Yamaha True X Bar 50A + WS-X1A zvučnici

Yamaha True X Bar 50A + WS-X1A zvučnici

Okruženi srećom

Yamaha je svoj soundbar sustav dizajnirala kao uređaje s opcijom nadogradnje prema želji, pa sve dijelove možete kupiti u setu ili kasnije odvojeno.

Detalj koji mnogi kupci cijene je mogućnost izbora i modularnost. To se pogotovo može vidjeti kod brendova poput Yamahe koji su na naš test došli s par opcija soundbar setova, no svoju avanturu možete započeti i s pojedinačnim uređajima te vidjeti želite li nadograđivati prema svojim željama i mogućnostima.

Kada spominjemo mogućnosti, dodavanje dubokotonca svakako poboljšava ukupno iskustvo bez obzira uživate li u multimediji ili glazbi, no također će imati veći utjecaj na to da zvukove percipiraju i drugi ukućani te u slučaju stana, susjedi. Mi smo soundbar sustave testirali upravo u stanarskom okruženju te već na 30% snage ovaj sustav možemo opisati kao glasan za okruženje. No, nije sve u samoj snazi zvučnika, pogotovo kada govorimo o soundbar sustavima koji su nešto kompleksniji kako bi korisnicima pružili maksimalno uživanje u multimedijskom sadržaju.

 

Moguće i pojedinačno

Krenimo tako od samog soundbara, koji se samostalno može kupiti pod imenom SR-X40A te već u startu nudi impresivne mogućnosti reprodukcije širokog spektra zvukova kakve očekujemo od modernih soundbar sustava. To je zato jer soundbar ima ugrađena dva dubokotonca promjera 3” usmjerena prema stropu kako bi mogli imati prostora (soundbar sustavi generalno nemaju puno prostora u visini, pa se iskorištava dubina uređaja) s „bass reflex“ otvorima jasno vidljivima na samim krajevima soundbara, a Yamaha koristi ovaj dizajn za širenje zvuka u svim smjerovima, kao i pokrivanje iznenađujuće niskih tonova.

Generalno usmjerenje dubokotonaca nije ključno kao kod visokotonaca jer je teže odrediti smjer iz kojeg duboki tonovi do nas dopiru. Pored dubokotonaca, sa svake strane soundbara nešto bliže krajevima, nalaze se dva 2” zvučnika širokog spektra također usmjerena prema stropu i lagano nagnuta prema naprijed te pružaju kompletan surround doživljaj jer zvukove odbijaju od stropa i tako dobivate dojam da zvuk dolazi odozgo, kod multimedije koja podržava Dolby Atmos standard.

Na kraju, blizu vanjskih rubova soundbara, usmjereni prema samim slušateljima su dva širokopojasna zvučnika ovalnog dizajna kako bi maksimizirali dostupan prostor. Svih šest integriranih zvučnika ima drivere snage 30 W sa ukupnom snagom soundbara od 180 W. Iako na ovom soundbaru na prvu nedostaje centralni zvučnik za treći kanal koji se generalno bavi reprodukcijom govora u raznom multimedijskom sadržaju, Yamaha je implementirala sustav koji će pojačati frekvencije govora na ostalim zvučnicima te tu mogućnost nazvala „Clear Voice“, što je opcija koju možete i isključiti, ovisno o sadržaju kojeg gledate ili slušate.

Dodatno, tu je i „Bass Extension“, opcija koja će proširiti duboke frekvencije kako bi integrirani dubokotonci imali značajniji efekt na većoj količini reproduciranog sadržaja. Obje su u startu aktivirane, te ih se može kontrolirati aplikacijom ili putem priloženog daljinskog upravljača. Bitan detalj za postavljanje soundbara su i njegove dimenzije, a ovaj model je malo širi od jednog metra sa svojih 1.015 mm, a ima visinu svega 63 mm te dubinu od 112 mm. Trebao bi stati pod svaki moderan televizor, no svakako provjerite dimenzije stalka televizora, ako ga ne stavljate na zid. S druge strane, ovaj soundbar lako je montirati na zid zajedno s televizorom, ako želite takav setup.

Svi konektori su standardno sa stražnje strane soundbara, a dobivate klasičan optički ulaz, Ethernet za žičanu vezu s internetom, USB utor ekskluzivno za instalaciju softverskih nadogradnji i na kraju dva HDMI utora koji podržavaju passthrough za 4K@60Hz i HDR sadržaj, a izlazni HDMI podržava i eARC standard, te ga se povezuje na TV čije zvukove će reproducirati. Čim soundbar povežete s televizorom i na napajanje, zvuk bi se trebao prebaciti na njega, ako imate noviji TV. U suprotnom, unutar menija televizora odaberite ARC/eARC opciju i svakako HDMI kabel povežite na tako označeni utor na televizoru.

