Panasonic 65EZ1000

Panasonic 65EZ1000

Život u bojama i apsolutnoj crnoj

Iako poprilično visoke cijene, ovaj OLED iz Panasonica u zamjenu daje najvjerniji prikaz boja, s braćom OLED panela dijeli nevjerojatan prikaz crne, a odličan je u prikazu akcijskih scena i s malim input lagom za gaming.

 

Kada govorimo o UHD rezoluciji, 65 inča trenutačno je sweet spot u kojemu bi idealno bilo tražiti novi televizor. Naravno, ako vam to prilike dopuštaju. Ova tvrdnja pogotovo dolazi do izražaja kada se gledaju OLED uređaji te dijagonale. Panasonic u seriji EZ1000 donosi jake adute u performansama prikaza, izradi i zvuku, ali uz sve to dolazi i visoka cijena.
Kako je to uobičajeno kod OLED ekrana, panel je, zbog toga što nema potrebe za pozadinskim osvjetljenjem, iznimno tanak, barem u svojem gornjem dijelu. U stražnjem donjem dijelu, ipak, nalazi se kutija s hardverom koji donosi bogat set mogućnosti vrlo sposobnom OLED panelu. Ovaj model dolazi s ugrađenim soundbarom koji se montira kao dio stalka i cijeli TV daje dojam ralice. Time su u Panasonicu dobili odličan zvuk i ostali na prilično tankom profilu izbjegavši malene i nedostatne zvučnike kakvi stanu u tanke televizore. Kada se pogleda cijena, ovaj dodatak nipošto nije overkill. Ekran je omeđen tankim metalnim obrubom i također se fura na bezel-less dizajn. Ukupno gledano, to je klasični ozbiljni Panasonicov dizajn koji odiše kvalitetom.
Budući da osjećaj kvalitete nije isto što i sama srž kvalitete, televizor treba i upaliti i fokusirati se na ono što je najbitnije, a to je slika. Baš u tom segmentu ovaj uređaj briljira, počevši od osnovnih svojstava OLED ekrana (radi ga LG) koji za osvjetljenje piksela ne treba pozadinsko svjetlo, već se svaki piksel pali po potrebi, čime se dobiva nevjerojatan prikaz crne boje. Uz to, sa 650 nita riječ je o prilično svijetlom modelu za OLED tehnologiju, a izmjereni kontrast vrlo je visok. No prava poslastica krije se u mogućnosti kalibracija i prikazu boja, jednom od najboljih koje smo uopće vidjeli. Također se radi o HDR ekranu koji podržava HDR10 i HGL, ali ne i Dolby Vision HDR, a usto, naravno, ima Ultra HD premium certifikat i vrlo vrijedan THX 4K certifikat. Uza sve to – a zvuku ćemo se vratiti kasnije – spomenuti je soundbar tuned by Technics.

Panasonic TX 65EZ1000E 5

PRAVI OLED Vrlo tanak profil može se zahvaliti tehnologiji koja ne treba pozadinsko osvijetljenje

 


EZ1000 jedan je od boljih modela i za gaming, gdje ćete uz HDR i UHD rezoluciju moći uživati i u input lagu odličnom za jedan televizor. Televizor također ima nekoliko tehnologija koje se brinu za procesuiranje akcijskih scena.
Auditivni doživljaj kod ovog modela ide ruku pod ruku s odličnim performansama i ugrađeni soundbar svakako je iskorak u odnosu na klasične zvučnike koje donose televizori. Novu sezonu Game of Thronesa moći ćete gledati s normalnim basom i pokrivenošću svih tonova.
Softverski, Panasonic je maksimalno pojednostavnio stvari. U My Home Screen 2.0 (kako se zove operativni sustav, nasljednik Mozillina OS-a), ostale su tri šarene ikone koje vode u svim smjerovima s tipke “home”, a radi se o kružiću za Live TV, Aplikacijama i ulazima. Dio s aplikacijama zbog kičastog dizajna izgleda pomalo zastarjelo, ima i, naravno, pripadajuću tipku za Netflix, ali sama ponuda malo zaostaje za LG-jevim, Samsungovim ili Android TV sustavima, mada su sve bitne aplikacije tu. Panasonicov televizor može se povezati sa sustavom pametne kuće, IP kamerom, a tu su, uz Wi-Fi mogućnosti, povezivanja preko DLNA i Bluetooth 5.
Panasonicov OLED, gledajući performanse prikaza i mogućnosti, jedan je od najboljih televizora koje smo imali priliku isprobati. Minus mu je što ne podržava Dolby HDR certifikat, ali brojnim drugima to nadoknađuje. Pored toga, cijena mu je paprena, a kod Panasonica i pogotovo kod LG-ja postoje brojne jeftinije OLED varijante. Ako želite beskompromisne performanse i novac vam nije problem, EZ1000 je svakako za preporuku.

