiranja

Testni rezultati ne pokazuju velik skok u performansama. Na Core i5 7600k uz otključani množitelj u BIOS-u Gigabyte ploče digli smo takt na 4,6 GHz što je donijelo mali pomak u performansama, a uz pomicanje voltaže stigli smo bez problema na stabilnih 4,9 GHz pa na 5,2 GHz gdje je onda pomak u performansama već iznad 10%. U odnosu na Skylake kod zaključanih i5 modela pomak u performansama je minimalan ili nikakav, kod otključanog modela se vidi napredak i razlika što dobiva na značaju ako znamo da se procesori zadržavaju unutar istog TDP-a.

3d mark i7

MAKSIMUM: koji i7 7700K na 5,0 GHz pruža u 3D Mark Firestrike benchmarku. Pri bržim taktovima rezultate koje smo dobili nisu relevantni jer se procesor smrzavao

Kod i7 serija pomak na stock performansama je do vrlo malih 2%, a kod overclockiranja se malo diže i razlika, ali ne toliko da bi se isplatio prelazak na Kaby Lake. Glavni feature jest dekodiranje x265 codeca u 4K streamingu i ako vam je to bitna stavka, onda možda. Ovako, svakako kod sklapanja novih desktop konfiguracija zbog poboljšanog proizvodnog procesa i dodatnih enginea koje je Intel ugradio, Kaby Lake se nameće kao logičan izbor.

i5 7600k 5

I5 7600K: clocknuli smo na takt od stabilnih 5.2 GHz uz množitelj x52 te voltažu od 1,5 V. Možda neće svaki i5 7600K moći stabilno raditi na tim takovima. Prve proizvedene serije procesora su stablinije

Nadamo se da će dolazak AMD Ryzena prisiliti Intel da malo pojača napore u ovom segmentu i da sljedeća generacija neće ostaviti ovako blijed dojam samo osvježene Skylake arhitekture.

Novi čipseti

Prvo treba napomenuti da novi procesori „pašu“ na stare 1151 matične, odnosno novi Core i7-7700k ide bez problema na Z170 čipset. Ipak, Intel i proizvođači su izbacili i nove Z270, ali i B250, H270 i Q270 čipsete.

Intel Z270 Express Chipset

Glavni upgrade novog čipseta naziva Intel Z270 Express Chipset koji bolje podržava overclockiranje. Osim toga, može upogoniti do 24 PCI Express Lanesa čija je propusnost podataka 24 puta po 8 Gb/s, što znači da grafičke kartice možete kombinirati sa SLI ili CrossFireX mostom i to do 3 komada na ploči s time da će dvije raditi kao PCI expres 3.0 4x, a jedna na PCI Express 3.0 8x brzini. Dvije grafičke kartice mogu biti u PCI Express 3.0 8x konfiguraciji, a ako stavite samo jednu onda ćete ju vrtjeti s PCI Express 3.0 16x konfiguracijom.
U ovom trenutku mislimo da se SLI/CrossFireX kombinacije ne isplate, no kako grafičke kartice sve više napreduju moguće je da ćete poželjeti nabaviti neku od kombinacija u skorijoj budućnosti. Čipset podržava i do 10 USB 3.0 portova ili do 14 USB 2.0 portova, a u kombinaciji maksimalno 14 USB portova naći će se na jednoj ploči. Tu je i 6 SATA 6 GB/s portova koje možete kombinirati u RAID 0, 1, 5 ili 1+0 konfiiguraciji.

Hrvoje igra 2

DOOM: smo igrali  s integriranom 530 i sa 630 grafikom. Osjeti se malo poboljšanje na novom GPU-u, a igrivo je na HD rezoluciji i low postavkama pri čemu dobivate između 25 i 30 FPS-ova

Nove funkcionalnosti čipseta su podrška za bržu DDR4 memoriju, dodatna 4 PCI Lainsa koja smo već ranije spomenuli, Intel Device Protection Technology s Boot Guardom te podrška za nadolazeću Intelovu Optane memoriju ukoliko matična ploča to dozvoljava. Z270X-Gaming 5 posjeduje M.2 slot za Optane memoriju. Tu će do izražaja doći veći broj HSIO (High speed Input Output) Lanesa koji se povećao za 4 u odnosu na čipset prošle generacije Z170.
Naravno, neće svaka matična ploča sa Z270 čipsetom imati ove značajke.

Optane

Optane ima tendenciju kasnije postati memorija (RAM), no najprije će više sličiti SSD diskovima. Trebala bi imati sposobnost dugotrajne pohrane podataka bez aktivnog napajanja. Prema Intelovim najavama, Optane je SSD memorija koja će biti brža od SSD diskova, a kapacitetom će dostići današnje tvrde diskove. O brzini i kapacitetu za sada možemo samo nagađati, no Intel nagovještava revoluciju u brzinama bootanja računala te znatno bržoj instalaciji, a time i korištenju aplikacija i igara što bi uvelike trebalo promijeniti korisničko iskustvo korištenja računala na bolje.

Gigabyte Z270X Gaming 5 9

RGB LED: osvjetljenje dojmit će gamere i one koje vole case moding, a možete spojiti i RGB strip LED traku te time dodatno osvijetliti kućište

Priča se o 1000 puta većoj propusnosti od propusnosti NAND čipova; u teoriji. Kruže glasine kako su prvi testovi na Intel Developers Forumu prošle godine pokazali propusnost 5x veću od sadašnjih SSD diskova. Ukoliko se ta propusnost popne za faktor 1000, moći će se koristiti kao dodatak RAM modulima, a Optane bi tada znatno premašio brzine današnjeg RAM-a.

