Samsung Q90R - 4.7 out of 5 based on 3 votes
Samsung Q90R

Samsung Q90R

Evolucija QLED-a!

Najnovija generacija Samsungovih 4K QLED televizora za 2019. godinu donosi ponešto  atraktivniji i moderniji dizajn, kao i tehnologiju Ultra Viewing Angle koja bi trebala omogućiti daleko širi vidljivi kut kod QLED televizora. Je li ovo najbolji QLED ikada?



Samsung je ove godine po prvi puta odmah uključio 8k modele u svoju seriju QLED televizora najnovije generacije za 2019. godinu. Stoga tehnički gledano ovaj 4k model nije na samom vrhu piramide ponude Samsungovih QLED televizora. Međutim, s obzirom na to da su 8k televizori još uvijek ekstremno skupi i poprilično neisplativi, Q90R mogli bismo prozvati najboljim Samsungovim QLED televizorom za „obične smrtnike“. Pritom pomalo bode u oči sličnost u nazivu s 8k modelom Q900R, što bi moglo zbuniti potencijalne kupce. Osobito iz razloga što je razlika u cijeni između ova dva modela QLED televizora ogromna.
Ušminkanih 4K!
U svakom slučaju, Q90R je najbolji Samsungov 4K QLED televizor u ponudi ove godine i svojevrsni nasljednik prošlogodišnjeg Q9FN modela. Već smo navikli da proizvođači televizora iz godine u godine osvježavaju svoju ponudu uređaja, što je prije svega marketinški uvjetovano, više nego što nam proizvođači televizora doista svake godine imaju nešto posebno novo i zanimljivo za ponuditi kod novijih modela.
Međutim, ove godine kod najnovijih Samsungovih QLED modela prisutne su određene tehnološke promjene u odnosu na prethodnike, a unaprijeđen je i sam dizajn uređaja. Drugim riječima, možemo reći kako najnoviji generacijski refresh Samsungovih QLED televizora za 2019. godinu donosi nešto više novosti nego što je to uobičajeno.

Samsung Q90R web unutraElegantan i tanak dizajn postignut je vanjskom One Connect Box jedinicom u kojoj su svi priključci i elektronika, bez koje je TV zapravo samo zaslon


Vizualno Q90R je prilično atraktivan televizor s tankim metalnim obrubom i plastičnom stražnjom stranom. Samsung uobičajeno sve priključke i elektronike smješta unutar One Connect Boxa, odnosno posebne kutije koja se onda optičkim kabelom povezuje sa samim televizorom. Ovakvo rješenje omogućava elegantan i tanak dizajn, uz mogućnost lakog i jednostavnog montiranja na zid bez razmaka. Kvaliteta izrade je odlična i uživo ovaj televizor izgleda prilično impresivno u svakom pogledu. Novost je ponešto drugačije dizajnirano postolje u odnosu na prošlogodišnje modele. Pritom naglasimo kako je riječ o vrlo robusnom metalnom postolju koje osigurava odličnu stabilnost, a lako se montira. Ovo postolje vizualno izgleda daleko bolje nego što je to bio slučaj kod prošlogodišnjeg Q9FN modela, iako zauzima nešto više mjesta ispred televizora i sada nećete moći tako jednostavno One Coonect Box „sakriti“ iza uređaja.

Ultra Viewing Angle

Sa stražnje strane One Coonect Boxa nalazimo 4 HDMI priključka s podrškom za HDR10+ i HLG, LAN priključak i digitalni optički audio izlaz (jedan HDMI priključak podržava ARC). Tri USB 3.0 priključka nalaze se sa strane One Coonect Boxa. Što se tiče dostupnih HDMI priključaka, nazivno je podržan Full bandwith, a televizori podržavaju 4k prikaz na 120 Hz. Naglasimo kako HDMI priključci službeno ne podržavaju 2.1 standard, premda je, primjerice, podržana jedna od naprednih mogućnosti koje donosi HDMI 2.1, a to je Auto Low Latency mode, odnosno televizor se automatski prebacuje u game mode nakon što detektira ulazni signal s odgovarajućeg uređaja, poput igraće konzole.

Samsung Q90R web unutra1
Samsungov Q90R će na domaćem tržištu biti dostupan u veličinama od 55, 65 i 75 inča, a mi smo testirali 65-inčni model. Ključna tehnološka novotarija koju donose Samsungovi QLED televizori najviše klase za 2019. godinu svakako je tzv. Ultra Viewing Angle tehnologija. Jedan od glavnih nedostataka prijašnjih QLED televizora koji su redom temeljeni na VA matrici svakako je bio nešto lošiji vidljivi kut, pri čemu je kvaliteta slike bila osjetno lošija ako ste televizor gledali malo sa strane. Samsung je ovom problemu odlučio doskočiti integracijom posebnog optičkog sloja koji smanjuje direktne refleksije, ali i na razini samog rasporeda sub-pixela kod VA matrice kako bi se svjetlo propuštalo direktnije i preciznije prema strani. Ovakav pristup rezultirao je dvjema popratnim pojavama. Prvo, ovaj je Samsungov QLED televizor jedan od ponajboljih koje smo ikada vidjeli po pitanju otklanjanja problema direktnih refleksija na ekranu. Drugim riječima, to znači kako ne morate previše brinuti, čak i ako imate nekakav direktni izvor jače svjetlosti okrenut prema ekranu. Nadalje, horizontalni vidljivi kut je osjetno poboljšan u odnosu na prethodne modele QLED televizora. Primjerice, u usporedbi s prošlogodišnjim 8k modelom Q90R ima pomak prema naprijed u prikazu direktnih refleksija i ovisnosti kvalitete slike o samom kutu gledanja.

