Panasonic 65DX900E - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Panasonic 65DX900E

Panasonic 65DX900E

Panasonic ponovo proizvodi plazme!

Ako ste mislili da era LCD panela završava dolaskom OLED-a i da LCD nema šanse u borbi performansama protiv ove nove tehnologije Panasonic nam je pokazao kako budućnost LCD-a tek počinje s HDR-om i panelima koji imaju naprednu kontrolu nad osvjetljenjem, toliko dobru da uskoro nećete znati na prvi pogled gledate li plazmu, LCD ili OLED ekran

Ako vas je naslov nagnao na čitanje teksta pojasnit ćemo odmah na početku o čemu se radi i ne morate čitati dalje ako vas ne interesira - Panasonic se nije vratio proizvodnji plazma ekrana, no napravio je LCD TV za kojeg spremno možemo i bez imalo umanjivanja ustvrditi da je najbolji LCD kojeg smo ikada vidjeli. Jesmo li vas sada zainteresirali da nastavite čitati dalje?! Naš mjerni instrument naprosto nije mogao izmjeriti bilo kakvo emitiranje svijetlosti iz ekrana kod prikaza statične crne boje tek koji centimetar od bliješteće bijele boje. Ovako nešto do sada smo vidjeli samo na OLED-u iz LG-ja, čak niti referentna Pioneer Kuro serija plazma ekrana nije imala ovakvu prezentaciju on/off kontrasta.


Najbolji LCD ekran na svijetu?

Težak je kao plazma, nije tanak poput današnjih TV-ova, u radu troši i trostruko više od nekih dijagonalno identičnih LED-ova (izmjerili smo potrošnju struje veću od 420 W), a diči se svim najmoćnijim certifikatima i tehnologijama trenutno raspoloživim u svijetu high-end ekrana. Ovo je “Ultra HD Premium” televizor i kao takav prvi koji smo imali prilike testirati u VidiLabu. Što to znači? Ukratko, ovo je kruna HDR tehnologije koja garantira kompatibilnost sa svakim HDR sadržajem koji tek dolazi na scenu - to je u prvom planu novi Blu-ray 4K standard koji će na omotu također imati “Ultra HD Premium” certifikat ako ga dotični film u produkciji podržava i to za vas znači kvalitetu slike, točnije kontrasta i detalja u sjenama kakvu do sada niste nigdje vidjeli. HDR tehnologije su budućnost novih modernih televizora zbog kojih će konačno sadržaj koji gledamo dobiti potpuno novu dimenziju kvalitete prikaza. HDR je daleko veći “boom” nego je to 3D ikada bio, točnije ova tehnologija će omogućiti LCD-u naredne godine opstanka na tržištu u borbi protiv OLED-a. I konačno smo uvjereni da će LCD izaći kao pobjednik pred moćnim, ali ograničenim OLED panelima. Ono što OLED ne može je dati toliko snažnu i svijetlu sliku koja prilikom kadra izlaska sunca doslovno zaslijepi gledatelja i natjera ga da naprosto mora skrenuti pogled u stranu s TV ekrana. S druge strane Panasonic nam je sa 65DX900 modelom dokazao da LCD u definiciji crne boje može konkurirati OLED-u. U principu, potrošnja struje i zagrijavanje Panasonicovog DX900 modela posljedica su njegove superiorne moći prikaza crne i bijele boje.

Panasonic TX 65DX900E 7

Opcije Nevjerojatna je dubina izbornika i mnoštva mogućnosti koje nudi ovaj televizor


Što mora imati Ultra HD Premium televizor?

Ovaj standard pred svaki TV postavlja vrlo visoke kriterije koje moraju zadovoljiti žele li se okititi ovim nazivom, a nama drastično pojednostavljuje stvari jer garantira kvalitetu slike i više nema potrebe sicirati specifikacije. Ako TV ima oznaku Ultra HD Premium to znači da ima 4K rezoluciju, podršku za 10-bitnu boju (time i HDMI 2.0 standard), da pokriva 90 posto P3 gamuta (raspon boja u videu) te dinamički raspon koji mora zadovoljavati jednu od dvije kategorije: TV mora imati više od 1000 nit snagu osvjetljenja bijele boje i manje od 0,05 nit prikaz crne boje. Ako se pitate što je to “nit” odgovor je jednostavan - candela je SI mjera snage osvjetljenja, a “nit” je jedna candela po m2 odnosno 1 cd/m2 . Ako ste redoviti čitatelj Vidija sada vjerojatno prepoznajete oznaku iz naših infoboxeva svakog TV-a i monitora otkada postoji časopis jer tipična vrijednost koju monitori imaju je 350-400 cd/m2 snage osvjetljenja. Vratimo se na drugi uvjet dinamičkog raspona koji TV mora imati da bi zadovoljio Ultra HD Premium branding, a kreiran je specifično za OLED televizore kako bi i oni imali ovu prestižnu certifikaciju. Odmah ćemo vidjeti kako za njih vrijede drugačija pravila od 540 nit za bijelu i 0,0005 nit za crnu boju. Dakle, kako smo i prethodno spomenuli, OLED ne može “zabljesnuti” poput LCD-a kada je HDR sadržaj u pitanju.