Procovi zajedno

OVIH 5 JUNAKA: mučili smo, overclockali, tjerali ih da vrte igre, renderiraju...

Naravno, za takvo povećanje zasigurno će trebati novi čipset jer smo ograničeni brzinama čipseta. Ove godine trebali bi se pojaviti prvi M.2 Optane diskovi, ukoliko Intel ne naiđe na nekakve probleme jer su u početku Optane najavljivali za kraj 2016. godine – što se nije dogodilo.

Čipset H270

H270 čipset je slabiji od Z270 čipseta. Prvo što nam upada u oči je manje PCI-e Laneova što znači da SLI konfiguracije neće biti moguće s ovim čipsetom. Isto tako, smanjio se i broj USB 3.0 portova na maksimalnih 8 komada, a broj ukupnih USB portova je ostao isti, 14 komada. Overclocking procesora i memorije nećete moći raditi sH270 čipsetom, stoga je taj čipset namijenjen uredskim ili kućnim konfiguracijama srednje klase. Intel Optane memorija je i dalje podržana te nećete kaskati za I/O brzinama ukoliko poželite Optane memoriju ugraditi u računalo.

Media Engine

Podrška za .H265 HISO najveća je novost na novim Kaby Lake procesorima. To znači da samo s ovim procesorima možete hardverski dekodirati video fajlove s .h265 kompresijom. Današnji flagship mobiteli te akcijske kamere s 4K podrškom snimanja već mogu zapisivati video s .h265 kompresijom.
Sva računala koja nemaju hardverski dekoder morat će koristiti softver za dekodiranje tog formata što će jako opteretiti vaš CPU. Video komprimiran s dosadašnjom .h264 kompresijom izgleda totalno zamućen u odnosu na sadašnji .h265 trend.
Naravno, puno je tu faktora do dobre slike, no o tome ćemo nekom drugom prilikom. Bitno je znati da Youtube te Vimeo za sada nemaju podršku za .h265. Jedini se Netfliks spominje kao servis koji 4K video streaming iskustvo pruža samo korisnicima koji su opremljeni hardverskim 10-bitnim HEVC dekoderom, a to je Kaby Lake generacija procesora ili deseta generacija Nvidijinih grafičkih kartica GTX 1080, GTX 1070 i GTX 1060.

Procesor i5-7400 i5-6400 stock 2,7 GHz (3,3 turbo boost) i5-7600k
3,8 (4,2 turbo boost)
i5-7600
OC 4,6 GHz
i5-7600
OC 4,9 GHz
i5-7600
OC 5,2 GHz
Cinebench R15 64bit - Single / multi thread 141 / 521 135 / 520 183 / 699 199 / 756 207 / 780 218 / 823
Cinebench R15 64bit - Open Gl 44,77 43,84 56,70 56,64 56,54 56,66
Handbrake 1.01 (11 GB .mov to .mp4) 13,4 11,34 15,1 16,22 16,01 17,1
SiSoft Sandra 2016 memory bandwidth 22,97 GB/s 22 GB/s 23 GB/s 22,58 GB/s 22,79 22,8
wPrime 2.10 - Single threaded 32 M /
Multi threaded 1024 M
10,432 /  326,271 s 11,505 / 350,617 8,141 / 255,917 7,564 / 233,992 7,192 / 225,218 7,088 / 214,522
3D Mark Firestrike - Physics test 7289 6822 9180 9971 10473 11030
3D Mark Firestrike - Graphic score 1005 987 1242 1251 1248 1243
3D Mark Firestrike - Combined score 320 316 403 408 401 400
Legenda: Kaby Lake Skylake  

 

Procesor i7-7700k
4,2 (4,6 turbo boost)
i7-7700k
OC 5,0 GHz
i7-7700k
OC 5,1 GHz **
i7-6700k
stock 4,2 (4,4 turbo boost)
i7-6700k
OC 4.6 GHz
Cinebench R15 64bit - Single / multi thread 199 / 999 215 / 1079 216 / 1089 190 / 966 200 / 1006
Cinebench R15 64bit - Open Gl 57,90 58,21 57,94 56,66 57,22
Handbrake 1.01 (11 GB .mov to .mp4) 20,19 21,75 nije izvršio test 19,33 20,06
SiSoft Sandra 2016 memory bandwidth 22,88 23,14 22,91 23 23
wPrime 2.10 - Single threaded 32 M /
Multi threaded 1024 M
7,575 / 236,909 6,998 / 217,555 6,84 / 215,233 7,911 / 246,993 7,847 / 240,899
3D Mark Firestrike - Physics test 13980 15145 15255 13448 14038
3D Mark Firestrike - Graphic score 1258 1268 1258 1247 1248
3D Mark Firestrike - Combined score 409 405 409 408 401
*testna konfiguracija- Gigabyte Aorus Z270-Gaming 5, (2 x 8 GB) 16 GB Crucial DDR 4 RAM, 2400 MHz, Goodram Iridum Pro 240 Gb SSD, Windows 10
** nestabilna konfiguracija (rezultate uzeti s rezervom)
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Intel Kaby Lake - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.