Acer Nitro XV273K

Acer Nitro XV273K

Najbolje iz oba svijeta

Trenutno cjenovno najisplativiji monitor s podrškom za 4k na 144 Hz koji vam omogućava da spojite visoku rezoluciju s munjevito brzom frekvencijom osvježavanja za nenadmašno gaming iskustvo uz određene kompromise s kojima ćete morati živjeti.

Nekakav Sveti gral trenutno u svijetu monitora svakako bi bila podrška za što je moguće veću rezoluciju uz što brže osvježavanje slike. Kako vam zvuči 4K na 144 Hz? Vjerujemo kako će mnogi reći super, ali koliko to košta? Acer je s ovim monitorom pokušao ponuditi koliko-toliko cjenovno pristupačan monitor visoke klase s podrškom za 4k i brzinom osvježavanja od 144 Hz. Prva generacija (Asus PG27UQ i Acer Predator X27) ovakvih monitora bila je iznimno skupa, ali je dolazila s naprednijim FALD (Full Array Local Dimming) pozadinskim osvjetljenjem koje omogućava odlične HDR performanse i podrškom za G-SYNC. Acerova nešto jeftinija inačica 4k 144 Hz monitora dolazi bez FALD pozadinskog osvjetljenja, ali i cjenovnu granicu 4K 144 Hz monitora spušta po prvi puta ispod 1000 eura. Prva generacija ovakvih monitora patila je i od problema nedostatka adekvatne propusnosti putem jednog DP priključka, pa niste mogli koristiti 144 Hz u kombinaciji s Full RGB 4:4:4 prikazom.

4 na 144 pomoću dva kabela!

Acer je i ovdje pronašao za to koliko toliko prihvatljivo rješenje u obliku korištenja dva DP priključka. Naime, za puni RGB 4:4:4 prikaz slike uz 144 Hz potrebno je koristiti dva DisplayPort kabela i povezati ih s vašom grafičkom karticom. Nakon svega možete uživati u 10-bitnom RGB 4:4:4 prikazu na 144 Hz. Ovakva mogućnost ovaj Aceov monitor čini poprilično jedinstvenim na tržištu. Ako koristite jedan DP kabel, osuđeni ste na 4K uz 120 Hz.

Acer uz monitor isporučuje poseban plastični oklop koji se postavlja oko stranica ekrana i služi za sprečavanje vanjskih refleksija

Acer monitor

Dakako, uz navedenu funkcionalnost Acer se doista potrudio da ovaj monitor opremi mogućnostima i tehnologijama koje želimo pronaći kod monitora najviše klase. Ipak ne možemo reći kako smo pretjerano oduševljeni samim dizajnom. Zanimljivo je kako s ovim monitorom Acer isporučuje poseban plastični oklop koji se postavlja oko stranica ekrana i služi za sprečavanje vanjskih refleksija.

Što se tiče video priključaka, osim spomenuta dva DP priključka XV273K dolazi i s dva HDMI 2.0 priključka, što je odlična kombinacija. Acer je ovaj monitor opremio i s hrpom drugih opcija, pa smo, recimo, pronašli senzor ambijentalnog osvjetljenja, kao i USB hub s četiri priključka.

Ništa manje bogat nije ni izbornik za podešavanje slike. Na raspolaganju vam je velik broj naprednih opcija za podešavanje slike koje su dobro raspoređene. Nažalost, sama navigacija kroz izbornike je vrlo spora, što cijeli proces podešavanja čini prilično frustrirajućim.

Acer ovaj monitor temelji na AU-Optronicsovoj AHVA (IPS) matrici uz pozadinsko osvjetljenje koje omogućava širi raspon prikaza boja uz podršku za 90% standarda DCI-P3 (125 % sRGB). Inicijalno boje mogu izgledati prezasićeno, pa valja koristiti odgovorajući profil ili provesti potpunu kalibraciju. U izborniku možete odabrati opciju sRGB emulation, međutim u tom slučaju vam nisu dostupne sve mogućnosti podešavanja slike.

Ultimativni gaming monitor?

Ukupno gledano ovaj monitor, nakon odgovarajuće kalibracije, omogućava jako dobru kvalitetu slike, vjeran prikaz boja i vrlo širok vidljivi kut. Kontrast bi međutim mogao biti bolji i tu slika vidno gubi na „dubini“ u odnosu na, primjerice, VA monitore.

Ključni prodajni adut ovog monitora je svakako mogućnost prikaza 4k rezolucije na 144 Hz, što u praksi, posebno u igrama, stvarno izgleda izvrsno. Veliki broj piksela na ekranu osigurava iznimno detaljan prikaz, a frkevencija osvježavanja od 144 Hz u kombinaciji s odličnom brzinom odziva monitora omogućava nenadmašno gaming iskustvo. Velika prednost je što možete opciju overdrivea postaviti na Extreme i tako dodatno ubrzati odziv bez neželjenih anomalija u prikazu.

Nažalost, veliki nedostatak je što FreeSync i HDR ne možete koristiti uz 144 Hz na 4K. Stoga ćete biti prisiljeni na frekvenciju osvježavanja od 120 Hz ako želite koristiti ove tehnologije. HDR performanse ovog monitora nisu osobite, pa s te strane niste na osobitom gubitku. Međutim, FreeSync je dakako iznimno koristan, posebno ako znamo da vam trenutno ni najmoćnija grafička kartica u kombinaciji s najbržim procesorom ne može omogućiti da na pravi način iskoristite 4k 144 Hz monitor.

Acer je s ovim monitorom doista ponudio 4k uz 144 Hz po daleko nižoj cijeni nego ranije. Nažalost, i dalje ovaj monitor nije osobito isplativa investicija, no ako želite jedan od tehnološki najnaprednih 4K monitora, onda je Acerov XV273K ponajbolji odabir.

Više informacija

  • Model: Acer XV273K
  • Ukupna ocjena: 4,3
  • Isplativost: 3
  • Mogućnosti: 5
  • Proizvođač: Acer
  • Dijagonala /rezolucija /omjer stranica: 27“, 3840x2160 piksela, 16:9
  • Osvježavanje: 144 Hz (korištenjem dva DisplayPort kabla) 120 Hz (jedan DisplayPort kabel)
  • Vrsta panela: IPS
  • Kut vidljivosti: 178°/178°
  • Vrijeme odziva: 4 ms (grey to grey)
  • Priključci: 2x HDMI 2.0, 2x DisplayPort 1.4, headphone out, 4x USB 3.0, zvučnici 2x 4 W
  • Dimenzije: 629 x 441 - 541 x 307.2 mm
  • Masa: 6,59 kg
  • Plus: podrška za 4k na 144 Hz, kvaliteta slike, vidljivi kut, brzina odziva, opremljenost, podrška za FreeSync i HDR, G-SYNC compatible
  • Minus: cijena, kontrast bi mogao biti bolji, FreesSync i HDR ne možete koristiti na 144 Hz, spor izbornik za podešavanje slike
  • Ustupitelj i cijena: Acer, www.acer.hr, 7.129 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Acer Nitro XV273K

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Acer Nitro XV273K - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.