HDR gaming u punom sjaju!

Dakako, Samsung nije mogao u potpunosti izmijeniti ključne osobine VA matrica, a ovakvo rješenje donosi određene kompromise po pitanju kvalitete slike. Prije svega, nazivno bi kontrast trebao biti nešto slabiji, a kvaliteta prikaza izgubiti na oštrini kod određenih sitnih detalja. S obzirom na to da su QLED televizori poznati po jako dobrom kontrastu, a Samsung kod najkvalitetenijih modela implementira i Full Array Local Dimming, odnosno lokalno zatamnjenje, smatramo kako je ovo prihvatljiv kompromis kako bi se poboljšao vidljivi kut.
Prilikom našeg druženja s ovim televizorom i dalje smo mogli primijetiti iznimno dinamičnu sliku uz odličan prikaz boja te odlične HDR performanse. Obzirom da i ovaj model, poput svih QLED televizora, može postići vrlo visoku razinu svjetline, prikaz HDR sadržaja je odličan.
Što se tiče procesiranja slike, Samsung se kod ovog modela oslanja na već dobro poznati procesor Quantum 4k. Jedna od mogućnosti koja vam je dostupna je tzv. AI upscailing za što je moguće kvalitetniji prikaz sadržaja niže rezolucije. Native 4k sadržaj na ovom televizoru izgleda doista izvrsno, a možemo reći kako je i Full HD sadržaj vrlo dobro prikazan. Dobro poznato Samsungovo sučelje Tizen u kombinaciji s odlično izvedenim daljinskim upravljačem omogućava lako i jednostavno korištenje, a posebno valja izdvojiti iznimno velik i bogat izbor dostupnih aplikacija za Samsungove televizore.
Q90R je i odličan gaming televizor. Odlikuju ga vrlo dobar odziv, malen input lag i podrška za tehnologiju AMD FreeSync. Povrh svega, u odnosu na prethodnike ovaj televizor podržava Auto Low Latency Mode i automatski se prebacuje u game mode nakon što detektira odgovarajući ulazni signal. Posebno dobro izgledaju igre s podrškom za HDR s obzirom na to da vam ovaj televizor omogućava da doživite HDR u punom sjaju. A i ne morate brinuti o burn-inu, kao što je to slučaj kod OLED televizora.

Samsung Q90R web unutra3
One Connect box sadrži sve priključke i elektroniku, a u ovom slučaju imate na raspolaganju 4 HDMI priključka koji ipak službeno ne podržavaju najnoviji standard HDMI 2.1

Najbolji QLED ikada?

U konačnici možemo samo zaključiti kako je Q90R odličan 4K televizor najviše klase. Je li ovo najbolji QLED dosada? Samsung je koliko-toliko uspješno doskočio problemu vidljivog kuta kod svojih QLED televizora, međutim, i dalje smo zamijetili neujednačeno osvjetljenje po rubovima ekrana. Po ovom pitanju će, dakako, OLED televizori i dalje biti superiorniji obzirom na tehnologiju samog prikaza slike. Možda i ne bismo ovo toliko naglašavali, ali zbog cijene očekujemo savršenstvo u prikazu. Možemo reći kako je Q90R svojevrsna evolucija QLED televizora kako po pitanju dizajna, tako i po pitanju otklanjanja određenih boljki u kvaliteti prikaza. Nema dvojbi kako je riječ o jednom od trenutno najboljih 4k televizora na tržištu koji nudi podjednako dobru kvalitetu slike u tamnijim i jače osvijetljenim prostorijama, odličan prikaz HDR sadržaja, a trenutno vjerojatno predstavlja najbolji gaming TV koji možete kupiti.

Više informacija

  • Model: Samsung Q90R
  • Veličina ekrana: 65''
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Mogućnosti: 5
  • Proizvođač: Samsung
  • Tip: QLED
  • Vrsta panela: VA
  • Dijagonala/ rezolucija: 65''/3840x2160
  • TV tuneri: DVB T/T2/C/S2, Dual tuner,
  • AV priključci: One Connect Box, 4x HDMI 2.0b (HDCP 2.2), 1x CI+ 1.4, 1x digital audio out, antenski priključak
  • Zvučnici (RMS): 60W
  • HDR kompatibilan: HDR 10+ i HLG
  • Ostali priključci: 3x USB 2.0, 1x Ethernet,
  • Dodatno/Ostalo: daljinski upravljač One remote
  • SMART platforma: Samsung Tizen OS 5.0
  • Dimenzije: 1450,1 x 921 x 285,3 mm
  • Masa: 34,7 kg
  • Plus: kvaliteta slike, vjerne i dobro definirane boje, širi vidljivi kut u odnosu na prethodne QLED televizore, izvrsne HDR performanse uz iznimno visoku maksimalnu svjetlinu, odličan gaming TV (vrlo dobar odziv, malen input lag, Auto Low Latency Mode), podrška za AMD FreeSync
  • Minus: cijena, neujednačeno osvjetljenje po rubovima ekrana, izostanak podrške za Dolby Vision
  • Ustupitelj i cijena: Samsung www.samsung.hr 26.499,00 kn
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung Q90R

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung Q90R - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.