Sennheiser Ambeo Soundbar Plus

Sennheiser Ambeo Soundbar Plus

Svaki detalj jasan

Sennheiser je ovaj soundbar dizajnirao kao kompletno iskustvo kojem uvijek možete dodati dubokotonca.

Ovaj soundbar ne skriva svoje mogućnosti, već se u startu reklamira kao 7.1.4 surround sustav, ukomponiran u relativno kompaktan sustav koji stane pod gotovo svaki televizor. Kako smo spomenuli, dolazi bez odvojenog dubokotonca, no to lako možete ispraviti kupnjom odvojenog subwoofera, ako vam soundbar neće biti dovoljan. Upravo činjenica da Sennheiser toliko hvali mogućnosti soundbara odmah podiže zanimanje za sustavom, pa smo ga takvog i testirali. Kao i kod ostalih, sustav testiramo u stanu te nam maksimalna glasnoća ne igra ulogu koliko i ukupno surround iskustvo, čisti zvukovi i, naravno, efekt dubokotonca gdje je u filmu to i poželjno.

Pogledajmo sam soundbar koji je u usporedbi s većinom nešto malo veće „dubine“, što je taktička odluka kako bi mogao reproducirati adekvatno duboke tonove. Crne je boje te su mu stranice ogrnute tkaninom za dobivanje atraktivnog high-end dizajna, a ujedno od pogleda skriva unutrašnje komponente poput zvučnika. Gornja strana zvučnika je plastična, s punom matiranom plastikom oko centra sustava gdje se nalaze i bitne tipke osjetljive na dodir, dok je prema rubovima površina perforirana, za propuštanje zvuka od drivera koji se nalaze odmah ispod, usmjereni prema stropu.

Cijela gornja površina blago je udubljena na stranu te naginje prema slušateljima kako bi se dobilo bolje odbijanje zvuka od stropa. Kod montiranja ispod televizora, imajte na umu da se radi o soundbaru malo širem od jednog metra s 1.048 mm, koji je visok oko 75 mm te ima dubinu od 120 mm.

Kao i uvijek kod Dolby Atmos kompatibilnih soundbar sustava, nemojte ga gurati ispod televizora, nego ga ostavljajte na otvorenom kako biste dobili maksimum od gornjih zvučnika koji koriste strop za surround sustav. Ako planirate imati setup na zidu, lako ga je pričvrstiti, no trebat će vam odvojeni držači. Cijelo postavljanje soundbara zapravo je vrlo jednostavno s pažljivo dizajniranom kutijom u kojoj dolazi, a s obzirom da samostalno stoji, potrebna vam je samo žica napajanja i veza s televizorom za koju, kao i uvijek, preporučamo HDMI radi podržavanja svih modernih standarda i mogućnosti.

Kod prvog spajanja, televizor je brzo prepoznao soundbar i počeo reproducirati sadržaj bez puno potrebe za postavljanjem. Uz soundbar dobivate i daljinski kontroler za prilagođavanje iskustva slušanja, no da soundbar uistinu iskoristite do kraja, trebat će vam mobilna aplikacija koja nudi pregršt mogućnosti. Povezuje se sa sustavom bez problema, ukratko vam objasni što sve može, a ažurirala je i firmware soundbara bez da smo primijetili kočenje u reprodukciji sadržaja. Ipak, prije aplikacije, pogledajmo još hardversku stranu soundbar sustava.

 

STAVITI-Sennheiser-Ambeo-Plus.jpg

Dubokotonci: su također našli prostor za sebe, pa soundbar možete samostalno koristiti za vrlo širok spektar frekvencija, a jednom kada se zaželite, dodavanje odvojenog dubokotonca ne predstavlja problem

 

Za širi raspon zvuka

Kako smo spomenuli, Sennheiser reklamira ovaj sustav kao 7.1.4 dizajn, no dva od ukupno četiri gornja zvučnika su zapravo dubokotonci, a ne dobivaju se odvojeni zvučnici za reprodukciju iza korisnika, već soundbar taktičkim aktiviranjem zvučnika usmjerenih u strane, zajedno s onima usmjerenima u strop, ima mogućnost reprodukcije „fantomskih zvučnika“ gdje korisnik ima dojam da zvuk dolazi iz izvora van samog soundbara.

Dok je na prvu teško opisati efekt, Sennheiser unutar aplikacije ima i demo snimku kojom vam može dočarati efekt i uistinu nas je natjerao da pogledamo lijevo i desno od samog setupa, tražeći odakle zvuk dolazi. Idealno je da ima zidova od kojih će se odbijati zvukovi, no funkcionira i u otvorenijim prostorijama.

