Orka FPV.P1

Orka FPV.P1

Monitor na glavi, i to kakav!!

Tvrtka Orqa Holding Limited htjela je napraviti vrhunski proizvod. Željeli su da taj proizvod prema svemu odskače od konkurencije. To podrazumijeva rezoluciju naočala i kvalitetu slike na tim rezolucijama, ali i ostale opcije naočala

Orka FPV.P1 naočale primarno su namijenjene za vožnju trkačih dronova jer pružaju latenciju od samo 20 milisekundi te smo oduševljeni kvalitetom slike. Osim primanja analognog signala iz video transmitera, moguće ih je spojiti s HDMI izvorom poput laptopa ili drugih uređaja te ih koristiti u sasvim neke druge svrhe. Orka naočale snimaju video u HD.mp4 h264 rezoluciji na microSD karticu, a snimljeni materijal možete i pregledati u samim naočalama. Imaju mikrofonski ulaz te se na njih može prikopčati mikrofon kako bi voice ower bio snimljen zajedno uz snimku letenja. FPV blogeri bit će oduševljeni ovim mogućnostima jer će uz Orku moći koristiti svoj omiljeni mikrofon.

IMG 8550

Naočale imaju i jedan vrlo napredni on screen menu putem kojega se mogu podešavati sve postavke naočala. Od tih opcija, kao najzanimljiviju izdvojili bismo „Head tilt alarm“ koji će vas alarmirati ako vam glava padne prenisko, što je dosta čest slučaj, a opcija je korisna jer naginjanjem glave naginjete i antene koje više nisu u idealnom položaju, tj. ne gledaju više prema letjelici nego prema zemlji. Tada kvaliteta signala može pasti. U tu svrhu u naočalama se nalazi senzor koji mjeri 9-osni pomak, tj. za to služe senzori, akcelerometar, žiroskop i kompas.

IMG 8074

Komponente unutar naočala uključuju zaslone, procesor, memoriju, senzor koji mjeri 9-osni pomak, akcelerometar, žiroskop, kompas i HDMI konektor. Možemo reći da je u njima  smješteno jedno čitavo računalo.



Također se kroz menu podešavaju i postavke za komunikaciju s video transmiterima drugih proizvođača.

S gornje strane, na sredini naočala, možete primijetiti maleni otvor za ventilator koji upuhuje zrak kako bi se spriječilo magljenje okulara u slučaju da je vani vruće.

Za ljude koji nose dioptrijske naočale postoji opcija umetanja dodatnih leća kako bi se napravila korekcija točno prema njihovom vidu. Takva mogućnost je dodana s obzirom da se Orka ne može staviti na glavu ako nosite naočale.

Ugrađeni Sony OLED micro display ima nativnu rezoluciju od 1280 x 960 pixela te dijagonalu od pola inča. Optika ispred ekrana je četveroslojna i služi kako bi taj mali OLED rastegnuo kako bismo dobili privid velike dijagonale koju bismo gledali s udaljenosti od jednog metra. Sve leće su staklene te je optika izračunata kako bi maksimalno smanjila deformiranje slike, optičke aberacije te distorziranje slike, što je doista zahtjevno učiniti za optiku blizu oka (near eye optics).

Sastavljanje, flashanje firmwarea, testiranje i finalno pakiranje radi se unutar tvrtke, dok se SMD sklapanje elektronike radi u Zagrebu, a jedna osječka susjedna tvrtka radi šivanje gume koja drži Orku na glavi.

Baterija je postavljena sa strane na tu gumu, a ona je 2 ampera, što bi trebalo biti dovoljno za 4 sata rada s naočalama.

Osim vožnje dronova, Orku bi mogla upotrebljavati i druga bespilotna vozila, letjelice ili podmornice jer kada bilo kakvim vozilom pokušate upravljati gledajući klasičan monitor po danjem svjetlu, tj. sunčanom danu, taj monitor se loše vidi uslijed danje svjetlosti te Orka tu dolaze kao odlične za korištenje pri dnevnom svjetlu.

IMG 8322

Mi se iz redakcije, kao zaljubljenici u tehnologiju, veselimo danu kada će na Orka naočalama biti moguće pogledati live stereo video s letjelice. No s obzirom da su danas dronovi s dvije kamere, tj. stereo vision mogućnostima vrlo rijetke, iz Orke nam kažu da im ta funkcionalnost nije potrebna, a kada se pokaže potreba za tako nečim, riječ je o updateu softvera kojim se ta funkcija može dobiti.

Iz Orke nam kažu kako će u budućnosti razviti i vlastiti transmiter i vlastite kamere koje će sliku podići na jednu novu razinu.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Orka FPV.P1

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Orka FPV.P1 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.