 

Ultra HD Premium certifikat

Ovaj standard pred svaki TV postavlja vrlo visoke kriterije koje moraju zadovoljiti, a nama drastično pojednostavljuje stvari jer garantira kvalitetu slike i više nema potrebe secirati specifikacije. Ako TV ima oznaku Ultra HD Premium, to znači da ima 4K rezoluciju, podršku za 10-bitnu boju (a time i HDMI 2.0 standard), da pokriva 90 % P3 gamuta (raspona boja u videu) te dinamički raspon koji mora zadovoljavati jednu od dvije kategorije: TV mora imati snagu osvjetljenja bijele boje veću od 1000 nita i prikaz crne boje manji od 0,05 nita. Ako se pitate što je to “nit”, odgovor je jednostavan - kandela je u SI sustavu mjera snage osvjetljenja, a  “nit” je jedna kandela po m2, odnosno 1 cd/m2 .
Ako ste redovan čitatelj Vidija, sada vjerojatno prepoznajete oznaku iz naših infoboxeva svakog TV-a i monitora otkada postoji časopis jer tipična je vrijednost koju monitori imaju 350-400 cd/m2 snage osvjetljenja. Vratimo se na drugi uvjet dinamičkog raspona koji TV mora imati da bi zadovoljio uvjete certifikata Ultra HD Premium, a kreiran je specifično za OLED televizore kako bi i oni mogli imati ovu prestižnu certifikaciju. Odmah ćemo vidjeti da za njih vrijede drugačija pravila od 540 nita za bijelu i 0,0005 nita za crnu boju. Dakle, kako smo i prethodno spomenuli, OLED ne može “zabljesnuti” poput LCD-a kada je HDR sadržaj u pitanju. Konkretno, ovaj Panasonic ima 650 nita svjetline i gotovo apsolutan prikaz crne.

Više informacija

  • Model: Panasonic 65EZ1000
  • Izmjereni ANSI kontrast / kvaliteta slike: 4990
  • Smart TV: Da
  • Multimedijska podrška: My Home Screen 2.0
  • Potrošnja struje: 132W
  • Veličina ekrana: 164 cm
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Performanse: 5
  • Ergonomija: 5
  • Mogućnosti: 4
  • Proizvođač: Panasonic
  • Tip: OLED HDR
  • Dijagonala/ rezolucija: 3840 x 2160/65” (164 cm)
  • TV tuneri: DVB-T/T2/DVB-S2/DVB-C
  • AV priključci: 4 x HDMI (HDCP 2.2), komponentni, kompozitni, optički izlaz, CI (2 x verzija 1.3)
  • Ostali priključci: 3 x USB, LAN, slušalice
  • Dodatno/Ostalo: Wi-Fi (ac), Bluetooth 5, DLNA, IP Home Network
  • SMART platforma: My Home Screen 2.0
  • Dimenzije: 1452 x 918 x 330 mm
  • Masa: 27 kg
  • Plus: Prikaz boja, prikaz crne boje, kontrast, zvuk, izrada
  • Minus: Cijena
  • Ustupitelj i cijena: Panasonic Hrvatska www.panasonic.hr Cijena: 56.999,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Panasonic 65EZ1000

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Panasonic 65EZ1000 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.