Asus TUF VG27AQ

Asus TUF VG27AQ

Svestrani IPS

Asusova TUF serija gaming monitora tradicionalno nudi modele vrlo dobrog omjera cijene i performansi. U ovom slučaju riječ je o vrlo svestranom 27-inčnom IPS gaming monitoru nenametljivog dizajna i vrlo dobrih gaming mogućnosti.

Asusov VG27AQ podigao je dosta prašine u trenutku kad se pojavio na tržištu. Bio je tada naime jedan od prvih mainstream 27-inčnih 1440p IPS gaming monitora s frekvencijom osvježavanja od 165 Hz. Koju godinu kasnije ovakve osobine i dalje su itekako privlačne u kategoriji mainstream gaming monitora, a pritom Asusov VG27AQ možete na našem tržištu pronaći po cijeni već od oko 3.000 kuna.

 

Nenametljiv dizajn

Nama se ovdje prije svega dopao minimalistički, jednostavan dizajn koji uključuje i vrlo dobru ergonomiju. Nema tu nekih posebnih gaming dodataka ili RGB osvjetljenja. Međutim dizajn je poprilično univerzalan, a kvaliteta izrade sasvim prihvatljiva. VG27AQ je u potpunosti napravljen od plastike, a odlikuje se vrlo robusnim postoljem i stalkom koji drži ekran. Postolje ne zauzima mnogo mjesta na radnom stolu, a stalak omogućuje podešavanje po visini u prilično velikom rasponu, zakretanje u jednu i drugu stranu te pivot opciju.

 

ASUS ROG VG27AQ 4

Zanimljivo je napomenuti kako su videoizlazi sa stražnje strane postavljeni blago ukoso, što je dosta čudna odluka. Ovaj monitor dolazi s dva HDMI 2.0 i jednim DisplayPort 1.2 priključkom. Opremljenost je više-manje standardna, uz napomenimo dodatak zvučnika jačine 2× 2 W. Izborniku za podešavanja svih opcija monitora pristupamo putem malog joysticka s desne strane, a tu je i nekoliko dodatnih tipki za brz pristup željenim opcijama. Navedeni izbornik dobro je organiziran i nudi dobar broj naprednih opcija za ugađanje slike i odabir željenih gaming mogućnosti.

Prvo što svakako preporučujemo napraviti je uključiti mogućnost overclocka frekvencije osvježavanja slike što omogućuje 165 umjesto nominalnih 144 Hz. Također jedna od ključnih osobina ovog monitora mogućnost je korištenja ELMB tehnologije u kombinaciji s adaptive syncom. Ovdje je zapravo riječ o Asusovoj verziji tehnologije umetanja crnog framea kako bi se smanjilo zamućenje slike kod LCD-monitora uslijed statične prirode prikaza. Ovo je bio jedan od prvih monitora s ovakvom mogućnošću.

 

Sporiji od očekivanja!

Ovaj se monitor temelji na Innoluxovu IPS panelu prilično dobrih osobina. Od nekoliko predefiniranih predložaka za prikaz, odabrali smo predložak Racing koju nudi vrlo dobru osnovu za kvalitetnu sliku. Uz još nekoliko korekcija moguće je dobiti vrlo respektabilan prikaz uz dobro definirane boje, a vidljivi kut također je više nego dobar. Unutar izbornika možete odabrati i recimo sRGB način prikaza koji bi trebao ponuditi najprecizniji sliku uz vjerne boje. Nažalost monitor ne nudi mogućnost podešavanja gamma opcije.

 

ASUS ROG VG27AQ 1

Kada govorimo o gaming performansama tu stvari nisu tako idealne kao što to na prvi pogled izgleda po specifikacijama ovog monitora. Ponajprije ukupno gledano brzina odziva nije na razini najbržih IPS monitora, pa je zamućenje slike primjetnije. Čak smo uočili i sporiji odziv kod tamnih nijansi što je obično karakteristika VA, a ne IPS monitora.

Nadalje unutar izbornika imate dosta širok raspon opcija za podešavanja overdrivea algoritma ubrzavanja odziva piksela u vrijednostima od 0 do 100. Uobičajeno veće vrijednosti donose manje zamućenje prikaza, ali i veći broj neželjenih artefakata u prikazu. Nažalost niti jedna od ovih opcija za podešavanje overdrivea nije idealna. U konačnici opcija Trace Free 60 možda je najbolji odabir. U slučaju da vam je frame rate u igru usklađen s maksimalnom frekvencijom osvježavanja monitora možete koristiti i opciju 80. Međutim, ako pak igrate jako zahtjevne igre s uključenom adaptive sync tehnologijom, preporučujemo vrijednosti niže od 60. Inače adaptive sync radi kako treba u kombinaciji s ELMB tehnologijom i tu nema nikakvih problema.

 

Mainstream gamer

Međutim, nećete moći ELMB koristiti u kombinaciji s HDR-om. Pritom treba reći kako VG27AQ samo na papiru podržava HDR. U stvarnosti ugrađeni panel niti podržava dovoljno širok raspon boja niti može postići odgovarajući svjetlinu za bilo kakav pristojan prikaz HDR sadržaja. Ovaj smo monitor isprobali i s PS5 i pravilno je prihvatio 4K signal s konzole koji se onda skalira na rezoluciju monitora. No s obzirom na nedostatak pravih HDR mogućnosti nije idealan za konzolaški gaming.

 

ASUS ROG VG27AQ 2

Kad sredimo dojmove možemo reći kako je VG27AQ dobar, ali ne i odličan gaming monitor. S obzirom na cijenu nudi zaista mnogo naprednih gaming mogućnosti i vrlo dobru kvalitetu slike. Svidjela nam se i ergonomija, kao i nenametljiv dizajn. Uobičajeni nedostaci IPS monitora u obliku slabijeg kontrasta i, istina kod ovog modela nešto manjeg izraženog IPS glowa (odsjaja) su dakako prisutni. Osim toga brzina odziva nije na razini bržih IPS monitora.

 

ASUS ROG VG27AQ 5

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Asus TUF VG27AQ

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Asus TUF VG27AQ - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.