 

Yamaha-True-X-Bar-50A--zvučnici-2-2.jpg

Kompletno iskustvo: dobiva se dodavanjem ova dva satelita za pozadinske kanale, a ujedno imaju i bateriju trajanja 12 sati za wireless  rad, te ih lako možete koristiti i kao BT zvučnik na putu s IP67 certifikatom

 

Još dublje

Sada je vrijeme za povezivanje dubokotonca. Izvadite ga iz kutije, spojite sa žicom za napajanje u jedan od utikača u prostoriji i to je to. Brzo se bežično povezuje sa soundbarom, no ako ste ga naknadno kupili zasebno, način uparivanja je jednostavan i opisan u uputstvima. Dubokotonac je uzak sa svojih 187 mm širine, 407 mm visine i 409 mm dubine, sa samim zvučnikom montiranim na desnoj strani.

Zvučnik ima promjer 6,5” te je prekriven tkaninom s Yamaha logom u kutu, pa svakako preporučamo da ovu stranu ostavite vidljivom kod postavljanja u prostoriji. Kako smo spomenuli, teže je percipirati odakle duboki tonovi dolaze te nije bitno staviti dubokotonca na specifičnu lokaciju, dokle god je unutar desetak metara od soundbara kako bi imao jasan signal s obzirom da se radi o bežičnoj vezi.

Dubokotonac se prema specifikacijama može spustiti do 35 Hz što će biti dovoljno za vrlo atraktivne duboke tonove u velikoj količini sadržaja. Efekt dubokotonca možete dodatno prilagođavati unutar aplikacije ili putem daljinskog, prema želji. Cijeli sustav ostaje vrlo precizan i na višoj glasnoći za odlično iskustvo u svim sredinama.

 

Screenshot_20240613_061911_Sound-Bar-Controller.jpg

Streaming servisi:  mogu raditi direktno sa soundbar sustavima pa nemate brigu oko Bluetooth veze, što omogućuje i reprodukciju visoke kvalitete

 

Malo sa strane

Ako želite upotpuniti svoje surround iskustvo, Yamaha odvojeno prodaje i dodatna dva satelita, mono bežične zvučnike koji se jednostavno mogu povezati sa soundbarom te je ideja postaviti ih s lijeve i desne strane iza slušatelja. Riječ je o njihovim WS-X1A mono zvučnicima koji, osim rada sa soundbarom, mogu služiti i za odvojenu reprodukciju zvuka, a imaju i IP67 certifikat, kao i integriranu bateriju te ih možete ponijeti sa sobom na put kao prijenosni izvor glazbe.

Baterija je odličan dodatak jer omogućuje zvučnicima da budu uistinu bežični u svakom smislu, na oko 8 sati, a mogu biti i povezani strujom. Imaju 55 mm driver i dva pasivna radijatora za davanje maksimuma iz svojih relativno malenih dimenzija. Jednom kada dodate ove zvučnike, dobivate odlično surround iskustvo koje je teško kopirati bez korištenja stražnjih zvučnika, a podržava ih velik broj Atmos sadržaja koji je lako dostupan kod streaminga.

To uključuje i Atmos kompatibilne streaming servise za podržanu glazbu, čija reprodukcija koristi sve dostupne kanale i nudi zanimljivo iskustvo, pogotovo jer možete kontrolirati snagu svakog kanala kod reprodukcije.

 

STAVITI-Yamaha-True-X-Bar-50A-2.jpg

Dizajn drivera: Svaka strana koristi dubokotonac, zvučnik za visinski efekt te jedan stereo kanal usmjeren slušateljima za dobivanje ukupnog surround efekta

 

Kada smo kod kontrole, daljinski može kontrolirati soundbar bez problema, a aktivirani sustavi prikazuju se u obliku LED točkica u centru soundbara, s opisom ispod svake. Tu je i aplikacija koja olakšava kontrolu, od koje bismo svakako izdvojili četiri EQ postavke za koje i Yamaha ima savjete.

Stereo opcija gasi sve osim lijevog i desnog kanala, Movie opcija je najbolja za odlično Dolby Atmos surround iskustvo, a Standard se savjetuje za generalan TV sadržaj poput vijesti, dokumentaraca i drugih programa. Tu je i Gaming opcija koja će dodatno pojačati surround efekt da vam pomogne locirati izvor zvukova. Sve u svemu, voljeli bismo da aplikacija ipak ponudi malo više opcija te bi mogla biti malo preglednija, no obavit će zadatak i držati sustav ažurnim.

 

tablica-yamaha-true-sb.jpg

 

USPOREDNI TEST SOUNDBAR SUSTAVA: LJETO 2024.

TAJNI SASTOJAK IDEALNOG INFOTAINMENTA

Razgovori o tehnologijama televizora su vječni, no za dobivanje pune „slike“ iznimno je bitan i zvuk, čija se implementacija vrlo aktivno poboljšava.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Yamaha True X Bar 50A + WS-X1A zvučnici

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.