Synology DS218+

Synology DS218+

NAS vrijedan pažnje

Konfigurirajte ga za mrežnu razmjenu datoteka i time napravite vlastiti cloud.

DS218+ oznaka je za Synology NAS koji ima mjesta za dva 3,5“ diska te ga pogoni Intel Dual Core procesor. Opremljen je sa sva USB 3.0 porta te jednim LAN priključkom i jednim e-SATA priključkom za spajanje dodatnih diskova.

DSM 6.2.2.

Najveća vrijednost Synology NAS-ova općenito, bez obzira na hardverske komponente i broj diskova koji možete ugurati u NAS, njihov je operativni sustav. Radi se o Synology DSM-u (Disk Station Manageru) verzije 6.2.2 (u trenutku pisanja teksta), koji je moguće koristiti za mnoge serverske radnje osim pružanja mrežne pohrane za podatke. Tako DSM može posluživati web stranice uz nekoliko verzija PHP-a te Apachea i MariaDB baze podataka, no može služiti i kao mail server ili server za video nadzor koji će pohranjivati video s nadzornih kamera te drugo.

Ubacite dva diska do 14 TB veličine, postavite ih u RAID 1 i zbrinite sve vaše podatke

Synology 1

Možda ga se najviše upotrebljava upravo kao multimedijalni centar jer je sposoban transkodirati video 4K rezolucije te ga isporučiti putem njegova web sučelja ili putem dediciranih aplikacija na smartphone i druge uređaje, a može imati instaliran i torrent klijent.

Demo DSM-a isprobajte na poveznici.

Upgrade

Ako ga proširite dodatnom RAM memorijom, na njega možete instalirati virtualne mašine te tako „zavrtjeti“ i Windows Server kako biste ga iskoristili za posluživanje .asp stranica putem IIS-a ili što vam već padne na pamet. Riječ je o 204-pinskoj DDR3 memoriji. Za one koji nemaju namjeru proširivati RAM memoriju, stvari možete pokretati putem Dockera. Njegovi kontejneri omogućit će pokretanje aplikacija slično kao u virtualnoj mašini. Pisali smo o Dockeru u 274. broju VIDI-ja, pa zavirite u njega ako ne znate o čemu je riječ, a možete i posjetiti web stranicu hub.docker.com u potrazi za gotovim kontejnerima koje možete preuzeti i isprobati. No svakako primite na znanje kako je Docker možda bolje rješenje za virtualizaciju, ako ne generalno – barem što se ovog NAS modela tiče, jer bi mu pri pokretanju Windowsa u virtualnom okruženju usko grlo mogao biti procesor iz Celeron serije.

Update

Od posljednjeg updatea Synology je uveo Smart Update funkciju koja provjerava ima li novi update utjecaja na vašu konfiguraciju, pa ako nema, nećete biti obaviješteni o tom novom updateu. Dakle, ako se novi update odnosi na krpanje propusta u PHP kodu, a vi na vašem Synologyju nemate instaliran PHP, taj vam update ni ne treba, pa ćete biti pošteđeni obavijesti o njemu do nekog vama važnog patcha.

Ograničenja

Namjeravate li pokretati nekoliko stvari odjednom na ovom NAS-u, poput video nazora, zatim multimedijalnog centra te torrent klijenta, mogli biste opteretiti njegov dvojezgreni procesor te time biti zakinuti za performanse pri gledanju 4K video sadržaja. Stoga pripazite da ovu verziju NAS-a namijenite jednom od zadataka koji želite da obavlja. Želite li više od NAS-a, poželjno bi bilo izabrati verziju DS218play ili DS218, koje imaju ARM Quad-core procesor, a zatim ih nadograditi RAM-om. Spomenute verzije mogu reproducirati 4K 60 fps video, dok naš + model može 4K do 30 fps-a.

