Asus PG278Q - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Brzina i stil: Besprijekorna izrada, brzi odaziv, osvježenje od 144 Hz i G-Sync tehnologija glavne su prednosti

Asus PG278Q

Igraći raj na 144 Hz

Asusov ROG branding zaslužuju samo igraći high-end proizvodi, no osim zanimljivog G-synca, Asus PG278Q je performansama prikaza ipak ispod high-end klase…

U zadnje dvije do tri godine računalni hardver uvjerljivo je pretekao nekad nedostižne zahtjeve najnovijih igara. S mid-range grafičkom karticom možemo igrati što god poželimo na FullHD-u, dok s jačim modelima možemo igre pokretati u multimonitor konfiguraciji ili čak u 4K rezoluciji. Što onda učiniti sa svom silom sirove snage koju posjeduje grafička kartica i jednim FullHD monitorom? Pretvoriti snagu u vrijeme osvježavanja slike u više od 60 sličica u sekundi!

Asus Swift PG2780 4

Pivot opcija: Njome se ističu nedostaci TN matrice, pa služi najviše kao opravdanje visoke cijene


PRO-gaming

Da bismo to ostvarili potreban nam je i odgovarajući monitor brzine osvježavanja od 120+ Hz. Cijene takvih monitora nisu niske i jednom kada ga pribavite željet ćete iskoristiti puni potencijal. Ovdje u priču dolazi V-Sync, dobro poznata opcija svakom gameru koja će na vulgaris monitoru od 60Hz zapravo limitirati FPS na 60 sličica u sekundi, čak i ako snažna grafička može isporučiti dvostruko više. No problem zapravo nastaje ako kartica isporučuje manje od deklariranog, recimo 40 FPS-ova.

Igra će se tada doimati manje fluidnom jer će V-Sync zahtijevati od GPU-a renderiranje svake sličice. Osim toga, i ulazno kašnjenje je fiksno i limitirano na 1/60 sekunde. Ono što ćete u praksi susretati jest treperenje slike u opisanim uvjetima. Ono po čemu se Asusov ROG monitor ističe iz mase drugih igraćih monitora jest implementacija Nvidijine tehnologije G-Sync. To znači da aktivan G-Sync sinkronizira vrijeme osvježavanja monitora svakim frameom koji GPU isporučuje i to čini varijabilno sve do maksimalnih 144Hz koliko Asus može prikazati. Usto, rezolucija koju Asus prikazuje iznosi velikih 2560x1440 piksela.

Gotovo dvostruko više piksela od jednog FullHD monitora i više no dvostruka brzina osvježavanja slike uz multimonitor konfiguracije i 4K monitore predstavljaju treći način kako efektno iskoristiti potencijal jedne ili dviju high-end grafičkih kartica. Pokrenuli smo nekoliko benchmarkova ne bismo li vidjeli efektivnu razliku u radu V-Synca i G-Synca. Nakon cijelog Heaven Benchmarka s uključenim V-Syncom primijetili smo četiri-pet puta pojavu manjeg tearinga slike, dok je s G-Syncom reprodukcija bila besprijekorna. Vrijedi li ta razlika uloženog novca ostaje vama na prosudbu.

ROG gaming „plafon“ za dublji džep

Sve oko ovog monitora podređeno je jednoj jedinoj aktivnosti - igranju. Pogledate li astronomsku cijenu, to može biti zaista neshvatljivo u početku s obzirom na to da za isti iznos komotno možete dobiti profi-IPS monitor. No tražite li vrijeme odziva od 1ms i 144 Hz osvježavanje jedini način da to dobijete ozloglašena je TN matrica. Čak i Samsungov U28D590D TN monitor s 4K rezolucijom i 28-inčnom dijagonalom stoji dvije tisuće kuna manje od Asusovog modela.

U ovom slučaju plaća se ime i brend. Skupo je danas biti progamer. Asusov monitor donosi i nešto vrlo atipično za TN monitor – pivot stalak. Zakretanje monitora i gledanje pod kutom dodatno će istaknuti nedostatke poput distorzije boje i gubitak kontrasta. Zanemarimo li sve to, kakav je Asus PG278Q? S vizualnog aspekta i prema kvaliteti izrade - beskompromisan. Agresivne i oštre linije koje podsjećaju na Dellov Alienware odražavaju stil njegova vlasnika. Uz ovakav monitor morate imati nabrijano svjetleće kućište i gamersku periferiju. Uniformnost prikaza je solidna kao i kontrast, dok je reprodukcija boja i nijansi iznenađujuća s obzirom na to da se radi o TN matrici.

Točnije, nismo nikada vidjeli ovako precizan TN monitor koji je ujedno sposoban precizno reproducirati grayscale uz gomilu detalja u tamnom djelu spektra. Sjene i konture objekata u mraku vrlo su lako vidljive bilo da gledate film ili igrate igru. U OSD izborniku između mogućnosti detaljnog uštimavanja slike nalazi se i overdrive funkcija u tri režima i intenziteta rada, Ultra Low Motion Blur ali i pomalo bizarna opcija - cross-hair.

Riječ je o virtualnom OSD „nišanu“ koji se pojavljuje na ekranu (moguće je ručno podesiti poziciju) kako bi pomogao igračima FPS igara u slučaju da unutar same igre nišan ne postoji. Ako želite varati na hardcore serverima, gdje je HUD isključen, Asusov monitor u tome pomaže.

Više informacija

 • Model: Asus PG278Q
 • Ukupna ocjena: 4,1
 • Performanse: 4
 • Mogućnosti: 5
 • Cijena: 4
 • Proizvođač: Asus
 • Tip: LED LCD / TN
 • Dijagonala /rezolucija /omjer stranica: 27” / 2560x1440
 • Osvježavanje: 144 Hz
 • Statički/dinamički kontrast:: 1000:1
 • Snaga osvjetljenja: 350 cd/m2
 • Kut vidljivosti: 170 / 160
 • Vrijeme odziva: 1 ms
 • Priključci: DisplayPort 1.2
 • Dodatno: USB 3.0x2, pivot stalak
 • Dimenzije: 619.77x362.96x237.9mm
 • Masa: 7,0 kg
 • Plus: G-Sync,odziv ekrana, malo ulazno kašnjenje, 144Hz osvježavanje, rezolucija, dijagonala, dizajn i kvaliteta izrade, grayscale
 • Minus: ukupne performanse prikaza ne opravdavanju astronomsu cijenu, TN matrica u kombinaciji sa pivot stalkom nema previše smisla, nema podršku za 3D Vision, nema DVI niti HDMI
 • Ustupitelj i cijena: Asus, www.asus.com, cijena: 4.999,00 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimatiPretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Asus PG278Q

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Asus PG278Q - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.