Dakle, gledajući hardverske komponente, soundbar unutar kućišta ima ukupno devet zvučnika. Krenimo od onih gornjih, od kojih su dva namijenjena za Dolby Atmos surround reprodukciju, no soundbar ih može koristiti i za proširivanje soundstagea pomoću svoje „Ambeo virtualizacije“. Riječ je o dva 2” drivera širokog pojasa impresivnih performansi, a možete ih primijetiti na vrhu soundbara kao dvije manje rupe kroz perforaciju.

Pored njih imamo i dvije veće rupe, a ovdje se kriju dva dubokotonca, svaki promjera 4” koji prema Sennheiseru mogu reproducirati zvukove od 38 Hz. Odmah možemo reći da efekt dubokih tonova nije izražen kao kod odvojenih subwoofera, no zato dobivate kompaktnost i efekt dovoljno vjeran za većinu potencijalnih kupaca, pogotovo ako ste vlasnik stana s obzirom da će dubokotonci često smetati ukućanima i susjedima, ovisno o tome koliko glasno slušate glazbu i multimediju.

Ostatak zvučnika, njih pet, sastoji se od 2” drivera širokog spektra, a posloženi su tako da jedan služi za centralni kanal, dva su za lijevi i desni stereo kanal, dok se zadnja dva nalaze na samim rubovima soundbar sustava, te su usmjereni lijevo i desno od soundbara. Oni služe za dobivanje vrlo širokog soundstagea.

 

Screenshot_20240611_043750_Smart-Control1.jpg

 

Screenshot_20240611_043642_Smart-Control1.jpg

Aplikacija: ima vrlo detaljno objašnjeno more opcija kako biste prilagodili sustav svakom trenutku i sadržaju

 

3D ozvučenje

Dok mnogi proizvođači stavljaju zvučnike na slične lokacije, Ambeo Plus dokazuje da je vrlo bitan i softver koji zvučnike kontrolira za dobivanje vrhunskog surround zvuka. Za tu kalibraciju okrenuli smo se aplikaciji koja može kalibrirati soundbar na temelju dizajna vašeg prostora, emitirajući zvukove različitih frekvencija putem svih dostupnih kanala i osluškujući jeku sustavom mikrofona na vrhu soundbara.

Proces traje par minuta, a ponudit će optimalan 3D audio efekt kod podržanih audio izvora. Početna stranica aplikacije nudi kontrolu glasnoće, paljenje Ambeo 3D optimizacije koja nadodaje efekte i na Dolby Atmos iskustvo, te skalira i stereo zvukove za dobivanje prostornog efekta. Tu su i EQ postavke, za koje je Sennheiser ponudio nekoliko unaprijed programiranih opcija (glazba, film, sport, itd.) koje pojedinačno možete dodatno optimizirati prema vlastitim željama sa četiri EQ zone, kao i odabirom intenziteta 3D Ambeo efekta.

Također možete odvojeno kontrolirati glasnoću pojedinih kanala soundbara, a nudi se i opcija noćnog rada (umanjuje duboke zvukove koji se čuju u susjednim prostorijama), kao i pojačavanja govora za veću razumljivost.

Dodatna hrpa postavki nalazi se unutar opcija sustava aplikacije gdje možete kontrolirati efekte koje sustav radi nad kodekom, poput Dolby postavki, podacima o input signalu, a možete kontrolirati i ponašanje soundbara kod detekcije signala, kao i intenzitet osvjetljenja na vrhu sustava. Aplikacija je velika komponenta kod rada ovog soundbara te smatramo da se isplati naučiti ju koristiti za dobivanje najboljeg mogućeg zvuka.

Jedini minus kod soundbara mogla bi biti činjenica da, iako ima tri HDMI konektora od kojih dva koristi i kao passthrough, podržava HDMI 2.0 standard što znači da nećete dobiti pune mogućnosti trenutnih konzola niti novijih grafičkih kartica računala, premda i dalje možete uživati u 60 Hz HDR signalu bez ikakvih problema, no za 120 Hz signal morat ćete uređaje povezivati na televizor.

 

tablica-sennheiser-sb.jpg

 

USPOREDNI TEST SOUNDBAR SUSTAVA: LJETO 2024.

TAJNI SASTOJAK IDEALNOG INFOTAINMENTA

Razgovori o tehnologijama televizora su vječni, no za dobivanje pune „slike“ iznimno je bitan i zvuk, čija se implementacija vrlo aktivno poboljšava.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Sennheiser Ambeo Soundbar Plus

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.