Husqvarna Automower 105 robotska kosilica

Husqvarna Automower 105 robotska kosilica

Vrtni robot

Entry level robotska kosilica iz Husqvarne održava travnjake veličine do 600 kvadrata, pa umjesto košnje dvorišta možete na terasi ispijati hladnu limunadu dok Automower 105 radi za vas

Nakon što smo u prošlom broju odradili usporedni test robotskih usisavača, ovog smo puta odlučili izaći van na ljetno sunce i provjeriti kako se s automatiziranom košnjom nose robotske kosilice. Ideja je ostati na terasi i piti hmmm, sokove dok vaš posao u dvorištu obavlja pametni stroj.
Kako ta ideja funkcionira u stvarnosti isprobali smo sami u vrtu od 200 kvadrata s kamenim otokom između travnjaka te preprekama u vidu drveta te ograđenih biljaka. Ono što veseli s korisničke strane je zasigurno relativno brzo punjenje robotske kosilice, koju smo stavili na baznu stanicu prije pripremanja travnjaka. Samu bazu na koju se kosilica vraća postavili smo na rub travnjaka koja jasno mora biti ukopčana u struju, i potom smo na punjenje stavili kosilicu koja je prije našeg završetka pripreme terena bila puna.

husquarna postavljanje
Ono što je potrebno kao priprema za travnjak je postavljanje žice za navođenje koja služi kao orijentir, granica i rub područja košnje. U idealnim uvjetima žica koja se ukapča u baznu stanicu ukapa se u travnjak kako se ne bi vidjela, no za potrebe našeg testiranja iz kita koji se kupuje posebno smo iskoristili plastične klinove i na rubove travnjaka postavili žicu. Klinove smo postavljali na svakih 50 cm, no treba izbjegavati oštre rubove i probati kod kutova malo ranije zakrenuti kako ne bi napravili pravi kut. Kod prepreka na terenu, kao što je kod našeg slučaja bilo drvo i/ili ograđene biljke, potrebno je žicu s ruba travnjaka povući do drveta, oko njega i onda na udaljenosti od 0 cm natrag do ruba. Kada se obilježi cijeli travnjak, drugi dio žice također ide u baznu stanicu. E sad dolazimo do dijela o veličini dvorišta/travnjaka koji Automower 105 treba pokositi. U uputama koje smo mi slijedili naznačeno je kako treba napraviti po sredini travnjaka povratnu žicu kako pri povratku na baznu stanicu robot ne bi previše lutao. U tom slučaju prereže se vodeća žica i u razdjelnik se stave dva komada originalne žice i treći povratne, koja se potom po istom principu postavlja sredinom travnjaka i stavlja natrag u baznu stanicu.

husquarna postavljanje2
Autonomna robotska kosilica Husqvarna Automower 105, vrlo je kompaktna i lagana. Princip rada ovog entry modela je autonomna košnja na označenom području, dok jači modeli imaju dodatnu mobilnu aplikaciju za korištenje što smo i isprobali u testu Automower 450X modela.
Prije same košnje na upravljačkoj smo ploči koja se nalazi ispod plastičnog poklopca kosilice podesili sve parametre. Za manje komplicirane terene najbolje je ostaviti sve na automatici, no postoji više modova rada i opcija. Primjerice, postoji li popločeni otok  kao u našem testnom polju koji treba prijeći, možete odrediti njegovu širinu. Zatim se u opcijama može odrediti koliko kosilica prelazi preko žice te određujete opciju povratka na baznu stanicu s povratnom vezom ili da sama pronađe put. Mi smo isprobali situaciju i s povratnom žicom i bez nje. U oba slučaja Automower je bez problema pronašao baznu stanicu. Također se može odrediti konstantan način rada ili automatski, što zapravo znači da će u prvom slučaju raditi dok se ne istroši baterija, a u drugom će se vraćati na punjenje pri kapacitetu od 30 % baterije. Punjenje do 100 % trajat će oko sat vremena, nakon čega će nastaviti s košnjom. U sat vremena Husqvarnin robot pokosit će oko 55 kvadrata površine. Prije same košnje podešava se i visina otkosa, koju smo mi stavili na 5 cm, a može biti i 2, 3 ili 4.

Husqvarna kosilica 18 opt
Automower 105 nije namijenjen da ga stavite u džunglu i da pokosi trnje, već služi za održavanje idealne veličine trave na travnjaku. U slučaju da vam je trava jako visoka, prije prve upotrebe potrebno ju je pokositi klasičnom kosilicom. Nakon toga moguće je kroz komandni panel napraviti raspored košenja i Husqvarna će vam održavati travnjak na idealnoj visini. Neće joj smetati niti kiša, no ne bi se trebalo kositi tijekom obilnih kiša i oluja te ju je potrebno skloniti kad nastupi snijeg. Ovaj model predviđen je za travnjake do 600 kvadratnih metara i uz maksimalni nagib na radnoj površini od 25 %. Kosi s tri pivotirajuće rezne oštrice širine košnje od 17 cm. Ono što nas je ugodno iznenadilo je tihi rad koji ne uznemirava.

automower 105 1 1 opt
Ako se teren dobro pripremi, idealno s ukapanjem navigirajuće žice, Automower 105 će bez problema održavati vaš zeleni tepih. Ukoliko imate dva dijela dvorišta koji su fizički udaljeniji, on podržava košnju izvan dohvata stanice, no tada ćete ga ipak morati ručno prenijeti na taj drugi teren, a također treba do tamo provesti žicu za navođenje. Potencijalni problem mogla bi biti nestručno postavljena žica za navođenje koju, ako je previsoko postavljena, kosilica može prerezati. Također treba uredno složiti spojeve na povratnoj vezi. Automower 105 nema košaru za skupljanje otkosa, no održavate li redovito travnjak na, primjerice, visini od 3 ili 4 cm, količina otkosa vjerojatno neće biti vrijedna skupljanja. Imate li travnjak koji redovito zalijevate, zračite i vršite ostale nužne radnje, Automower 105 održavat će ga na idealnoj visini i zapravo je odličan robotski pomagač koji se iskazao na našem testnom poligonu prepunom prepreka.


Kapacitet - maksimalna radna površina 600 m²
Tipično vrijeme punjenja 50 min
Kapacitet akumulatora 2,1 Ah
Tip baterije Li-ion
Težina 6,7 kg
Visina košnje min-max 20-50 mm
Širina košnje 17 cm
Navigacijski sistem Nasumičan
Ekran  LCD display i menu s postavkama
Maksimalni nagib na radnoj površini 25 %

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Husqvarna Automower 105 robotska kosilica

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Husqvarna Automower 105 robotska kosilica - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.