Panasonic TX 65DX900E 2

Apsolutno crna A ne radi se o plazmi već o LCD-u. Prikaz i kontrast su iznad svih očekivanja


Upravljanje LED osvjetljenjem

Razlog zašto 65DX900E ima nevjerojatno uniformno osvjetljenje te je sposoban reproducirati referentni prikaz crne boje novo je upravljanje pozadinskim osvjetljenjem koje ima “sačastu” strukturu i to u nevjerojatnih 512 polja preko površine ekrana. Njime upravlja novo dizajnirani HCX+ procesor, najnaprednijim algoritmima postiže i preko 90 posto Digital Cinema Initiative raspona boja čime bi ga komotno mogli koristiti u studijima za video montiranje, CGI i ostali editing profesionalnog sadržaja. Svu svoju moć pokazuje u ambijentalno zamračenom prostoru adekvatno pozicioniran bez frontalnih refleksija prema ekranu (prozor u sobi, svjetiljka i sl.). Panasonic je u službenim priopćenjima naglasio kako će DX900 serija biti “najbolje od njih”, a posjeduje sve specifikacijske zahtjeve koje je UHD Alliance propisao i počastio se THX certifikatom. Što reći nakon toga. Koji su nedostatci ovog TV-a? Potrošnja struje i velika masa, ukoliko planirate postaviti ovaj TV na zidni nosač pripazite da se radi o zidu od cigle ili betona jer za knauf nismo uvjereni da će podnijeti Panasonicov pritisak. Firefox OS uvjerljivo je najresponzivnija Smart TV platforma, s ograničenim brojem aplikacija i igara usporedimo li je s Tizenom ili WebOS-om. Istraživanja navika korisnika pametnih TV-a kažu kako se praksa svodi uglavnom na korištenje web preglednika i VOD usluga dok su sve ostale aplikacije zapostavljene. Ako želite nešto više tu je opcija za kloniranje ekrana s vašeg mobitela ili tableta.

Panasonic TX 65DX900E

Bijela postojana Kraj apsolutne crne, vrlo svijetla bijela. Nešto što nismo naviknuli na LCD tehnologiji

 

Završna riječ...

2D slika i procesiranje signala odrađeno je besprijekorno, pogotovo ako nahranite ovaj ekran sa sadržajem koji mu i dolikuje. Gledati TV program na njemu, pa čak i najavljivani (za kakvih 5 godina) DVB-T2 signal u FullHD-u sadržaj je koji se ne bi trebao vezati uz ovaj - televizor. DX900 je prvenstveno ekran, a tek onda TV - što to znači? Namijenjen je okorjelim filmofilima iako danas uz bogatu i nevjerojatnu produkciju serija filmovi polako gube na značaju kod kućnih korisnika. Pogotovo kada i lokalno imamo dostupnog giganta poput Netflixa, a nadajmo se da će ih i ostali slijediti. Za sve ostalo tu su p2p alati i bespuće interneta koje je prepuno video sadržaja najviše kvalitete kakvu trenutno ne možete pronaći niti na Blu-ray medijima u dućanu. Ironično, ali je tako... ako želite najbolje... koristite p2p i dobit ćete sadržaj u 4K s 10-bitnom bojom i HDR-om. Što se tiče cijene u trenutku pisanja ovog teksta još uvijek nemamo točnu informaciju koliko ona zapravo iznosi, no pretpostavljamo da je osjetno ispod tvrtkinog CZ950 OLED televizora za koji je potrebno izdvojiti astronomski iznos veći od 80 tisuća kuna. Da, dobro ste pročitali i to za 65” model. Sasvim je sigurno da ovdje pričamo o najboljim televizorima koje smo ikada vidjeli i stoga nas nije nimalo sram priznati da bismo na “blind” testu 65DX900 vjerojatno rekli kako je riječ o OLED ekranu.

Maloprodajna cijena s PDV-om:
44.999,00 kn

 

Više informacija

  • Model: Panasonic 65DX900E
  • Ukupna ocjena: 4,5
  • Performanse: 5
  • Mogućnosti: 5
  • Cijena: 3
  • Proizvođač: Panasonic
  • Tip: 3D LCD LED
  • Dijagonala/ rezolucija: 4K (3840 x 2160 )
  • Kut vidljivosti: 178 / 178
  • Osvježavanje: 3000 Hz BMR IFC
  • TV tuneri: DVB-T/T2/DVB-S2/DVB-C
  • AV priključci: 4x HDMI (HDCP 2.2), optički komponentni, izlaz za slušalice
  • Dodatno/Ostalo: 3x USB 3.0, LAN, WiFi, CI ulaz, Vesa 400 x 400, 3D naočale (2x)
  • Dimenzije: 1457 x 888 x 334 mm
  • Masa: 42,5 kg
  • Plus: Referentni LCD prikaz slike, Ultra HD Premium branding i HDR, najbolje procesiranje slike koje smo vidjeli do sada (Studio Master HCX+), THX, raspon i prikaz boja
  • Minus: Cijena, potrošnja struje
  • Ustupitelj i cijena: Panasonic Hrvatska, www.panasonic.hr, Maloprodajna cijena s PDV-om: 44.999,00 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Panasonic 65DX900E

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Panasonic 65DX900E - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.