Vodič za kupnju

Synology DS218+ rastavit ćemo na oznake kako biste ih bolje shvatili te odlučili koja verzija NAS-a vam je potrebna.

Synology DS je univerzalno ime, a DS označava Disk Station. Nakon njega slijedi brojka 2 ili 4, 5, 8 koja označava broj diskova koji možete staviti u NAS bez kupnje dodatnih ladica za diskove. Sljedeća dva broja, u našem slučaju 18, označavaju godinu proizvodnje. U ovom slučaju 2018., što za sobom povlači verzije procesora koje su stavljene u NAS. Zatim slijedi plus (+) oznaka, a postoji još i oznaka „se“, zatim „j“ i „play“, nakon čega ide model bez dodatne oznake, zatim s oznakom „+“ te „xs“. NAS s nastavkom „se“ najslabiji je od nabrojanih. Redom smo nabrajali modele prema jačem modelu. Znači, „xs“ je najjači model, no u neke modele ne možete ugurati puno RAM-a, kao u naš „+“ model, koji je ograničen na maksimalno 6 GB.

U ovaj utor možete ubaciti 4 GB DDR3 RAM-a kako biste imali ukupno 6 GB raspoložive memorije

Synology 218 3

Zatim obratite pažnju treba li vam više od jednog mrežnog priključka te e-SATA i USB portova za dodatne diskove.

Isto tako trebate imati na umu kako Plex Media Player na nekim procesorima neće raditi jer je podrška za slabije procesore ukinuta, a isto tako Plex može iskoristiti sve resurse na slabijim modelima ili će se smrzavati ako u pozadini NAS obavlja druge zadatke.

Poželjno je posjetiti i stranicu na poveznici gdje možete odabrati koji točno model može zadovoljiti vaše potrebe.

Najbolje ga je upotrijebiti za...

Synology je odlično rješenje za pohranu i backup te dijeljenje podataka na puno korisnika, što će odlično odrađivati i najslabiji modeli. Ako ga postavite kao vlastiti cloud, uz Synologyjeve aplikacije moći ćete pristupiti podacima na mobilnim i na drugim uređajima, kao da pristupate Dropbox servisu. Isto tako do podataka ćete moći doći putem internet preglednika, iako u domu / uredu nemate statičku IP adresu. Osim što će se Synology pobrinuti da podaci budu sigurni uz njegov Hybrid RAID (SHR) diskovni format ili druge RAID opcije. Od nedavno taj SHR može koristiti 2 diska za redundantnu pohranu podataka. Drugim riječima, na uređajima s barem 4 diska, 2 mogu otkazati, a da su vaši podaci sigurni.

Osim toga podatke možete sinkronizirati s vanjskim servisima kao što su Mega.nz, Dropbox, Google Drive, Amazon disk i drugi, a time možete postići backup podataka i kada nemate višak diskova za tu namjenu.

Trebate li brzo podijeliti datoteke s drugima, vrlo je jednostavno poslati im link putem kojega mogu preuzeti datoteku izravno s vašeg NAS-a te tako ne morate čekati da se sadržaj uploada na vanjske servise za dijeljene podataka, što će vam uštedjeti vrijeme.

Više informacija

  • Model: Disk Station DS218+
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Performanse: 5
  • Kvaliteta: 4
  • Proizvođač: Synology
  • Procesor: Intel Celeron J3355 (2.0 GHz)
  • Memorija: 2 GB DDR3L (6 GB max.)
  • Sučelje: Synology Hybrid RAID, Basic, JBOD, RAID 0, RAID 1, RAID 5, RAID 6, RAID 10
  • Dimenzije i masa: 165 mm x 108 mm x 232,2 mm, 1,30 kg
  • Plus: Performanse, mogućnosti, VPN do 20 korisnika
  • Minus: Slabe performanse za Plex Media centar
  • Ustupitelj i cijena: Synology, www.synology.com, 2.809,78 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Synology DS218+

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Synology DS218+ - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.